-
Cevap: Kürt ayırımı ve cezası?
Alıntı:
murtiiiiy rumuzlu üyeden alıntı
Lafontenden masallar dinlediniz...
Masal dinlemek istiyorsanız yine Lafonten'in kitaplarına başvuracaksınız!
Söylediklerimin hangisi masal?
Bilgi sahibi olmadan fikir ileri sürmeyiniz ve kafa karıştırmaya çalışmayınız..
Zihniyetiniz belli; düpedüz ırkçılık..
Ben ne kürdüm ne de pkk yanlısı..Bunu defalarca açıkcana belirttim ve dedim ki her kürt pkk'lı değildir..Ama sizin zihniyetiniz sabit; kürt eşittir pkk..
Size söyleyecek bir sözüm yok, zira belirli bir yaştan sonra -kişinin IQ seviyesine de bağlı olarak - edinilmiş fikirlerin yanlış da olsa değiştirilmesi zor..
-
Alıntı:
Bora Baykal rumuzlu üyeden alıntı
Masal dinlemek istiyorsanız yine Lafonten'in kitaplarına başvuracaksınız!
Söylediklerimin hangisi masal?
Bilgi sahibi olmadan fikir ileri sürmeyiniz ve kafa karıştırmaya çalışmayınız..
Zihniyetiniz belli; düpedüz ırkçılık..
Ben ne kürdüm ne de pkk yanlısı..Bunu defalarca açıkcana belirttim ve dedim ki her kürt pkk'lı değildir..Ama sizin zihniyetiniz sabit; kürt eşittir pkk..
Size söyleyecek bir sözüm yok, zira belirli bir yaştan sonra -kişinin IQ seviyesine de bağlı olarak - edinilmiş fikirlerin yanlış da olsa değiştirilmesi zor..
Bende sizi pkk lı olmakla itham etmedim ki.! kaç gündür yorumlarınızı okuyorum, pkk dan nefret ettiğinizi açıkça söylüyorsunuz.. ancak düşünceniz bana göre yanlış.
Irkçı değilim. ama ırkçı ettiler. zira ırkçı olmaz isek korkarım tüm Türkiye'yi ele geçirecekler. Çünki kendilerinden olmayan destekçileri kendilerinden fazla. bilmem anlatabildimmi.
-
Sn. commodore1tr, ne güzel açıklamış, görüyorum ki hala kör döğüşü sürüyor. İş öyle bir noktaya vardırılmış ki, ırkçı değilim derken halisinden ırkçılık yapılıyor, öte yandan da şecaat arzedilirken sirkatin söyleniyor.
Oktay Ekşi bugünkü yazısı ile bence kendini de aşmış. Yazı aşağıda:
Ahmet Türk’ün rüyası
DEMOKRATİK Toplum Partisi’nin kapatılması üzerine Ahmet Türk, Diyarbakır’da konuşurken kendisinin de, aynen 1963’te 200 bin kişiye hitap ederken “Benim bir rüyam var” diyen Martin Luther King gibi “bir rüyası olduğunu” söyledi.
Dr. King, bunları “siyah derili Amerikan vatandaşları” adına söylüyordu.
Laf güzeldi.
Güzeldi ama kimse Dr. Martin Luther King’in rüyası ile Ahmet Türk’ün rüyası birbirine benziyor mu diye sormadı.
Baştan söyleyelim. Ahmet Türk’ün rüyası eğer Dr. King’in rüyasının eşi olsa, o rüyada ortaya konan özlemlerin altına Ahmet Türk’ten önce biz imza atarız.
Ne demek istediğimizi anlatabilmek için isterseniz Dr. King’in dediklerini -veya rüyasını- özetleyelim.
Dr. King, sadece o konuşmayı yaptığı gün değil, soydaşları adına “insan hakları” mücadelesine başladığı 1955 yılından, bir suikast sonucu öldürüldüğü 3 Nisan 1968’e kadar bir kere olsun “şiddetin” yanında olmadı. Hukuk dışı hiçbir mücadele tarzını desteklemedi. Hemen her konuşmasında “soydaşlarının maruz kaldığı haksızlığı, baskıyı, eşitsizliği” dile getirdi ama en çok da Washington D.C.’de yaptığı “Bir rüyam var” temalı konuşmasında bunları tekrarladı. Örneğin:
“Siyah derililere vatandaşlık hakları verilmedikçe Amerika’da kimse huzura ve sükuna kavuşamaz” dedi.
Ahmet Türk’ün, adına konuştuğunu ileri sürdüğü insanlarımızın böyle bir sorunu mu var? Daha doğrusu “böyle bir sorunu hiç oldu mu?”
“Polisin bizlere karşı uyguladığı, anlatılamayacak kadar insafsız kabalık önlenmedikçe; oto-yolların kenarlarındaki ve şehir merkezlerindeki otellerde geceleme hakkı bize tanınmadıkça; Mississippi’de yaşayan siyah derililere oy hakkı verilmedikçe; New York’taki bir siyah derili oy verecek hiçbir seçeneğe sahip olmadıkça bizi hiçbir şey tatmin edemez” dedi.
Ahmet Türk, adına konuştuğunu söylediği insanlarımızın hangisinin kendini bildi bileli böyle bir ayrımcılığa tabi olduğunu düşünüyor da Dr. King’in rüyasına ortak oluyor, acaba açıklayabilir mi?
Dr. King, “Dünkü esirlerle (kölelerle) onların eski sahiplerinin bir gün, Georgia’nın kızıl tepelerinde aynı masada kardeşçe oturduklarını görmeyi özlediğini” söylüyordu.
Ahmet Türk, adına konuştuğu insanlarımız için buna benzer bir özlemi dile getirmeye bir gün olsun ihtiyaç duydu mu? Ama sahibi olduğu köylerdeki soydaşlarının, kendisiyle aynı masada oturmayı bugün bile rüyalarında göremediklerini hiç düşündü mü?
Dr. King bütün taleplerini bireylerin hakları, yasalar önünde eşitliği, ifade, din ve vicdan özgürlüğü, toplum içinde hiçbir ayrımcılığa maruz kalmama, adaletten eşit koşullar altında yararlanma adına yapıyordu.
Dr. King hiçbir söyleminde “Biz ayrı bir halkız” demedi. Hiçbir söyleminde adına konuştuğu insanlar için “anayasal imtiyaz” talep etmedi. Hiçbir söyleminde beyazlara “Biz sizden ayrıyız” demedi. Kendi ülkesinin, kendi ulusunun, kendi devletinin temel değerleriyle hiçbir zaman kavga etmedi.
O “tek ve bütün” bir Amerikan ulusundan yanaydı.
Şahsen saygı duyduğumuz Ahmet Türk’e soralım. O kimden yana?
-
Sayın Harun Gür,
Hatırlarmısınız bilmiyorum akşam üzeri Rus bir bayan konu açmıştı. 3 yılını doldurmasına 6 ay kala eşinin kendisini boşanmakla tehdit ettiğini anlatıyordu.
İnancınız olsun o bayana üzüldüm, isterseki o bayan haksız olsun.o bayanın Türk vatandaşı olmasını çok isterim. benim Rus'a da kapım açık,ezeli düşmanlarımız İngiliz'e de Fransız'a da, Alman'a da.. Afrikalıya da kapım açık.. TÜM İNSANLARA KAPIM AÇIK, HATTA ERMENİYE, RUM'A. en azından Türkiye'miz bu şekilde daha da büyümüş oluyor.Bir zamanlar bizler başka ülkelerin vatandaşı olabilmek için çok uğraşlar verirken, bugün başkalarının Türk vatandaşı olabilmek için uğraşlar vermesi, yıllarca beklemesi beni gururlandırıyor açıkçası.
Bütün yabancı insanları ülke vatandaşım olarak görmekten rahatsızlık duymayan ben, maalesef aynı şeyleri KÜRT VATANDAŞIM için düşünemiyorum.
Yunan müziğinden, arap müziğinden, batı müziğinden rahatsızlık duymayan ben, maalesef kürt müziğini duyunca tüylerim diken diken oluyor..Etrafımda kürtçe konuşan insanları görünce hemen oradan uzaklaşıyorum.
Bunun sebebini araştırmak lazım.. "ırkçılık" diyip kestirip atmadan tabi.
-
Alıntı:
TÜM İNSANLARA KAPIM AÇIK, HATTA ERMENİYE, RUM'A.
Normalde son iletinizi "IRKÇI" olduğu için onaylamamam gerekirdi. Sadece alıntı yaptığım ve sizin de büyük harflerle yazma gereği duyduğunuz kısmı tekrar okuyunuz.
Bu ülkede sayıca az kalmış olsalar da Ermeni veya Rum kökenli yurttaşlarımız da var. Türk vatandaşı olmaları hasebiyle askerlik de yapıyorlar, vergi de veriyorlar, bu ülkeye belki de sizden ve benden daha fazla hizmet ediyorlar.
"HATTA" ile başlayan bir cümle daha kurmayın isterseniz...
-
Sizi anlıyorum ve de aynı görüşü paylaşıyorum.. oradaki "hatta" sözünü halkın ermeni ve rumlara genel bakış açısının pek iyi olmadığı için yazdım... yoksa kimse kusura bakmasın, ben ermenileri kürtlerden çok severim..
-
Hangi halk? Sizin gibi düşünen üç beş ırkçı mı?
Size de güle güle...
-
Bu site hukuk sitesi diye üye oldum daha seviyeli bir ortamda düşündüklerimizi paylaşabilecğimiz aklı başında insan topluluklarının olduğ bir yer olarak görerek üye oldum fakat çok ciddi bir konuda bir sorunun cevbını merak edip sormaktı maksat .. fakat bazı arkadaşlar kenilerini futbol sahasında sanıp karşı takıma laf söyleme tarzına girmiş ... ya çok özür dileyerek şunu söylemeliyim ki biz kendi aramızda adam gibi fikir alış verişi yapamıyorsak bu ülkedeki birtakım sorunları çözümünü başkalarında bulmaya çalışmak neredeyse ütopik bir havaya döüştürdü.
En azından bu siteye üye olan arkadaşların genel kültür ve ahlak seviyesinin biraz daha üstün olduğunu görmek isterim ...
Sevgiler
-
Alıntı:
Sima Baktaş rumuzlu üyeden alıntı
Bu site hukuk sitesi diye üye oldum daha seviyeli bir ortamda düşündüklerimizi paylaşabilecğimiz aklı başında insan topluluklarının olduğ bir yer olarak görerek üye oldum fakat çok ciddi bir konuda bir sorunun cevbını merak edip sormaktı maksat .. fakat bazı arkadaşlar kenilerini futbol sahasında sanıp karşı takıma laf söyleme tarzına girmiş ... ya çok özür dileyerek şunu söylemeliyim ki biz kendi aramızda adam gibi fikir alış verişi yapamıyorsak bu ülkedeki birtakım sorunları çözümünü başkalarında bulmaya çalışmak neredeyse ütopik bir havaya dönüştürdü.
En azından bu siteye üye olan arkadaşların genel kültür ve ahlak seviyesinin biraz daha üstün olduğunu görmek isterim ...
Sevgiler
Size tamamen katılıyorum. Çoğu fanatizmden ibaret iletiler, karşı tarafa söylemiş olmak için söylenen sözlerin empatiye katkısı yok. Şurada 10 kişi bir konuyu ele alıp, medeni şekilde tartışamıyorsa vay bu ülkenin haline. İşte bizim bu zaafımızı ve boşluğumuzu gören bazı siyasiler bu boşlukları doldururken biz sadece konuşuyoruz.
Not: Bundan böyle konuyu saptıran, slogan atan, sırf bir diğerine sataşmak için ileti yazan her kim olursa olsun forumdan yasaklanacaktır.
-
Alıntı:
admin rumuzlu üyeden alıntı
Size tamamen katılıyorum. Çoğu fanatizmden ibaret iletiler, karşı tarafa söylemiş olmak için söylenen sözlerin empatiye katkısı yok. Şurada 10 kişi bir konuyu ele alıp, medeni şekilde tartışamıyorsa vay bu ülkenin haline. İşte bizim bu zaafımızı ve boşluğumuzu gören bazı siyasiler bu boşlukları doldururken biz sadece konuşuyoruz.
Not: Bundan böyle konuyu saptıran, slogan atan, sırf bir diğerine sataşmak için ileti yazan her kim olursa olsun forumdan yasaklanacaktır.
Ikinize de katilmiyorum. Bakiniz Sn Sima Baktas ne demis:
Alıntı:
Ben de çok defa Kürtlere ağır hakaret edildiğini gördüm, ve bunun suç olup olmadığını hep merak etmişimdir !!!
Umarım cevabımızı buluruz.
Bunun cevabini anca krese giden bir cocuk bilmiyordur.. Kürtlere degil, bir adamin köpegine bile hakaret etmek suctur. Bu söylemler, sözde masumane sorular, bilmiyormus edasi vb davranislar kürt demogojisinden ibarettir. Mevcut dtpli-pkkli kürt ayaklanmalarina psikolojik destektir.
Saygilar.
-
Alıntı:
Ben de çok defa Kürtlere ağır hakaret edildiğini gördüm, ve bunun suç olup olmadığını hep merak etmişimdir !!!
Umarım cevabımızı buluruz.
Beyefendi, ac youtube'u, ortalik terorist videolariyla dolu. Orada Atatürk'e, Türkiye Cumhuriyetine, Türk kizlarina, analarina küfürlerle dolu dizgin. Gel Almanya'ya, isi gücü Türkleri irkci-fasist,iskenceci, kürtlerini (sözde)vatanindan etmis göstermek icin kurulmus ne kürt dernekleri gösteririm. Isine geldi mi ich bin Türke, isine geldi mi ich bin Kurde. Yüzbinlercesi var ki devlet bobo onlara yardim etsin, sayisini bilmedigi cocuguna baksin, ama Türkiye Cumhuriyeti kahrolsun, yasasin pekeke! Daha nice örnekler veririm...
Ben de bunlari merak ediyorum. Suc olup olmadigini degil de, daha ne zamana kadar sabredecek bu "MILLET" diye...
Cok mu fanatik bu sözler?
Adam almis eline baltayi, zinciri, önüne koymus onlarca cocuk, dükkan taslar, polise saldirir,molotoflar, kaldirimlari kirar, araba yakar, o da yetmez ormani yakar.... Bir yandan askerime kursun yagdirir,binlerce gazimiz, sehidimiz...Demokratik hak, acilim falan filan...Dünyada hicbir ülke bunun %10una tahammül etmezdi.
Tribunde slogana dönmüsmüs....Napaydim ya?!
-
X. Kanun önünde eşitlik
Madde 10 – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri se*bep*lerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz ta**nınamaz.
Devlet organları ve idare makamları bütün işlem*le*rinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.
-
Teröristbaşı mecliste kalmalarını istediği için istifadan çark etmişler.
Dtp Pkk'nın siyasi koludur.
Organik işbirliği nedeniyle haklı olarak kapatılmıştır.Bundan sonra kuracakları partilerde aynı yolda devam ettikleri sürece aynı şekilde kapatılacaktır.
Şiddet,İnsan yakma,hertürlü mezalimin 40000 kişinin ölümünden sorumlu bir örgütün destekçisi olacaksın ,sonrada liderimiz teröristbaşı diyeceksin.
Sonrada çıkıp demokrasiden bahsedeçeksin
Zorla ,baskı ve şiddetle zavallı ,ekonomik olarak zaten zor durumda olan esanafa kepenk kapattıracaksın,kepenk kapatmayanların ise dükkanlarını yakıp yağmalayacaksın
Sonradan hiç utanmadan DEMOKRASİ,İNSAN HAKLARINDAN bahsedeceksin.
Kimlik ,kimlik siyaseti deyip ,ülkeyi ırkçı kürtçülük yoluyla bölmeye çalışıp ,ülkede huzur bırakmayacaksın
Kürtlerin temsilcisiyim diye uyduruk laflar edeceksin.
40000 bin insanın kanı ırkçı kürtçülerin boynundadır.
Sizin bölgeye vereceğiniz hiç bir şey yok.
Bir gün gelecek o bölge halkı da bu kanın ve vahşetin hesabını sizden soracaktır.
Öğretmen yolla ŞEHİT ETSİNLER.
Okul yap ,YAKSINLAR
Yol yap ,ARAÇLARI YAKSINLAR
Sonrada çıkıp HİKAYE anlatsınlar.
Bu hikayeleri dinleme dönemi BİTTİ.
Kürt kardeşlerimizi bunların baskı ve şiddetinden kurtarmak BİZE FARZDIR.
-
Çok haklısınız...
Bu ülkede yaşayan herkes eşit haklara sahip!
-
İşte bu sitede bile belirli düzey tutturulamıyorsa bazılarının istedikleri olşmaya başlamış demektir. Ergenekon a tersten bir bakış diye bir foruma başlamıştım ama onuda bitiremedim.... bir çok forumumu bitiremediğim gibi.. Allahtan kendi kendime yazıp bitiriyorum da bende tamamlanmış bir dizin oluşuyor...
Şimdi bir devlet özellikle ulus devlet nasıl parçalanır bölünür istila edilir ? Bunu düşünmenizi istiyorum... Kapayın gözlerinizi ve düşünün nasıl parçalanır ? Bunun iki yolu vardır..
Birinci yolu topla tüfekle bombayla saldırır vurar yıkarsınız, bu genelde uzun sürede tersine döner batağa saplanırsınız ama istila etmiş olursunuz Uluslararası areneda da çok ama çok güçlü değilseniz başka sorunlarda başınızı ağrıtır durur... Her ahvalde ikinci yolada girersiniz... amma ikinci yola birinci yoldan sonra girdiğinizden daha meşakkatli olur...
İkinci yol ise... devleti incelersiniz... askeri ,siyasi , stratejik ve sosyal etüdünü yaparsınız.. Bu size çok ciddi sonuçlar verir. Eğer devlet gelişmiş ve halkının eğitim düzeyi yüksekse işiniz çok ama çok zordur... Yok değilse meşakkatlide olsa hedefe giden yolda yürürsünüz...
Öncelikle dini kimlik ve dini etnik kimliği tespit eder insanların buna olan bağlılıklarını ve tepkilerini çalışırsınız...
Dini kimlik ne demektir ? Bir devletin resmi söylemi ne olursa olsun üzerinde yaşayan bireylerin dini eğilimidir. Müslüman ,hristiyan, musevi... neyse ne .. Ağırlıklı dini bulduktan sonra azınlık dinlerine bakarsınız ve dağılımına... Bunu yaparkende bu azınlık dinlerine mensup kişilerin sosyal ekonomik durumu ve etki alanlarını tespit edersiniz...aynı zamanda da çoğunluk ''dininin'' bu azınlığa bakış açısını... Dini kimliğe sahip kişilerin sahip oldukları din hakkında ki bilgileride önemli bir değer tutar...
Dini Etnik Kimlik nedir ? Burada esas çalışma alanı Ağırlıklı dindir.. Azınlık dinleri önemsenmez... O ülkenin ağırlıklı dini hangisiyle onun etnik yapısına göre dağılımını saptamaya çalışırsınız... Sunni, Alevi, Şafi. v.s... Buradaki en önemli husus ''etnik kırılmanın tespitidir'' Çünkü etnik kimlik oluşması için dinde zaman içerisinde ciddi bir kırılma noktasının olması gereklidir. Ve bu nokta ilgili kişiler için çok ''hassastır'' hatta bundan dolayı TABU gibidir... Birde ulus devlet ağırlıklı bir dini kimliğe sahip ama devlet olarak LAİK liği savunuyorsa bu konuyuda çok ciddi irdelersiniz..
Bu dini kimlikle dini etnik kimlik tam tespit edildikten sonra size çok ciddi bir oynama alanı doğacaktır... Diğer incelemeleriniz ile birlikte... yani ikinci incelemeyi yaparsınız...
-
İkinci inceleme O devletin ulusal yapısını oluşturan kişilerin etnik kökenlerinin incelenmesidir. Devleti oluşturan bireylerin tamamının aynı soydan gelmesi düşünülemez çok doğaldır ki farklı farklı etnik kökenlerden gelmiş olmaları hatta birbirlerine karışmış olmaları bile kuvvetle muhtemeldir. Ancak çalışma bunun üzerine yapılmaz çünkü bu çözüme giden barışçı olması gereken çözümdür istenilen bu değildir...
Genelde etnik köken dini kökenden daha baskındır. İnsanlar farkında değildir amma dini etnik yapılarının temelinde etnik kökenleri bulunmaktadır. Bundan dolayıda kırılganlık iki kat artar... Bu arada enteresan bir şekilde karşımıza farklı etnik kökenlerin aynı dini kökende buluşması çıkar... Bu da apayrı bir kırılma noktasını oluşturur...
Etnik kökenlerin tespitinden sonra önce hakim olan üst kimlik olan kökenle onun altında ki o kökeni oluşturan ana köken tespit edilir... peşi sırada diğer etnik kökenler... Etnik kökenlerin dini kökenlerden en büyük farkı birbirleriyle tarih içinde ciddi bir kırılma yaşanmasından doğmamasıdır... Yani her bir etnik köken birbirinden bağımsız doğmuş gelişmiştir. Bir şekilde yolları kesişmiş aynı mekana ANAVATAN demişlerdir... Hatta çoğu zaman etnik kökenin bir çok bireyi başka başka ülkelerde yaşamlarını sürdürmektedirler. Her ne kadar gittikleri ülkede ciddi sorun yaşasalarda...
Birde son bir inceleme daha yapılır ; gerçi daha çok inceleme yapılır ama hepsi bunlara bağlı olarak ekonomik, sosyal ,gelenek diye gider... bu üçüncü incelemeyede kısaca bakalım sonra toparlayalım..
-
Üçüncü inceleme ise o devlette ki dil incelemesidir. Eğer ülke gelenekselleşmiş emperyalist dillerinden birisini yani İngilizce Fransızca Almanca İtalyanca Portekizce İspanyolca konuşmuyor ise bu inceleme önem kazanır. Yok ana diller bu ise zaten ulusal bir iki dil vardır bundan da istenilen sonuç çıkmaz. Çünkü zaten elde edilmiştir sonuç seneler önce.
Her ülkenin bir resmi dili vardır. Bazen ülkenin o dille hiç ilgisinin olmamasına karşın odur resmi dil. Örneğin Pakistan'ın resmi dili İngilizce'dir. Kaç sene sonra ikinci bir resmi dil yanına eklenmiştir ki bu dil Tüm Pakistan'ın konuştuğu ANADİL olan Urduca'dır. Onun dışında kendi öz dillerini geliştirmiş uluslar vardır resmi dil olarak. İşte bu durumda olanlar incelenir.
Ne incelenir, şu incelenir bu resmi dili bilenler, bu resmi dili kabul edenler, bu resmi dil dışında konuşulan diller, bu dillerin gelişmişliği, kullanılırlığı ve en önemlisi ilk iki inceleme sonucunda ki bölünmüşlük sonuçlarında ki etkisi.
Eğer bir dil resmi dil değil ama bir etnik grupça kabul edilmişse veya bir etnik dini yapının dili olmuşsa veya hem etnik hem dini etnik yapıda bir kesimin dili olmuşsa çok daha farklı değerlendirilir.
Bu üç temel değerlendirme coğrafik yapıya ve staretejik duruma göre değerlendirilir. Ortaya çıkan sonuçlara göre de kendi askerinin burnu bile kanamadan o ülkeyi bölmek için düğmeye basılır yada asla basılamaz.
İşte bu bağlamda bakalım biz neredeyiz? Tabiiki sadece ve sadece ikinci incelemeyi biraz detaylı olarak ele alacağımı anlamış olmanız gerekir forumun adından. Aslında bunun tamamını çok geniş olarak Ergenekona tersten bir bakışta yapacaktım, kısmet olmadı. Gündem de değişiyor. Eee çalışmamız da lazım ki aç kalmayalım.
-
Alıntı:
commodore1tr rumuzlu üyeden alıntı
Üçüncü inceleme ise o devlette ki dil incelemesidir. Eğer ülke gelenekselleşmiş emperyalist dillerinden birisini yani İngilizce Fransızca Almanca İtalyanca Portekizce İspanyolca konuşmuyor ise bu inceleme önem kazanır. Yok ana diller bu ise zaten ulusal bir iki dil vardır bundan da istenilen sonuç çıkmaz. Çünkü zaten elde edilmiştir sonuç seneler önce.
Her ülkenin bir resmi dili vardır. Bazen ülkenin o dille hiç ilgisinin olmamasına karşın odur resmi dil. Örneğin Pakistan'ın resmi dili İngilizce'dir. Kaç sene sonra ikinci bir resmi dil yanına eklenmiştir ki bu dil Tüm Pakistan'ın konuştuğu ANADİL olan Urduca'dır. Onun dışında kendi öz dillerini geliştirmiş uluslar vardır resmi dil olarak. İşte bu durumda olanlar incelenir.
Ne incelenir, şu incelenir bu resmi dili bilenler, bu resmi dili kabul edenler, bu resmi dil dışında konuşulan diller, bu dillerin gelişmişliği, kullanılırlığı ve en önemlisi ilk iki inceleme sonucunda ki bölünmüşlük sonuçlarında ki etkisi.
Eğer bir dil resmi dil değil ama bir etnik grupça kabul edilmişse veya bir etnik dini yapının dili olmuşsa veya hem etnik hem dini etnik yapıda bir kesimin dili olmuşsa çok daha farklı değerlendirilir.
Bu üç temel değerlendirme coğrafik yapıya ve staretejik duruma göre değerlendirilir. Ortaya çıkan sonuçlara göre de kendi askerinin burnu bile kanamadan o ülkeyi bölmek için düğmeye basılır yada asla basılamaz.
İşte bu bağlamda bakalım biz neredeyiz? Tabiiki sadece ve sadece ikinci incelemeyi biraz detaylı olarak ele alacağımı anlamış olmanız gerekir forumun adından. Aslında bunun tamamını çok geniş olarak Ergenekona tersten bir bakışta yapacaktım, kısmet olmadı. Gündem de değişiyor. Eee çalışmamız da lazım ki aç kalmayalım.
Katılıyorum ve dil konusunda söylemek istediklerim var.
Öncelikle dilin ne olduğunu biliyorlar mı Kürtçeyi de ekleyelim anayasaya diyenler?Dil ortak kuralları olan ve herkesçe bu kurallar çerçevesinde konuşulan ve bölgelere göre ayrım olmayan iletişim biçimidir.Yani Sivas'ta da Erzurum'da da İstanbul'da da kurallar aynıdır.Farklılık lehçelerden,ağızlardan gelir.Lehçe ve ağız aynı dilin kollarıdır.Yöreden yöreye değişen söyleyiş biçimlerine lehçe,aynı bölgedeki değişik söyleyişlere ağız denir.(Aklımdaki bilgileri yazıyorum eksik varsa affola...)
Kürtçe dil statüsüne girmez.Lehçedir.Bugün Sivas'ta konuşulan Kürtçe ile Erzurum'da yahut Kars'ta konuşulan Kürtçe aynı değildir.Ortak kuralları olmayan, aynı dili konuşurken birbirini anlamayan insanların kullandığı iletişim dil olamaz.Bu nedenle de hiçbir anayasaya konulamaz.Bizim dilimiz de kuralları belirli olduğu ve herkes tarafından aynı bilindiği için ve dünya dil ailesi çizelgesine dahil olduğu için anayasamızda yerini bulmuştur.Kurallara sahip olmasa idi yerini alamazdı elbette.Ta ki kuralları belirli bir dil oluşana,çalışmalar tamamlanana kadar.Mesele Türk Kürt ayrımından kaynaklansa da dilbilimcilerin gözünden kaçmayan detaylar da var.
Ki mevzu bahis olan ilgili madde anayasamızda değiştirilemeyen, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen maddedir.Dilimizin Türkçe olduğunu belirten madde 3,madde 4'ün koruması altındadır. Bu nedenle Kürtçe dil statüsüne girmiş olsa bile anayasamıza giremeyeceği aşikardır.
Bu ilk 3 madde değiştirilemez hükümler içerdiğinden Kürtçe'nin anayasamızda resmi dil olarak eklenmesi gibi bir husus söz konusu bile değildir.Teklifi alenen anayasaya aykırı davranış teşkil eder ve suçtur.
-
Kürt dilinin T.C Cumhuriyetinin resmi dillerinden biri olmasını talep eden biri oldu mu?
Eğer ben yanlış idrak ettiysem özür diliyorum..
-
Alıntı:
Kürt dilinin T.C Cumhuriyetinin resmi dillerinden biri olmasını talep eden biri oldu mu?
Eğer ben yanlış idrak ettiysem özür diliyorum..
Bunlarin eyalet-özerklik ve sonrasinda resmi 2. dil talebi, kürtlerin yogun oldugu yerlerde resmi dil talebi seklinde talepleri arsizca devam edecektir. Simartildiklari Avrupayi örnek göstermeyi cok severler ya, Berlindeki Türklerin sayisi 250 bin iken, orada birakin 2. 5. resmi dili, Türkce matematik-fizik dersi hakki bile alamazsiniz.
bile; at resmi asip altina at yazmaya gerek var mi?
Yine de size birkac alinti yapiyorum:
Alıntı:
Internetten alintidir rumuzlu üyeden alıntı
.......Açıklamayı yapan DTP Ergani İlçe Başkanı Abdurrahman Bakır............Bakır, Kürtçenin üzerindeki baskıcı uygulamaları kınadıklarını kaydederek, Kürtçenin Türkiye’de resmi nitelik kazanmasını ve eğitim dili olması gerektiğini söyledi.
2009-2010 egitim ogretim yilinin acilisi nedeniyle...........DTP Sirnak milletvekili Sevahir Bayindir, Sirnak belediye baskani Ramazan Uysal ve .... ISmet Pasa Ilkogretim Okulu'nun yaninda bir eylem yaptilar........DTP'liler kürtce üzerindeki baskinin kaldirilmasini ve Kürtlerin yasadigi bölgelerde kürtcenin ikinci resmi dil olmasi gerektigini söyledi
Baska bir sitenin adini vermek yasak mi bilmedigim icin alinti yaptigim sitelerin adlarini yazmiyorum. Istenirse yazarim.
-
Arkadaşlar sanırım sorulan şudur: "Türklere Türklüğe hakaret suçtur bu bir gerçekken ülkemizde Türklerden başka yaşayan milletler de var bu da bir gerçekken bu milletlerin büyük bir çoğunluğu Kürt olmakla beraber Çerkezler, Gürcüler, Araplar, Abazalar, Lazlar, Romanlar da yaşamaktatır; bu da bir gerçektir. Neden Türklere Türklüğe hakaret suçken diğer bu milletlere hakaret suç değildir, Türklerin onlardan üstünlüğü ne?"
Sorulan bu, ben Kürtlere hakaret etmenin suç olmadığını hatta Kürtlere Kürt oldukarı için saldırmak, linç etmek bile suça dahil edilmediğini örneklerle izah etmeye çalıştım ve bu izahları yaparken kullandığım sözler ve örneklere cevap aldım.
Veya birileri kendilerine göre cevap vermeye çalıştı; lakin asıl soruya cevap vermekten kaçındılar.
Bırakın onu bunu, soruya cevap verin asil. Hatta soruyu genişletiyorum, Türkiye'de yaşayıp Türk olmayan diğer milletlere hakaret etmek suç mudur? Suç olmadığını hepimiz biliyoruz aslında.
Peki madem hepimiz kardeşiz bu ülkede neden Türklüğe hakaret etmek suçtur da Kürtlüğe hakaret suç değildir? Devlet Türklerindir ondan mı? Eğer öyleyse devlet bizim değildir; çünkü biz türk değiliz. Ha diyeceksiniz ki ya sev ya terket. Ben de cevap veriyorum, sevsem de sevmesem de millattan önce 1800 yıllara kadar ırkımın yaşadığı ıspatlanan Mezopotamya topraklarını terk etmem ve etmeye hiç niyetim yok.
Lütfen ırkçılık yaparak sözlerime cevap vermeye çalışmayın.
Şunu bilin ki şu ana kadar bana hitaben bu konuda yazılan yazıların hiç birine cevap vermeye değer bulmamışım. Siz asil olan soruya cevap verin biliyorsanız.
Tekrar soruyorum Türklüğe, Türklere hakaretin suç sayıldığı ülkemizde Kürtlere veya Kürtlüğe hakaret suç mudur, değil midir?
Suçsa neden?
Suç değilse neden?
-
Alıntı:
Kürtçe dil statüsüne girmez.Lehçedir.Bugün Sivas'ta konuşulan Kürtçe ile Erzurum'da yahut Kars'ta konuşulan Kürtçe aynı değildir.Ortak kuralları olmayan, aynı dili konuşurken birbirini anlamayan insanların kullandığı iletişim dil olamaz.Bu nedenle de hiçbir anayasaya konulamaz.Bizim dilimiz de kuralları belirli olduğu ve herkes tarafından aynı bilindiği için ve dünya dil ailesi çizelgesine dahil olduğu için anayasamızda yerini bulmuştur.Kurallara sahip olmasa idi yerini alamazdı elbette.Ta ki kuralları belirli bir dil oluşana,çalışmalar tamamlanana kadar.Mesele Türk Kürt ayrımından kaynaklansa da dilbilimcilerin gözünden kaçmayan detaylar da var.
Türkiye'de kullanılan Türkçe her yerde aynı mıdır peki? Aydın'ın Karakeçi köyünden bir nineyi al dön git Adapazarı Karasu Melen köyünden bir nine al bir de git Ankara / Haymana ilçesinden bir nine al sonra 2 saat aynı odaya kapat 3 ünü, 2 saat sonra 3 ünede ayrı ayrı sor diğerleri ne dedi diye, eğer biri diğerinin dediğinden bişi anlamışsa ben ne olayım!
Yapmayın arkadaşlar hepimiz biliyoruz ki Türkiye'nin metropolü olan İzmir, İstanbul, Ankara Türkçesi bile birbirini tutmuyor. Lehçe farkı elbetteki olacak; ama sonuçta bir ana dil vardır. Varlığını inkar edmezsiniz buna hakkınız yok.
Kerkük'teki türkmenler bizdendir diyorsunuz, Türkmenistan kardeş ülkedir, Özbekistan vatandaşı olan özbeklere bile özbek türkleri deyip bizden diyebılıyorsunuz, peki hangisinin konuşmalarından anlayabılıyorsunuz da sizden oluyorlar?!
Yani konuşup yazarken elınızı vicdanınıza koyun öyle konuşun ya dünya çapında sizinle en ufak bağlantısı olan milletlere sahip çıkarak bizdendir diyebiliyorsunuz da bizi neden şehirden şehire ilçeden ilçeye ayırıyorsunuz el insaf yani...
-
Cevap: Kürt ayırımı ve cezası? diyargülü
Bu konuya çok ayrıntılı girmeden,Kürt oluşum ve özellikle de doğulu olmanın ağır faturasını kısaca yazacam. Evlendiğim eşim Karadenizliydi. Benim için de nereli olması önemli değildi. Önemli olan insan olmasıydı. 17 yıl süren ama, bir türlü kendimi kabul ettiremediğim eşimle yollarımızı ayırdık. Ki ayrılmayı isteyen de kendisiydi. Boşanma nedenlerimizden,aşırı ırkçı olması ve beni bulunduğum kimliğimle suçlaması dinlenen tanık ifadelerinden ispatlanmıştı. Boşanma tutanaklarına da geçti bu nedenler. 17 yıl kimliğimden dolayı ve ağır hakaretlere maruz kalmama rağmen ben yine de kimseye nefretle bakmıyorum. Bakmamamız da gerektiğine inanıyorum. Bu bayrak altında yaşıyorsak ülkemize sahip çıkmamız gerektiğine inanan bir vatandaş olarak bu ciddi hukuk sitesinden gençlere önerim yine de kendi kültürünüzden biriyle evliliğin daha doğru olacağına inanıyorum ve tavsiye ediyorum. Site üyelerine ve görevlilerine saygılarımı yolluyorum.
-
Alıntı:
Kürtlerin siyasi partileri dtp ise, bundan sonrada kürtlerin siyasi partileri dtp zihniyetli partiler olacaksa, konuşmanın tartışmanın bir manası yoktur.Bırakın taşlar,sopalar, tanklar, tüfekler konuşsun.
Türkiye'nin siyasi partileri CHP MHP AKP zihniyetli olacaksa bunlar farklı partiler demeyin sakın konu kürt kürtlük oldu mu hepsinin saldırgan tavırları aynıdır çünkü...
Haklısınız bırakalım tanklar tüfekler konuşsun.
-
Alıntı:
Fischer rumuzlu üyeden alıntı
Bunun cevabini anca krese giden bir cocuk bilmiyordur.. Kürtlere degil, bir adamin köpegine bile hakaret etmek suctur. Bu söylemler, sözde masumane sorular, bilmiyormus edasi vb davranislar kürt demogojisinden ibarettir. Mevcut dtpli-pkkli kürt ayaklanmalarina psikolojik destektir.
Saygilar.
demşsiniz şu iletinizde: https://www.hukuki.net/showpost.php?p...1&postcount=50
Katılıp katılmamak en doğal hakkınızdır!
Ancak çiçeği burnunda bir öğrenciyi bu şekilde itham etmeye hakkınız olmadığı gibi en az sizin kadar her vatandaşın - bu sitede - her konuda sorularına yanıt arama hakkı vardır!
Bakınız sayenizde ne öğrendim: https://www.hukuki.net/showthread.php?t=46511
- ki bir yılı geçgin bir zamandır hiç aklıma gelmememişti kimdir neyin nesidir diye..
Polisten şikayetçi olan üye arkadaşa örnek verecektim; "Bakınız bu da Türk kökenli bir vatandaş ama işkence ile öldü " diyecektim ki emin olmak için araştırdım ama..
Yine de olamaz diyorum çünkü Kürt-Türk ayırmaksızın ülkemizde bu tür olumsuzluklar yaşanmış ve yaşanmakta ne yazık ki..
Ama denetim azlığı, ama eğitimsizlik, ama başka nedenlerle..
Asıl sorun yaratan ve yaşanmaması gereken olaylardır bunlar ! O nedenle bırakınız vatandaş derdini rahat rahat anlatsın. Anlatabilsin ki sorunlar gün yüzüne çıkabilsin. Önlemler alınabilsin. Vatandaş nasıl davranması gerektiğini ve hakları nelerdir öğrenebilsin. " Sus , otur oturduğun yerde" demekle hallolsaydı bu hale gelmezdik.
Herşeyden önce insanız, insanca davranmayı başardık mı düğümler kendiliğinden çözülecektir.
VATANDAŞ ya, var mı bunun ötesi...
Öte yandan ;
Güvenlik güçleri sırası geldiğinde etten duvar örerler , kim için?
Bizler için...
O halde neden taşlıyoruz onları, yazık günah değil mi?
Onlar robot mu? duyguları yok mu? anası babası, çocukları , eşi?!
Nedir ki altı üstü üç günlük dünya...
Dilerim tüm sınırlar kalkar da bu anlamsız kavgalar sonsuza dek biter ve insanlık da rahat eder!!!
-
Alıntı:
Fischer rumuzlu üyeden alıntı
Saygilar.
Ben bu soruyu gerçekten merak ettiğim için bir hukuk sitesine değerli arkadaşlara sordum. Benim bir kürt demogojisini yaptığımı söylemeniz asıl bir demogoji ortamı yaratmanıza neden olmaktadır..
Maalesef ki ben hala sorumun cevabını hukuki olarak almış değilim ! Hukuki anlamda cevap verilemeyecekse lütfen sadece kişiye cevap olsun diye karşılık vermek bana göre vakit kaybıdır!!!
-
Ayrımcılık yapmak temel hak ve özgürlüklerle de çelişen bir durumdur. Bu nedenle "ayrımcılık" temel hak ve özgürlüklerle ilgili uluslararası ve ulusal metinlerde, bu bağlamda da anayasalarda yasaklanmıştır. Kaynağını anayasadan alan bu yasak, diğer yasalara da yansımıştır. İlk aklıma gelen Ceza yasamızın 122. maddesindeki "ayrımcılık yasağı"dır ve bu maddeyi ihlal edenlere ceza yaptırımı vardır. İş Yasasının 5. maddesinde de ayrımcılık yasaklanmıştır. Bu maddeye göre de bir işçinin ırkı, dini, mezhebi, siyasi düşüncesi nedeniyle ayrımcılığa uğraması yasaklanmış ve bu yasağa uyulmaması halinde tazminat ödenmesi gerekmektedir.
Yasal durum böyle iken, Kürtlere karşı yıllarca ayrımcılık yapan devletin ta kendisidir. Cumhuriyet, homojen bir toplum yaratabilmek için, azınlıkları bu ülkeden kaçıracak politikalar izlemiş ve bu politikalar sonucunda bu memlekette çok az sayıda rum, ermeni, yahudi kalmıştır. Kürtlere karşı da ayrımcı politikalar izlenmiştir. Yıllarca kürtçe konuşma yasaklanmıştır. Bu memlekette bir bakan "ben kürdüm" dediği için cezaevine girmiştir. Doğudaki isyanlar bahane edilerek, kürtlerin önemli bir kısmı batıya sürgüne (asimilasyona) gönderilmiştir. Dersim olayından sonra o bölgede her aile ölümden veya sürgünden nasibini almıştır. Cezaevindeki yakınını ziyaret edenlerin bu görüşmelerde kürtçe konuşmaları daha düne kadar yasaktı ve bu yasakla ilgili genelge yeni kaldırıldı. Bugün kürt sorununun bukadar azgınlaşmasının nedeni de bu ayrımcı politikalardır.
-
Hele bana şunu cevaplayın
Kürtçenin resmi 2. resmi dil olarak kabullenmesi
Kürtçe eğitimin önünün açılması
velhasıl Kürtlere Kürtlükleri ile ilgili haklarının verilmesi onları mutlu edecektir.
Peki sizi huzursuz eden nedir?
Yani onlar mutlu olurken size herhangi bir zararları dokunacak mıdır?
Şu ankinden daha zararsız olmayacaklar mıdır?
Kısacası bir insanın mutlu olması insan olarak bizleri de mutlu etmesi gerekmez mi?
Varsayalım mutlu olmadınız, en azından bir insanın mutlu olması diğer bir insanı mutsuz etmemesi gerekir diye düşünüyorum.
Ama dikkat ediyorum ki sadece mutsuz değil, huzursuz da oluyorsunuz.
Bana bir cevap verin sizden ne eksilecek Kürtlere verilecek haklardan dolayı?
Sadece ırki duygularınız mı zedelenecek diye bu kadar karşı çıkıyorsunuz ,
yoksa başka bir sebebiniz var mı?
-
Alıntı:
D!NO34 rumuzlu üyeden alıntı
hele bana şunu cevaplayın
kürtçenin resmi 2. resmi dil olarak kabullenmesi
kürtçe eğitimin önünün açılması
verhasıl kürtlere kürtlükleri ile ilgili haklarının verilmesi onları mutlu edecektir.
peki sizi huzursuz eden nedir
yani onlar mutlu olurken size herhangi bir zararları dokunacakmıdır
şu ankinden daha zararsız olmayacaklarmıdır
kısacası bir insanın mutlu olması insan olarak bizleride mutlu etmesi gerekmezmi
varsayalım mutlu olmadınız en azından bir insanın mutlu olması diğer bir insanı mutsuz etmemesi gerekir diye düşünüyorum
ama dikkat ediyorumki sadece mutsuz değil huzursuzda oluyorsunuz
bana bir cevap verin sizden ne eksilecek kürtlere verilecek haklardan dolayı
sadece ırki duygularınızmı zedelenecek diye bu kadar karşı çıkıyorsunuz ,
yoksa başka bir sebebiniz varmı
Sn. D!NO34,
Size tek tek cevap veriyorum:
Kürtlerin mutlu olması beni mutlu eder de;
Kürtçe'nin 2. resmi dil olarak kabul edilmesi sizi mutlu ederse, kusura bakmayın sizi mutlu etmemesi için bu ülkenin, bütün gücümle savaşacağım.
Kürtçe eğitimin Devlet değil, özel sektör eliyle önünün açılması için bütün gücümle savaşacağım.
Kürtlere Kürtlükleri ile ilgili haklarının (Türk vatandaşı olarak diğer tüm vatandaşlara verilmesi gereken demokratik haklar) için, yani bu ülkenin bütün yurttaşları için daha fazla demokrasi, daha fazla insan hakkı için bütün gücümle savaşacağım.
Şu yazdıklarımda sizi mutsuz eden bir şey varsa onu da söyleyin de bilelim. Yoksa sonsuza kadar susun...
-
Alıntı:
Harun Gür rumuzlu üyeden alıntı
Sn. D!NO34,
Kürtçe'nin 2. resmi dil olarak kabul edilmesi sizi mutlu ederse, kusura bakmayın sizi mutlu etmemesi için bu ülkenin, bütün gücümle savaşacağım.
Kürtçe eğitimin Devlet değil, özel sektör eliyle önünün açılması için bütün gücümle savaşacağım.
Kürtlere Kürtlükleri ile ilgili haklarının (Türk vatandaşı olarak diğer tüm vatandaşlara verilmesi gereken demokratik haklar) için, yani bu ülkenin bütün yurttaşları için daha fazla demokrasi, daha fazla insan hakkı için bütün gücümle savaşacağım.
Şu yazdıklarımda sizi mutsuz eden bir şey varsa onu da söyleyin de bilelim. Yoksa sonsuza kadar susun...
Aynen! Aynı fikirdeyim.
Bir ülkenin ayrı iki dili olamaz.
Biz müstemleke bir devlet değiliz..
İsterse üç beş dil konuşulsun ama;Türkiye'nin resmi dili Türkçe'dir ve böyle kalacaktır..
-
Alıntı:
Sn. D!NO34,
Valla Allah razı olsun sizden Harun Bey.Tüm duygularıma tercüman olun.
-
Alıntı:
Türkiye'de kullanılan Türkçe her yerde aynı mıdır peki? Aydın'ın Karakeçi köyünden bir nineyi al dön git Adapazarı Karasu Melen köyünden bir nine al bir de git Ankara / Haymana ilçesinden bir nine al sonra 2 saat aynı odaya kapat 3 ünü, 2 saat sonra 3 ünede ayrı ayrı sor diğerleri ne dedi diye, eğer biri diğerinin dediğinden bişi anlamışsa ben ne olayım!
Yapmayın arkadaşlar hepimiz biliyoruz ki Türkiye'nin metropolü olan İzmir, İstanbul, Ankara Türkçesi bile birbirini tutmuyor. Lehçe farkı elbetteki olacak; ama sonuçta bir ana dil vardır. Varlığını inkar edemezsiniz buna hakkınız yok.
Kerkük'teki Türkmenler bizdendir diyorsunuz, Türkmenistan kardeş ülkedir, Özbekistan vatandaşı olan özbeklere bile özbek türkleri deyip bizden diyebiliyorsunuz, peki hangisinin konuşmalarından anlayabiliyorsunuz da sizden oluyorlar?!
Yani konuşup yazarken elinizi vicdanınıza koyun öyle konuşun ya dünya çapında sizinle en ufak bağlantısı olan milletlere sahip çıkarak bizdendir diyebiliyorsunuz da bizi neden şehirden şehire ilçeden ilçeye ayırıyorsunuz el insaf yani...
Öncelikle kendiniz ayırmışsınız şehir şehir,il il. Ben yöresel farklılıktan bahsettim. Diğer milletlerin dilleri dünya dil ailesi grubunda yer alır. Anlamayacaksınız biliyorum ama yine de yazacağım. Anlamaya çabalarsanız sevinirim.
1-Hint-Avrupa dil ailesi
2-Çin-Tibet dil ailesi
3-Hami-Sami dil ailesi
4-Bantu dil ailesi
5-Kafkas dil ailesi
6-Ural-Altay dil ailesi
Bu saydıklarım dünya dil ailesi kategorisidir.Hepsinin farklı farklı kuralları,oluşumları vardır. Bana bizden diyorsunuz,dediğiniz milletlerin dilleri hep bu gruplardadır.Araştırmaya üşeniyorum derseniz hepsini teker teker yazarım.Ben bilgimin doğruluğundan eminim.Zira bunu ben değil filologlar söylüyor.Her türlü ispatlarım Kürtçenin dil olmadığını.Buyrun siz de dil olduğunu ispatlayın o halde. Hodri meydan!
Bir an için dil olduğunu varsayalım.Anayasamızın 3.maddesini okuyun.Yazanlar dahilinde sizin bu beyanlarınız alenen suçtur. Sitede her türlü kayıt bulunur. Bu durumda ister misiniz sizi dava etmemi? Cevabınız hayırsa, daha dikkatli okuyun yazacaklarımı.
Bu ülkede anayasada olmasa da Kürtçe konuşuluyor.Bunun önüne geçilemiyor.Sizin illa anayasaya yazdırmanız ego tatmini değil de nedir? Biz zaten yolda sokakta Kürtçe konuşanları tutup karakola mahkemeye götürmüyoruz.Size (biz-siz diye ayıran ben değilim mecbur kalıyorum) bir zorbalık mı yaptık? Eğitim dilinizin Türkçe olması mı rahatsız ediyor sizi sadece? Biz Kürtçe eğitim hakkını versek,siz başka haklar talep edersiniz.Tarih boyunca böyle oldu.Bakınız Tanzimat ve Islahat Fermanları'na.Hep azınlıklara verilen haklar giderek genişliyor ve hepsi en sonunda özerklik istiyor,bağımsızlık istiyor,TOPRAK İSTİYOR. Tarih boyunca kardeş dediklerimiz öyle kalleş davrandı ki şu an güvenimiz yok.Dilinizi anayasaya koysak başka şeyler isteyeceksiniz.Onu yapsak başka bir şey daha! Eee? En sonunda o 6 ili isteyeceksiniz!
Yok öyle yağma.
Biz kardeşliğe kardeşiz.Her zaman.Devlet başaramasa da biz kardeşimiz der,gül gibi yaşar gideriz.
Ama bizden TOPRAK istiyorsanız,bizden çıkar talep ediyorsanız; Atamızı,marşımızı,bayrağımızı ezip geçiyorsanız o zaman biz de sizi ezer geçeriz.
Bizi öyle toplarla,tüfeklerle,haince bomba saldırılarıyla sindireceğinizi sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz.Evimin dibinde bomba patlattınız.Sevdiklerimi kaybettim.Size nefretim bu kadar büyükken hala kardeş olmak için adımlar atıyoruz.Kürt arkadaşlarımı ayırmıyorum bile.
Ama evimin ve ülkemin herhangi bir yerinde patlayan bombalar bizi değil sizi bitirir unutmayın.Zavallı terör örgütünüzle bizim zaferler kazanmış şanlı ordumuzu bir tutamazsınız.Tutarsınız da sonra anlarsınız bunun bir hata olduğunu.Anlatırız seve seve.Hani savaş istemiyoruz ama korktuğumuzu sanmayın.İyi biliriz savaşmayı.Canınız isterse,size kalmış.Asla biz başlatmayız ama başlatan oldu mu tırsmayız,kaçmayız!
BİRAZ TARİH OKUYUN.
İLETİLERİNİZİ DE TÜRKÇE'YE UYGUN YAZIN.
DÜZELTMEKTEN SIKILDIM VALLA DİREKT SİLECEĞİM ARTIK!
İLK VE SON UYARIM!
Alıntı:
Haklısınız bırakalım tanklar tüfekler konuşsun.
Üstteki yazımı bu iletinize daha doğrusu tehdidinize cevaben yazdım.Gereksiz yere saldırgan tutumu sevmem ancak iletinizde alenen tehdit var.Cevabımı hak ettiniz.Tanka tüfeğe gelmişsek eğer,zaten hiç şansınız kalmamış!!
Alıntı:
Hele bana şunu cevaplayın
Kürtçenin resmi 2. resmi dil olarak kabullenmesi
Kürtçe eğitimin önünün açılması
velhasıl Kürtlere Kürtlükleri ile ilgili haklarının verilmesi onları mutlu edecektir.
Peki sizi huzursuz eden nedir?
Yani onlar mutlu olurken size herhangi bir zararları dokunacak mıdır?
Şu ankinden daha zararsız olmayacaklar mıdır?
Kısacası bir insanın mutlu olması insan olarak bizleri de mutlu etmesi gerekmez mi?
Varsayalım mutlu olmadınız, en azından bir insanın mutlu olması diğer bir insanı mutsuz etmemesi gerekir diye düşünüyorum.
Ama dikkat ediyorum ki sadece mutsuz değil, huzursuz da oluyorsunuz.
Bana bir cevap verin sizden ne eksilecek Kürtlere verilecek haklardan dolayı?
Sadece ırki duygularınız mı zedelenecek diye bu kadar karşı çıkıyorsunuz ,
yoksa başka bir sebebiniz var mı?
İyi valla.Önce dil,sonra eğitim,sonra parti derken niyetiniz doğudaki 6 ilimiz değil mi? Ben dürüstçe cevap veriyorum.Siz de verin.Niyetiniz doğudaki 6 il değil de nedir??!! Dilmiş,eğitimmiş bunları geçin.Biz tarih boyunca yediğimiz kazıklardan sizin gibilerin ciğerini biliriz ciğerini!! Osmanlı hoşgörülü diyoruz ya hani.Hoşgörülü olduğu için bütün azınlıklar niyeti bozup isyan bayrağını çektiler.Bir kere yedik bu numarayı,bir daha yemeyiz! Yok size toprak moprak.Yaşayın işte bizim de sizden fazla hakkımız yok.Neyinize yetmiyor?!
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin medeni kanun hükümlerince ismine ve kişiliğine yapılacak her türlü saldırıya karşı dava hakkı vardır.Kürt vatandaş kendisine hakaret eden zatı dava edebilir.Ama bunu Kürt olarak yapamaz elbette.Biz de hakaret edenleri Türküz diye dava etmiyoruz.''İsmime ve kişiliğime hakarette bulundu.'' şeklinde dava ediyoruz.AYNI HAKLARA SAHİBİZ! Biz ayırt etmezken sizin kendinizi savunmasız atfetmeniz biraz şüphe uyandırıyor.Bunlar bahane gibi geliyor bana.Neyin hazırlıkları bunlar?Toprak almanın hazırlıkları!! Sıkar biraz!!
Alıntı:
Sn. D!NO34,
Ne güzel dediniz.
Ben de ilerde bir hukukçu olarak daima her vatandaşın hakkını savunurum.Müvekkilimin Türk olması şartını aramam.Kürt bir vatandaşı da savunurum ayırt etmem.Ama niyet kötüyse orda bir durun derim.Benimle kendini bir tutmayıp fazlasını isteyenin de daima karşısındayım.Hele ki ülkemi bölmek isteyen kötü niyetlilere karşı daima savaşacağım.
Alıntı:
Aynen! Aynı fikirdeyim.
Bir ülkenin ayrı iki dili olamaz.
Biz müstemleke bir devlet değiliz..
İsterse üç beş dil konuşulsun ama;Türkiye'nin resmi dili Türkçe'dir ve böyle kalacaktır..
Hayır bir de zaten bu insanlar konuşuyor Kürtçeyi.Dertleri ne ki?! Anayasaya koyunca nolacak ben söyleyeyim size.Resmi dili 2 tane olan millet olmaz deyip toprak isteyecekler,bayraklarını dikecekler.Nereye? Benim ülkemin güzide 6 iline!
Niyetleri dillerini savunmak değil ki bunların!Bu kadar basit numaraları yutmayacak kadar akıllandı bu millet tarih boyunca!
Uzun iletimden ötürü özür diliyorum.
-
Alıntı:
Arkadaşlar sanırım sorulan şudur: "Türklere Türklüğe hakaret suçtur bu bir gerçekken ülkemizde Türklerden başka yaşayan milletler de var bu da bir gerçekken bu milletlerin büyük bir çoğunluğu Kürt olmakla beraber Çerkezler, Gürcüler, Araplar, Abazalar, Lazlar, Romanlar da yaşamaktatır; bu da bir gerçektir. Neden Türklere Türklüğe hakaret suçken diğer bu milletlere hakaret suç değildir, Türklerin onlardan üstünlüğü ne?"
Sorulan bu, ben Kürtlere hakaret etmenin suç olmadığını hatta Kürtlere Kürt oldukarı için saldırmak, linç etmek bile suça dahil edilmediğini örneklerle izah etmeye çalıştım ve bu izahları yaparken kullandığım sözler ve örneklere cevap aldım.
Veya birileri kendilerine göre cevap vermeye çalıştı; lakin asıl soruya cevap vermekten kaçındılar.
Bırakın onu bunu, soruya cevap verin asil. Hatta soruyu genişletiyorum, Türkiye'de yaşayıp Türk olmayan diğer milletlere hakaret etmek suç mudur? Suç olmadığını hepimiz biliyoruz aslında.
