Merhaba
Öncelikle şunu belirtmek isterim. Aşağıdaki görüşler bir bilimsel araştırmayı yansıtmamaktadır. 50 kişilik bir genç grubunun eşiniz sizi aldatırsa ne yaparsınız konulu bir tartışmada sınıf ortamında söylediklerinden derlenmiştir. Gençlerin yaşları 18-21 arasında değişmektedir. Tümü bekardır. Hepsi öğretmenlik eğitimi almaktadır.
EŞİNİZ SİZİ ALDATIRSA NE YAPARSINIZ?
BOŞANIRIM
(Erkek öğrenci) Boşanırım çünkü onunla daha fazla vakit kaybetmem.
(Kız öğrenci) Boşanırım çünkü bu ona en güzel ceza olur. Beni kaybettiği için.
(Erkek öğrenci) Boşanırım Zaten ben evlendiysem bu kesinlikle hatayla olmuştur. Hazır iyi bir gerekçe bulmuşken fırsatı kaçırmam.
(Kız öğrenci) Boşanırım çünkü bir daha yüzünü görmeye dayanamam.
(Kız öğrenci) eminim çok acı çekerim. Ama onurlu olan ayrılmaktır. Nekadar seviyor olursam olayım hemen ayrılırım.
SÜRÜNDÜRÜRÜM
(Kız öğrenci) ayrılmak ona ödül olur. Asla ayrılmam. Onu herkese rezil ederim. Ama özgür de bırakmam
(Kız öğrenci) affetmiş gibi yaparım. Sonra hayatı ona cehenneme çeviririm.
(Kız öğrenci) ne beni nede çocuklarını bir daha göremez. Boşanmak için önce beni bulması lazım.
(Kız öğrenci) elinde avucunda ne varsa alırım. Sonrada kapının önüne koyarım. Asla asla boşanmam.
(Kız öğrenci) her fırsatta bunu yüzüne vururum. Boşanmam. Yatak odamada almam
BENDE AYNISINI YAPARIM
(Erkek öğrenci) İnsan çok sevmese evlenmez bence. O yüzden aynı acıyı ona yaşatıp olanları unutmak en iyisi
(Kız öğrenci) tekrar yapmamasının en iyi çözümü aynısını yapmaktır.
KENDİMİ ÖLDÜRÜRÜM
(Kız öğrenci) Böyle bir şeyi kaldıramam herhalde. O acıyla yaşayamam. Böylece onada en büyük cezayı vermiş olurum.
(Erkek öğrenci) Kendimi asla affetmem. Ben evlenmek için nasıl böyle birini seçebilirim derim. En önemli kararda böyle yanlış yaptıysam ölmek en iyisi.
AFFEDERİM
(Erkek öğrenci) Herkes hata yapabilir. İkinci kez şans veririm.
(Erkek öğrenci) Başka bir şansı olmaz insanın gercekten seviyorsa.
(Erkek öğrenci) gerçekci olmak lazım. Evlilik bu. Oyun mu hemen küstüm deyip gideceksin.
(Erkek öğrenci) Eğer bu durum herkes tarafından bilinmiyorsa affederim. Yoksa nasıl ortada gezerim. Öldürmekle affetmek dışında seçenek yok bence. Mecburen affederim. Yoksa ailemin yüzüne bakamam. Çocuklarıda düşünmek lazım
(Erkek öğrenci) başkaları duymadıysa kesin affederim. Boşansan nedeni ortaya çıkar. Herkes demek ki adamın bir eksikliği var ki karısı böyle bir şey yapmış der.
(Kız öğrenci) Erkekler bu konularda zayıf. Çok büyütmemek lazım
(Kız öğrenci) İnsan sadece kendini düşünmemeli. Boşanmada aileler, çocuklar da acı çekiyor.
(Kız öğrenci) asla eskisi gibi olmaz. Yinede affederim.
(Kız öğrenci) Sanki aldatmayan erkek mi var. Boşansam yeniside aynısını yapar.
ÖLDÜRÜRÜM
(Erkek öğrenci) Bizde gelenekler bellidir. En kısa yoldan ondan kurtulurum.
(Erkek öğrenci) Çürük bir elmayı sepete geri koyarsan diğerleride çürür. Onu yok etmek lazım.
(Erkek öğrenci) öldürürüm çünkü başka türlü ben erkeğim diye sokakta dolaşamam
(Erkek öğrenci) sevmek bazen kesin olarak vazgeçmektir. Öldürürüm. Zaten kendime hakim olamam ki
(Erkek öğrenci) öldürürmezsem yoluma devam edemem. Belki hapse girerim olsun. Türk adaletine güveniyorum. Nasılsa af çıkar.
(Kız öğrenci) bu zehirle yaşayamam. Onu en acı çekeceği biçimde öldürürüm.
yazınız bana uzun zaman önce hakim stajyerleri ile yapılan bir anketi hatırlattı.
aradan uzun zaman geçmiş, tam olarak hatırlayamıyorum ama şuna benzer bir soruydu sanırım.
kadın tahrik etmişse tecavüz edene indirim uygulanmalı mıdır? (kadın bazı hallerde tecavüzü hakeder mi? şeklinde de olabilir).
amacım hakim savcı avukat tartışması değil. aynı anket avukatlar arasında yapılsa onlar da aynı cevabı verirlerdi, ona eminim.
ankete katılanların yarıya yakını evet demişti !
Sayın microcosmos ;
Yazınızı şaşkınlıkla kızgınlıkla birazda yadırgayarak okudum. Çünkü formla ilgisi yoktu ama yanıt yazmadan da geçemedim.
Dediğiniz anket ne zaman yapıldı şimdi bunlar hakim ve savcımı bilemem ama eğer doğru ise şuanda uygarlıktan nasibini alamamış insan görünümünde bazı savcı ve hakimler aramızda dolanıyor demektir.
Bu anket avukatlar arasında yapılsa ne sonuç çıkar bilemem ama 'kadın bazı hallerde tecavüzü hakkeder' diye düşünen insanlıktan nasibini alamamış çağ dışı uygarlaşamamış bir yaratıktır.
Yaratık diyorum çünkü insan olamayacağı açıktır. Hayvamdır desek hayvana hakaretolur mazallah dava açsalar batarız... Otsu bir beyin olabilir bu düşünce sahibi...
Cinsellikten bahseden yazılar yazmayı sevmem ama bırakın bir kadının tecavüzü hakeden hallerini resmen sevişmek için anlaşan çiftler soyunukken bile kadın vazgeçtim istemiyorum dediği an erkeğin onunla ilişkiye girmesi bile tecavüzdür. Bir çok uygar ülkenin kanununda da bu böyle kabul edilir. Bizim kanunu bilmiyorum bir avukat arkadaş yazarsa öğreniriz ama böyle bir madde olması gerekir...
Tecavüz insanlık suçudur. Bu yüzden 'hakkeden haller' olamaz. Önce insana saygıyı öğrenmemiz gerekir. İnsana saygıda böyle insanlık suçu duygulara yer yoktur. Herkes insan diye zaten belirli saygıyı hakkeder. Herkesten özür dileyerek yazıyorum hayatkadını fahişe diye bu değer azalamaz Çünkü insana gösterilmesi gereken asgari değer sabittir. Nitelikler ve sıfatlar bu değeri artırır veya sabit tutar asla geriye götüremez. İnsanı hapse atarsınız ama işkence yapamazsınız Hapis işlediği suçun insana saygı çerçevesindelki karşılığıdır. İşkence ise apayrı bir insanlık suçudur...
Ben geyik muhabbetleri dışında hiç bir uygar avukatın bu fükrinize katılacağını sanmıyorum. Zaten bu konu avukat asker öğretmen konusu değil uygar olmakla ot olmak arasındaki fark gibidir....
Kanun No : 5237
Kabul Tarihi : 26.09.2004
R.G. Tarihi : 12.10.2004
R.G. No : 25611
Cinsel saldırı:
MADDE 102. - (1) Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi, mağdurun şikayeti üzerine, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (ASLİYE CEZA MAHK.) (UZLAŞMA KAPSAMINDA)
(2) Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle işlenmesi durumunda, yedi yıldan oniki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (AĞIR CEZA MAHK.)Bu fiilin eşe karşı işlenmesi halinde, soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikayetine bağlıdır. (UZLAŞMA KAPSAMINDA)
(3) Suçun;
a) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
b) Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
c) Üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı,
d) Silahla veya birden fazla kişi tarafından birlikte,
İşlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilen cezalar yarı oranında artırılır.
(4) Suçun işlenmesi sırasında mağdurun direncinin kırılmasını sağlayacak ölçünün ötesinde cebir kullanılması durumunda kişi ayrıca kasten yaralama suçundan dolayı cezalandırılır.
(5) Suçun sonucunda mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması halinde, on yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. (AĞIR CEZA MAHK.)
(6) Suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur. (AĞIR CEZA MAHK.)
Bilgiler için sayın Av.Dilek Kuzulu Yüksel' e çok teşekkürler...
Bu arada şunu özellikle belirtmek isterim Yazdığım ilk yazının yani tecavüzcülere karşı olan duygularımı açıkça anlattığım yazımın sayın microcosmos ile hiçbir ilgisi yoktur. O zihniyete sahip kişilere karşı olan duyarlılığımdır ... Yazımın sayın microcosmos diye başlamasının nedeni bu konuyu onun açmış olması ve özellikle kanımı donduran 'kadın tahrik etmişse tecavüz edene indirim uygulanmalı mıdır? (kadın bazı hallerde tecavüzü hakeder mi? şeklinde de olabilir).
amacım hakim savcı avukat tartışması değil. aynı anket avukatlar arasında yapılsa onlar da aynı cevabı verirlerdi, ona eminim.
ankete katılanların yarıya yakını evet demişti ! ' anektoduydu.. Yani o sözcüklerim bu anektotta adı zikredilen mahlıkatlaradır. Kaldıki böyle bir anket yapıldığını ve sonucunu bize bildiren sayın microcosmos a aslında teşekkür etmem gerekirki herkesin huzurunda teşekkür ederim.
Belirttiğim gibi, üzerinden epeyce zaman geçmiş bir anket. çamurlu suyun balığıda çamurlu olur diye bir söz vardır. hukukçu da aslında bu ülkenin bir unsuru. değer yargıları toplumun çok ilerisinde olamayabiliyor maalesef.
eski ceza kanunu zamanında yargıtay uygulaması zaman zaman toplumun bakış açısından izler taiıyordu. yargıtay örneğin eşe tecavüzü -hatta zorla ters ilişkiyi- tecavüz kapsamında değerlendirmiyordu.
ya da kız kaçırma suçlarını ele alabiliriz. özellikle kolluğun bakış açısı kızın her zaman gönlü vardır şeklindeydi. ama çoğu durumda aslında zorla kaçırılan, kendisine tecavüz edilen kız kendi ailesi tarafından da tecavüz edenle evlenmeye zorlanıyor, bu rezaleti ya nikah ya mezar paklar mantığıyla daha reşit olmamış kızlar kendilerine tecavüz eden adamlarla bir ömür geçirmeye zorlanıyordu. bunun çok örneği vardır ülkemizde. ''delikanlı gönlünü kaptırmış , olmuş bir hata, bir nikah yapalım, kapansın bu iş'' mantığı kaç genç kızın hayatını zehir etti bilinmez.
eski yasa zamanındaki evlenmenin cezayı düşürmesi ilkel dönemden kalma bir uygulama.
temmennim aradan geçen zamanın ve yeni bin yılın şafağının insanların zihniyetini biraz olsun geliştirmiş olmasıdır.
Belirttiğim gibi bu bir anket değil. Yinede 50 öğrenciden 6 sının öldürmekten söz etmesi düşündürücü. Çünkü bu öğrenciler Türkiyenin en batısında öğretmenlik eğitimi görüyor. Acımasızca eleştirilmek durumunda olmalarına, hatta ileride bu sözlerinin alehlerinde kullanılıcağı şeklindeki yarı şaka baskıya karşın ısrarla görüşlerini savundular. Şüphesiz tutum davranışın tek yordayıcısı değildir. Yani benzer bir olayla karşılaştıklarında bu gençlerin mutlak belirttikleri davranışı gösterecekleri varsayılamaz.
Toplumsal gelişmenin anahtarının eğitim olduğu tartışmasız bir gerçek. Ancak yaklaşık 14 yıl okul yaşantısı olan bu gençlerin sözleri eğitim sistemimiz için acı bir dönüt olarak tanımlanabilir sanırım.
1970lerde yapılan bir araştırma Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren okula sahip olmanın kırsal alanda gelişmişlik üzerindeki etkisini incelemişti. Araştırma sonucu çok üzücüydü. Çünkü okul, yıllarca köylü nüfusun vatandaşlık bilinci ve sosyoekonomik yaşamı üzerinde hiçbir değişim yaratmazken, o yıllarda çok yeni olan tek kanallı tv bir iki yıl içinde belirgin bir farklılaşma ortaya koymuştu. Okuma yazma öğretmek yada diploma sahibi olmak amaç değil araçtır. Sanırım nicelik peşinde koşup, niteliği ihmal etme alışkanlığımız o yıllardan bu yana değişmedi.
Guzel bır makale olmus elınıze saglık.Bu genclerımız bu yanıtları vermısler ama yasamın ıcınde mucadeleye basladıklarında bır cogunun dusuncesı degısecektır.Cunkı yasamda bazı olaylara karar vermek cok zor.Derlerkı bekara bosanmak kolay gelırmıs.Bu yanıtlarında bır cogu ona benzıyor.Aıle olan bıreylerın cocukları bu ayrılıklardan ne kadar etkıleneceklerını bılselerdı heralde sımdıkı verdıklerı yanıtın uzerınde cok dusunmelerı gerekecektı..
Yasakoyucu şu suçta tahrik indirimi yapılabilir, şu suçta yapılamaz diye bir sınırlamayı haklı olarak koymamıştır. Bu durumda diğer tüm suçlarda olduğu gibi tecavüz suçunda da tahrik indiriminden yararlanılabilmelidir.
Yasakoyumucuz taammüdü açıkca belirtmemekte ve bunu genelde uygulamaya bırakmaktadır. Taammüdün karşısında olan tahrik nedir?
Ne yazık ki tahrik konusu ülkemizde en kötü kullanılan olaylardan biridir. Yani yan baktı tahrik oldu, Bir laf söyledi tahrik oldu.... Bu yaklaşımlar suçluyu koruyucu niteliktedir. Bir olayın tahrik olması için öncelikle kişiliğe yada şahsa karşı bir haksız fiil olmalıdır.
Bu durumda herhangi bir suçta tahrik indirimi uygulayacaksak, magdurun saldırganın şahsına yada kişiliğine yönelik bir haksız fiili gerçekleştirmesi gerekiyor. Dengesizlik ise o noktada başlıyor. Mini etek giydi diye kimseye tecavüz edilemez.Çünkü bir kişinin mini etek giymesi bir başkasının şahsına yada kişiliğine hakaret değildir. Bir kişinin fahişe olması, yada 900'lü hatlarda seks hikayeleri anlatması, seks sohbetleri yapması da tahrik indirimi sayılamaz. Çünkü indirimdeki asıl kriteri yukarıda belirtmiştik.
Peki tecavüz suçunda tahrik indirimi nasıl yapılabilir.
Bir bayan düşünün, bir erkek hakkında sürekli dedikodu yapsın ve cinsel güçten yoksun olduğunu iddia etsin. Erkeğin yüzüne karşı sen bu çocukların babası olmazsın. Çünkü sen hiçbir kadınla birlikte olmayı başaramazsın, dese????
Bu durumda erkeğin şahsına veya kişiliğine yapılan bir saldırıdan bahsetmek olanaklı hale gelecektir. Buna maruz kalan erkek de o bayana tecavüz etse, bu durumda diğer tecavüzcüler gibi hiçbir indirim yapılmadan ceza alması sizin adelet duygunuza sığar mı?
Sayın Alisinkay,
Verdiğiniz örneğin tahrik indirimini objektif olarak tartışmak için yetersiz kaldığını düşünüyorum. Müsadenizle örneğinizi biraz değiştirerek aynı soruyu size sormak istiyorum.
Bir erkek düşünün, bir diğer erkek hakkında sürekli dedikodu yapsın ve cinsel güçten yoksun olduğunu iddia etsin. Erkeğin yüzüne karşı sen bu çocukların babası olmazsın. Çünkü sen hiçbir kadınla birlikte olmayı başaramazsın, dese????
Bu durumda erkeğin şahsına veya kişiliğine yapılan bir saldırıdan bahsetmek olanaklı hale gelecektir. Buna maruz kalan erkek de o erkeğe tecavüz etse, bu durumda diğer tecavüzcüler gibi hiçbir indirim yapılmadan ceza alması sizin adelet duygunuza sığar mı?
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
go to this web-site
17-06-2025, 15:32:57 in Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku