4857 sayılı iş kanunu 25/II H bendi gereği haklı nedenlerle fesih hk.
Tazminatsız işten çıkartıldım. Kıdem tazminatı davası açmak istiyorum. Elimde suçlamalara cevap verebileceğim belgeler(mailler) var.Ancak hiç şahit bulamıyorum. Daha önce şahit olduğu için baskı görenler olduğu için kimse şahit olmak istemiyor.Mahkemede hiç şahidimin olmaması benim için ne kadar dezavantaj olur.
Cevap: 4857 sayılı iş kanunu 25/II H bendi gereği haklı nedenlerle fesih hk.
Çıkarılma sebebiniz nedir? ve ne zaman çıkarıldınız size bir kağıt veya ihtarname gibi birşey verdilermi çıkış için kağıt imzaladınızmı ne kadarlık kıdeminiz var
Konu Mantıklı tarafından (17-08-2012 Saat 00:41:19 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: 4857 sayılı iş kanunu 25/II H bendi gereği haklı nedenlerle fesih hk.
8 yıllık kıdemim var. 25/II maddesi h bendi gereği işten çıkarıldım. daha önce işyerinde ihtar imzalatılmak istenildi. ben imzalamayınca noter kanalıyla adresime gönderildi. noterden aldım cevap yazıp aynı kanalla gönderdim. aradan kısa bir süre sonra başka bişey için yine ihtar imzalatılmak istendi yine imzalamak istemedim. noterle göndereceklerini söylediler fakat işyerinde tutanak tutmuşlar daha sonra yine bir ihtar bu defa 2 sayfadan oluşuyordu içeriğinde işimi aksatmam talimatlara uymamam gibi bir sürü şey yazıyordu ayrıca ev adresimi yanlış beyan ettiğim ileri sürülüyordu. imzalamayınca gözümün önünde 2 şahitle tutanak tutuldu (şahitlere emrivaki yapılarak imzalatıldı) 2.tutanaktan 5 gün sonra noterle iş aktime son verildi.
Cevap: 4857 sayılı iş kanunu 25/II H bendi gereği haklı nedenlerle fesih hk.
İşveren size kanuni prosedürleri uygulamış eğer bu hallerden birini yaptığınızı şahitler ile ispat ederse işiniz zor gözüküyor.
II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması.
c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84 üncü maddeye aykırı hareket etmesi.
e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
Buna göre işçinin eylemi yukarıda sıralanan hallerden birine uyuyorsa işveren 25/2. maddeye dayanarak işçinin iş sözleşmesini sona erdirebilecektir. Burada bir tereddüt bulunmamaktadır.
Ancak feshin usulü konusu yasada kanımızca uygulamada ciddi sorunlara yol açacak biçimde yer almaktadır.
Konuyu düzenleyen 19.maddenin 2. fıkrası aşağıdaki gibidir;“
Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25 inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.”
Madde metninden de anlaşılacağı üzere işverenlere geçerli sebeple yapılacak işçinin verimliliğine ve davranışlarına bağlı fesihlerde savunma alma zorunluluğu getirilirken 25/2. madde kapsamındaki fesihlerde böyle bir zorunluluk söz konusu değildir. Bu konu çeşitli yargı kararlarına da yansımıştır
“İşçinin iş bitiminde işyeri ter etmeyerek iş arkadaşlarını işverene karşı kışkırtması, işyerinde bu şekilde huzursuzluk çıkarması, iş akdinin derhal feshi için haklı neden oluşturmaktadır. İş sözleşmesinin işverence 4857 sayılı İş Yasası’nın 25/II. maddesine dayanılarak haklı biçimde feshedildiği durumlarda işçinin savunmasının alınması koşulu aranmaz”[1]
Yargıtay kararlarında olduğu gibi konu hukukçu görüşlerinde de aynı paralelde değerlendirilmektedir.
“Savunma hakkı işçinin davranışı ve verimi (yeterliliği) ile ilgili nedenlere münhasır kılınmıştır. Ancak m. 25/2 de yer alan “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” nedeniyle yapılan fesihlerde (tüm bu haller işçinin davranışına bağlı olduğu halde) işverenin işçinin savunmasını almak yükümlülüğü yoktur.” [2]
Görülebileceği gibi işçi bakımından son derece önemli sonuçlara neden olabilecek ve iş yasamızda işverene (tazminatsız) fesih hakkı tanıyan tek madde olan 25/2. madde kapsamında yapılacak fesihler öncesinde işçiden savunma almak zorunluluğu ön görülmemiştir.
Oysa 25/2. madde kapsamında yapılan fesihler genellikle olaylı fesihler olup, yargısal husumetlere sebep olabilecek sonuçlar doğurmaktadır. Gerçekten de örneğin işyerinde kavga ettiği gerekçesiyle iş sözleşmesi sona erdirilen bir işçinin bu olayla ilgili savunması, ifadesi alınmaksızın işine son verilmesi ileride ispat külfeti de dahil olmak üzere işveren bakımından çeşitli sorunlara yol açabilecektir.