Peki madem hepimiz kardeşiz bu ülkede neden Türklüğe hakaret etmek suçtur da Kürtlüğe hakaret suç değildir? Devlet Türklerindir ondan mı? Eğer öyleyse devlet bizim değildir; çünkü biz türk değiliz. Ha diyeceksiniz ki ya sev ya terket. Ben de cevap veriyorum, sevsem de sevmesem de millattan önce 1800 yıllara kadar ırkımın yaşadığı ıspatlanan Mezopotamya topraklarını terk etmem ve etmeye hiç niyetim yok.
Lütfen ırkçılık yaparak sözlerime cevap vermeye çalışmayın.
Şunu bilin ki şu ana kadar bana hitaben bu konuda yazılan yazıların hiç birine cevap vermeye değer bulmamışım. Siz asil olan soruya cevap verin biliyorsanız.
Tekrar soruyorum Türklüğe, Türklere hakaretin suç sayıldığı ülkemizde Kürtlere veya Kürtlüğe hakaret suç mudur, değil midir?
Suçsa neden?
Suç değilse neden?
Nereden çıkartıyorsunuz bu kavramları?
-
Alıntı:
Nereden çıkartıyorsunuz bu kavramları?
Yaratıcılık azizim.
Çok yaratıcılar.
Napsak da toprak koparsak diye kıvrım kıvrım kıvranıyorlar.
-
Alıntı:
Deniz Yücesan rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle kendiniz ayırmışsınız şehir şehir,il il. Ben yöresel farklılıktan bahsettim. Diğer milletlerin dilleri dünya dil ailesi grubunda yer alır. Anlamayacaksınız biliyorum ama yine de yazacağım. Anlamaya çabalarsanız sevinirim.
1-Hint-Avrupa dil ailesi
2-Çin-Tibet dil ailesi
3-Hami-Sami dil ailesi
4-Bantu dil ailesi
5-Kafkas dil ailesi
6-Ural-Altay dil ailesi
Bu saydıklarım dünya dil ailesi kategorisidir.Hepsinin farklı farklı kuralları,oluşumları vardır. Bana bizden diyorsunuz,dediğiniz milletlerin dilleri hep bu gruplardadır.Araştırmaya üşeniyorum derseniz hepsini teker teker yazarım.Ben bilgimin doğruluğundan eminim.Zira bunu ben değil filologlar söylüyor.Her türlü ispatlarım Kürtçenin dil olmadığını.Buyrun siz de dil olduğunu ispatlayın o halde. Hodri meydan!
Bir an için dil olduğunu varsayalım.Anayasamızın 3.maddesini okuyun.Yazanlar dahilinde sizin bu beyanlarınız alenen suçtur. Sitede her türlü kayıt bulunur. Bu durumda ister misiniz sizi dava etmemi? Cevabınız hayırsa, daha dikkatli okuyun yazacaklarımı.
Bu ülkede anayasada olmasa da Kürtçe konuşuluyor.Bunun önüne geçilemiyor.Sizin illa anayasaya yazdırmanız ego tatmini değil de nedir? Biz zaten yolda sokakta Kürtçe konuşanları tutup karakola mahkemeye götürmüyoruz.Size (biz-siz diye ayıran ben değilim mecbur kalıyorum) bir zorbalık mı yaptık? Eğitim dilinizin Türkçe olması mı rahatsız ediyor sizi sadece? Biz Kürtçe eğitim hakkını versek,siz başka haklar talep edersiniz.Tarih boyunca böyle oldu.Bakınız Tanzimat ve Islahat Fermanları'na.Hep azınlıklara verilen haklar giderek genişliyor ve hepsi en sonunda özerklik istiyor,bağımsızlık istiyor,TOPRAK İSTİYOR. Tarih boyunca kardeş dediklerimiz öyle kalleş davrandı ki şu an güvenimiz yok.Dilinizi anayasaya koysak başka şeyler isteyeceksiniz.Onu yapsak başka bir şey daha! Eee? En sonunda o 6 ili isteyeceksiniz!
Yok öyle yağma.
Biz kardeşliğe kardeşiz.Her zaman.Devlet başaramasa da biz kardeşimiz der,gül gibi yaşar gideriz.
Ama bizden TOPRAK istiyorsanız,bizden çıkar talep ediyorsanız; Atamızı,marşımızı,bayrağımızı ezip geçiyorsanız o zaman biz de sizi ezer geçeriz.
Bizi öyle toplarla,tüfeklerle,haince bomba saldırılarıyla sindireceğinizi sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz.Evimin dibinde bomba patlattınız.Sevdiklerimi kaybettim.Size nefretim bu kadar büyükken hala kardeş olmak için adımlar atıyoruz.Kürt arkadaşlarımı ayırmıyorum bile.
Ama evimin ve ülkemin herhangi bir yerinde patlayan bombalar bizi değil sizi bitirir unutmayın.Zavallı terör örgütünüzle bizim zaferler kazanmış şanlı ordumuzu bir tutamazsınız.Tutarsınız da sonra anlarsınız bunun bir hata olduğunu.Anlatırız seve seve.Hani savaş istemiyoruz ama korktuğumuzu sanmayın.İyi biliriz savaşmayı.Canınız isterse,size kalmış.Asla biz başlatmayız ama başlatan oldu mu tırsmayız,kaçmayız!
BİRAZ TARİH OKUYUN.
İLETİLERİNİZİ DE TÜRKÇE'YE UYGUN YAZIN.
DÜZELTMEKTEN SIKILDIM VALLA DİREKT SİLECEĞİM ARTIK!
İLK VE SON UYARIM!
Üstteki yazımı bu iletinize daha doğrusu tehdidinize cevaben yazdım.Gereksiz yere saldırgan tutumu sevmem ancak iletinizde alenen tehdit var.Cevabımı hak ettiniz.Tanka tüfeğe gelmişsek eğer,zaten hiç şansınız kalmamış!!
İyi valla.Önce dil,sonra eğitim,sonra parti derken niyetiniz doğudaki 6 ilimiz değil mi? Ben dürüstçe cevap veriyorum.Siz de verin.Niyetiniz doğudaki 6 il değil de nedir??!! Dilmiş,eğitimmiş bunları geçin.Biz tarih boyunca yediğimiz kazıklardan sizin gibilerin ciğerini biliriz ciğerini!! Osmanlı hoşgörülü diyoruz ya hani.Hoşgörülü olduğu için bütün azınlıklar niyeti bozup isyan bayrağını çektiler.Bir kere yedik bu numarayı,bir daha yemeyiz! Yok size toprak moprak.Yaşayın işte bizim de sizden fazla hakkımız yok.Neyinize yetmiyor?!
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin medeni kanun hükümlerince ismine ve kişiliğine yapılacak her türlü saldırıya karşı dava hakkı vardır.Kürt vatandaş kendisine hakaret eden zatı dava edebilir.Ama bunu Kürt olarak yapamaz elbette.Biz de hakaret edenleri Türküz diye dava etmiyoruz.''İsmime ve kişiliğime hakarette bulundu.'' şeklinde dava ediyoruz.AYNI HAKLARA SAHİBİZ! Biz ayırt etmezken sizin kendinizi savunmasız atfetmeniz biraz şüphe uyandırıyor.Bunlar bahane gibi geliyor bana.Neyin hazırlıkları bunlar?Toprak almanın hazırlıkları!! Sıkar biraz!!
Ne güzel dediniz.
Ben de ilerde bir hukukçu olarak daima her vatandaşın hakkını savunurum.Müvekkilimin Türk olması şartını aramam.Kürt bir vatandaşı da savunurum ayırt etmem.Ama niyet kötüyse orda bir durun derim.Benimle kendini bir tutmayıp fazlasını isteyenin de daima karşısındayım.Hele ki ülkemi bölmek isteyen kötü niyetlilere karşı daima savaşacağım.
Hayır bir de zaten bu insanlar konuşuyor Kürtçeyi.Dertleri ne ki?! Anayasaya koyunca nolacak ben söyleyeyim size.Resmi dili 2 tane olan millet olmaz deyip toprak isteyecekler,bayraklarını dikecekler.Nereye? Benim ülkemin güzide 6 iline!
Niyetleri dillerini savunmak değil ki bunların!Bu kadar basit numaraları yutmayacak kadar akıllandı bu millet tarih boyunca!
Uzun iletimden ötürü özür diliyorum.
KÜRT DİLİNİ TANIYALIM
Akrabalık ilişkilerine göre diller:
Akrabalık ilişkilerine göre diller beş gruba ayrılır.
1) Hint-Avrupa dil grubu (İngilizce, Fransızca, Kürtçe, Farsça).
2) Sami dil grubu (Arapça, İbranice, Akatça).
3) Bantu dil grubu: (Orta ve Güney Afrika dilleri).
4) Çin dilleri (Çin ve Tibet).
5) Ural-Altay dil grubu (Fince, Macarca, Uygurca, Türkçe, Moğolca).
Yukarıda da belirtildiği gibi Kürtçe Hint-Avrupa dil grubunda yer alır. Hint-Avrupa dil grubu incelendiğinde, bu gruba dahil dillerde birçok ortak ve yakın sözcük görülür. Bu durum aynı dil grubunda yer alan tüm diller için söz konusudur.
http://www.enstituyakurdi.org/module...=article&sid=3
Konu neydi nereye geldi..
Bir şey ya vardır , ya yoktur! Olmayan bir şeyin tartışması da olmaz öyle değil mi?!
Bu ne hiddet, bu ne celal ? Açabiliyorsanız açın davayı, hiç durmayın derim !
Unutmayalım ki herkes oturduğu yerin sahibidir, kimse kimsenin babasının hayrına oturmadığına göre !..
Hiç kimse kardeş de değildir , sadece vatandaşlık bağları vardır o kadar.
Madem ki burası bir hukuk sitesi, neye dayanarak olamayacağını anlatmakta boynunuzun borcu olmalıdır!
İnsanları azarlayarak değil, buna hakkınızda yok!
*
Bir dili zar -zor öğrenmişiz , ikinciye zorlamayın lütfen , zorlasanız ne yazar!
Kültür diyorsanız sonuna kadar yanınızdayım; nasıl ki tarihi eserler korunuyorsa, nasıl ki diğer kültürler sahipleniliyorsa, aynı şekilde DİL-ler de korunmalıdır! Hele ki en çok konuşulan bir dil ve talep de var ise, Devlet bu talebi karşılamak durumundadır.
-
http://tr.wikipedia.org (alıntıdır)
(..)Kürtler de genellikle konuştukları dile "Kürtçe" demez, daha çok Kurmanci, Sorani dillerinde konuştuklarını söylerler. Bazı tarihçiler, Sorani konuşanların sadece küçük bir azınlığının, o da yakın bir tarihte Kurdi konuştuğunu söylemeye başladığını belirtir.
Kurmanci (Kuzey Kürtçe)
Kurmanci (Merkez Kürtçe, Kurdmanci) en yaygın lehçesidir. 8-10 Milyon kişiden tarafından Türkiye, Suriye, Irak, İran ve Ermenistan'da konuşulmaktadır. 1930'lu yıllardan itibaren Kurmanci Kürt-Latin alfabesi ile yazılıyor ve şu anda dil genişletme sürecini yaşıyor.
Cizredeki Botani şivesini standard lehçe etmeye çabalar vardır. Bu şive Kamuran Bedirxan tarafından 1920'lerde Kürt grameri üzeri kitabı için temel olarak alınmıştı.
Kurmancinin şiveleri: Sancari, Cudikani, Urfi, Botani, Beyazidi, Hakkari, Koceri, Cezire, Akra, Dohuk, Amadiye, Zaho, Surçi, Koçani, Erzurumi, Bircandi, Elburzi, Herki, Şikaki.
Sorani (Orta Kürtçe)
Soraninin yazımı için çoğunlukla Arap-Fars alfabesi kulanılır, son zamanlarda Kürtçe Latin alfabesine geçme teşebbüsleri de olmuştur. Bu lehçede yazılı kaynak nispeten çoktur.
Soraninin dağılımı Süleymaniye'ye kadar uzanan Kürt Baban hanedanlığınla bağlıdır. Bu şehirin ticari gücü Soraninin yaygınlaşmasını sağlamışdır, böylece Kelhuri ve Havrami konuşanların sayısı azalmışdır.
Bugün Sorani, Kurmanci için saf sözcük türetme kökeni olarak görülüyor.
Şiveler: Erbili, Pişdari, Kerküki, Hanakini, Kuşnavi, Mukri, Süleymani, Bingirdi, Garrusi, Ardalani, Sanandaji, Varmava, Garmiyani, Cafi, Yahudi Kürtçesi.
Kelhuri (Guney Kürtçe)
Kurmanci ve Sorani ile.Kelhuri İranının batısında konuşulur. Kelhuriyi konuşanlar genelde Şia Kürtlerdir.
Şiveler: Kirmaşani, Feyli, Luri, Leki
(...)
Başka sözüm yok sayın yargıç!!
-
" Kurmanci ve Sorani " mi
Dersinizi biraz daha çalışın onların ne olduğunu mutlaka öğrenirsiniz :ok
Dersimiz ne dil , ne de dilbilgisi...
Konu, vatandaşlık hakları ve ihlalleri üzerineydi...
-
Sayın Commodore1tr a söz verdim diye bu forumu kilitlemiyorum ama bu forum çığrından çıkmak üzere. Zaten sanırım kendileride bozulduğundan bu foruma yazmayı bıraktı sadece takip ediyor.
İletileri okuyorum sinirleniyorum. Türk olarak sinirleniyorum hem Türklük adına hem Kürtlük adına yazılanlardan, herkes başka bir yerde, zaten istenen ayrışım bölünmeydi işte şuanda bu forumda bunun göstergesi haline geldi, tahamülsüzlük anlamama saçma sapan dayatma o bu şu.
Malazgirt zaferinden takribi bin sene önce yani yaklaşık ikinbin sene önce Türklerle Kürtlerin yolu kesişmiştir. İkibin senelik birliktelik Apo denen Türk Kürt düşmanı şerefsiz tarafından bile bölünememişken 2009 da sözde iktidar partisinin adını bile koyamadığı bir şekilde ;ki aslında ayrıştırma bölme açılımı diyeceklerde dilleri varmıyor; ülkede bölünmeye birbirine tahamülsüzlüğe yol açtı. Bu AKP nin Türkiye'ye attığı kazıktır. Bu bölücülüktür, tamamıyla ABD ve AB taleplerine yönelik asla ulusal çıkarları savunmayan bir durumdur. Bundan dolayı abuk sabuk ileti yazacağınıza azıcık sakin olmaya davet ediyorum hepinizi. Bakın aslında istenilen nedir ? Sayın commodore1tr üç ay önce bana yazmıştı bunu inanamamıştım ama bugün bazı gazetelerde dillendirildiğini gördüm.
“Birinci aşama, Kürtçenin eğitimde Türkçenin yanında eğitim dili olmasıdır. İkinci aşama, Kürtçenin mahkemelerde Türkçenin yanında kullanılmasıdır. Üçüncü aşamada Türkiye’nin Türk ve Kürt olmak üzere iki ayrı halktan oluştuğunun fiili tescili sağlanacaktır. Bu aşamada Kürtçü siyaset; Biz üniter devlete karşı değiliz, demeye devam edecektir.
Dördüncü aşamada Türkiye’nin fiili ikili yapısının hukuki olarak da yeniden düzenlenmesi için Anayasa değişikliğine gidilerek, tescil edilmesi sağlanacaktır. Beşinci aşamada dördüncü aşama ile bağlantılı olarak federal devlet yapısına geçilmek üzere üniter devletin mahalli idareler reformu adı altında dağıtılacaktır. Altıncı aşamada federasyon ve konfederasyon oluşturulması sürecinin önü açılacaktır. Yedinci aşamada ise bağımsız Kürdistan karşımıza çıkacaktır.”
Şimdi gerçekten azıcık susalımda bilinler konuşsun. Konuşmak için konuşmayalım. Buna bende dahilim. Umarım anlatabil mişimdir?
-
61 Anayasası madde 3:
Madde 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.
Resmî Dil Türkçe’dir.
Başkent Ankara’dır.
82 Anayası madde 3:
MADDE 3.– Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.
Başkenti Ankara’dır.
İki anayasa karşılaştırıldığında; dil konusunda küçük gibi görülen bir fark olduğu anlaşılıyor. 61 anayasında "devletin resmi dili Türkçedir" diyor, 82 anayasası ise "dili Türkçedir" diyor.
Tercih edilmesi gereken hangisi olmalı?
-
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
61 Anayasası madde 3:
Madde 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.
Resmî Dil Türkçe'dir.
Başkent Ankara'dır.
82 Anayası madde 3:
MADDE 3. Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Millî marşı "İstiklal Marşı"dır.
Başkenti Ankara'dır.
İki anayasa karşılaştırıldığında; dil konusunda küçük gibi görülen bir fark olduğu anlaşılıyor. 61 anayasında "devletin resmi dili Türkçedir" diyor, 82 anayasası ise "dili Türkçedir" diyor.
Tercih edilmesi gereken hangisi olmalı?
Resmi dili Türkçe olmalı..
Duyarlılığınız için çok teşekkürler.
Karamanoğlu Mehmet Bey ( .... - 1280)
Karamanoğullarının ikinci Beyi Kerim'üd-din Karaman'ın oğludur. Doğum tarihi belli olmayıp ölümü 1280'dır. Mehmet Bey askeri ve idari yönden bilgili bir devlet adamı idi. Bilim adamlarını etrafına toplayıp onlara büyük önem vermiştir. XIII.yüzyıl ortalarında Selçuklular, edebi dil olarak farsçayı, devlet işlerinde Arapçayı kullanırlardı. Halk ise öz dilleri olan Türkçeyi kullanıyordu. Mehmet Bey millet olarak birlikte yaşamanın ilk şartı olan dil birliğinin sağlanmasının gerekliliğine inanıyordu. Bu birliği gerçekleştirmek için Toroslar üzerinde yaşayan bütün Türkmen boylarını çevresinde toplayarak bir ordu oluşturdu.
"Bugünden geru divanda, dergahta, bergahta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır."
13 Mayıs 1277
Üzerine gönderilen Selçuklu ve Moğol kuvvetlerini büyük bir yenilgiye uğratarak Konya'ya girdi. Burada yaşayan Selçuklu Türkleri Karamanoğulları ile birlik oldular.
Kısa zamanda Konya vilayeti ve bazı çevre iller Karamanoğullarının hakimiyeti altına girdi. Daha sonra Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavus'un oğlu Gıyaseddin Siyavuş'u başa geçiren Mehmet Bey'in kendisi de vezir oldu. İlk önceleri Moğol baskısına başarı ile karşı koymasına bir çok kere galip gelmesine rağmen, daha sonraki çarpışmaların birinde iki kardeşi ile beraber şehit düşmüştür. İdareciliği sırasında Türkçeyi resmi dil olarak ilan eden fermanını vermiştir. Bu fermanda "Bugünden sonra divanda, dergahda ve bargahta, mecliste ve meydanda Türkçe'den başka dil kullanılmayacaktır." diyerek siyasi ve askeri bir zafer değil aynı zamanda kültürel bir zafer kazanmıştır.
Tam 720 yıl önce...