-
Re: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik şubeleri arayamayacak(mış)?
Daha birkaç gün önce İzmir'den İstanbul uçağına binmeden önce polis kimlikleri alarak GBT'ye baktı. Asker kaçaklarının dikkatine...Vermeyenler de oldu ama sanırım polisin o anki dikkatine ve insiyatifine kalmış bir durum. Memura niçin baktıklarını sordum, o da biraz laf olsun dıye, yeni prosedür böyle alıp yazıyoruz gibi birşeyler söyledi.
-
teşekkürler arkadaşım... güzel bilgiler öğrendik
-
tsk dan kurtuıldunuz ama savcılık tan kurtulamıyorsunuz bu işin değişir bir yanı yok her türlü yaptıracaklar bize ama ne zmn.
-
sivil savcılık ilgileniyor arkadaşım. ayrıca tanıdığınız polis, vs varsa gbt nize baktırabilirsiniz. savcılık tarafından aranıp aranmadığınızı öğrenmenizin en kolay yolu bu. eskiden olduğu gibi gbt aramalarında asker kaçağı diye bir durum kalmadı, sadece savcılıkta hakkınızda suç duyurusu varsa çıkıyor. zamanla kaçakların hepsini çağıracaklardır. aslında bu çıkan genelgenin daha kötü bir tarafı var haberiniz olmadığı takdirde anında gözaltı yapma durumları mevcut, en kötü tarafı ise yakalandığınızda kolluk kuvvetleri polis, jandarma gibi birimler ifadenizi alabilmekteymiş.
belgelerle durumunuzu gösterebilmeniz sizin açınızdan faydalı olacaktır. tabi burda savcının insiyatifine kalmış. askerlik yapmayacağız diye bir durum yok arkadaşlar, sadece bu genelge ile eliniz kolunuz bağlanmış olmuyor. sonuçta yapılacak kaçarı yok.
benim anladığım, bu genelge bakan tanıdıkları veya çocukları varsa kaçak onlara istinaden çıkmıştır. bizlerde arada kaynayacağız :)
-
arkadaslar cikacaksa bisey ciksin artik cikmicaksada aciklasinlarda millet bosuna umitlenmesin iki haftadir calisamiyorum is yok elin memleketinde bekliceme anamin babamin yaninda beklerim ya ciksin cikacaksada doneyim tr ye esim kaldi korede ben kaldim japonyada kaldim uc ulke arasinda bu askerlik varya aslinda en iyisi gunu gelince yapabilmekmis vallahi insanin elini kolunu bagliyo yav arkadaslar bilgilerinizi paylastiginiz icin tesekkur ederim valla sizden baska biyerden bilgi alamiyoruz sagolun
-
Alıntı:
sinantufenk rumuzlu üyeden alıntı
arkadaslar cikacaksa bisey ciksin artik cikmicaksada aciklasinlarda millet bosuna umitlenmesin iki haftadir calisamiyorum is yok elin memleketinde bekliceme anamin babamin yaninda beklerim ya ciksin cikacaksada doneyim tr ye esim kaldi korede ben kaldim japonyada kaldim uc ulke arasinda bu askerlik varya aslinda en iyisi gunu gelince yapabilmekmis vallahi insanin elini kolunu bagliyo yav arkadaslar bilgilerinizi paylastiginiz icin tesekkur ederim valla sizden baska biyerden bilgi alamiyoruz sagolun
merhaba sinantufenk, bazı kişilerin dediğine göre savcılığa geçmiş olay, ama askerlik şubeleri inkar ediyor, GBT lerden ise kalkmamıştır, yani şöyle bir şey yok sanırım "genelge çıktı, asker kaçaklarını gbt'den kaldıralım, savcılık söyledikce ekleriz". bu yok, ama yazılanlardan anladığım savcılık çağırmaya ve bahaneleri dinlemeye belgeleri görmeye başlamış. senin durumu hatırlıyorum biraz, aslında bir akrabana tanıdığına GBT sorgusu yaptırda bilirsin. gerçi kaçak durumun varsa polis zor duruma düşüyor bu durumda sorgulayamadığı için ama denemeye değer.
-
ASker kaçağı olarak Türkiyeye giren biri varsa yazsın da kurtulalım bu dertten. Önümüzdeki celbe yazılmak zorunda kaldım, 1 ay sonra almanyaya gideceğim ve nasıl tekrar giriş yapacagım hiçbir fikrim yok.
2008 son celbe yazıldım, Almanyaya gittiğimde iş bulursam otomatık olarak tecil oluyor mu yoksa yazılmama ragmen gitmediğim için ceza mı yerım bilen var mıdır?
-
Alıntı:
Fischer rumuzlu üyeden alıntı
ASker kaçağı olarak Türkiyeye giren biri varsa yazsın da kurtulalım bu dertten. Önümüzdeki celbe yazılmak zorunda kaldım, 1 ay sonra almanyaya gideceğim ve nasıl tekrar giriş yapacagım hiçbir fikrim yok.
2008 son celbe yazıldım, Almanyaya gittiğimde iş bulursam otomatık olarak tecil oluyor mu yoksa yazılmama ragmen gitmediğim için ceza mı yerım bilen var mıdır?
tecil olması gerekiyor ama yazıldığın için maddi bir ceza alıyorsun. bu dediklerimden emin değilim, bilen biri net olarak yazar ama burada takip ettiklerim kadarıyla bu fikre ulaştım. yurtdışı çıkışta sorun olmaz ve orda çalışma ile tecile yazılırsanız bir şekilde halledersiniz umarım.
-
Alıntı:
vindobona rumuzlu üyeden alıntı
merhaba sinantufenk, bazı kişilerin dediğine göre savcılığa geçmiş olay, ama askerlik şubeleri inkar ediyor, GBT lerden ise kalkmamıştır, yani şöyle bir şey yok sanırım "genelge çıktı, asker kaçaklarını gbt'den kaldıralım, savcılık söyledikce ekleriz". bu yok, ama yazılanlardan anladığım savcılık çağırmaya ve bahaneleri dinlemeye belgeleri görmeye başlamış. senin durumu hatırlıyorum biraz, aslında bir akrabana tanıdığına GBT sorgusu yaptırda bilirsin. gerçi kaçak durumun varsa polis zor duruma düşüyor bu durumda sorgulayamadığı için ama denemeye değer.
askerlik şubeleri tabiki inkar edecek arkadaşım. siz kaçın nasılsa biz yakalayamayacağız artık derler mi. kuş gibi düşün diye bekliyorlar, gbt de genelgeden sonra savcılıktan aranma çıkmadıysa olmanız mümkün değildir, o zaman genelgenin ne anlamı kalır. hem aran, bulunduğun yerde tutuklan sonra genelge var durumu olur mu hiç gbt den kaldırmak zorundalar çunku ellerinden arama, yakalama, gözaltına alma vs durumları alındı askerlik şubelerinin. ha ne olur derseniz, bence askerlik şubeleri suç duyurusunda bulunur savcılığa boylece aynı işlemler devam eder, iş savcılığın kararına bağlı, adamlar sizi haklı görüp kovuşturmaya yer yok dediği anda siz askere gitmemiş olarak kalırsınız ama kaçak olmazsınız. çunku aranmayacaksınız. genelgeyi dikkatle okumanızı tavsiye ederim.
-
Ben 2007'nin Kasım ayına kadar stajım sebebiyle tecilliydim. Kasım ayında yapılan sınavlar için rapor aldım. Daha sonraki dönem olan Nisan ayı için de rapor alıp, bunu Kadıköy askerlik şubesine götürdüğümde Kasım ayındaki raporum nüfusuna kayıtlı olduğum Çanakkale il askerlik şubesine ulaşmadığından o tarihten beri bakaya kaldığımı söylediler. Dosyamı çıkardıklarında Kasım ayı raporum hala dosya içinde mevcut bulunuyordu. Böylelikle iki ayın sağlık raporlarını birlikte Çanakkale askerlik şubesine gönderdik. Aradan birkaç hafta geçtikten sonra adresime, Çanakkale Savcılığından hakkımda bakaya kaldığımından dolayı soruşturma açıldığı ve sonra nisan ayında gelen iki raporlara binaen bu kovuşturmaya gerek kalmadığına dair bir yazı geldi.
-
Alıntı:
moda24 rumuzlu üyeden alıntı
Ben 2007'nin Kasım ayına kadar stajım sebebiyle tecilliydim. Kasım ayında yapılan sınavlar için rapor aldım. Daha sonraki dönem olan Nisan ayı için de rapor alıp, bunu Kadıköy askerlik şubesine götürdüğümde Kasım ayındaki raporum nüfusuna kayıtlı olduğum Çanakkale il askerlik şubesine ulaşmadığından o tarihten beri bakaya kaldığımı söylediler. Dosyamı çıkardıklarında Kasım ayı raporum hala dosya içinde mevcut bulunuyordu. Böylelikle iki ayın sağlık raporlarını birlikte Çanakkale askerlik şubesine gönderdik. Aradan birkaç hafta geçtikten sonra adresime, Çanakkale Savcılığından hakkımda bakaya kaldığımından dolayı soruşturma açıldığı ve sonra nisan ayında gelen iki raporlara binaen bu kovuşturmaya gerek kalmadığına dair bir yazı geldi.
yeni uygulamanin pratigi,sistem isliyor,yani genelge aynen uygulaniyor.savciyi ikna edecek bir neden olmadiktan sonra yakalanma var yani oyle veya boyle.bu arkadasimizin raporu oraya ulastigi icin savci ve askerlik subesi bilgilenmis.geregi kanuna uygun yapilmis..
-
Kusura bakmayın bu bıraz konuyla alakalı degıl ama vindobanaya arda1978 ın maıol adresını buldum bu.baska turlu vındobanaya ulasamıyorumda benım maıl adresım sende kendınınkını verırmısın bana.arda 29 yasından sonra 1 yıl tehir edılebılıyo dıyo.bıde sen sor ıstersen.
Sımdı soruma gecıyım.yanı bız 29 yasından sonra okudugumuz ıcın 7 aylıgına bakaya kalıcaz yanı bole yapmayı dusunuyoruz.acaba bu 7 aylık surede yakalnırsak okudugumuz ıcın ve okul bıtmek uzere oldugu ıcın bı sey yapmama durumları varmı savcılıgın
-
Alıntı:
umutozan rumuzlu üyeden alıntı
Kusura bakmayın bu bıraz konuyla alakalı degıl ama vindobanaya arda1978 ın maıol adresını buldum bu.baska turlu vındobanaya ulasamıyorumda benım maıl adresım sende kendınınkını verırmısın bana.arda 29 yasından sonra 1 yıl tehir edılebılıyo dıyo.bıde sen sor ıstersen.
Sımdı soruma gecıyım.yanı bız 29 yasından sonra okudugumuz ıcın 7 aylıgına bakaya kalıcaz yanı bole yapmayı dusunuyoruz.acaba bu 7 aylık surede yakalnırsak okudugumuz ıcın ve okul bıtmek uzere oldugu ıcın bı sey yapmama durumları varmı savcılıgın
saolasın mail adresi için, ancak askerlik şubesi böyle bir şey yok dedi yani +1 sene tehir hakkı yokmuş ama arkadaşa soralım belki farklı bir şeydir.
soruna geçelim. mesela bu 31 ekim 2008 tarihi tecilin bitiyor ama temmuz 2009 a kadar okulun var...
31 ekim 2008'e kadar olan tecil bitince 21 şubat 2009'a kadar aranma, yakalanma cart curt yok (askerlik şubesi söyledi bunu).
21 şubat 2009'dan sonra olay başlıyor, yani arada 21 şubattan haziran sonuna kadar (okul bitene kadar) sanırım 4 ay da yakalanma vs. olmaz, olursa savcılık bence buna göz yumar, olmadı askere alsalar bile o sırada biter okul ya da askerdeyken sınavlara girersin. 1 sene uzatmada fazla zorun yok gibi.
-
Ağzına Sağlık Sarrp. Ben de tam böyle birşey yazmayı düşünüyordum. Hukuk dili hep karışık olmuştur ancak bu genelge oldukça açık. Bakın tamamını da değil "Bu itibarla" diye başlayan bir bölüm var ordan sonrasını okursanız zaten açıkca ne demek istediğini anlarsınız. Okumak, okumak, okumak. Okuyalım, okutalım. Lütfen arkadaşlar.
Alıntı:
sarrp rumuzlu üyeden alıntı
askerlik şubeleri tabiki inkar edecek arkadaşım. siz kaçın nasılsa biz yakalayamayacağız artık derler mi. kuş gibi düşün diye bekliyorlar, gbt de genelgeden sonra savcılıktan aranma çıkmadıysa olmanız mümkün değildir, o zaman genelgenin ne anlamı kalır. hem aran, bulunduğun yerde tutuklan sonra genelge var durumu olur mu hiç gbt den kaldırmak zorundalar çunku ellerinden arama, yakalama, gözaltına alma vs durumları alındı askerlik şubelerinin. ha ne olur derseniz, bence askerlik şubeleri suç duyurusunda bulunur savcılığa boylece aynı işlemler devam eder, iş savcılığın kararına bağlı, adamlar sizi haklı görüp kovuşturmaya yer yok dediği anda siz askere gitmemiş olarak kalırsınız ama kaçak olmazsınız. çunku aranmayacaksınız. genelgeyi dikkatle okumanızı tavsiye ederim.
-
Alıntı:
bluewave1977 rumuzlu üyeden alıntı
Ağzına Sağlık Sarrp. Ben de tam böyle birşey yazmayı düşünüyordum. Hukuk dili hep karışık olmuştur ancak bu genelge oldukça açık. Bakın tamamını da değil "Bu itibarla" diye başlayan bir bölüm var ordan sonrasını okursanız zaten açıkca ne demek istediğini anlarsınız. Okumak, okumak, okumak. Okuyalım, okutalım. Lütfen arkadaşlar.
arkadaşlar sanırım hukuki.net insanlara ayar verme yeri değil, bilakis sorulan ve merak edilen konuları açıklığa kavuşturma yeri. birisi bir yanlışı düzeltebilir ama sonra başkası gelip "bende bunu dicektim, hmm yaramaz çocuklar şunu şunu yapınız, bidaha da böyle hata yapmayınız" babında olayı abartmamalı.
ayrıca, o kısım taraf'ın yazdığı yerin biraz daha geniş hali yani burda insanların merak ettiği, genelgenin uygulanıp uygulanadığı, veya nezaman tam olarak uygulanacağı ve aranan durumunda olanların bu genelge sonrası durumları gibi konulardır.
askerlik şubesi bana "öyle bir genelge yok, o tür haberlere inanmayın" diyorsa, GBT denen zamazingoda herhangi bir sorgulama kendim hakkında yapamıyorsam ve durum muallakta kaldıysa elbet buraya yazılıp, farklı yorum ve bilgiler beklenir.
-
slm arkadaslar verdiginiz cevaplardan dolayi tesekkur ederim bizleri az da olsa aydinlatiyosunuz biz gbt mize kendimiz olmadan baktiramiyoruz herhalde en azindan bana ole dediler birde gecen seneye kadar asker kacagiysan yurtdisinda pasoportunu uzatmiyolarda eger tecir ettirdigine dair belgen yoksa bu senede benim bir arkadas uzatti konsolosluktan trye dilekce yaziyormussun eger dilekce saglam gelirse geri pasoportunu istedigin kadar uzattirabiliyormussun arkadasim dort yil uzattirdi yani emniyetce aranmiyorsan pasoportu uzatiyolarmis acaba yurt disinda olupda asker kacagi durumundayken uzattiran baska arkadaslar varmi birde konsolosluktan arkadasa demislerki eger trde araniyor diye cevap gelirse seni yakalar gondeririz trye demisler ?
