Merhabalar,

Tarihleri ay olarak tam hatırlamamakla beraber yaklaşık 5 sene önce bütün fatularını ödediğim Digiturk paketimi, adres değişikliği sebebiyle iptal ettirerek süresi içinde ilgili Digiturk bayisine cihazları teslim edip, cihazın okutulması yöntemiyle borcunun olmadığına dair onayı aldım(yazılı onay verip vermediklerini hatırlamıyorum, varsa bile 5 sene içinde nerde sakladım, attım mı hatırlamıyorum)

Yaklaşık 2 sene sonra kadar bu paket dahilinde bir ara günlük hizmet satın alması yapıldığı, bu hizmetin faturalanmadığı, cihazın teslimatı sırasında da tespit edilemediği sebebiyle 20-30 lira kadar bir borcun avukatlar aracılığıyla yasal takibinin başlatıldığı ve faiz ve ilgili diğer ücretlerle yaklaşık 140 lira kadar bir ödeme karşılığında borcun kapanacağına dair sözlü ve sms yoluyla yazılı uyarı aldım. Her ne kadar borcu kabullenmesem de ve Digiturk'un bana en azından sürekli kullandıkları sms,telefon veya e-mail yoluyla ulabileceğini iletmeme rağmen ve borcun üzerinden 2 seneden fazla bir süre sonra hatırlatılmasıyla ilgili itiraz etsem de Digiturk'un oldukça kaba tavırlı avukatlarının uyarıları sonrası ve esasen çok da fazla uğraşmamak için Yapı Kredi Bankasının bir şubesine giderek bu miktarı belirtilen hesaba yatırıp ilgili dekontu verdikleri faksa gönderdim.(yine evrakları saklama konusunda emin değilim, evimin her tarafını aramak veya bankadan bu dekontu talep etmek yönünde düşünüyorum.)

Dün yani üyelik iptalimin yaklaşık 5 sene sonrası ve şaibeli fatura çıkışının 3 sene sonrası tahsilat bürosundan aradığını söyleyen ve arayan kişi soyadını, firma ismini, vergi numarasını ve firma web sitesi dahil hiçbir bilgiyi vermeye yanaşmayan bir görevlinin uyarısı sonrası 30 tl kadar bir borcumun bulunduğuna ve gün içinde 17:00'e kadar ödeme yapmamam halinde yasal takibe başlanacağına dair önce sözlü sonra sms olarak yazılı ve sms içeriği olarak kurumsallığa hiç yakışmayan oldukça uyarıcı bir tavırla sms aldım. Hatta aynı hanım telefonda olası hile olup olmadığıma dair kanıt istemem üzerine "akşama kadar ödemezseniz evinize takip uyarısı gönderince anlarsınız" gibi oldukça kaba yaklaşımlarla telefonu kapattılar.

Hemen ardından Digiturk çağrı merkezini aradığımda görüştüğüm kişinin konuyla ilgili kontrolü sonrası bahsi geçen 30 tl'lik borcun olduğu, tahsil bürosuna aktarıldığı yönünde bilgi aldım. Sinirle telefondaki kişiye konuyu şikayet ettiğimi, şikayet kaydına dair bana bir kayıt numarası vermelerini veya beni ilgili birime aktarmaları yönünde ısrarlarıma rağmen ve tahsil bürosunun uyarısı üzerine 17:00'ye kadar borcun ödenmesi yönünde uyarı olduğunu iletmeme rağmen bu kişinin sadece kayıt oluşturulduğunu ve gün içinde dönüş yapılacağını iletmesine rağmen henüz dönüş yapılmadı.

Ödemeyi yapmadım, Digiturk'un Facebook sayfasına ilettiğim yorum anında silindi ve blocklandım. İnternette konuyla ilgili yaptığım araştırmada bu firmanın benzeri sonradan faturalamaları tehdit, uyarı, kaba tavırlar ve icra takibi korkusuyla oldukça fazla müşterisine tekrarladığı yönünde bilgilere eriştim.

Özetle kurumsal olarak anılan böyle bir firmaya ve tahminen çok fazla avukatla belki haklı ve bana göre ağırlıklı olarak haksız olarak, teknik hatalar ve yetersizlikten öte kötü niyetle buna benzer geçersiz faturalamaları, kişilerin 5-10 sene önce dahi iptal ettiği hizmetlerine dair sonradan faturalamaları, kişilere telefon, sms, e-mail veya adresinden ulaşma yöntemleri olmasına rağmen, ısrarla bekletmeleri, seneler sonra yasal takip yoluna gitmeleri ve daha da kötüsü benim gibi insanların ağırlıklı olarak bu ve buna benzer hizmet iptal, borcu yoktur kaydını almamaları veya alsa dahi saklamamaları sebebiyle kötü niyetle bu kişilerin üstüne gittiği ve insanların bu gibi düşük rakamlı talepler için hukuki yollarla vakit ve maddi kayba girmeyi göz önüne almaması ve hukuki olarak haklarını bilmemesi sebebiyle bir yasal boşluk veya dayatma olduğunu ve dolayısıyla haksız kazanç sağlandığını görmekteyim.

Benzeri bir durum daha önce grup şirketi olduğunu bildiğim Turkcell firması tarafından da birkaç kez iptal sonrası fatura olarak tarafıma yansıtılmıştı ve çağrı merkezine yaptığım ısrarcı ve sinirli şikayetler sonrası defalarca özür dilenerek iptal edildiği yönündeydi.

Konunun "önlemini alsaydın, faturanı, borcu yoktur yazısını saklasaydın" şeklinde tavsiyelerden öte buna benzer kurumsal görünümlü şark kurnazı firmaların hukuk ve ilgili içerik üstünlüğünü ele alarak hizmetini iptal eden müşterilerini mağdur etmesi, gelecek tarihlerde yeni oluşturulacak hayali faturalarla taciz etmeye devam edeceği yönünde kötü bir izlenimim var.

Yapabileceğim itiraz veya hukuki girişimleri her tür maddi kaybı göze alarak ve hiç umut etmesem de hukuki yöntemlerle sürdürerek ve olumlu bir karar çıkacağını düşünüp benden sonraki benzer durumlara emsal teşkil etmesini en azından çevre nüfuzu veya sosyal ve yazılı medya yoluyla umut ederek özellikle benzer durumları yaşamış veya hukuki bilgisi olan arkadaşlardan yönlendirme rica ediyorum

Şimdiden teşekkürler.