Apartman Sorunları, Merkezi Sistem Isı Paylaşımı ve Müteahit Sıkıntısı
Merhabalar,
Henüz kat irtifakı devam eden, kat mülkiyetini almadığımız bir binada oturuyoruz. Binada oturulmaya yeni başlandı, henüz 5 aylık, benim ise 2. ayım. Bina 3'ü dükkan 22'si daire olmak üzere toplam 25 bağımsız bölümden oluşuyor.
Binada ilk oturmaya başlayan arkadaş işlerin yürütülmesi için bir karar defteri satın alarak bunun sayfalarını noterde onaylatıyor ve ilk apartman yöneticiliğine başlıyor.
Dairelerden;
5 daire toprak sahiplerinin (oturmayacaklar ve kiraya vermeyeceklermiş yani boş daire)
4 daire ise müteahhit’ indir. (onlarda boş daire)
Dükkanlardan;
1 tanesi toprak sahibinin ve boştur.
Diğer 2 tanesi ise bir dükkan yapılarak sürücü kursuna satılmıştır.
Yani binada toplamda 13 daire ve 2 dükkan kullanılıyor. Geri kalanı boş.
Binanın ortak kullanım alanları ise;
kapıcı dairesi, yönetici odası, asansör, sığınak, hidrafor odası, merkezi sistem kazan dairesi, kapalı otopark.
Binada şuan oturanlarda daha önce yöneticilik sistemi ile tanışmamış olan bizler yani bu konuda son derece cahiliz. Bir haftadır KMK yı okuyorum, aynı zamanda forum içersinde arıyorum. Fakat anlayamadığımız ve kafamızın karıştığı yerler var.
Yardımlarınızı rica ediyorum.
1 – Apartman kat malikleri toplantısını bir türlü yapamadık. Yönetici 1 ay önce apartmandan herkesi arayarak toplantıya çağırdı. Sadece 5 kişi toplanabildik ve aidat ücretini 30 TL olarak belirledik, herkes tamam dedi ve ilk ay aidat toplanmaya başlandı. Dükkan sahipleri “ben bu aidata katılmam” diyor. Toplantı kurallarına göre yapılmayan, yani tebligat falan gönderilmeden yapılan bu toplantıda alınan bu karar geçersiz mi sayılır, yoksa dükkanlar bu aidatı vermek zorunda mıdır?
2 – Sürücü kursu sahibi, “benim kapalı otoparkta 6 adet araç hakkım var, avukata sordum” diyor. KMK’da 16. Madde gayet açık olarak arsa payına göre malik olurlar diyor. Arsa payına göre hesapladığımda her bağımsız bölüme 1 sadece sürücü kursuna 2 park yeri düşüyor. Fakat çok iddialı konuşunca acaba başka bir kanunda da böyle birşeymi yazıyor yada kaçırdığımız biryermi var dedim.
3 – Müteahhit, ortak alan gözükmesine rağmen yönetici odasını ben ofis olarak kullanıcam. Burasını vermem diyor. Buna yetkisi varmıdır yada belgelerde herhangi bir değişiklik yapmış olabilir mi? Bunu nasıl öğrenebiliriz?
Ayrıca yine müteahhit çatı katına herkesten gizli yaptığını sanarak tuğla falan çıkartıp kendisine çatı katı yapacakmış. Duvarları örmüş ve sıvalarını falan yapmış. Şimdi biz müteahhitin bu kıllığına karşılık çatı katını komple bitirmesini bekleyip öylemi şikayet edelim, yoksa geçmi olur. Yada böyle bir hakkı varmıdır, belgelerde herhangi bir değişiklik yapmışmıdır. Bunu nasıl öğrenebiliriz?
4 – Apartman ve dükkanlar doğalgazlı merkezi sistemle ısıtılacak ve bağımsız bölüm içlerinde ısı sayaçları ile aylık tüketimleri ölçülecek. Fakat daha kullanmaya başlayamadık.
Bunda da bazı apartman sakinleri “herkesin kullandığı kadar ödemesi gerektiğini, yani toplamda doğalgaz ve kazan elektrik faturası 100 TL geldiyse, bunu da misal 5 daire kullandıysa kullanım oranlarına göre bölünmesi gereklidir. Boş daireler ödemelere karışmazlar” diyorlar. Bunu diyenlerin kim olduğunu tahmin etmişsinizdir . Toprak sahipleri daireleri boş olacağından bu uygulamayı istiyorlar.
Benim ısı yönetmeliğinde okuduğum ise;
Toplamda doğalgaz ve kazan elektrik faturası 100 TL geldiyse,
Bunun 30 TL si apartmanın ortak gideri sayılarak tüm bağımsız bölümlere (boş dairelerde dahil) arsa paylarına göre paylaştırılır. (Formülle belirlenerek)
Geriye kalan 70 TL ise sayaçtaki kullanım miktarına göre formülle belirlenerek kullanan bağımsız bölümlere (misal 5 daireye) dağıtılıyor.
Hangi uygulama kanunidir?
5 – Apartmanın kapıcı dairesini ortak giderlerde kullanılmak üzere kiraya vermek istiyoruz.