-
Alıntı:
slm arkadaslar verdiginiz cevaplardan dolayi tesekkur ederim bizleri az da olsa aydinlatiyosunuz biz gbt mize kendimiz olmadan baktiramiyoruz herhalde en azindan bana ole dediler birde gecen seneye kadar asker kacagiysan yurtdisinda pasoportunu uzatmiyolarda eger tecir ettirdigine dair belgen yoksa bu senede benim bir arkadas uzatti konsolosluktan trye dilekce yaziyormussun eger dilekce saglam gelirse geri pasoportunu istedigin kadar uzattirabiliyormussun arkadasim dort yil uzattirdi yani emniyetce aranmiyorsan pasoportu uzatiyolarmis acaba yurt disinda olupda asker kacagi durumundayken uzattiran baska arkadaslar varmi birde konsolosluktan arkadasa demislerki eger trde araniyor diye cevap gelirse seni yakalar gondeririz trye demisler ?
:) geyik yapmış konsolosluk, ne demek yakalayıp göndermek ? bu kadarda laubalilik yapılmaz ki. konsolosluk türk toprağı ama o ülkenin kanunları var, bir insanın başka ülkede yakalanması için şartlar var, varoğluvar, öyle kolay değil.
-
Ya arkadaşlar burada yazılanları okumuş olmama rağmen anlayamadığım şeyler var bunları özür dileyerek sormak istiyorum.Bu genelgeye göre şu ana kadar aranan bir kişinin aranması kalktımı?Artık kesinlikle savcılık talimatımı gerekiyor bu netleştimi yani.İkincisi kişi gbt sini nasıl öğrenir.Yada sabıka kaydı alması aranmasının olup olmadığını gösterirmi?
-
vindobona
ya kardes guney korea konsolosluhu bir kere degisti insanlarin sikayeti uzerine ama gene ayni ilgilenmiyolar telefon acisiyosun basindan sagmaya calisiyolar ya ben guney koreden evliyim evliligimi konsolosluk turkiyeye bildirmedi ben korede degilim diye esim gitti evraklari verip trye bildirin diye onuda kabul etmediler ben japonyadan telofon acip soledim illa benim imzam gerkiyosa ben burdan bir dilekce yazip postaliyim diye onuda kabul etmediler nerdeyse 15 aydir evliyim guney kore nufusunda ama turkiyede bekarim konsolosluhun sacma isi cok ya topu tufe toplasan belki 250 tane turk yoktur guney korede suanda okadar insanla bile ilgilenmek istemiyolar ya !!!
-
Alıntı:
Xear rumuzlu üyeden alıntı
Ya arkadaşlar burada yazılanları okumuş olmama rağmen anlayamadığım şeyler var bunları özür dileyerek sormak istiyorum.Bu genelgeye göre şu ana kadar aranan bir kişinin aranması kalktımı?Artık kesinlikle savcılık talimatımı gerekiyor bu netleştimi yani.İkincisi kişi gbt sini nasıl öğrenir.Yada sabıka kaydı alması aranmasının olup olmadığını gösterirmi?
evet dediğin şekilde olacak ama uygulanıyor mu, bu konuda henüz net bir bilgi yok.
gbt için gidersin polise kontrol ettirirsin sonra sorun var seni gözaltına alırlar, riskli.
sabıka kaydıyla çıkmıyor sanırım.
-
Re: vindobona
Alıntı:
ya kardes guney korea konsolosluhu bir kere degisti insanlarin sikayeti uzerine ama gene ayni ilgilenmiyolar telefon acisiyosun basindan sagmaya calisiyolar ya ben guney koreden evliyim evliligimi konsolosluk turkiyeye bildirmedi ben korede degilim diye esim gitti evraklari verip trye bildirin diye onuda kabul etmediler ben japonyadan telofon acip soledim illa benim imzam gerkiyosa ben burdan bir dilekce yazip postaliyim diye onuda kabul etmediler nerdeyse 15 aydir evliyim guney kore nufusunda ama turkiyede bekarim konsolosluhun sacma isi cok ya topu tufe toplasan belki 250 tane turk yoktur guney korede suanda okadar insanla bile ilgilenmek istemiyolar ya !!!
buna pek benzemiyor ama bir arkadaşım türkiye'de ingiliz konsolosluğunda sorun yaşadı, adamı azarladılar vs. sonra T.C. dışişleri bakanlığına şikayet etti ve kısa sürede ingiliz konsolosluğu çocuktan özür diledi ve vizesini verdi, görevli hakkkında da işlem yaptılar. demek istediğim hakkın olan bir şey yapmıyorsa bakanlığa mail/dilekçe vs. şekilde durumunu bildir ve bence sonuç da alırsın.
-
??
bu konuyla ilgili cikmis haberleri nette cok dikkatili aradim ancak butun haberler "xxxx gazetesinin haberine gore" seklinde.. konuyu farkli sekillerde de arattim herhangi bir sonuca ulasamadim .. sahte haber oldugunu tahmin ediyorum ..
-
Re: ??
Alıntı:
errsin rumuzlu üyeden alıntı
bu konuyla ilgili cikmis haberleri nette cok dikkatili aradim ancak butun haberler "xxxx gazetesinin haberine gore" seklinde.. konuyu farkli sekillerde de arattim herhangi bir sonuca ulasamadim .. sahte haber oldugunu tahmin ediyorum ..
:) genelge var, ne sahtesinden bahsediyorsunuz? bu başlıktaki diğer yazılanları okuyun, linkler var.
-
var arkadaşım genelge bu bölümün ikinci sayfasında verilmiştir, ayrıca da uygulanıyor, sadece sessiz sedasız uygulama yolundalar.
yalnız birşey dikkatimi çekti arkadaşlar sizde farkına vardınız mı bilmiyorum, bu genelgenin sonu açık yani, kanun değil, genelge adı üstünde, iki gün sonra bu genelgeye karşılık başka bir genelye yayınlayarak savcılıkla işini bitirmiş olanlar da dahil yakalanma düzenlenebilir, kimin nerde olduğu daha açık ortaya çıkabilir vs bence biz bu genelge durumlarını, kanunları vs takip etmemiz gerekir, değişiklik olduğu anda birbirimizi bilgilendirebiliriz.
-
Alıntı:
Hala bu konuyu netleştiremedik.Arkadaslar acaba farklı eya netleşmiş bir duyum alan varmı aranızda.
-
kaç gündür bu forumu takip ediorum ama ne yazık ki bir genelgedir almış başını gitmiş ayrıntılı bir bilgi yok evt genelge cıkmış ama suan aranma konusunda mutabık değiliz yani bir bilgi veren cıkmadı halla,savcı tanıdığı avukat tanıdığı olan üyeler yok sanırım lütfen tanıdığı olan yada olaya şahid olan varsa bizi aydınlatsın ii akşamlar
-
Alıntı:
italyan rumuzlu üyeden alıntı
kaç gündür bu forumu takip ediorum ama ne yazık ki bir genelgedir almış başını gitmiş ayrıntılı bir bilgi yok evt genelge cıkmış ama suan aranma konusunda mutabık değiliz yani bir bilgi veren cıkmadı halla,savcı tanıdığı avukat tanıdığı olan üyeler yok sanırım lütfen tanıdığı olan yada olaya şahid olan varsa bizi aydınlatsın ii akşamlar
Sitenin amaçlarından birinin hukuki konulardaki bilgi eksikliğimizi gidermek oldugu düşünülürse,hukukçu arkadaşlarımızdan yada hukukçu arkadaşı olanlardan kesin bilgiler rica ediyoruz.Bizleri aydınlatırsanız çok memnun kalacagız...
-
arkadaslar dun bu konuyu bır polıs arkadasıma sordum benım hıcbır sekılde haberım yok dedı genelgeden fakat arastırmasını rıca ettım arastıracak ve bana donecek haber gelır gelmez sızlerıde bılgılendırecegım ıyı geceler herkese...
-
arkadaşlar, konu şu,
önceden askerlik şubeleri y.kaçağı, saklı, bakaya, g.i.s.bakaya kalan yükümlülerin dosyalarını düzenler, mahkemeye verebilmesi için hazırlık ifadesi gerektiğinden yükümlünün hazırlık ifadesini alabilmek için kolluk kuvvetleri aracılığı ile arama kararı çıkarttırırdı.
ancak aşağıda alıntı şeklinde koyduğum genelgenin 5 inci maddesine bakarsanız askerlik şubeleri kolluk kuvveti sayılmadığından ifade alamayaclarından bahsediyor. bu durumda ifade alma görevi direkt olarak C.Savcılıklarına düşüyor. askerlik şubesi dava dosyasını ifade olmaksızın hazırlıyor. İlgili C.Başsavcılığına gönderiyor. Dava açılabilmesi için şüphelinin hazırlık ifadesinin alınması zorunlu olduğundan C.Başsavcılığı askerlik şubesinin dava dosyasına koyduğu adresten veya adreslerden yükümlünün ifadesini almak için adres kendi C.Başsavcılığı sorumluluk alanında ise celp ediyor, değil ise ilgili C.Başsavcılığına talimat yazıyor. Bu aşamada ifadeniz alınırsa mesele yok. yok eğer alınamazsa yani bulunamazsanız aşağıdaki 2 nci madde devreye giriyor. yani hakkınızda yakalama emri çıkıyor ve yurt genelinde arananlar kapsamına alınıyorsunuz. görüldüğünüz yerde yakalama emri vicahiye çevriliyor. tabi bu suçlar para cezasına çevrilebilen suçlar olduğu için hapse falan girmiyorsunuz. ifadeniz alınıp serbest bırakıyorsunuz. ancak asker kaçağı olduğunuz için en yakın askerlik şubesine sevk ediliyor ve oradan da birliğe gönderiliyorsunuz.
aşağıda birinci madde sizi yanıtmasın. soruşturma ve kovuşturma mercilerince verilimiş bir karar olmaksızın diyor. burada soruşturma yapan savcılık kovuşturma yapan mahkeme. yukarıdada anlattığım gibi bu makamlar artık sizin hakkınızda yakalama emri çıkarabiliyor. yani anlayacağınız değişen tek şey yakalamayı yapan makamın ismi. önceden askerlik şubeleri yapıyordu, şimdi ise savcılık ve mahkemeler. ayrıca bu durum bence daha kötü. yakalanma ihtimaliniz çok fazla artıyor. bilgileriniz uyapa giriliyor ve otomatikman yurt genelinde arananlar kapsamına dahil ediliyorsunuz.
aşağıdaki maddeleri dikkatlice okumanızı tavsiye ediyorum. tekrar tekrar üzerinden geçerseniz rahatlıkla anlayabileceğinizi düşünüyorum. saygılar.
1- Saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya geç iltihak bakayası olan kişilerin, soruşturma veya kovuşturma mercilerince verilmiş bir karar olmaksızın askerlik şubesi başkanlıklarının idarî nitelikli talepleri doğrultusunda ülke çapında aranamayacakları gibi yakalanıp gözaltına alınmalarının da mümkün olmadığı,
2- Suç duyurusunda bulunulmasını müteakip haklarında adlî soruşturma başlatılan saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya geç iltihak bakayası olan kişilerin, çağrı üzerine gelmemesi veya kendilerine hiç çağrı yapılamaması hâlinde, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi tarafından haklarında yakalama emri düzenlenebileceği,
3- Yürütülen adlî soruşturma veya yapılan yargılama sonunda, ilgili Cumhuriyet başsavcılığınca “kovuşturmaya yer olmadığı” ya da mahkemece “beraat” kararı verilmesi ve bu kararın kesinleşmesiyle kişilerin işlediği iddia olunan suçlar sübut bulmamış olacağından, söz konusu şüpheli veya sanıkların hiçbir şekilde yakalanamayacağı ve gözaltına alınamayacağı,
4- Yapılan yargılama sonunda sanıkların, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu’nun 63’üncü maddesi gereğince hapis veya hapis cezasından dönüştürülen adlî para cezasıyla cezalandırılmalarına karar verilmesi ve bu kararların kesinleşmesinden sonraki durumun cezaların infazıyla ilgili bir husus olduğu, infaz sonrasında dahi kişilerin askerlik şubelerine götürülebileceğine dair ilgili mevzuatta açık bir hüküm bulunmadığı,
5- Askerlik şubesi başkanlıkları, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 164 ve 165'inci maddeleri anlamında bir "adlî kolluk" olmadıklarından, şüphelilerin yukarıda anılan suçlar bakımından ifadelerinin Cumhuriyet başsavcılıkları ya da görevli ve yetkili kolluk birimlerince alınabileceği hususu ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 160'ıncı maddesinin birinci fıkrası hükmü birlikte değerlendirilerek, şüphelilerin usulüne uygun ifadesi alınmamış olsa bile askerlik şubesi başkanlıkları tarafından gönderilen suç duyurusu evrakının bu eksiklik nedeniyle iade edilmeyerek soruşturma işlemlerine derhal başlanması gerektiği,
6- Yargıtay 5. Ceza Dairesinin 01/04/2008 tarihli ve 2008/3142 esas, 2008/3056 sayılı kararı ile yoklama kaçağı ve celp bakayası suçlarında yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yerin bağlı olduğu askerlik şubesinin bulunduğu yer mahkemesinin; sevk bakayası, diğer bir deyişle geç iltihak suretiyle bakaya suçunda ise yükümlülerin sevk edildikleri kıtanın bulunduğu yer mahkemesinin yetkili olduğunun hükme bağlanması karşısında, Cumhuriyet başsavcılıklarınca yürütülen soruşturmalarda yetki hususunun anılan Daire kararı doğrultusunda değerlendirilebileceği,
7- Cumhuriyet başsavcılıklarınca, bakaya suçundan şüpheli yedek subay aday adaylarına ait suç duyurusu evrakının her celp dönemi için ayrı ayrı düzenlenmesi yerine iki veya üç celp dönemi birleştirilerek, tüm yükümlüler bakımından ise suç duyurusu evrakının ilgililerin terhisini müteakiben gönderilmesi yönünde askerlik şubesi başkanlıklarından yapılan taleplerin, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 160 ve devamı maddelerinde yer alan suçların derhal soruşturulması ilkesine aykırılık teşkil edebileceği,
8- Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 237 ve 260'ıncı maddeleri gereğince, yukarıda anılan suçlar bakımından Cumhuriyet başsavcılıkları ve mahkemelerce verilen kararlara karşı askerlik şubesi başkanlıkları tarafından itiraz edilemeyeceği düşünülmekle birlikte, adlî merciler tarafından verilen kararların bir suretinin bilgi mahiyetinde olmak üzere askerlik şubesi başkanlıklarına gönderilmesinin uygun olacağı,
9- Bakaya kalmış şahısların sağlık raporlarıyla birlikte doğrudan Cumhuriyet başsavcılıklarına müracaatları hâlinde, askerlik şubelerinden ilgiliye ait bilgi, belge veya dosyası getirtilmek suretiyle hukukî durumunun değerlendirilmesi ve evrakın buna göre sonuçlandırılması,
10- Bakaya kalmış şahısların almış oldukları sağlık raporlarını askerlik şubesi başkanlıklarına ibraz etmeleri ve bu kurum tarafından suç duyurusunda bulunulması üzerine, söz konusu raporun ilgili sağlık kuruluşunca verilip verilmediğinin araştırılması gereken durumlarda bu hususun Cumhuriyet başsavcılıklarınca yerine getirilmesi, evrakın hiç bir şekilde askerlik şubesi başkanlıklarına iade edilmemesi,
Konularında bilgi edinilmesini, keyfiyetin merkezdeki Cumhuriyet savcıları ile yargı çevrenizdeki Cumhuriyet başsavcılıklarına ve bilgileri bakımından mahkemelere de duyurulmasını rica ederim.
-
süleyman arkadaşın söylediğine bir yere kadar katılıyorum, evet makamı değişti sadece, ancak şu varki; bu genelge boş yere yayınlanmamıştır, ifade verildikten sonra askerlik şubelerine teslim edilme durumu söz konusu olsaydı bu genelgenin çıkmasının anlamı olmazdı. bence bu genelge olayı bir kaç büyükbaşın işine yarasın diye çıkarlımıştır, geri kalanlar yani bizlerde birşekilde bu durumdan yararlanacağız. yoksa neden seneler boyu çalışan sistemi bir anda değiştirsinler ki, askeri şubeleride rahatlıkla işini yapıyorlardı, bu genelge vicdani retçiler için başlangıç sayılacak bir durum, yani eline silah almak istemeyenler, bu zorunluluğu kabul etmeyenler için yapılandırma ve geriside gelecektir. şubelerin kabul etmediği sağlık raporları vs ler, sebepleriniz savcılık tarafından kabul edilmesi sağlanacak, bu durumada şubeler hiç bir şekilde itiraz edemeyecektir...
-
Olay sadece askerlik şubelerinin kolluk kuvveti olmadığının,dolayısıyla yakalama-takip-ifade alma işlemleri yapamayacağının geç te olsa farkedilmesi ve bu yanlışlığın düzeltilebilmesi için ilgililerin ifadelerinin alınması için cumhuriyet savcılığının devreye skulmasından ibarte.
Cumhuriyet savcılığı gelen taleple ifadenizi almak için size bildirimde bulunur.Giderseniz ifadenizi verirsiniz.
Gitmezseniz ifadenizin alınması için aranma-yakalanma kararı çıkar.Yakalandığınızda ifadeniz alınır,ilgili kuruma haber verilir.İfadeniz alındıktan sonrakapı önünde bulunan asker görevliler tarafından da yeriniz bilinmiş olduğu için alınıp şubenize götürülür askerliğinizi paşa paşa yaparsınız.
Türkiye de vicdani ret diye bir kavram yoktur.
-
kamuoyunda vicdani retçi diye adlandırılanlar vardır, hatta bu konu üzerine msb bakına soru önergesi verilmiştir, bakanda cevaben bu konu üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir demiştir. nette araştırma yapılırsa konuyla ilgili metinler bulunabilir. AİHM karalarından ve AB den dolayı zorunlu askerlik durumunda çalışmalar yapılmaktadır. Tabiki genelgeyle kaçakların yakalanma riski daha çok artmıştır. Burda önemli olan gitmeme sebebinizin sağlam olması, sağlık vb durumlar kısaca...
-
Peki ben hepsinden geçtim.:o Kişi kendi gbt sini nasıl sorgulatabilir.Mesela aranma yakalanma durumunun olup olmadığı nasıl anlaşılır.Şimdi polis gbt sinde bakılırsa seni teslim etmek zorundalar bunun acaba öğrenmenin başka yolu yokmudur ?
-
Alıntı:
Peki ben hepsinden geçtim.:o Kişi kendi gbt sini nasıl sorgulatabilir.Mesela aranma yakalanma durumunun olup olmadığı nasıl anlaşılır.Şimdi polis gbt sinde bakılırsa seni teslim etmek zorundalar bunun acaba öğrenmenin başka yolu yokmudur ?
arkadaş, ben adliyede tanıdık vasıtasıyla baktırabildim ancak, bir katip bile bakabiliyor, illaki savcı olması şart değil. tanıdık birini bulman şart adliyeden, o senin adına tc kimlik no ile bakabilirler
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Olay sadece askerlik şubelerinin kolluk kuvveti olmadığının,dolayısıyla yakalama-takip-ifade alma işlemleri yapamayacağının geç te olsa farkedilmesi ve bu yanlışlığın düzeltilebilmesi için ilgililerin ifadelerinin alınması için cumhuriyet savcılığının devreye skulmasından ibarte.
Cumhuriyet savcılığı gelen taleple ifadenizi almak için size bildirimde bulunur.Giderseniz ifadenizi verirsiniz.
Gitmezseniz ifadenizin alınması için aranma-yakalanma kararı çıkar.Yakalandığınızda ifadeniz alınır,ilgili kuruma haber verilir.İfadeniz alındıktan sonrakapı önünde bulunan asker görevliler tarafından da yeriniz bilinmiş olduğu için alınıp şubenize götürülür askerliğinizi paşa paşa yaparsınız.
Türkiye de vicdani ret diye bir kavram yoktur.