Keza işçi haksız sebeple işten çıkarıldığı iddiası ile Çalışma Bakanlığı ve/veya İş mahkemesinde yasal süreç başlattığında da gerek müfettiş soruşturması gerek yargılama esnasında işverenden bu iddiayı çürütebilmesi bakımından kanıtlar sunması istenilecektir. Böyle bir durumda işçiden alınmış bir ifade veya savunma önemli bir kanıt niteliğinde olacaktır.
Sonuç itibarı ile her ne kadar yasal bakımından bu fesih türünde zorunluluk olmasa da 25/2 kapsamında yapılacak tüm fesihlerde her somut olay için tutanak, ifade, savunma gibi belgelerin eksiksiz düzenlenmesi ileride doğabilecek yargısal husumetler bakımından kolaylıklar sağlayacaktır.
Cevap: 4857 sayılı iş kanunu 25/II H bendi gereği haklı nedenlerle fesih hk.
ben tam olarak işimi yapmamakla geciktirmekle suçlanıyorum. elimdeki maillerde departmandaki diğer arkadaşımın benden daha kötü durumda olduğu gözüküyor. bu durumda kötü niyet söz konusu değilmi. illa benimde karşılarına şahit olarak birilerinimi çıkarmam şart.
Cevap: 4857 sayılı iş kanunu 25/II H bendi gereği haklı nedenlerle fesih hk.
İş mahkemeleri genelde işçinin lehine karar vermeye meyillidir. Sizin işyerinden şahit bulmanız şarttır.
Adresinizi yanlış bildirmedi iseniz ve uyarılar size yazılı yapılmadı yada size yazılı olarak bildirilen talimatlara aykırı birşey yapmadınız işveren size tazminat ödemeden işten çıkarmak için bunları yaptıysa yanlış hesap bağdattan döner. İş hukuku konusunda uzman bir avukat ve şahit bulup davanızı açın derim
- - - Updated - - -
Bu tür emailler işinize yarar.
Ne iş yaptığınızı bilmemekle beraber işçiye yapabileceğinden fazla iş yüklenemez bu gibi durumlarda bilirkişi devreye girer ve size yüklenen işle rapor düzenler eğer sebep bu ise
Cevap: 4857 sayılı iş kanunu 25/II H bendi gereği haklı nedenlerle fesih hk.
iddalardaki en komik olan şey adresimin yanlış bildirdiğimi idda etmeleri. çünkü ihtarı ev adresime gönderirken benden adres istemediler ve ben adresime gelen ihtarı aldım. yanlış olduğunu idda ettikleri adresime son gelen iş aktimin feshi yazısınıda aldım. mahkemede şahit sayısı diye birşey varmı yada ille şu an orda çalışan birilerimi olmak zorundadır.önceden de dediğim gibi korkudan herkes şahitlikten kaçınıyor.
Cevap: 4857 sayılı iş kanunu 25/II H bendi gereği haklı nedenlerle fesih hk.
Yaptığım iş muhasebe.Ancak ölçülmesi mümkün olmayan bir muhasebe departmanında çalışıyordum. yani beyan gecikmesi v.s. gibi durumlar yada aksatmalar yok. 100 birim işi rahat yetiştirdiğim zamanlar olurken 20 birim işi bile bitiremediğim zamanlar oluyor. Bu oradaki iş gereğidir.Diğer arkadaşlar da ayn ı konumdadır.Zaten kanıtlarım da bunun üstüne.
Cevap: 4857 sayılı iş kanunu 25/II H bendi gereği haklı nedenlerle fesih hk.
Evet zor iştir ne yapıyordunuz muhasebede fatura irsaliye vs gibi işlermi yada başkamı büromu şirketmi. yaptığınız işten işyeri bir zarar gördümü ceza vs
25. madde gereğince haklı nedenle derhal ve 25ii ile tazminatsız feshi
,
iş kanunu 25. madde h bendi
,
iş kanunu 17 madde nedir
,
25 madde h bendi,
iş kanunu 252 h yargıtay kararları,
485725 madde,
sayda. neğş nabendi,
4857sayılı iş kanunun 25ii-ı bendi,
is kanunu 25 2ne anlama geliyor,
4857 sayılı iş kanunu 25,
25. madde gereğince haklı nedenle derhal ve 25ii e bendi ile tazminatsız feshi,
4857 25 ıı,
iş kanunu 252-h,
ik 252,
iş kanunu 25 2,
4857 25. madde,
25 2-h iş kanunu,
485725 maddesi,
Iş kanunu 485725,
4857 252 h maddesi,
25.ll maddesi nedir,
is kanunun 4857 madde25 2 bendi isten atilan
Merhaba bir eleman ilan ve iş ilan sitem mevcut fakat iş kurun çıkarmış olduğu bir yasa var yasa aşağıdaki gibidir.. siteden herhangi bir gelir elde...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku