-
Cevap: Dövizle kredi alana müjdeli haber
Yen ve Japonya'nın geleceği!
Dün bir okur mektubunu sütuna aktardık. Kendisi konut almak için sekiz yıllık Japon Yeni borçlanmış, Yen müthiş değerlenince de bu tür kredi almış 280 bin Türk panikte! Japonya ve Yen ne durumda, Yen'in gelecekteki uluslararası değeri konusunda ne düşünülebilir, bunları merak ediyorlar!
Vatandaşa Yen'in geleceği konusunda biraz bilgi vereceğiz de, durumu bir de genel olarak gözden geçirelim. Bugünün dünyasında, finansal piyasalarda, yerinden oynamış olan taşlar yerine ancak yavaş yavaş gelirken, birçok sürprizler olmakta.
Krizi başlatan ABD her şeye rağmen en çabuk toparlanan ülke, 29 ekim 2009 tarihinde de üçüncü çeyrek için yüksek pozitif büyüme ilan edecek ama, dolar dış ticaret ağırlıklı bir hesapla son 14 ayın en düşük değerinde duruyor.
Petrol fiyatları yaygın global durgunluğa rağmen, Aralık 2008'e göre yüzde 148 artmış durumda, bu hafta varil başına 80 dolara bile çıktı.
Brezilya ise oldukça iyi durumda, ama onun parası Real'in de aşırı değerlenmesi ihracatı tehdit ediyor. Parası Real, geçmiş en düşük noktaya göre, dolara karşı yüzde 54 değerlendi! Öyle ki Brezilya ülkeye gelen ve bono ve hisse senetlerine yatırım yapan yabancı sermayeyi dışarıda tutabilmek ve kendi parasının değerlenmesini frenlemek için yabancı fon girişlerine yüzde 2 Tobin vergisi koymuş durumda. Mart 2009'da da yüzde 1.5 vergi koymuştu. Brezilyanın Bovespa Borsa Endeksi en düşük noktasına göre dolar bazında üç misli artmış, Tobin vergisi kararından sonra da dolar bazında hemen yüzde 7.5 düşmüş. Brezilya gibi krizde başarılı ülkelerin paralarının değerlenmesinden korkması ve sermaye hareketi vergisi koyması ilginç bir durum!
Tabii bir de içinde Japonya'nın da bulunduğu, global krizde felaket performans yaşamış olan ülkeler var. Aslında onların paralarının değer kaybetmesi gerek ama değerleniyor. Japonya berbat durumda bir ülke ama parası sermaye hareketleri ile değerlenmekte !
Halbuki krizde yükselen kamu borç oranları büyük sorun yaratıyor. ABD'nin kamu borçluluk oranı GSYİH oranı olarak yüzde 50, İngiltere'ninki üçte iki, Almanya ve Fransa'nınki ise yüzde 75 ve İtalya'nınki ise yüzde 100 değerinin üstünde. Ancak esas bakmak istediğimiz Japonya'nın kamu borcu hepsinden fazla! Bu yıl GSYİH oranı olarak yüzde 187! Bu gidişle gelecek yıl Japonya'nın kamu borcu, 5 trilyon dolarlık Japon ekonomisinin iki mislini bulmuş olacak! Yani Japonya'nın kamu borcu İngiltere, Fransa ve Almanya'nın ekonomilerinin toplamından büyük hale gelecek! Yani Japon kamu borcu hem nominal hem de reel olarak dünyanın gelmiş geçmiş en büyük kamu borcu sayısı! Bu yıl Japonya bütçe açığını kapatmak için 550 milyar dolarlık yeni kamu borç senedi satacak! Çünkü Japonya global kriz ortamında GSYİH oranı olarak yüzde 3 boyutunda destek paketi harcaması yapmış. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk defa, Japonya topladığı vergi gelirinden daha fazla borçlanmak zorunda kalacak! Bu nedenle de 10 yıllık Japon kamu kağıtlarının faizi birden bire yukarı fırladı.
Japonya bir anlamda ABD'den daha iyi durumda diye düşünülebilir. Japonya dev tasarrufu olan bir ülke. Nüfus da çok yaşlı, bu nedenle ülkede gelir yüksekliğine rağmen tüketim yüksek oranda değil! Üstelik Japonya'nın kamu borcunun sadece yüzde 10 kadarı yabancıların elinde! ABD'nin kamu borcunun yüzde 46 kadarı Çin ve Japonya gibi yabancılara! Ayrıca Japonya bonolarının kabaca yarısı da Japon devlet kurumlarına! Bu nedenle kamu borç senetlerinin aniden elden çıkarılarak sorun yaşanması pek gündemde değil.
Ancak bir de faiz yükü meselesi var! Japonya borçluluğun yüksekliği nedeniyle 2008 yılı toplam bütçesinin yüzde 20 kadarını faiz olarak ödemekte. ABD'de ise faiz yükü toplam bütçenin yüzde 10 kadarı! Japonya'nın ödediği faiz yükü Malezya gibi orta boy bir ekonominin GSYİH toplamı kadar! Eğer borç oranı GSYİH oranı olarak yüzde 200 değerini aşarsa, faizde her bir puanlık artış, bütçe açığında yüzde 2 oranında artış demek! Bu da faizlerin daha da artması ve sonunda Japon varlıklarından kaçış demek olurdu ve Japon parasının müthiş değer kaybı ile sonuçlanırdı. Eğer bu arada Japonya para basmaya başlar ve enflasyonu yükseltirse de, Japon parasının değeri daha da fazla düşerdi.
Ancak şu anda ne olmakta? Yen son yedi ayın en yüksek değerinde. Dolar değer kaybederken Japon Yeni değer kazanmakta! Konu hakkında yorum yapanlar Japon Yen'inin değer kazanmaya şimdilik devam edeceğini söylemekte. Ama yatırımcılar Japonya hakkında kötümser olduğu anda, Japon parası değer kaybetmeye başlar!
Yen bugün dünya döviz rezervlerinin yüzde 3.08 kadarına sahip. Bugünün tersine 1999 yılında Japon rezervleri dünyanın yüzde 6.4 kadarı idi.
Yani Yen, kısa vadede sermaye hareketleri nedeniyle değer artışından sonra, çok uzun yıllar sürekli bir değer kaybı karşısında kalacak diye düşünmek doğru olur. Ama bunun zamanlamasını tahmin etmek zor, tersine dönüş ne zaman gelir, bunu söylemek pek mümkün değil! ABD, 29 Ekim 2009'da yüksek pozitif büyümesini bir ilan etsin de, dolara ne olur bir görelim, ondan sonra yeniden durum değerlendirmesi yaparız. Şimdilik beklemek gerek!
24.10.2009 Akşam Gazetesi / Deniz Gökçe
-
Arkadaslar kur yükseliş trendine girdi tekrar... Allah yardımcımız olsun... Kur 1.64
-
Felaket Tellalcısı olmak istemem ama su an itibari ile kur 1,65...
-
Bu kafayla daha çok bakarız kur'a parite'ye.
Keşke hep 1.65'te kalsa buna bile razı olacağımız günler gelecek. Deniz Gökçe bile bekleyip göreceğiz dediğine göre.
Bu görüşümü kabul etmeyen etmez.
Tekrar söylüyorum bu forum ve aylardır çektiğimiz faks yoğunluğu ancak kur 1.80 olursa artar.
Ben 3 yıllık çektim. 21 taksidim kaldı. 106 taksidi kalanlar düşünsün asıl.
-
Alıntı:
alfasino rumuzlu üyeden alıntı
Bu kafayla daha çok bakarız kur'a parite'ye.
Keşke hep 1.65'te kalsa buna bile razı olacağımız günler gelecek. Deniz Gökçe bile bekleyip göreceğiz dediğine göre.
Bu görüşümü kabul etmeyen etmez.
Tekrar söylüyorum bu forum ve aylardır çektiğimiz faks yoğunluğu ancak kur 1.80 olursa artar.
Ben 3 yıllık çektim. 21 taksidim kaldı. 106 taksidi kalanlar düşünsün asıl.
adamlara değil fax atom bombası bile atsak bizi duymazlar tutturmuşlar bi açılım sevdası dur bakalım nereye kadar açılacak
-
Alıntı:
serez76 rumuzlu üyeden alıntı
adamlara değil fax atom bombası bile atsak bizi duymazlar tutturmuşlar bi açılım sevdası dur bakalım nereye kadar açılacak
katılıyorum kimse bizi görmez... 46 ayım kaldı ama arkadasımızın dediği gibi ben ve diğer 10 yılık kredi çekmiş arkadaslar çok zarar görecek bu isten...
-
Allah yardımcımız olsun Kur 1,67 ,belayı bulduk kaybetmezsek iyi
-
Arkadaşlar,
Ankaralı bir işadamı dövize endeksli çektiği kredi için bir dava açmıştı.
Bu iş adamı davayı kazanmıştı. Ama yargıtay aşaması bekleniyordu.
Bu işadamının avukatına farklı kanallardan ulaştım. Banka işadamının isteklerini kabul etmiş ve anlaşmış. Emsal teşkil eder diyerek yargıtaya gitmemiş. Yani yargıtaydan dönme riskini almamış.
Ben de iyice araştırıp dava açacağım.
Bence siz de araştırın.
-
Alıntı:
Arkadaşlar,
Bu işadamının avukatına farklı kanallardan ulaştım. Banka işadamının isteklerini kabul etmiş ve anlaşmış. Emsal teşkil eder diyerek yargıtaya gitmemiş. Yani yargıtaydan dönme riskini almamış.
Bence siz de araştırın.
Sayın alfasino; sen hazır ilgili avukata ulasmısken tüm araşatırma sonuclarını buraya yazarsan iyi olur.O avukatın kim oldugunu, irtibat numarasını sen zaten biliyorsun.İlgili avukat ile görüşürsen belki hepimizin adına dava acabilir,bizde vekalet veririz,payımıza düşen ödeme ne ise yaparız.konuyu boyle halletmenin yolunu bulalım.
-
Alıntı:
olorin rumuzlu üyeden alıntı
Sayın alfasino; sen hazır ilgili avukata ulasmısken tüm araşatırma sonuclarını buraya yazarsan iyi olur.O avukatın kim oldugunu, irtibat numarasını sen zaten biliyorsun.İlgili avukat ile görüşürsen belki hepimizin adına dava acabilir,bizde vekalet veririz,payımıza düşen ödeme ne ise yaparız.konuyu boyle halletmenin yolunu bulalım.
evet bu konu ile ilgili bilgi bekliyoruz su beladan kurtulmamız lazım....
-
Bu forumda da herkes bu davanın yargıtay sonucunu bekliyordu. Ama meclisin düzenlemesine yoğunlaşıldığı için unutuldu.
Sayın OLORİN şöyle söyleyeyim: Mutemelen banka avukatları, davacı işadamı ve avukatıyla anlaşırken belli şartlar(?) koydu. Ve o şartlar karşılığında banka yargıtaya gitmedi.
Bu arada dövizzedenin tüm istekleri de(ilk çektiği tarihteki kur üzerinden ödemeye devam etme) kabul edildi.
Dövizzedenin avukatı "biz bankayla anlaştık" dedi 2 gün önce.
-
Alıntı:
Arkadaşlar,
Bence siz de araştırın.
Tavsiye etmem dava açmayı çünkü izmirde 2 kişi bu davayı kaybetti.(benim bildiğim 2 kişi dahada fazla olabilir) Hakimler dosyayı adam akıllı bile incelemiyorlar.
-
Alıntı:
Bu forumda da herkes bu davanın yargıtay sonucunu bekliyordu. Ama meclisin düzenlemesine yoğunlaşıldığı için unutuldu.
Sayın OLORİN şöyle söyleyeyim: Mutemelen banka avukatları, davacı işadamı ve avukatıyla anlaşırken belli şartlar(?) koydu. Ve o şartlar karşılığında banka yargıtaya gitmedi.
Bu arada dövizzedenin tüm istekleri de(ilk çektiği tarihteki kur üzerinden ödemeye devam etme) kabul edildi.
Dövizzedenin avukatı "biz bankayla anlaştık" dedi 2 gün önce.
Sayın Alfasino; benim demek istedigim şu..Adı gecen avukat ile irtibata gecseniz de hepimiz adına toplu dava açsa..Daha once kazandıgı davayıda emsal gösterir.
-
08/11/2009 tarihinde izmirde toplantı yapıyoruz. Yen mağdurları olarak .Gelmek isteyen olursa benimle irtibata geçerlerse sevinirim.
-
Sayın Alfasino; hangi bankaymış bu bilginiz var mı acaba..Belki bizde banka ile konusarak talepte bulunabiliriz.Aynı bankadan kredi alanlar yapabilir bunu.
-
Alıntı:
ılgıt rumuzlu üyeden alıntı
08/11/2009 tarihinde izmirde toplantı yapıyoruz. Yen mağdurları olarak .Gelmek isteyen olursa benimle irtibata geçerlerse sevinirim.
sizinle irtibata gecelim de...kısa mesaja kapalı profiliniz.
-
Alıntı:
Sayın Alfasino; benim demek istedigim şu..Adı gecen avukat ile irtibata gecseniz de hepimiz adına toplu dava açsa..Daha once kazandıgı davayıda emsal gösterir.
http://www.haberler.com/dovizle-kred...-karar-haberi/
Avukatın ismi Temel Eken. Yeri Ankarada.
Bu hafta görüşeceğim.
-
Alıntı:
sizinle irtibata gecelim de...kısa mesaja kapalı profiliniz.
bi sorun yok....
-
Alıntı:
ılgıt rumuzlu üyeden alıntı
bi sorun yok....
asagıdaki hata olusuyor
ılgıt has chosen not to receive private messages or may not be allowed to receive private messages. Therefore you may not send your message to him/her.
If you are trying to send this message to multiple recipients, remove ılgıt from the recipient list and send the message again.
-
Alıntı:
asagıdaki hata olusuyor
ılgıt has chosen not to receive private messages or may not be allowed to receive private messages. Therefore you may not send your message to him/her.
If you are trying to send this message to multiple recipients, remove ılgıt from the recipient list and send the message again.
ok. bakayım
olmazsa
aysun_karakaya@hotmail.com adresindende ulaşabilirsiniz...
-
Arkadaslar sanırım herkse biliyordur ama benim Bankamda Fi.Bank kur 1,685 oldu.... gidişat iyi değil...
-
Arkadaşlar 08/11/2009 tarihinde izmirde toplanıyoruz.İzmirden gelecek olan arkadaşlar bana ulaşırsa sevinirim.
aysun_karakaya@hotmail.com
-
Sayfa mı doldu. Kimse yazmıyor artık.
Sanki Yen 1,30 olmuş gibi. Tepkisizleştik artık.
-
Alıntı:
Sayfa mı doldu. Kimse yazmıyor artık.
Sanki Yen 1,30 olmuş gibi. Tepkisizleştik artık.
Millete bir hal oldu haklısın...soru soruyorsun cevap veren yok..kısa msg atıyorsun okudugu halde cevap veren yok..Bosver üstad biz gelişme oldukca yazalım buraya..
-
Merhaba arkadaşlar bende bi döviz mağduruyum.Bende çözüm için bi kaç avukata danıştım ne diyebilirim içler acısı adaletin olmadığı bir ülkede yaşamak.
Hani şeytan diyo madem bu kadar kalabalığız ve kimse bizi dinlemiyor toplu bi şekilde ödememe kararı alalım.Biz koşacağımıza bankalar hepimizin peşinden koşsun.Hukukçu değilim ama önce pazarda satar gibi bu döviz kredilerini bizlere pazarlayanlar krizin hemen ertesi bireylere döviz kredilerini yasaklayıp alanlarıda yanlız bırakmak nasıl bi çifte standardır.En son taksidi ödemeye gittiğimde anadolubank avukatı kan emici vampir edasıyla varmı haczedilek kişi hemen gidelim yaklaşımına tanık oldum.Umarım çoluğumuzun çocuğumuzun rızkına göz dikenler bir gün bizim gibi adalete sığınmak zorunda kalmazlar.bu konuda yüce rabba sığınmak zorunda kalmak istemezdim.allah hepimizin yardımcısı olsun.
-
artık herkes memnun galiba hiç kimse ses çıkarmıyor ben hergün biyerleri arıyorum ama daha bişeyyok
-
Arkadaşlar, artık düşünmeyin ve kendinizi bu kadar yıpratmayın. Vadesi uzun olan arkadaşlar TL ye geçsinler. Yapılandırmayı yaparken birazda pazarlık yapsınlar. Çünkü başka çare yok. Önümüzdeki birkaç ay daha konut kredileri TL bazında bu seyirlerde (olağanüstü düşük) seyreder. ocaktan itibaren tekrar yükselişe geçebilir. Ondan sonra artık TL ye de dönüş imkansız olur. Evet ciddi zararlar edeceğiz. ama sağlığımızı kaybetmekten iyidir. En iyi dönüş şu an ziraat gibi duruyor. benim 56 ayım daha vardı, ama 30000 TL kur farkını göze alarak yapılandırmak için işlemleri başlattım. herkese tavsiye ederim... Sağlıkça....
-
Bugünkü kurdan TL'ye geçmenin ne avantajı var ki? Ödeyeceğiniz taksitler daha da yükseliyor. Kur bundan çok daha fazla yükselirse diye TL'ye geçilir. O kısmınıda kredi çeken arkadaşların kendi değerlendirmelerine kalıyor. Ben mevcut kurdan TL'ye çevirmem. O zaman zararı kesinleştirmiş ve katlamış oluyorsunuz.
-
Az once ntv de altyazı ile BDDK Baskanı Bilginin bir beyanatı vardı.Bankaların Konut Kredilerine 2010 da düzenleme yapılacagı ve karlaranın düşeceği beyanatı vardı.İnsallah bizlerde bu yendien düzenlemeye gireriz.
-
Bimerden bana gelen yanıt...
Başbakanlık İleişim Merkezine (BİMER) gönderdiğiniz ve ilgisi nedeniyle Bakanlığımıza intikal ettirilen Türk Borçlar Kanunu Tasarısıyla ilgili 08/10/2009 tarihli başvurunuz incelenmiştir.
22 Nisan 1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanununun yerini almak üzere, dili de dahil, bugünün ekonomik ve sosyal koşullarına uygun ve günün ihtiyaçlarına cevap verecek bir kanun tasarısı taslağı hazırlamak amacıyla çalışmalar yapmak üzere, Bakanlığımızca oluşturulan Bilim Komisyonu tarafından taslağı hazırlanan “Türk Borçlar Kanunu Tasarısı”, kanunlaşmasının sağlanması amacıyla, 08/10/2007 tarihinde Başbakanlığa ve Başbakanlık tarafından da 23/01/2008 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına gönderilmiş olup, Tasarının, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşmeleri devam etmektedir.
Söz konusu başvurunuz, 11/11/2009 tarihli ve 147/5287 sayılı yazımızla Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliğine gönderilmiştir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
-
Alıntı:
Bimerden bana gelen yanıt...
Başbakanlık İleişim Merkezine (BİMER) gönderdiğiniz ve ilgisi nedeniyle Bakanlığımıza intikal ettirilen Türk Borçlar Kanunu Tasarısıyla ilgili 08/10/2009 tarihli başvurunuz incelenmiştir.
22 Nisan 1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanununun yerini almak üzere, dili de dahil, bugünün ekonomik ve sosyal koşullarına uygun ve günün ihtiyaçlarına cevap verecek bir kanun tasarısı taslağı hazırlamak amacıyla çalışmalar yapmak üzere, Bakanlığımızca oluşturulan Bilim Komisyonu tarafından taslağı hazırlanan “Türk Borçlar Kanunu Tasarısı”, kanunlaşmasının sağlanması amacıyla, 08/10/2007 tarihinde Başbakanlığa ve Başbakanlık tarafından da 23/01/2008 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına gönderilmiş olup, Tasarının, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşmeleri devam etmektedir.
Söz konusu başvurunuz, 11/11/2009 tarihli ve 147/5287 sayılı yazımızla Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliğine gönderilmiştir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
8.ayda geldi banada bimerden ama bu kadar zaman gecti netice yok daha ak partiyede gönderdim ses yok bakalım artık bende 1 ay ödeme yapamadım bakalım nolcak
-
Ümitler tükendi.
Hukuki konularda daha önce de bahsettiğim görüşmeleri yaptım.
Ankaralı iş adamının davasıyla yakından ilgilenen avukatla görüştü avukatım.
Ama sonuç almak mümkün değil. hukuki yollar bitti gözüküyor.
Bankalar da "ödemelerde temerrüde düşme sayısı oranı düşük" deyip hiç bir şey yok gibi davranıyor. Görüştüğümüz AKP'li milletvekilleri de "ödemelerde problem yok ki ne diye bir düzenleme getireceğiz" dedi. Bimer, tüder falan da hikaye.
Artık herkes kendi başının çaresine bakacak.
Ancak bir yenzede yazar kasa fırlatır ya da benzeri bir eylem yapar da basında duyulursa bu olay bakanların gündemine düşer. Yoksa herkes başının çaresine baksın.
Not: görüşlerim sadece beni bağlar, tavsiye niteliğinde değildir.
-
Ben hükümetin bu tavrında ciddi bir tutarsızlık görüyorum. Kurlar fırlayınca gerçek kişilerin dövizle kredi kullanmasını yasakladılar. Ancak kredi kullanmış olanlar için bir düzenleme yapmadılar. Madem düzenlemeye ihtiyaç yoktu herşey yolundaydı o zaman neden dövizle kredi kullanmayı yasaklıyorlar. Yok eğer dövizle kredi kullanmak yapılmaması gereken birşeyse hali hazırda bunu yapmış olanlar için çözüm getir.
-
Ne yazık ki, örgütlenip bir arada aynı eylemi yapıp ödemeleri aksatma yoluna gitmiyoruz.su an zarar gormeyenler sessiz kalıyor.kimse toplam borcunun tl karsılıgı ne oldu hesabına gitmiyor.Ödeme zorlugu olmayanlar yada tl alsaydım yine aynı parayı odeyecektim diyenler tl alsaydınız o gun su an kredi faizlerini kendinize göre yeniden revize ettirip odeyeceginiz rakamı bir hesaplayın bakalım.
-
http://www.inisiyatif.net/document/t.../BKTasari2007/ adresinden "Borçlar Kanunu" meclisteki son durumunu takip edebilirsiniz. 1 ayda sadece 50 maddesi görüşüldü. Bizle ilgili madde 137. Toplam 649 madde. Bu hızla yaklaşık 2 ay sonra bizim konu gündeme gelecek, tasarının kanunlaşması da bir sonraki seneye kalacak gibi görünüyor...
Bir dostun tavsiyesi üzerine ben TL yapılandırmasından geri döndüm. Bu kanunu bekleyeceğim. Haklarımızın saklı kaldığını söylüyorlar. Bir umut, Biraz daha sabır....
-
Sayın Matyus; bizimle ilgili oldugunu soyledigin 137.maddeyi bu sayfaya yazarmısın
-
TÜRK BORÇLAR KANUNU YASA TASARISI
Başlık III. Aşırı ifa güçlüğü
MADDE 137- Sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum, borçludan kaynaklanmayan bir sebeple ortaya çıkar ve sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut olguları, kendisinden ifanın istenmesini dürüstlük kurallarına aykırı düşecek derecede borçlu aleyhine değiştirir ve borçlu da borcunu henüz ifa etmemiş veya ifanın aşırı ölçüde güçleşmesinden doğan haklarını saklı tutarak ifa etmiş olursa borçlu, hâkimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteme, bu mümkün olmadığı takdirde sözleşmeden dönme hakkına sahiptir. Sürekli edimli sözleşmelerde borçlu, kural olarak dönme hakkının yerine fesih hakkını kullanır.
-
Matyus saolasın...138. madde de bunun devamıymıs..Avukat arkadasım ile konustum..Umut ışığı var gibi..Ancak umarım mahkemeye gitmeden hallederiz problemi..maddenin bu bolumu biraz can sıkıcı gibi...
ifa etmiş olursa borçlu, hâkimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteme
-
Alıntı:
muratkutluer rumuzlu üyeden alıntı
Ben hükümetin bu tavrında ciddi bir tutarsızlık görüyorum. Kurlar fırlayınca gerçek kişilerin dövizle kredi kullanmasını yasakladılar. Ancak kredi kullanmış olanlar için bir düzenleme yapmadılar. Madem düzenlemeye ihtiyaç yoktu herşey yolundaydı o zaman neden dövizle kredi kullanmayı yasaklıyorlar. Yok eğer dövizle kredi kullanmak yapılmaması gereken birşeyse hali hazırda bunu yapmış olanlar için çözüm getir.
E bankaların işine geldi dövizle kredi kullanmanın yasaklanması. İnsanlar yüksek kurdan kredi çeker de sonra geri düşerse bankalar zarar edecek. Bu kanun çıkıncaya kadar müracaat eden binlerce kişiye döviz vermek istemedi bankalar. JPY 1.75 iken arkadaşım kredi çekmek için müracaat etti, kırk dereden su getirdiler, vermediler.
-
Kesinlikle. Kanun vatandaşı değil bankaları koruyor. Ama vatandaşı koruyormuş gibi gösteriyorlar. Bunlar kurlar dip seviyeleri tekrar görünce bu sefer de hükümete kulis yaparlar kanunu değiştirinde tekrar dövizle kredi verebilelim diye.