kalika rumuzlu üyeden alıntı
askerlikten muafiyet raporu almış birisi olarak, başımdan geçenleri ilginecek arkadaşlara faydalı olması için yazayım dedim. Öncelikle şunu belirteyim, askeri hastane raporlarına göre göz bozukluğum bir gözümde 7.00 numara miyopi ve 1.00 numara astigmat, diğer gözümde ise 7.25 miyopi ve 0.50 astigmat. Yani görüldüğü gibi sınır değerleri taşıyorum, ve bu değerlerle muafiyet raporunu aldım. Ayrıntılara gelince;
2010 şubat ayı içerisinde nisana yedek subay aday adayı olarak askerlik kararımı aldırmak için askerlik şubesine gittim. Şubedeki doktora göz bozukluğum oldugunu ve 7 numara oldugunu söyledim. O da beni askeri hastaneye sevk etti. Askeri hastanedeki ilk muayenemde, doktor bana, "askerliğe elverişlidir komando olamaz" diye rapor verdi, ve ne muayene öncesinde ne de sonrasında doktorla muafiyet hakkında, sınır değerleri taşıdığım gibi vs.. konularda hiç birşey konuşmadık. Ben de kendi kendime heralde tam sınırda oldugu için doktor biraz düşük gösterip elverişli yazdı dedim. Sonra bu raporu şubeye götürüp teslim ettim ve altına da "bu rapora itirazım yoktur diye" imza attım. Bana mart ayı içerisinde tekrar gelmemi ve sevk işlemlerimi tamamlamamı söylediler. Aynı gün akşam eve gittiğimde, bi arkadaşımdan şubeye gidip bu rapora itiraz edebileceğimi öğrendim. Bunun üzerine ayrıntılı bir dilekçe yazıp( sağlık yönetmeliğinde ilgili maddeleri alıntılayarak vs.) şubeme tekrar gittim. Şubedeki memur, dilekçemi işleme koymadan önce, "seni bir kez daha aynı hastaneye sevk(izmir hatay asker hastanesi) edelim, yine elverişlidir derlerse, o zaman bu dilekçeni işleme koyarız" dedi. Çünkü anladığım kadarıyla benim yazdığım dilekçeyle başka bi askeri hastaneye vs. sevkim olacaktı ve işler uzayacaktı. Sonra bana hazır şablon bir dilekce örneği verdi ve ben bu dilekçe örneğinde itiraz ettiğimi belirterek yeniden aynı hastaneye sevkimi aldım. Hastanedeki ikinci muayenemde, sınırda olduğum anlaşılınca gözüme damla damlatılıp tekrar bakıldı ve doktor bana aynen " bana kalsa sen askerlikten muafsın, ama bu tür sınır değerlerde doktorlar olarak yarın öbür gün bi şikayet vs. olduğunda kendimizi korumak adına başımız ağrımasın diye muafiyet vermekten kaçınıyoruz" dedi. Sonra ben de kibarca biraz ısrarcı görününce," bir de dışarıda, herhangi bi hastanede damlalı muayene olup gel onun sonucuyla karşılaştıralım dedi. Ben de damlalı muayene sonucumu alıp tekrar askeri hastanenin yolunu tuttum. Aynı doktor bu sefer elimdeki sonuca bakıp, bi kez daha kendisi muayene etti, sonra beni ilk muayene eden doktorun yanına götürdü ve bir de o doktora yine damlalı muayene ettirdi. Bana ilk başta elverişli veren doktor, bu muayene sonucunda "sen muafsın" dedi. Ben de ilk başta elverişli raporu verdiğinizi ama şimdi elverişsiz raporu verince bir sorun olup olmayacağını sordum. O da "yok olmaz, olsa da bize olur sana bişey olmaz" dedi. Ben de tamam diyip odadan cıktım. Sonra bir kaç küçük prosedürden sonra 3 gün içinde heyete çıktım. Ben acaba bana heyette ne soracaklar diye düşünürken, heyette girmemle cıkmam bir oldu, sadece nüfus cüzdanıma baktılar, kırmızı bir boyayla parmak izimi aldılar ve gönderdiler. Aynı günün akşamı "barışta askerliğe elverişsiz, seferde görev yapar" sonuçlu ön raporumu aldım. Bu arada heyet sıramı beklerken, tanıştıgım bir cocuk da yine benim gibi sınır değerlerden gözden muafiyet aldı. Buraya kadar herşey cok güzeldi, yine hastanede tanıştığım bi çavuş "kırmızı boyayla parmak bastıysan muafsın" dedi. Fakat ertesi gün şubeye raporumu vermeye gittiğimde, şube başkanı ilk rapora itiraz ettiğimi öğrendi ve "önce elverişli vermişler, sonra muaf demişler ne iş bu senin bir de üçüncü bir rapor alman lazım vs." diyerek bu işi soruşturacağını, müfettişler geldiğinde anlatacağını falan söyleyip adımı, tc kimlik no mu falan bi yere not etti. Ben bir yandan şubedeki işlemlerimi tamamladım, görevli memur bana " iki ay sonra evine esas rapor gelecek, o raporu ömür boyu saklıcaksın" dedi. ( raporu isterseniz yerli askerlik şubenizden alıyorsunuz, isterseniz de ikametgah adresinize yolluyorlar.)
Şimdi, eve gelecek esas raporu bekliyorum, şube müdürünün soruşturmasından birşey cıkar mı bilmiyorum, bana kalırsa çıkmaz gibi geliyor, çünkü, bana verilen ilk rapor, yalnızca doktor onaylı, heyete cıkıp da elverişli aldıgım bir rapor değil, elverişsiz raporum ise yine aynı hasteneden bu sefer heyet onaylı olan bir rapor. Yani elverişsiz raporumun geçerliliği daha kuvvetli gibi geldi bana.
Sonuç olarak, demek istediğim ben bu göz değerleriyle muafiyet aldım, eğer siz de sınır değerlerde olup da muafiyet alabileceğinizi düşüyorsanız, önce bi gidin şansınızı deneyin, olmazsa bir de itiraz edip deneyin derim. Önceden, normal hastanelerde muayene olup o sonuclarla giderseniz daha etkili olabilir. Bir de, ben askeri hastanede birden fazla cihazda muayene oldum, cihazlardan bir tanesi biraz düşük bi değer ölçtü, fakat muafiyet verilmesine neden olan cihazın değerleri doğruydu diye düşünüyorum. Yoksa zaten muafiyet vermezlerdi. Kısacası elinizde kendi raporlarınız da olsun öyle gidin askeri hasteneye.