Öncelikle böyle bir siteyi açan-yöneten siz değerli arkadaşlarıma teşekkürü borç bilirim. Benim de imar hukuku ile ilgili bir sorun vardı ve forumda biraz aradığım halde uygun bir cevap bulamadım kendime. Yardımcı olabilirseniz yada birkaç cümleyle düşüncelerinizi yazarsanız çok memnun olurum. Aslında soracağım soru sadece benim sorum de değil. Geçenlerde bahsedeceğim bölgede arsası olan ve görüştüğüm birkaç arkadaşım da aynı dertten mustarip. Neyse ben konuya gireyim.
Arsamın bulunduğu bölgede, daha önce 2 kez belediye tarafından imar uygulaması yapıldı fakat her ikisinde de yapılan itirazlar sonucunda olay mahkemeye taşındı ve imar uygulaması yeniden düzenlenmesine karar verildi. Fakat geçmişte, bu itirazlar esnasında bir süreliğine inşaat ruhsatı alan yerler olmuş ve inşaat ruhsatı alan mal sahipleri kendi arsalarına evlerini yapmışlar ve oturuyorlar. Tabi yeniden uygulama-mahkeme gibi süreçler aylar aldığı için, bizim arsamıza inşaat yapılamıyor. Ben de ülkemizde inşaat furyası varken, bir an önce arsamı müteahhitlere verip ev yaptırmak istiyorum, ama maalesef başkasının itirazı bana ve benim gibi orada arsası olanlara engel oluyor. İtiraz gerekçesini biraz açacak olursam : Aslında itirazı yapan haksız değil, anayolla bölünen bir bölgede, anayolun bir tarafına 8 kat imar izni verilirken, diğer tarafına 3 kat imar izni veriliyor. Elbette biz de arsamıza 8 katlı apartman yapılsın isteriz ama itirazlar yüzünden bizim bölge dışında yapılaşma tüm hızıyla sürerken, bizim arsalarımızın olduğu bölge, mahkeme ve belediye arasında gidip geliyor. Zaten mevcut bölgede, zamanında 3 katlı yapılmış evler bulunduğundan, bu saatten sonra 8 kattan biz de umudumuzu kestik, yeter ki sorun çözülsün diye.
Ülkemizde şu anki koşullarda her ne kadar inşaat furyası varsa da, ileride böyle devam edeceğini düşünmüyorum ve benim bakış açıma göre, arsamın en değerli olabileceği dönemdeyiz. Bir başka ifadeyle arsama %30-35'lerde kat karşılığı müteahhide verebileceğim yerde, yarın birgün inşaat sektöründe olabilecek bir krizle %15-20'lere düşebilir. Biz arsa sahipleri olarak 3 kat imara razıyız. Yeterki sorunlar çözümlensin ve imar tamamlansın, onlarca(belki de yüzlerce) arsa sahibinden yalnızca 1-2 kişi yüzünden biz mağdur oluyoruz. Bizim mağduriyetimiz nasıl çözümlenebilir, fikri olan arkadaşlarımız birkaç cümle yazarsa çok memnun olurum.