Merhabalar : Vicdani retcilerle daha cok alakali olan maddenin asagidaki oldugu gorusunde bir cok gazetede yazilar mevcut , 1 hukukcu arkadasimiz , genelgede gecen asagidaki maddeyi yorumlayabilirmi rica etsek?
4-"Yapılan yargılama sonunda sanıkların, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu’nun 63’üncü maddesi gereğince hapis veya hapis cezasından dönüştürülen adlî para cezasıyla cezalandırılmalarına karar verilmesi ve bu kararların kesinleşmesinden sonraki durumun cezaların infazıyla ilgili bir husus olduğu, infaz sonrasında dahi kişilerin askerlik şubelerine götürülebileceğine dair ilgili mevzuatta açık bir hüküm bulunmadığı,"
iyi calismalar.
-
arkadaşlar öncelikle bilgiler için teşekkürler, az önce stajyer hakim bir arkadaşıma
bakırköy cumhuriyet savcılığının olayla ilgili bir bilgisinin olup olmadığını öğrenmesini istedim, yanıt olumsuz,haberimiz yok demişler,oysa ki ben genelgenin bütün savcılıklara gönderildiğini düşünüyordum. genelgenin bir çıktısını alıp savcılığa arkadaşım aracılığıyla göndereceğim,şimdilik yapabileceğim bu.
-
Alıntı:
cako1976 rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşlar öncelikle bilgiler için teşekkürler, az önce stajyer hakim bir arkadaşıma
bakırköy cumhuriyet savcılığının olayla ilgili bir bilgisinin olup olmadığını öğrenmesini istedim, yanıt olumsuz,haberimiz yok demişler,oysa ki ben genelgenin bütün savcılıklara gönderildiğini düşünüyordum. genelgenin bir çıktısını alıp savcılığa arkadaşım aracılığıyla göndereceğim,şimdilik yapabileceğim bu.
sağlama almak için başka bir savcıya sordurttum,ilk konuşulan savcı izinden yeni dönmüş, olaydan haberi yokmuş.son aldığım bilgide savcılık yetki artık bizde diyor , buna rağmen askerlik şubesi işlem yapmaya kalkarsa genelgenin bir nüshasını ibraz ederek itirazda bulunun denildi ...
-
Alıntı:
sağlama almak için başka bir savcıya sordurttum,ilk konuşulan savcı izinden yeni dönmüş, olaydan haberi yokmuş.son aldığım bilgide savcılık yetki artık bizde diyor , buna rağmen askerlik şubesi işlem yapmaya kalkarsa genelgenin bir nüshasını ibraz ederek itirazda bulunun denildi ...
hocam harikasın, en azından net bir şeyler duymuş olduk. güzel bilgiler, tekrardan teşekkürler.
-
Alıntı:
Arkadaşımızın söylediği doğrudur, bende sordurttum baş savcılığa aynı yanıtı aldım, elinizde genelgenin bir nushası olsun. ayrıca genelgeyle beraber gbt den düşmüş durumdaymışız, ancak bağlı bulunduğunuz askerlik şubesi hakkınızda suç duyurusunu bulunduğu yerdeki savcılığa bildiriyor. başka şehirde ikamet ediyorsanız bulunduğunuz şehrin savcılığına talimat veriyor, bu savcılık size çağrı yapıyor gelmediğinizde veya çağrıdan haberiniz olmadığında hakkınızda aranma - yakalanma çıkartabiliyor. ve son olarak, savcılık ifadenizi alıp, hakklı görürüse sizi hiçbir şekilde şubeye teslim edilmiyorsunuz.
aklımın karıştıran bir durum var, biz bu savcılık işini her celp dönemi için ayrı ayrı mı yaptırıcaz, yoksa bir kere için mi geçerli olacak anlamış değilim.
saygılar..
-
Alıntı:
sarrp rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşımızın söylediği doğrudur, bende sordurttum baş savcılığa aynı yanıtı aldım, elinizde genelgenin bir nushası olsun. ayrıca genelgeyle beraber gbt den düşmüş durumdaymışız, ancak bağlı bulunduğunuz askerlik şubesi hakkınızda suç duyurusunu bulunduğu yerdeki savcılığa bildiriyor. başka şehirde ikamet ediyorsanız bulunduğunuz şehrin savcılığına talimat veriyor, bu savcılık size çağrı yapıyor gelmediğinizde veya çağrıdan haberiniz olmadığında hakkınızda aranma - yakalanma çıkartabiliyor. ve son olarak, savcılık ifadenizi alıp, hakklı görürüse sizi hiçbir şekilde şubeye teslim edilmiyorsunuz.
aklımın karıştıran bir durum var, biz bu savcılık işini her celp dönemi için ayrı ayrı mı yaptırıcaz, yoksa bir kere için mi geçerli olacak anlamış değilim.
saygılar..
verdiğiniz bilgiler için tesekkürler.şimdi tüm kaçak durumundakiler gbt'de gözükmüyor dediğinize göre.
bunu teyit edebilecek arkadaşlar yani tanıdıkları vasıtasıyla gbt'sine baktırabilecek arkadaşlar gbt'de gözüküp gözükmediklerini burada paylaşabilirlermi?böylece kesin bir kanıya varmiş oluruz...