Yargıtay, maddi delil olmadan, sadece emarelere dayanarak şüphe üzerine yapılan suçlamayı hakaret nedeni saydı. Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi'nin söz konusu kararına konu olayda, bir işveren, dükkanında hırsızlık olması üzerine yanında çalışanlardan şikayetçi oldu. Çalışanlar, olayla ilgilerinin olmadığını belirterek, kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu gerekçesiyle manevi tazminat davası açtılar. Ancak bu dava yerel mahkemece reddedildi. Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi ise kararı haksız bularak bozdu. Karar gerekçesinde, Anayasa ve yasalarda yer alan ‘şikayet hakkı' ile ‘kişilik hakları' karşılaştırılarak yorumlandı. Gerekçede, Anayasa'nın 36. maddesinin hak arama özgürlüğüne dayanarak şikayet hakkını tanıdığı, bütün haklar gibi bu hakkın da sınırsız olmadığı vurgulandı. Kararda, ‘‘Bu sınır, şikayet edilenin kişilik haklarının başladığı sınırı aşmamalıdır'' denildi. Kararda, şu tespitlere yer verildi: ‘‘Davalı şikayet hakkını kullanırken, bu konuda doğrudan veya dolaylı birtakım emarelere dayanmalıdır. Hiçbir duyum ve belirti olmadan, salt şüphe üzerine bir kimse hakkında ağır bir suçlamada bulunarak şikayet edilmesi durumundaki davranışı, hukuk düzenince korunmaz. Böyle bir halde, çatışan iki değerden kişilik haklarının korunmasına üstünlük tanınmalı ve herhangi bir belirti bulunmadan yapılan şikayetin hukuka aykırı olduğu kabul edilmelidir.''
Bu emsal karara nasıl ulasabilirim. Numarasını öğrenebilir miyim. Hukukçu olmadığımız için yardımlarınızı bekliyorum sayın hukukçu arkadaşlar.
ÖZET : Davalının; davacılar hakkında hiç bir belirti ve emare mevcut değilken, salt yanında çalışmalarından dolayı kendilerinden şüphelendiğini ileri sürerek, onları hırsızlık gibi ağır bir suçla itham etmesi ve alınan tüm ifadelerinde, bu iddiasını tekrarlamış olması olayında, davacıların kişilik haklarına karşı bir saldırının var olduğunun kabulü gerekir.
(2709 s. Anayasa m. 36, 12 vd.)
(743 s. MK. m. 24, 24/a)
Taraflar arasındaki manevi tazminat davası üzerine yapılan yargılama sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine ilişkin hükmün süresi içinde davacılar avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine; tetkik hâkimi tarafından düzenlenen rapor okunduktan sonra dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Davacılar, davalının haksız şikayeti nedeniyle kişilik haklarının saldırıya uğradığını belirterek manevi tazminat isteminde bulunmuşlardır.
Mahkemece, davalının şüphe üzerine davacıları şikayet ettiği, böylece yeterli emarelerin var olduğunun kabul edilmesi gerektiği belirtilerek, istemin reddine karar verilmiştir.
Anayasanın 36. maddesinde; "herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma hakkına sahiptir" kuralı yer almıştır. İşte davalının da bu madde uyarınca, hak arama özgürlüğüne dayanarak davacıları şikayet ettiği kabul edilebilir. Ne var ki, her hak gibi bu hak da sınırsız değildir. Bu sınır, şikayet edilenin kişilik haklarının başladığı sınırı aşmamalıdır. Çünkü, kişilik hakları da Anayasanın 12 ve devam eden maddeleri ile Medeni Kanunun 24 ve 24/a maddelerinde güvence altına alınmıştır. Böylece bir taraftan hak arama özgürlüğüne ilişkin olan şikayet hakkı ile diğer yandan kişilik hakları karşı karşıya gelmektedir. Halbuki, hukuk düzeninin çatışan iki yararı aynı zamanda koruma altına alması düşünülemez. Aksi halde, hukukun kendisi kendi kuralları ile çatışmış olur. Aslında konu biraz daha yakından incelendiğinde ve somut olay irdelendiğinde, her iki hakkın aynı anda ve birbirine karşı korunmadığı, çatışma durumunda somut olay itibariyle birinin diğerine karşı üstün tutulması gerektiği, böyle bir sonucun da yine hukukun vazgeçilmez temel ilkelerinden kaynaklandığı görülecektir. Bir yararın korunabilmesi için, diğerine üstün olması zorunludur. Korumadan söz edilebilmesi için de, hukuka aykırı olmayan bir eylemin varlığı gerekir. Hukuka aykırılığın özünü, hukukun koruduğu yararların saldırıya uğraması oluşturduğuna göre, hukuka uygunluk nedenleri de bu bakış açısına göre saptanabilir. Hukuka uygunluk nedenlerinde korunan kişinin korunan çıkar karşısında yer alan ve onunla çatışan değer daha üstünlük taşımalıdır. Bunun sonucunda da daha az üstün olan yarar, daha çok üstün olanı karşısında, hukuk düzenince korunmamalıdır.
Teorik bir görünüm taşıyan bu açıklamayı somut olaya uyarladığımızda, şöyle bir sonuç ortaya çıkmaktadır: Davalı şikayet hakkını kullanırken, bu konuda doğrudan veya dolaylı bir takım emarelere dayanmalıdır. Böyle bir olay karşısında kalan ve bu tür emareleri edinen her orta düzeydeki kişinin de aynı şekilde davranabileceği kabul edilmelidir. Hiç bir duyum ve belirti olmadan, salt şüphe üzerine bir kimse hakkında ağır bir suçlamada bulunarak şikayet edilmesi durumundaki davranışı hukuk düzenince korunmaz. Böyle bir halde çatışan iki değerden, kişilik haklarının korunmasına üstünlük tanınmalı ve herhangi bir belirti bulunmadan yapılan şikayetin hukuka aykırı olduğu kabul edilmelidir.
Olayımızda da; davalı, davacılar için hiç bir belirti ve emare olmadan salt yanında çalışmalarından dolayı onlardan şüphelendiğini ileri sürerek, hırsızlık gibi ağır bir suçla itham etmiştir. Birden fazla alınan ifadelerinde de bu iddiasında ısrar etmiştir.
İşte açıkladığımız bu ilkeler ve dosyadaki mevcut olgular itibariyle davacıların kişilik haklarına karşı bir saldırının olduğu kabul edilmeli ve varılacak sonuç uyarınca bir hüküm kurulmalıdır. Mahkemenin açıklanan bu hukuki olguları ve öğeleri gözetmeden yazılı gerekçe ile hüküm kurmuş olması, usul ve yasaya aykırı olup, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.
S o n u ç : Temyiz olunan kararın belirtilen nedenle (BOZULMASINA) ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine, 1.5.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.
"Bu coğrafyanın en acil ihtiyacı kurtarıcılardan kurtulmaktır."
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku