-
Re: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik Şubeleri Arayamayacak(mış)?
Alıntı:
akdmehmet rumuzlu üyeden alıntı
Çok haklısınız insanlarla resmen alay ediliyor, 7 senedir bedelli konusu gündeme gelip duruyor ama ortada bir şey yok, bu kadar olmaz. Kurulu düzeni bırakıp askere gidemezsiniz elbette, onda sizinle hemfikirim, zaten bedelli askerliğin bu anlamda da şart olduğunu, yani bedelliye ihtiyacı olan çok sayıda insanın olduğunu ( ben dahil ) herkes biliyor ama olaya duygusal yaklaşılıyor. 20 yaşındaki insanla 30 yaşındaki elbette aynı konumda olamaz. Zaten onun için bedelli askerlik uygulamaları en az 26 yaş ve yukarısını kapsayacak şekilde düzenlenir, ama arkadaşlar malesef bunları anlamazlar, ben yaptım onlar da yapsın derler, sizin işinizin durumu falan onlar için hiç önemli değildir, dertleri sizin 15 ay askerlik yapmanızdır, onlara göre vatanı kurtaracak olan da terörü bitirecek olan da budur. İyi ki ekonomik kriz günden güne derinleşiyor, ekonomik kriz sayesinde bedelli askerlik getirilecek ondan hiç kuşkunuz olmasın. Bedelli çıktıktan sonra o vatan millet sakarya edebiyatı yapan arkadaşlara Burdur'dan selam göndereceğiz.
:) ağzına sağlık, inşallah söylediğimiz, umut ettiğimiz gibi olurda bizde yolumuza bakarız. 30 yıldır bitirilmek istenmeyen terör bedelli çıkmazsamı biticek, herkes rahatamı kavuşacak. Kriz zaten tuz biber oldu, yaşam daha zorlaştı bıraksınlarda insanlar çalışabildiği kadar çalışsın. Sonra işsizlik çoğalıyor deniyor, yap iş bulamayanları maaşlı asker, uzmanlaştır, profesyonel ordu kur, meslek haline getir askerliği en azından işsizlik azalır...
-
arkadaşlar aranmaya başlamamız 6 ay sürer dememin sebebi.devlette bütün yazışmalar posta yoluyla yapılır,asal milli savunma bakanlığına email yollamıyor heralde.ordan içişleri bakanlığına gidicek,içişleri bakanlığıda kaçağın bağlı olduğu ilin emniyet müdürlüklerine yazıcak vs...gbt kaydıda aranmaya başlandıktan 1 ay sonra yapılıyor.
Tsk %20 küçülmeye giderken,1 milyon kaçak ve ekonomik kriz varken,doğuda ve güneydoğu anadoluda tam profesyonel orduya geçilirken bedellinin çıkmama şansı yok
-
Alıntı:
selami1919 rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar merhaba..
yaklaşık bir ay önce bazı bilgiler vermiştim hatırlarsanız. Uzun süredir foruma bakamadım. Görüyorumki yazdıklarımı bazı arkadaşlar sanki kasıtlı olarak SARRPtırmış. Öncelikle bu arkaşları seviyeli olmaya davet ediyorum.
Gelelim asıl meseleye Biliyor4sunuzki sözkonusu genelgeyi arama çalışmalarım başarısızlıkla sonuçlandı. en son olarak avukat arkadaşım vasıtasıyla genelgeyi Ad. Bak. resmi olarak istedim. Yazılı cevap verdiler. Yürürlükte öyle bir genelge yokmuş... Geçmiş olsun. Geçenlerde yine askerlik şubesine gittim. Teknolojiden kaçış yok arkadaşlar. Niyemi adamlar muazzam bir sistem kuruyorlar bitme aşamasında. Kaçak durumdaki kişinin bilgileri adres sisteminden alınıyor, aynı anda ASAL a gönderiliyor, orasıda bunları GBT kaydı için İçişlerine gönderiyor. Tüm bu işlemler birkaç dakikayı alıyormuş. Yok 4 aymış yok 5 aymış. Arkadaşlar tedbiri elden bırakmayın derim. Hiç çekinmeden askerlik şubelerine tlf edin başka bir isimle arayın gerekirse, her türlü bilgiyi veriyorlar. Ayrıca Yeni yasamızda yolda hayırlı olsun (
http://www.ensonhaber.com/gundem/177...cagiracak.html)
Eskiden askerlik şubesi size yazardı bulamayınca emniyete yazardı, polisler bir iki eve gelirdi bulamadık diye askerlik şubesine yazardı, onlar asala, asal egm ye derken 5-6 ayı alan süreç yeni yasayla birkaçgün.
Ha birde unutmadan Geçen sene yaklaşık 300 kişiyi sanal ortamda adres tespit ederek yakalayıp askere götüren görevliler bu forum sitelerine de musallat olmuşmudur acaba..... Dikkat kişisel bilgiler vermeyin sakın
artık yapılacak bir şey yok herhalde....
