Trafik Yasasının 30/1-b Maddesi Uyarınca Offrad Araçlarına Yapılan Değişiklikler Kadar Yasal?
Sevgili arkadaşlar,
Adım Bayram Özdemir, Offroad ve doğa sporlarıyla ilgileniyorum, sizlere Offroad ve doğa sporları yapan, yüzbinlerce üyesi bulunan bir gurup adına sıkça rastladığımız sorunlar üzerine sizlere danışmakta fayda gödüm.
Trafik yasasının 30/1-b numaralı trafik suçunun açıklamasında ise aynen şu ifadeler yer alıyor: Servis freni ve ışık donanımları dışında diğer eksiklikleri bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya araç içindekileri tehlikeye sokacaksüs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan veya çevredekileri rahatsız edecek şekilde duman ve gürültü çıkaran araçları kullanmak yasalara göre aykırıdır. Para ve puan cezasına tabidir. Araç ilk tespitte aksesuarların sökülmesi için ihtar edilir. Diğer tespitte ise araç trafikten men edilir.
Şimdi yasalar böyle iken bizlere araç muayene istasyonlarında ve trafikteki memurlarca keyfi uygulama yapılıyor diye düşünüyoruz.
Sırasıyla offorad araçlarına yapılan değişikler böyle;
1) Araç yükseltme işlemi (Bu işlem çoğunlukla TÜV sertifikalı yükseltme kitleri ile yapılır)
2) Araçlara genellikle asvalt dışı kullanmda daha uygun büyük çapta lastikler takılır.
3) Vinç & çeki demiri gibi aparatlar takılır bu yasal olarak ruhsata işlenebilir ancak o vinci ve çeki demirini taşıyacak çelik tampon ruhsata işlenmez.
4) Araca kazma kürek yedek akaryakıt bidonu gibi arazide hayati öneme sahip olan ve araç içinde fazla yer kaplayan bu ekipmları taşımak için tavan üstü sahra tipi port bagaj yaptırılır (Her aracın sanayi bakanlığına vermiş olduğu tip onay belgesinde port bagaj takma ve taşıma kapasiteleri, çeki demiri romörk çekme kapasiteleri gibi bilgiler vardır, ancak trafik çeki demirini ruhsata işlerken port bagajın karşılığı yok diye ruhsata işlemiyor)
5) Araçlara yalnızca arazi şartlarında kullanılması için çeşitli özelliklerde aydınlatma takılır. (Şehir içine girdiğimizde bu aydınlatmalara kapak takıyoruz. Yani araç içinden aydınlatma çalıştırılsada dışında kapak olduğu için çevremizdeki insanları rahatsız etmiyor ve olası kazalar için önlemini kendimiz alıyoruz)
6) Araçlara Roll Cage diye tabir edilen takla barı taktırıyoruz. (Arazide aracın devrilmesi durumunda aracın içindekileri koruma için yaplan çelik kafes)
7) Araçların genelde önünde Bullbar diye tabir edilen Koruma demiri vardır (Çamurda aracın kayıp kaya ağaç gibi şeylere çarpıp arazide çalışmaz hale gelmesi veya mahsur kalmaması için yaptırılan bir önlem)
8) Araçlara derin su geçişi sırasında hava filitresinden motor içine su almamas için Şnorkel diye tabir edilen arcın yan çamurluğudan çıkıp tavan hizasına kadar gelen ve bir boru görevi yapan bir aparat taktırıyoruz (genel olarak standart ve Tüv belgeli)
Konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum yapılan değişiklikler uzar gider ama bunlar çoğunlukla arazide hayat kurtaracak ekipmanlardır, insanların hayatını tehlikeye atacak şeyler değildir ve bunların projeleri Makine Mühendisleri Odasınca çizdirilsede trafik ruhsata işlemiyor.
Memur arkadaşlarımız çoğunlukla bize bu aksesuarlar yüzünden ceza kesmek istiyor. Tavan üstü port bagaj insan hayatını tehlikeye atan bir değişiklik değildir ve her aracın sanayi bakanlığına vermiş olduğu port bagaj takma ve taşıma kapasitesi vardır. Bu aparat ruhsata işli değil diye trafik ceza kesebilirmi veya araçta yapılan başka değişiklikler insan hayatı için tehlike arz etmediği müddetçe trafik ceza yazabilir mi? Bu keyfi bir uygulama değilmi? Ne yazık ki memurlarımızın tam bilmediği için buna benzer onlarca olayla yüzlerce arkadaşımız karşı karşıya geldi. Kesilen cezalara itiraz hakkımız var mı? Memur arkadaşlar için görevi kötüye kullanak ve keyfi uygulamadan dolayı dava mı açmamız gerekir? (Bunu yapmak istemiyoruz)
Aynı şekilde araçta takılı olan ekstra arazi aydınlatmaları, şehir içinde gezerken kapakla kapatılıyorsa insan hayatını nasıl tehlikeye atar ve ceza yazmak isteyen memur neye dayanarak aydınlatmaya ceza yazar?
Araç muayene istasyonları için ise benzer durumlar söz konusudur. Aracımız mesela Tüv sertifikalı bir yükseltme kiti ile yükseltilmesine rağmen TüvTürk Muayene istasyonu araç yüksetme kitini Tüv belgesine rağmen kusur sayıyor ve araçlarımızı muayeneden geçirmiyor. Bunun yasal dayanağı yok. Muayene istasyonlarına dava açıp haklarımızı yasal yollarla mı aramalıyız?
,
port bagaj yasakmı,
araclara takilan vinc ruhsata islenmelimi,
çeki demiri ruhsata işletmeme cezası,
off road vinç ruhsata işletme,
araç üstü bagaj yasak mı,
demir tampon yasak mı,
araç ön koruma demiri yasakmı,
aracta üst bagaj yasak mı cezasi,
otomobilde tavan üstü bagaj serbestmi,
kipab önüne takılan demir kokuluk yasakmı,
arabalara bagaj takmak yasakmı,
fiberglass tampon ruhsata işletme,
arac ustune bagaj yasakmi,
araba koruma demiri,
araba üstü bagaj yasakmı,
Tepe bagajarbA yasak mi
Selam..Bilgisi olan arkadaşların görüşlerine ihtiyacımız var..Bir hemşehrimin tapulu arazisinde yaptığı bir tadilatta, X Belediye Zabıta Memurunun ve...
madde 25 süresi belli olsun veya olmasın işveren aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini süresinin bitiminden önce veya bitiminden bildirim süresini...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku