Eşim evi terketti. Hukuki olarak terk sürecini nasıl başlatabilirim?
Karım , ayrı bir ev kiralayıp iki çocuğumu da alarak evi terketti. Evi terketmesine neden olacak hiçbir baskı ve zorlama yapmadım. Boşanmak istiyorum. Evi terk ile ilgili olarak nasıl bir adım atmalıyım ? Mahkemeye mi ,savcılığa mı ya da polise mi müracaat etmem gerekiyor terk sürecini başlatmak için ? İlgili konu başlıklarını okudum fakat soruma cevap bulamadım. Yardımlarınızı rica ediyorum teşekkür ediyorum...
Cevap: Eşim evi terketti. Hukuki olarak terk sürecini nasıl başlatabilirim ?
IV. Terk
MADDE 164.
- Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.
-Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.
Terk sebebiyle boşanma davası açabilmek için oluşması gereken şartlar
1.Şart ve açıklama: Eşlerden birinin ortak konutu terk etmesi
*Eşiniz ortak konutu terk ettiğinden ilk şart gerçekleşmiştir.
2.Şart ve açıklama: Terkin en az 6 ay sürmüş olması
*Terk sebebiyle boşanma davası açabilmek için toplamda beklemeniz gereken süre 6 ay(4 ay ihtar çekmek için kanunun belirlemiş olduğu süreyi bekleme + ihtar sonrası 2 ay eve dönüşü bekleme) dır.
3.Şart ve açıklama: Terk eden eşe hakim tarafından ihtarda bulunulması ve eşin buna rağmen ortak konuta dönmemesi
*Eşinizin terki gerçekleştirdiği ilk günden itibaren -en az- "4 ay" geçtikten sonra hakim aracılığıyla; eşinizin "2 ay" içerisinde ortak konuta dönmesi gerektiğini belirten ve dönmemesi halinde meydana gelecek sonuçları içeren bir ihtar çekmeniz gerekmektedir.
-->Boşanma davasının açılması ve sonrası: Kanunda yapılan düzenlemeye göre yazılacak ihtar dilekçesinin içeriği "samimi bir iradenin ürünü" olmalıdır. Aksi takdirde çekmiş olduğunuz ihtar sonuç doğurmayacaktır. Sözün özü: İyi niyetli yapılmayan ihtar hükümsüzdür. Örneğin; ihtar dilekçesinde eşinizi ve çocuklarınızı çok sevdiğinizi ve de bu evlilik birliğini devam ettirmek istediğinizi belirttiniz. Ancak ardından sırf boşanabilmek adına eşinizin eve dönmemesi için elinizden geleni yaptınız diyelim. Bu durumda kötü niyetli konuma düşeceğinizden kanun sizi korumayacaktır ve 2 aylık sürenin dolmasıyla birlikte terk sebebiyle açmış olduğunuz boşanma davası reddedilecektir. Bu konuda size Yargıtay 2. Hukuk Dairesi' nin vermiş olduğu kararı sunabilirim: Terk sebebiyle ihtarda bulunan ve şartların yerine gelmesiyle birlikte boşanma davası açan eşin aynı zamanda evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını iddia ederek boşanmak istemesi, yargıtay tarafından iyi niyetlilik halinin olmadığı gerekçesiyle kabul görmemiştir.
T.C. YARGITAY
2.Hukuk Dairesi
Esas: 1987/4045
Karar: 1987/4734
Karar Tarihi: 25.05.1987
ÖZET: Davacı dava dilekçesi ile hem terk hem de geçimsizlik sebeplerine birlikte dayanarak boşanma kararı verilmesini istemiş yargılama sırasında isteğini terk sebebiyle boşanmaya hasretmişse de başlangıçta şiddetli geçimsizlikten boşanma istemiş bulunması davetin iyi niyetle yapılmadığının açık delilidir. Bu sebeple isteğin reddi isabetlidir.
(743 S. K. m. 132)
E. K. ile M. K. arasındaki boşanma davasının yapılan muhakemesi sonunda davanın reddine dair verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, terk ve şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanmaya ilişkindir. Davacı koca ihtar isteğinde bulunmakla o tarihten önceki olayları hoşgörü ile karşılamış aile birliğinin temelli sarsıntıya uğramadığını ortak hayatın çekilebilir olduğunu kabul etmiş sayılır.
Bir taraftan eşi ile geçinemediğini birlikte yaşama bilincinin ortadan kalktığını ileri sürerek boşanma isteyen kişinin öte yandan ortak hayata devam etmek üzere eşine ihtarda bulunması, iyi niyet kuralı ile bağdaşmaz. Bu bakımdan eve çağırma samimi bir arzunun ürünü olmadığı için ihtar hukuki sonuç doğurmaz. Başka bir anlatımla geçerli ihtardan söz edilemez.
Olayda davacı dava dilekçesi ile hem terk hem de geçimsizlik sebeplerine birlikte dayanarak boşanma kararı verilmesini istemiş yargılama sırasında isteğini terk sebebiyle boşanmaya hasretmişse de başlangıçta şiddetli geçimsizlikten boşanma istemiş bulunması davetin iyi niyetle yapılmadığının açık delilidir.
Yukarıda açıklanan sebeplerle isteğin reddinde bir yanlışlık bulunmadığından sonucu doğru olan hükmün onanmasına karar vermek gerekir.
Temyiz edilen kararın gösterilen sebeplerle ONANMASINA, oybirliği ile karar verildi.
***Aklınıza takılmasın diye bir noktayı açıklamak istiyorum: Kanunkoyucunun bir yandan terk sebebiyle çekilen ihtarın içeriğinde iyiniyet araması diğer yandan ise terkeden eşin 2 ay içerisinde ortak konuta dönmemesi halinde bazı sonuçlara(boşanma vs.) katlanmakla yükümlü olduğunun belirtilmesini istemesi cümle anlamı bakımından çelişmektedir. Ancak kanunkoyucunun buradaki amacı, ihtar çeken iyi niyetli eşin dahi sürekli olarak bekleyemeyeceği gerçeğinin olmasıdır. Size bir de sitemizde yer alan ihtar dilekçesi örneği sunacağım: https://www.hukuki.net/dilekcesozlesme.php?do=file&id=28
Notlar; 1.Terkin üzerinden 4 ay geçmeden kesinlikle noter kanalıyla vs. ihtar çekip bunun üzerine dava açmayın. Süre kuralına(usül) uymadığınızdan davanız reddedilecektir.
2.Çekilen ihtarın haklı olup olmadığı 6.ayın sonunda açılabilen boşanma davası sırasında incelenecektir.
3.İhtarın samimi bir iradeye dayanması gerektiğini unutmayın.
evi terk eden eşe noterden ihbarname cekmek gerekiyormu
,
terketti nasıl yazılır
,
esi eve cagirma dilekçesi
,
esimeviterketti ilk nereye muracat edebilirim
,
terk boşanma dilekçesi,
Evi terkeden eşe hukukı süreç,
eve cagirma ihbarname ,
kadinin evi terkine ihtarname nasil cekilir,
esim evi terk etti dilekce formu,
tartisma sonucu esim evi terketti ,
esime ihtar ne kadar,
karima ihtar ,
esi eve cagirma,
dilekce es eve cagirma,
ihtarname esim evi terk etti,
karim evi terk etti ne zaman ve nadil ihtar gonderebilitim,
bosanma da protesto cekmek,
cocugumla nasil evi terk ederim,
evi terk eden kadına noter ihtarname örneği,
evi terk eden kadına kanuni olarak ilk ne yapilmali,
eşim 19 aylık çocuğumla evi terk etti
Eşim isteği üzerine kaçarak evlendik düğünde yaptım ben kendisine fakat evliliğimizin 1. ayında eşimin babaannesi vefat etti bizde ailesiyle barıstık...
10 Daireli bir apartmanın yöneticisiyim.3 daire altı aylık aidatlarını ödemedi,bu dairelerin sahipleri hepsi kardeş ve hissedar. aralarındaki çekişme...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku