Kategoriler: Yeni Kanunlar

Bedelli askerlik ne kadar? Kimler bedelli askerlik yapabilir? Bedelli askerlik ücreti 2021 – Mevzuat Haberleri


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

2019 yılında kabul edilen yasa ile birlikte binlerce kişi bedelli askerlik için başvurdu. 2021 yılında da bedelli askerlik başvurusu yapanların sayısı bir hayli fazla. Bedelli askerlikten yararlanmak isteyen binlerce kişi de bedelli askerlik ne kadar? gibi soruların cevaplarını araştırmaya başladı. Peki kimler bedelli askerlik yapabilir? 2021 Bedelli askerlik ücreti 2021 geçtiğimiz günlerde belli olmuştu. Bedelli askerlik şartları neler? Temmuz-Aralık bedelli askerlik ücreti ne kadar?

2019 yılında kabul edilen yasa ile birlikte binlerce kişi bedelli askerlik için başvurdu. 2021 yılında da bedelli askerlik başvurusu yapanların sayısı bir hayli fazla. Bedelli askerlikten yararlanmak isteyen binlerce kişi de bedelli askerlik ne kadar? gibi soruların cevaplarını araştırmaya başladı. Peki kimler bedelli askerlik yapabilir? 2021 Bedelli askerlik ücreti 2021 geçtiğimiz günlerde belli olmuştu. Bedelli askerlik şartları neler? Temmuz-Aralık bedelli askerlik ücreti ne kadar?

BEDELLİ ASKERLİK NE KADAR?

Bedelli askerlik yapacakların en merak ettiği konuların başında bedelli askerlik ücretleri geliyor. Her yıl güncellenen bedelli askerlik ücretleri 2021 yılı için ne kadar oldu? 2021 yılının ilk yarısında bedelli askerlik tutarı 39.788,64 lira olarak açıklandı. Bedelli askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlarımız 40 bin liraya yakın bir ücreti belirlenen hesap numaralarına yatırması gerekiyor. 

TEMMUZ ARALIK 2. DÖNEM BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR?

İkinci 6 ayın yani 1 Temmuz-31 Aralık 2021 arasında ödenecek bedelli askerlik üccreti daha sonra açıklanacak

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Bedelli askerlik başvurusunu hem askerlik şubesinden hem de e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. E-devlet’ten bedelli askerlik başvurusu yapmak için şu adımlar izlenmeli;
<!–

–>

1- Öncelikle e-devlet şifresi ile e-develete giriş yapılmalı

2- Askerlik başvıurusu ekranına gitmelisiniz

3- Bedelli askerlik için tecil işlemlerinizi iptal etmelisiniz. (İptal sebebi “bedelli askerlik” olarak seçilebilir)

4- Eğer bedelli çıkmazsa yatırdığınız parayı geri alacağınız askerlik şubesini seçin.
<!–

–>

5- Kaydete tıkladıktan sonra ödeme detayları karşınıza çıkacaktır.

6- Bu ödemeyi gerçekleştirdikten sonra bu ekrana dönerek geriye kalan maddeleri doldurmanız gerekmektedir.

BEDELLİ ASKERLİK SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

Bedelli askerliğe başvuran binlerce kişinin merak ettiği bir diğer konu da bedelli askerlik sonuçlarının nereden öğrenileceği.  Bedelli askerlikten yararlanacak yükümlülerin kimlikleri, celp ve sevk dönemleri ile temel eğitimi yapacakları birlikleri e-Devlet (https://www.turkiye.gov.tr/mill-savunma-bakanligi) ve askerlik şubelerinden duyuruldu.

BEDELLİ ASKERLİĞE KİMLER BAŞVURABİLİR?

Bedelli askerliğe kimler başvurabilir sorusunun cevapını aşağıda hazırladığımız maddelerde bulabilirsiniz. İşte bedelliden yararlanma şartları;

1. Askerlik çağına girmiş yükümlülerden herhangi bir yaş sınırlandırması olmaksızın fiili askerlik hizmetine başlamamış olmak,

2. Yoklamasının yapıldığı tarihte yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olmamak,

3. İstekli olmak ve kendisi, eşi, birinci veya ikinci derece kanuni yakınları, velileri, vekilleri ya da vasileri aracılığıyla e-Devlet üzerinden veya askerlik şubeleri aracılığıyla 31 Aralık tarihine kadar başvuru yaparak bedelli askerlik tercihinde bulunmak,

4. Yoklaması olmayan yükümlüler için, yoklamaya esas sağlık muayenelerini 31 Aralık tarihine kadar tamamlayarak “Askerliğe elverişlidir” kararı verilmiş olmak,

5. Kanunda belirtilen bedel tutarını başvuru tarihinden itibaren iki ay içerisinde ve 31 Aralık tarihini geçmemek kaydıyla peşin ödemek,

6. Temel askerlik eğitimine alınacağı yılın celp ve sevk dönemleri için tercihte bulunmak,

7. Sınıflandırma veya kura işlemi sonucunda bedelli askerliğe hak kazanmak,

8. Bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamak,

9. Erteleme hakkı olanlar hariç, bedelli askerlik tercihinde bulunmayanlar veya son hakkında tercihte bulunduğu halde kurada çıkmayıp da diğer statülerde sınıflandırılmış olanlar bedelli askerlikten yararlandırılmaz.

DÖVİZLE BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR?

Dövizle askerlik yapacaklar ise bu yıl 4 bin 402 euro ödeyecek. Bu ücret geçtiğimiz yılın ikinci yarısında 5 bin 563 euro olukren, kurdaki artış nedeniyle dövizle askerlik ücretinde 1161 euro indirim yapılmış oldu.

BEDELLİ ASKERLİK NEDİR?

Bedelli askerlik, aralıklarla hayata geçirilen ve zorunlu askerliğe alternatif olarak, süre kısalması karşılığı nakit bedel ödenmesi mantığına dayanan bir uygulamadır. Uygulamanın dayandırıldığı gerekçeler ordunun ve devletin maddi ihtiyaçları ve bireylerin işlerini kaybetmemeleridir. Uygulamanın Anayasa Mahkemesi tarafından eşitlik ilkesini ihlal etmediğine karar kılınmıştır.

TBMM Genel Kurulu’nda, 25 Haziran Salı günü Askeralma Kanunu Teklifi’nin “yürürlük” ve “yürütme” başlıklı maddelerinin kabulünün ardından 26 Haziran 2019 tarihli ve 30813 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanması ile Türkiye’de “Bedelli Askerlik” kalıcı hale gelmiştir.

İlgili Kanun’un 9.Maddesine göre, “İstekli olanlardan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenecek sayıda yükümlü, 240.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak bedel tutarını silahaltına alınmadan önce Bakanlıkça belirlenecek sürede peşin ödemeleri ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamaları hâlinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar”.

Bu yazı Timeturk.com’dan alınmıştır.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Orijinal haber kaynağı için; Mevzuat Haberleri – – Güncel Hukuk Haberleri

Benzer haberler:

    yok