-
Re: hava değişimi aldım ayrıca 10 gün istirahat aldım askerlikten sayılırmı
Alıntı:
kemalbenzer rumuzlu üyeden alıntı
merhabalar ben hemoraidden ameliyat oldum 30 gün hava değişimi aldım. hava değişimi sürem bitmeden tekrar hastaneye gittim va 10 gün yatak istirahatı aldım bu yatak istirahati askerlik süreme eklenecekmi yoksa askerlik süremden mi sayılacak. ilginize şimdiden teşekkür ederim saygılar.
bence hemeroid den o kadar kolay kurtulamazsın, sen rahat ol, askerliğe ara vermiş gibi oldun, bir arkadaşım4 kez ameliyat oldu, sonra sülük tedavisiyle kurtuldum diyor. Umarım en kısa zamanda iyileşirsin, tek ameliyatla kurtulursun, hava değişiminin askerlik süresine sayıldığını biliyorum. iyi günler
-
Alıntı:
sarrp rumuzlu üyeden alıntı
:) ağzına sağlık, inşallah söylediğimiz, umut ettiğimiz gibi olurda bizde yolumuza bakarız. 30 yıldır bitirilmek istenmeyen terör bedelli çıkmazsamı biticek, herkes rahatamı kavuşacak. Kriz zaten tuz biber oldu, yaşam daha zorlaştı bıraksınlarda insanlar çalışabildiği kadar çalışsın. Sonra işsizlik çoğalıyor deniyor, yap iş bulamayanları maaşlı asker, uzmanlaştır, profesyonel ordu kur, meslek haline getir askerliği en azından işsizlik azalır...
Çok haklısınız, her şeyin profesyoneli makbul. Yalnız bizim sıkıntımız örgütlenmekte, yek vücut olamıyoruz, ben bir imza kampanyası başlatıp topladığımız imzalarla beraber Ankara'ya gidelim derim işin çabuklaşması açısından. Siz ne dersiniz, ne şekilde örgütlenebiliriz?
-
Alıntı:
akdmehmet rumuzlu üyeden alıntı
Çok haklısınız, her şeyin profesyoneli makbul. Yalnız bizim sıkıntımız örgütlenmekte, yek vücut olamıyoruz, ben bir imza kampanyası başlatıp topladığımız imzalarla beraber Ankara'ya gidelim derim işin çabuklaşması açısından. Siz ne dersiniz, ne şekilde örgütlenebiliriz?
hocam örgütlenelim tabide,ankaraya gidersek keklik gibi avlarlar bizi.bence bütün arkadaşlar milli savunma bakanlığına hergün mail atalım.8 ocakta yasalaşması beklenen yasanın,ek maddelerinin genelgeyle çeliştiğini söyleyelim ve bu konuda yeni bir yasal çalışma yapılmasını isteyelim.kimse keyfine askerden kaçmaz,hepimizin çeşitli mazeretleri var ve bu mazeretleride maile ekleriz.
-
Alıntı:
ccc78 rumuzlu üyeden alıntı
hocam örgütlenelim tabide,ankaraya gidersek keklik gibi avlarlar bizi.bence bütün arkadaşlar milli savunma bakanlığına hergün mail atalım.8 ocakta yasalaşması beklenen yasanın,ek maddelerinin genelgeyle çeliştiğini söyleyelim ve bu konuda yeni bir yasal çalışma yapılmasını isteyelim.kimse keyfine askerden kaçmaz,hepimizin çeşitli mazeretleri var ve bu mazeretleride maile ekleriz.
Ankarada meclise girişte mi yakalarlar demek istediniz, biz emniyet müdürlüğüne gitmeyeceğiz meclise gideceğiz ve bildiğim kadarıyla meclise girişte asker kaçağı olup olmadığınıza bakılmıyor. Kaldı ki biz imza veririz problemi olmayan, yani yasal olarak tecilli vs. olan, aranmayan arkadaşlarımız imzalarla birlikte meclise gidebilirler. Mail atmak da bir yol ama imzalarla gidilirse daha etkili olur, basın falan da toplanır orada kamuoyundan talep var derler baskı altında kalırlar.
-
arkadaşlar kanun aynen kabul edilmiş, malesef temmuz genelgesi iptal. Eskisi gibi şubeler yakalama çıkartabilecekler. Gerçi ne olacak kesinlik kazanması bu bir kaç gün içinde ortaya çıkar umarım kısa zamanda bedelli ile bizimde maduriyetimizi ortadan kaldırırlar.
-
stresli günler yine başladı desenize :(
-
evet sıkıntılı günlere geri döndük arkadaşım, ama bu trt den duyuru yapıldığından en azından duyan duymayan için burdan birbirimizi haberdar edelim ki, daha zor durumlara düşmeyelim. Bakalım bu kanun netleşsin ne olup biteceği ortaya çıkar ve bizde elbet bir çıkış noktası bulabiliriz.
saygılar...
-
TBMM sitesinde hala komisyonda görülüyor.
-
komisyondan çıktı genel kurula gelir hafta içi
-
Selamlar,
yeni üye olarak herkezi selamlıyorum. Beni ilgilendiren bir mesele oldugu icin bu Forumu takib ediyorum.
Arkadaslara yasayı iyi okumalarını tavsiye ediyorum, özellikle gerekce bölümünü. Cünkü yasa yürürlüge girmesi ile birlikde hic bir sey degismiyor ve Genelge iptal olmuyor.
Genel Gerekce:
Askerlik cagına girmelerine ragmen yoklama kacagı ve bakaya olarak aranan yükümlüler icin cıkarılan takip yazıları, askerlik subelerince nufüsa kayıtlı oldukları ve ikamet ettikleri yer mülki makamlarına gönderilmektedir. Ancak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 Ceza Muhakemeleri Kanunu 1 Haziran 2005 yürürlüge girmesi ile birlikde kacakların takibi ve yakalanması, TC Başsavcısı istemi üzerine sulh ceza hakimi tarafından cıkarılacak yakalama emiri ile mümkün olabilmektedir. 1111 sayılı kanunda yoklama kacagı ve bakaya isimlerin aranmaları icin mülki makama bildirelecegi belirtilis olmasına ragmen, yükümlülerin yakalanmaları ile müteakip islemler hususunda bir hükme yer verilmemisdir. Bu nedenle, yoklama kacagı ve bakaya durumdaki yükümlülerin takipleri ve gerektiginde yakalanarak askerlik subelerine teslimleri konusundaki usul ve esasların yeniden düzenlemesine ihtiyac duyulmusdur.
Buna göre sade Genelge degil, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 Ceza Muhakemeleri Kanunu görede ancak Tc Başsavcı talebi ve hakim kararı ile yakalama emri cıkabilir.
Yani degisen hic bir sey olmuyor. Bu kanunlara riayet etmeyen Polis ve Jandarma amirlerin isimlerini not ederek haklarıda suc duyurusu yapacaginizi ve bakanlıga ve müdürlüklere sikayet edeceginizi görevlilere söylerseniz size hic bir sey yapamazlar ve yapmayada hakları yokdur. Ayriyeten bilgi edinme kanununa göre hakkınızda yaklama emir varmı ögrenebilirsiniz. Bunun icin EGM web sitesinde “Bilgi edinme Formunu” doldurarak ögrenebilirsiniz.
http://www2.tbmm.gov.tr/d23/2/2-0365.pdf
http://www.bilgiedinme.egm.gov.tr/
-
Alıntı:
Kepsutlu rumuzlu üyeden alıntı
Selamlar,
yeni üye olarak herkezi selamlıyorum. Beni ilgilendiren bir mesele oldugu icin bu Forumu takib ediyorum.
Arkadaslara yasayı iyi okumalarını tavsiye ediyorum, özellikle gerekce bölümünü. Cünkü yasa yürürlüge girmesi ile birlikde hic bir sey degismiyor ve Genelge iptal olmuyor.
Genel Gerekce:
Askerlik cagına girmelerine ragmen yoklama kacagı ve bakaya olarak aranan yükümlüler icin cıkarılan takip yazıları, askerlik subelerince nufüsa kayıtlı oldukları ve ikamet ettikleri yer mülki makamlarına gönderilmektedir. Ancak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 Ceza Muhakemeleri Kanunu 1 Haziran 2005 yürürlüge girmesi ile birlikde kacakların takibi ve yakalanması, TC Başsavcısı istemi üzerine sulh ceza hakimi tarafından cıkarılacak yakalama emiri ile mümkün olabilmektedir. 1111 sayılı kanunda yoklama kacagı ve bakaya isimlerin aranmaları icin mülki makama bildirelecegi belirtilis olmasına ragmen, yükümlülerin yakalanmaları ile müteakip islemler hususunda bir hükme yer verilmemisdir. Bu nedenle, yoklama kacagı ve bakaya durumdaki yükümlülerin takipleri ve gerektiginde yakalanarak askerlik subelerine teslimleri konusundaki usul ve esasların yeniden düzenlemesine ihtiyac duyulmusdur.
Buna göre sade Genelge degil, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 Ceza Muhakemeleri Kanunu görede ancak Tc Başsavcı talebi ve hakim kararı ile yakalama emri cıkabilir.
Yani degisen hic bir sey olmuyor. Bu kanunlara riayet etmeyen Polis ve Jandarma amirlerin isimlerini not ederek haklarıda suc duyurusu yapacaginizi ve bakanlıga ve müdürlüklere sikayet edeceginizi görevlilere söylerseniz size hic bir sey yapamazlar ve yapmayada hakları yokdur. Ayriyeten bilgi edinme kanununa göre hakkınızda yaklama emir varmı ögrenebilirsiniz. Bunun icin EGM web sitesinde “Bilgi edinme Formunu” doldurarak ögrenebilirsiniz.
http://www2.tbmm.gov.tr/d23/2/2-0365.pdf
http://www.bilgiedinme.egm.gov.tr/
Gerekçeyi okumak bir şey ifade etmiyor ki. Sonuçta o gerekçeyle kanun yaptı adamlar ve kanun maddeleri uygulanacak, genelge tamamiyle devre dışı kaldı.
-
merhabalar,
bildiğim kadarıyla hala resmi gazetede yayınlanan bir ilan yok.
bu arada acaba gbt baktırabilen oldumu son 2-3 gün içinde?
-
Türkiye tezatlar ülkesi. Kanun kanuna tezat. Kurum kuruma zıt. Her kurum kendi kafasına göre hükmediyor. Kanun ve kurallardan ne bol var Türkiyede? Uyguluyan ve denetleyen yok. Onun icin maalesef Türkiye hic bir zaman gercek bir hukuk devleti olamadı. Hep lafda kaldı. Laf ve kanunlar kalbalıgından başka bir şey degil. Türkiyede herzaman herşey olabilir.
-
Arkadaşlar şunu belirteyim hukukçu değilim. Düşüncelerimi paylaşmak istedim. öncelikle sanırım bu tasarı genel kurulda oylanacak değil mi?Yani kabul edilmedi sadece komisyondan çıktı .Yani önümüzde bir oylama sürecei var . Hepimizin bildiği gibi 6 haziran genelgessi "Avrupa insan Hakları Sözleşmesi" gereği ortaya çıkarıldı. Belki oylama süreceinde ve ya Cumhurbaşkanımızın imzalama sürecinde bu konu 6 haziran genelgesini hazırlayanlar tarafından açıklanabilir ve yeni tasarıdaki ilgili maddeler yürürlüğe alınmaz. AB müzakere sürecinde ülkemiz bu konuda geri adım atarmı bilemiyorum. AB yeni tasarıları bildiğim kadarıyla gözden geçiriyor. Am şuda var ülkemiz garip bir sisteme sahip komple yeni tasarı kabulde edilebilir. oylama sürecinde herşey belli olur. Yanlış ifadelerim varsa lütfen düzeltiniz.
Saygılar
-
Herkese merhabalar..
Aslında kepsutlu arkadaşın yazdıkları tasarıyı incelediğimde benimde aklıma takılan sorulardan biri. Ancak 30. Ve 47. Maddelerde yapılmak istenen değişiklik, değişiklik yapmanın gerekçesiyle bana göre çelişiyor.
Gerekçe şöyle,
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 Ceza Muhakemeleri Kanunu 1 Haziran 2005 yürürlüğe girmesi ile birlikte kaçakların takibi ve yakalanması, TC Başsavcısı istemi üzerine sulh ceza hakimi tarafından çıkarılacak yakalama emri ile mümkün olabilmektedir. (Zaten genelgede bu kanunların uygulanmasındaki aksaklıkları gidermeye yönelik yayımlanmıştı) 1111 sayılı kanunda yoklama kaçağı ve bakaya isimlerin aranmaları için mülki makama bildirileceği belirtilmiş olmasına rağmen, yükümlülerin yakalanmaları ile müteakip işlemler hususunda bir hükme yer verilmemiştir. Bu nedenle, yoklama kaçağı ve bakaya durumdaki yükümlülerin takipleri ve gerektiğinde yakalanarak askerlik şubelerine teslimleri konusundaki usul ve esasların yeniden düzenlemesine ihtiyaç duyulmuştur.
Kanun Teklifinde ki maddelerde şunlar,
MADDE 30 - Son yoklama sırasında, askerlik şubesine veya yurtdışı temsilciliklerine gelmemiş ve 26 ıncı madde gereğince gelmeyiş sebebini bildirmemiş kişiler yoklama kaçağı olarak kabul edilirler.
Yoklama kaçakları, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilirler. Yakalanarak muhafaza altına alınan yükümlüler vakit geçirmeksizin ve en geç 24 saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler. Askerlik şubesince teslim alınamayan yükümlüler, kolluk tarafından hazırlanan tutanağa istinaden derhal serbest bırakılırlar.
MADDE 47 - Askere sevk için çağrıldıkları halde, hastalık, tutukluluk veya hükümlülük gibi nedenlerle askerlik şubesine gelemeyecek olanlar, bu mazeretlerini kanıtlayan belgeleri askerlik şubesinde bulundururlar. Bu mazeretler dışındaki nedenlerle sevkin son gününe kadar askerlik şubesine gelmeyenler ile gelip de sevk evrakını alanlardan, kendilerine verilen yol süresi sonunda birliğine katılmayanlar bakaya olarak kabul edilirler.
Bakayalar, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki’ amirine bildirilirler. Yakalanarak muhafaza altına alınan yükümlüler vakit geçirmeksizin ve en geç 24 saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler. Askerlik şubesince teslim alınamayan yükümlüler, kolluk tarafından hazırlanan tutanağa istinaden derhal serbest bırakılırlar.
Yeni maddelerde bu altını çizdiğim bölümler, gerekçede de belirtilen ve 5237 Sayılı TCK, 5271 Sayılı CMUK kanunlarının ilgili maddeleri, Anayasanın 19. Maddesi ve AİHS 5. Maddeleriyle bence çelişmektedir.
Yani komisyon gerekçesinde kanunlarımızın bu maddelerinden bahsetmiş ama uygulamaya yönelik olarak Askerlik Kanununda yaptığı yeni maddelerle kendi gerekçesinde belirttiği bu maddeleri görmezden gelmiştir. Tabi ben hukukçu değilim ve burada yazdıklarım benim yorumum. Bu durumu doğru bir şekilde yorumlayabilecek hukukçu bir dostumuz varsa hem kendi adıma hem de diğer arkadaşlar adına çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.
-
Hukukcular ne yorumu yapsın ki?
Kanun öyle yapılmış ki lastik gibi esnek. Isteyen istedigi yere cekebilir ve kendi kafasına göre uygulayabilir. Maksat da zaten o gibi gözüküyor. Duruma ve adamına göre keyfi uygulama demek bu.
Ben Hukukcu degilim ama şu yorumu yapıyorum:
*Yoklama kaçakları, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilirler
Eeeeeee….sonra?
Sonrası kesin dille belirlenmemişdir. Neden? Nasıl yakalanacak yükümlü?
O zaman 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Genelge devreye giriyor. Cünkü mülki amirler, yani Vali ve Kaymakamlar yakalama emri cıkaramaz, buna yetkisi yokdur. Ic işleri bakanında buna yetkisi yokdur. Askerlik şubeleri kolluk kuvvetleri olmadıkları icin onlarında yokdur. Bu emri ancak savcı veya hakim verebilir. Askerlik şubeleri bunun icin ancak suc duyurusunda bulunarak yapabilirler. Genelge ancak bu yasada yazılarak veya başka bir yasa veya Genelge ile iptal olur.
Celişki varmış gibi gözüksede bence hic de celişki yokdur. Ancak burası Türkiye. Uygulama ile kanun arasında Daglar kadar fark rahatlıkla olabiliyor. Hukuk ve kanun olsa bile uygulama keyfi olabiliyor. Cünkü burası Türkiye ve bir hukuk devletinden Türkiye daha cok uzaklarda.
-
Alıntı:
Kepsutlu rumuzlu üyeden alıntı
Hukukcular ne yorumu yapsın ki?
Kanun öyle yapılmış ki lastik gibi esnek. Isteyen istedigi yere cekebilir ve kendi kafasına göre uygulayabilir. Maksat da zaten o gibi gözüküyor. Duruma ve adamına göre keyfi uygulama demek bu.
Ben Hukukcu degilim ama şu yorumu yapıyorum:
*Yoklama kaçakları, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilirler
Eeeeeee….sonra?
Sonrası kesin dille belirlenmemişdir. Neden? Nasıl yakalanacak yükümlü?
O zaman 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Genelge devreye giriyor. Cünkü mülki amirler, yani Vali ve Kaymakamlar yakalama emri cıkaramaz, buna yetkisi yokdur. Ic işleri bakanında buna yetkisi yokdur. Askerlik şubeleri kolluk kuvvetleri olmadıkları icin onlarında yokdur. Bu emri ancak savcı veya hakim verebilir. Askerlik şubeleri bunun icin ancak suc duyurusunda bulunarak yapabilirler. Genelge ancak bu yasada yazılarak veya başka bir yasa veya Genelge ile iptal olur.
Celişki varmış gibi gözüksede bence hic de celişki yokdur. Ancak burası Türkiye. Uygulama ile kanun arasında Daglar kadar fark rahatlıkla olabiliyor. Hukuk ve kanun olsa bile uygulama keyfi olabiliyor. Cünkü burası Türkiye ve bir hukuk devletinden Türkiye daha cok uzaklarda.
Evet yakalamalarda genelge uygulanacak gibi ama genelge devre dışı kaldı dememin nedeni şu: Genelgeye göre önce savcı sizi çağırıyordu, ancak çağrıya gitmezseniz o zaman hakim kararıyla yakalanıyordunuz, savcı ifade alıyordu, kovuşturmaya yer yok derse siz askerlik yapmıyordunuz ama kaçak da olmuyordunuz zira aranmıyordunuz. Mahkemeye verse ve mahkemede ceza almazsanız yine mesele yoktu, ceza alırsanız da büyük ihtimalle paraya çevrilecekti ve yine askere gitmeyecektiniz. " yargılama ve infaz sonrasında bile" askerlik şubelerine götürülemiyordunuz. Şimdi sizi yakalayıp 24 saat içinde şubeye teslim edecekler. Bu bakımdan genelge tamamen olmasa da büyük oranda devre dışı kaldı. Tabi kanun tasarısı aynen genel kurulda kabul edilirse.
-
24 saat içinde şubeye teslim ancak kesin yargılandıkdan sonra icra edilebilir. Zaten kanun gerekcesi: …yükümlülerin yakalanmaları ile müteakip işlemler hususunda…diyor.
Mülki makamlar veya bakanlıklar yakalama emri cıkaramazlar. Kanunen buna haları yokdur. Hukuk devletinde yasakdır bu. Hukuk devleti degil dikta rejimi denir o zaman. Hükümet de begenmedigi herkeze yakalama emri cıkattırır ve mülki makamlara icra ettirir.
Batı devletlerinde asker hukuku yargı üzerine işliyor. Hukuk devleti olmasi bunu gerektiriyor. Ama yine yine aynı soru ve sorun. Türkiye hukuk devletimi?
-
Umarım söylediğiniz gibi olur arkadaşlar, ancak yine de bir çözüm yolu bulmalıyız. Aksi halde eski sıkıntılar devam edecek, bizler kaçak hayat yaşamaya ne kadar daha devam edebileceğiz.
-
Arkadaslar 1,5 yıldır yurtdısnda yasamaktaydım. sonunda karar verıp Turkıye ye askere gıtmek ıcın dondum. Bakaya oldugum ıcın havaalanında hemen gozaltına alınırım sanıyordum forumlarda okudugum yorumlara dayanarak.
Havaalanında hıcbır sorun cıkmadı normal bır sekılde ulkeye gırıs yaptım. ayrıca dun gecede yolda arabayal gıderken asayis polisin cevirmesine takıldım. polis telsizle gbt mi kontrol ettirdi. birsey cikmadi. yoluma devam ettım. bugun askerlık subesıne gıttım bakaya oldugumu askere bıran once gıtmek ıstedıgımı soyledım. askerlık subesı calısanları tam 4 sevk donemı kacırdıgımı ve de bakaya oldugumu soyledı o yuzden savunmamı alıp benı gıyabımda mahkemeye verdıler. nısan ayında askere sevk ettıler.
merak eden arkadaslar ıcın: bakayalar gbt de CIKMIYOR.
Havaalanından turkıye ye giriste hicbir sorun cikmiyor.
polis yolda cevırme yaptıgında bır problem yasamıyorsunuz.
yurtdısında iken forumlardan okudugum yorumlar karsısında herkes gibi tedirginlik yasiyordum.
umarım tedırgınlıgınıze bırcare olmusumdur.
-
Selam Arkadaşlar
Şu an TBMM gündeminde olan yeni askerlik kanunu yürürlüğe girerse(gerekçeli bölümünden anlaşılacağı üzere) artık yoklama kaçakları ve bakaya gibi kişiler en ufak polis kontrolünde çıkacaktır bilginiz olsun..
-
TBMM gündemine geldiği zaman zaten kabul edilmiş sayılır bence.sıkıntılı günler yakın ama yinede 2-3 ay sürer gibi işlemler
-
hala gbt ler görünmüyor. Mantığım bu yeni yasada genelgeyi iptal edeck maddelerin kabul görmüyeceğini söylüyor. Çünkü genelge hem Ab ye uyum kapsamında hemde yeni cmuk kapsamında hazırlanmıştı. Ama ülkemizde hukukun durumu tartışmalı ne olacak ne bitecek izleyip göreceğiz. Eğer olduğu gibi kabul edilirse bu sefer gerçekten işimiz zor,yakalanana kadar bu şekil devam sonra iş yerlerimizi kapayıp gideceğiz. Sonrada zaten bu düzeni bu ortamda bir daha kuramayız.
TBMM sitesinde adalet komisyonun raporunun beklendiği görülmekdedir.
-
Daha önce de söylediğim gibi bir kaç ayımız var arkadaşlar, bu kanundan dolayı trt den çağrı yapıldığından sonra 3 ay içinde gel diyorlar sonrasında aranma işlermeri olacaktır. Ama bu memlekette ne zaman ne olacağı belli olmuyor bakarsınız bedelli veya başka birşekilde bizimde yüzümüz güler ve bu sıkıntılı günlere tekrar geri dönüşümüz olamaz. Umudumuzu kaybetmeyelim derim. Unutmadan trt duyurusundan birbirimizi haberdar edelim kesinlikle o zaman süremizi bilebiliriz en azından.
-
Alıntı:
sedat50 rumuzlu üyeden alıntı
Selam Arkadaşlar
Şu an TBMM gündeminde olan yeni askerlik kanunu yürürlüğe girerse(gerekçeli bölümünden anlaşılacağı üzere) artık yoklama kaçakları ve bakaya gibi kişiler en ufak polis kontrolünde çıkacaktır bilginiz olsun..
hocam bunu en iyi hukukçular yorumlayamıyor,siz nasıl bu hükme vardınız
--------------------------------------------------------------------------
* Türk vatandaşlığından çıkartılıp tekrar kazananların askerlik işlemine vatandaşlığı kaybettikleri tarihteki durumlarına göre devam edilecek.
* Yedeklik yoklaması yaş sınırı ihtiyaç duyulması halinde Milli Savunma Bakanı'nca 10 yıla kadar indirilebilecek. Uygulama halen yedek erbaş ve erlerin 41 yaşına girdikleri yılın ocak ayına kadar her yıl 1 Ocak- 31 Ekim arasında yapılıyor. Bu da askerlik şubelerinin yükünü arttırıyor.
* Askerlik işlemlerinde yazılı tebligat uygulamasına son verilecek, TRT aracılığıyla yapılacak. Her yıl yaklaşık 600 bin yükümlü için yoklama, 450 bin kişi için de sevk için çağrı tebligatı yapılıyor.
* Yoklama kaçakları ve bakayaların yakalanması için Milli Savunma Bakanlığı İçişleri Bakanlığı'na, askerlik şubeleri de mahallin en büyük mülki amirine bildirilecek. Yakalananlar en geç 24 saat içinde şubeye getirilecek. Askerlik şubesi tarafından teslim alınmayanlar serbest bırakılacak.
* TSK tarafından üretilen, yurt içinden veya yurt dışından çeşitli yollarla elde edilen her cins ve sınıf ikmal maddesinden hizmet dışı bırakılan, hurdaya ayrılan ve ihtiyaç fazlaları kiralanabilecek.
askerlik şubeleleri mahallin en büyük mülki amirlerine yoklama kaçakları ve bakayaları bildiricek.ama valinin ve ilçe kaymakamının arama kararı çıkartma gibi bir yetkisi yok.yapabilecekleri tek şey devletle alakalı işlerde (kimlik çıkartma,tapu,oy kullanma,vs...) 2010'da geçilecek e-devlet uygulamasıyla adınızın yanına bakaya yazılarak,o anda kaçağın yakalanması sağlanır.temmuzdaki genelgenin çıkma sebepleri demokratikleşme,insan hakları ve avrupa birliği uyum yasalarıydı.6 ayda türkiye demokratikleşme insan hakları ve ab'den vazmıgeçti.ayrıca gbt kayıtlarındaki şişkinlikte sebeplerden biriydi,gbt'de arananların hepsi yakalandı heralde.yasayla genelgenin çelişen tek tarafı artık yakalananlar askerlik şubelerine teslim edilecek.ayrıca genelge çıkmadan öncede sonrada biz polis tarafından aranıyorduk değişen hiçbir şey olmadı.bulunduğunuz ilçenin karakolunun askerlikle ilgili birimi sizi hala arıyor ve düzenli olarak adresinize gelip çağrı kağıdı bırakıyor.
yasada kaçaklar mahallin en büyük mülki amirine bildirilecektir diyor,yurt çapında arama olmayacağınıda burdan anlıyoruz.zaten yurt çapında bir arama için savcılığın arama talebi ve hakim onayı şart.ayrıca adalet bakanlığının sitesini düzenli olarak takip ediyorum,temmuzda çıkan genelge yasaya rağmen iptal olmadı.
birde temmuz genelgesinden öncede birçok bakaya gbt kontrolünde temiz çıkıyorlardı.hatta ben balayı için antalyaya gittiğimde,otel kimlik fotokopimi aldı 1 hafta içinde ne polis geldi ne jandarma.gbt'de kaydım olsaydı sabahın köründe basarlardı oteli
-
Alıntı:
ccc78 rumuzlu üyeden alıntı
hocam bunu en iyi hukukçular yorumlayamıyor,siz nasıl bu hükme vardınız
* Türk vatandaşlığından çıkartılıp tekrar kazananların askerlik işlemine vatandaşlığı kaybettikleri tarihteki durumlarına göre devam edilecek.
* Yedeklik yoklaması yaş sınırı ihtiyaç duyulması halinde Milli Savunma Bakanı'nca 10 yıla kadar indirilebilecek. Uygulama halen yedek erbaş ve erlerin 41 yaşına girdikleri yılın ocak ayına kadar her yıl 1 Ocak- 31 Ekim arasında yapılıyor. Bu da askerlik şubelerinin yükünü arttırıyor.
* Askerlik işlemlerinde yazılı tebligat uygulamasına son verilecek, TRT aracılığıyla yapılacak. Her yıl yaklaşık 600 bin yükümlü için yoklama, 450 bin kişi için de sevk için çağrı tebligatı yapılıyor.
* Yoklama kaçakları ve bakayaların yakalanması için Milli Savunma Bakanlığı İçişleri Bakanlığı'na, askerlik şubeleri de mahallin en büyük mülki amirine bildirilecek. Yakalananlar en geç 24 saat içinde şubeye getirilecek. Askerlik şubesi tarafından teslim alınmayanlar serbest bırakılacak.
* TSK tarafından üretilen, yurt içinden veya yurt dışından çeşitli yollarla elde edilen her cins ve sınıf ikmal maddesinden hizmet dışı bırakılan, hurdaya ayrılan ve ihtiyaç fazlaları kiralanabilecek.
askerlik şubeleleri mahallin en büyük mülki amirlerine yoklama kaçakları ve bakayaları bildiricek.ama valinin ve ilçe kaymakamının arama kararı çıkartma gibi bir yetkisi yok.yapabilecekleri tek şey devletle alakalı işlerde (kimlik çıkartma,tapu,oy kullanma,vs...) 2010'da geçilecek e-devlet uygulamasıyla adınızın yanına bakaya yazılarak,o anda kaçağın yakalanması sağlanır.temmuzdaki genelgenin çıkma sebepleri demokratikleşme,insan hakları ve avrupa birliği uyum yasalarıydı.6 ayda türkiye demokratikleşme insan hakları ve ab'den vazmıgeçti.ayrıca gbt kayıtlarındaki şişkinlikte sebeplerden biriydi,gbt'de arananların hepsi yakalandı heralde.yasayla genelgenin çelişen tek tarafı artık yakalananlar askerlik şubelerine teslim edilecek.ayrıca genelge çıkmadan öncede sonrada biz polis tarafından aranıyorduk değişen hiçbir şey olmadı.bulunduğunuz ilçenin karakolunun askerlikle ilgili birimi sizi hala arıyor ve düzenli olarak adresinize gelip çağrı kağıdı bırakıyor.
yasada kaçaklar mahallin en büyük mülki amirine bildirilecektir diyor,yurt çapında arama olmayacağınıda burdan anlıyoruz.zaten yurt çapında bir arama için savcılığın arama talebi ve hakim onayı şart.ayrıca adalet bakanlığının sitesini düzenli olarak takip ediyorum,temmuzda çıkan genelge yasaya rağmen iptal olmadı.
birde temmuz genelgesinden öncede birçok bakaya gbt kontrolünde temiz çıkıyorlardı.hatta ben balayı için antalyaya gittiğimde,otel kimlik fotokopimi aldı 1 hafta içinde ne polis geldi ne jandarma.gbt'de kaydım olsaydı sabahın köründe basarlardı oteli
Adalet bakanlığı sitesini ben de düzenli takip ediyorum ama genelgenin iptal olup olmadığına dair bir yazı yok, genelge de yok sitede. Genelgenin iptal olmadığını neye dayanarak söylüyorsunuz.
-
hocam temmuzda genelge çıktığında,televizyonlar gazeteler artık asker kaçakları aranmıyacak diye yaygara koparttılar.gazetelerde kaçak tertipe müjde diye haberler çıkınca tepkilerden çekinerek adalet bakanlığının sitesinden kaldırdılar ama hepimizinde bildiği gibi genelge yürürlükteydi,halada yürürlükte.emin olun genelge iptal olursa adalet bakanlığı ve basın bunu davulzurnayla duyurur.hergün adalet bakanlığının sitesini düzenli olarak bakıyorum,en azından yasa çıkana kadar kaldırılmayacağı kesin.
yasa konusunuda 3 avukata sordum,üçüde yasa net değil diyor.arama ve yakalamanın nasıl yapılıcağı yasada belli değil ve askerlik şubesi kaçağı nasıl teslim almaz diyorlar
-
Arkadaşlar polis eski düzende aramaya devam ediyor, yani adresinize geliyor veya telefonla bilgi alıyor bunda şüpheniz olmasın. Ancak bu yasa tasarısı yasalaştımı bilmiyorum, anladığım kadarıyla şubelerde savcılık kanalı ile arama çıkartabilecekler, avukat arkadaşlar temmuz genelgesini görmezlikten gelemezler, genelgenin açık olan taraflarını bu yasa ile kapatmaya çalışmışlardır diyorlar ve bu yasa da da açık tarafların olduğunu belittiler. Kısaca ne olacağı belli değil, biri yakalanacaksın diyor diğeri önce savcılıktan yakalama çıkacak diyor. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız.
-
Alıntı:
kisacamel rumuzlu üyeden alıntı
ama zaten bölgesel arama vardı.yani temmuz ayından sonrada bağlı bulunduğun yerde zaten aranıyordun ama Türkiye genelinde bir arama yoktu.
şimdi tekrar Türkiye geneli bir arama olabileceği tartışılıyor.
Türkiye geneli arama GBT anlamına geliyor. GBT ye girebilmek için savcılıktan veya mahkeme kararı ile arama yakalatma emri çıkartılması lazım. Temmuz genelgesinde bu işlem yapılamıyordu aslında, savcılık ifadeni alıp bırakabiliyordu. Şimdi arama emrini çıkartınca savcılık kararı ile direk şubeye götürülme durumu olabilir, hem savcının yükünü azaltmak hem de serbest bırakılmasın diye yasa çıkartılıyor. Ne asal ın nede şubelerin yakalama emri çıkarma yetkisi yok, ancak bunu savcılık aracı ile yapabilirler, bu yüzden arama emrinin çıkartılmaması için yol bulunmalı bence...
-
Arkadaşlar yeni kanundan haberi olan varmı. Ne aşamada olduğunu takip eden varsa bizi de haberdar edebilirmi..
-
Yeni kanun 4 subat ta TBMM de oylanacak,artik 25 gun rapor alanlarda yandi.Cunku ayin 1,2,3 uncu gunu yapilan sinava gitmeyince polis kapiya gelecek ve tutuklayacak,sonra subeye ve askeri hastahaneye bir de sahte rapordan hapiste hem de askeri cezaevinde yatacaklar.Tam opucuk olayi bu...Ama az bile cunku cogu kisi bu uygulama askerlik subelerini hem hakim hem savci yerine koyuyor,insan haklarina aykiri diye bir sey yapmadi..Ne AB komisyonu Turkiye temsilciligine,ne siyasi partilere ne de medyaya faks cekmedi,e-mail atmadi,aramadi.
BIZ BUNU HAK EDIYORUZ...
Hepinize hayirli teskereler,yan gelip yatan arkadaslar askerde kondisyon kazanacaktir.Gecmis olsun...Tesekkurler AKP tesekkurler TSK....Tesekkurler yan gelip yatan arkadaslar..4 subatta hepinizi gorucem...400 bin bakaya yoklama kacagi arkadas hepinize tesekkurler...
-
Alıntı:
haydihaydi rumuzlu üyeden alıntı
Yeni kanun 4 subat ta TBMM de oylanacak,artik 25 gun rapor alanlarda yandi.Cunku ayin 1,2,3 uncu gunu yapilan sinava gitmeyince polis kapiya gelecek ve tutuklayacak,sonra subeye ve askeri hastahaneye bir de sahte rapordan hapiste hem de askeri cezaevinde yatacaklar.Tam opucuk olayi bu...Ama az bile cunku cogu kisi bu uygulama askerlik subelerini hem hakim hem savci yerine koyuyor,insan haklarina aykiri diye bir sey yapmadi..Ne AB komisyonu Turkiye temsilciligine,ne siyasi partilere ne de medyaya faks cekmedi,e-mail atmadi,aramadi.
BIZ BUNU HAK EDIYORUZ...
Hepinize hayirli teskereler,yan gelip yatan arkadaslar askerde kondisyon kazanacaktir.Gecmis olsun...Tesekkurler AKP tesekkurler TSK....Tesekkurler yan gelip yatan arkadaslar..4 subatta hepinizi gorucem...400 bin bakaya yoklama kacagi arkadas hepinize tesekkurler...
Girişimlerde bulundum arkadaşım, milletvekillerine gittim, muhalefet partilerinin vekileriyle de görüştüm sıkıntıyı söyledim. Bir kısmı oylamadan geçemez diyor bir kısmı boşverin bunları her türk asker doğar geyiği ile cevaplandırdı. Yapacaksınız kaçarınız yok... Vekiller bunu söylerse başkası ne yapsın. Akp hükümetinin askerle arasını bozmayıp, ne derse olur demesinden bunlar oluyor. Anlayamadım ki askermi üst hükümet mi? Ne çok korkuluyor bu askerden, insan hakları mahkemesine başvuru durumunu araştırıyorum askerlik yapmak istemiyorum diye. Versin ordu bana minimum 50 bin euro para ben 20 ay gideyim askere, aileme kim bakacak, şu krizde kim döndüğümde iş verecek. Çalıştırın akılları arkadaşlar, bulalım bir çözüm yolu, yanarsak hep beraber yanacağız.
-
arkadaşlar hepimiz bedelli için çalışıyoruz hergün genelkurmaya,başbakanlığa ve chp'ye mail atıyorum.
krizin şiddeti hergeçen gün artıyor,çevremdeki isanlar işlerinden çıkartılıyor,esnaf kan ağlıyor dükkanlar kapanıyor.geçen gün okuduğum habere görede terrör örgütü sözde ateşkes ilan edip silah bırakma kararı almış.
imf anlaşmasıda 2 maddeden dolayı zora girdi,artık bedelli için hiçbir engel kalmadı.1999'da ekonomide hiçbir sorun yokken,işssiz sayısı bugünün beşte biriyken sadece gölcükte deprem olduğu için bedelli çıkmıştı.1999'dada asker fazlası yoktu ve terörün en tepe noktada olduğu yıllarda (87-89) (92-94)'te 2 kez bedelli askerlik çıkartılmıştı.
genelkurmayda daha önce olduğu gibi bizlerin ve ülkenin zor durumunu dikkate alarak mutlaka bedelli askerlik çıkarıcaktır.kaldıki 2002'de 10 yıl bedelli askerlik yok demişti,en kötü ihtimal 3 sene daha kabusa devam
-
Beyler bu kadar negatif faktör varken bedelli çıkarmı sizce?
-
Bunlar kanunda yaziyor ben uydurmuyorum.Kolluk kuvveti tarafindan yakalanmak tutuklama anlami tasir.Haftasonu alirlarsa iki gun nezarethanede askerlik subesinin acilmasini beklersin.Bu arada polislerle arkadas olur kebap ismarlarsin.Eline kelepce vururlar.Dogru subeye ,sube seni elin kelepceli askeri hastahaneye goturur.CUNKU KACAKSIN KARDESIM....Herkes bu kim diye bakar.Hele bir de sahte rapor olayindan yakalnirsan,siyahlari giyersin ,askeri cezaevi kiyafeti siyahtir.Sopa yemedim simdiye kadar diyorsan,askeri cezaevi ufkunu acar senin....Sonrasi senin sansina nereye dusersin acemilikte..komutan kacaklara farkli muamele yapar mi?Askeri ceza kanununa bak birde katiksiz hucre hapsi v.s guzel seyler yaziyor....Hayal kurmayin kanun TBMM den gecmeden elinizden geceni yapin...Eger gecerse zaten kacak durumuna dusmeden dogru subeye kosun...Bari normal sartlarda askerlik yaparsiniz.Ama duyduguma gore tepkilerden rahatsizlik var konu medyaya cikar ve biraz sesimiz cikarsa TBMM de bu maddeler cikacak...Lutfen gayret...
-
-
TBMM sitesin hala adalet komisyonunun bu tasarıyla ilgili raporunu vermediği görülüyor. Sanırım 6 haziran genelgesiyle çelişen durumları ortaya koyacaklardır. En azından böyle düşünmek istiyorum. Aksi halde durumumuz zor