Bunun için oy birliği kararı olması gerekiyor sanırım ve 2012 yılında 3000 TL’ yi aşmazsa beyanname vermeye gerek yok diye biliyorum. Daireyi 250*12 = 3000 ile kiraya verdiğimizde başka herhangi bir yükümlülüğümüz olur mu?
6 – Şu anki yönetici arkadaşın yöneticiliği geçerli midir? Yani toplantı olmadan, oy kullanılmadan olan bir yöneticilik ama herkes kabul ediyor. Ve yapmak istediğimiz yeni toplantıyı herkesin gelmesini mecbur kılacak yada gelmediğinde alınan kararları kabul etmiş sayacak şekilde nasıl yapmamız gerekiyor? Şu tebligat mektubu işinin kesinlikle yapılması gerekli midir?
7 – Apartmanın idaresinde, sadece yöneticimi olur yoksa yönetici yardımcılığı gibi bir kavramda var mıdır? Varsa bu kişide yönetici ile aynı haklara sahip olur mu? Birde 25 bağımsız bölümü olan yerlerde genelde uygulanan yöneticilik midir yoksa yönetim kurulumu bulunur.
Biraz detaylı ve uzun anlattım sorunlarımızı, yardım edebilirseniz şimdiden çok sevinirim.
Cevap: Apartman Sorunları, Merkezi Sistem Isı Paylaşımı ve Müteahit Sıkıntısı
emercan rumuzlu üyeden alıntı
1 – Apartman kat malikleri toplantısını bir türlü yapamadık. Yönetici 1 ay önce apartmandan herkesi arayarak toplantıya çağırdı. Sadece 5 kişi toplanabildik ve aidat ücretini 30 TL olarak belirledik, herkes tamam dedi ve ilk ay aidat toplanmaya başlandı. Dükkan sahipleri “ben bu aidata katılmam” diyor. Toplantı kurallarına göre yapılmayan, yani tebligat falan gönderilmeden yapılan bu toplantıda alınan bu karar geçersiz mi sayılır, yoksa dükkanlar bu aidatı vermek zorunda mıdır?
2 – Sürücü kursu sahibi, “benim kapalı otoparkta 6 adet araç hakkım var, avukata sordum” diyor. KMK’da 16. Madde gayet açık olarak arsa payına göre malik olurlar diyor. Arsa payına göre hesapladığımda her bağımsız bölüme 1 sadece sürücü kursuna 2 park yeri düşüyor. Fakat çok iddialı konuşunca acaba başka bir kanunda da böyle birşeymi yazıyor yada kaçırdığımız biryermi var dedim.
3 – Müteahhit, ortak alan gözükmesine rağmen yönetici odasını ben ofis olarak kullanıcam. Burasını vermem diyor.k Buna yetkisi varmıdır yada belgelerde herhangi bir değişiklik yapmış olabilir mi? Bunu nasıl öğrenebiliriz?
Ayrıca yine müteahhit çatı katına herkesten gizli yaptığını sanarak tuğla falan çıkartıp kendisine çatı katı yapacakmış. Duvarları örmüş ve sıvalarını falan yapmış. Şimdi biz müteahhitin bu kıllığına karşılık çatı katını komple bitirmesini bekleyip öylemi şikayet edelim, yoksa geçmi olur. Yada böyle bir hakkı varmıdır, belgelerde herhangi bir değişiklik yapmışmıdır. Bunu nasıl öğrenebiliriz?
4 – Apartman ve dükkanlar doğalgazlı merkezi sistemle ısıtılacak ve bağımsız bölüm içlerinde ısı sayaçları ile aylık tüketimleri ölçülecek. Fakat daha kullanmaya başlayamadık.
Bunda da bazı apartman sakinleri “herkesin kullandığı kadar ödemesi gerektiğini, yani toplamda doğalgaz ve kazan elektrik faturası 100 TL geldiyse, bunu da misal 5 daire kullandıysa kullanım oranlarına göre bölünmesi gereklidir. Boş daireler ödemelere karışmazlar” diyorlar. Bunu diyenlerin kim olduğunu tahmin etmişsinizdir. Toprak sahipleri daireleri boş olacağından bu uygulamayı istiyorlar.
Benim ısı yönetmeliğinde okuduğum ise
Bunun 30 TL si apartmanın ortak gideri sayılarak tüm bağımsız bölümlere (boş dairelerde dahil) arsa paylarına göre paylaştırılır. (Formülle belirlenerek)
Geriye kalan 70 TL ise sayaçtaki kullanım miktarına göre formülle belirlenerek kullanan bağımsız bölümlere (misal 5 daireye) dağıtılıyor.
5 – Apartmanın kapıcı dairesini ortak giderlerde kullanılmak üzere kiraya vermek istiyoruz.
Bunun için oy birliği kararı olması gerekiyor sanırım ve 2012 yılında 3000 TL’ yi aşmazsa beyanname vermeye gerek yok diye biliyorum. Daireyi 250*12 = 3000 ile kiraya verdiğimizde başka herhangi bir yükümlülüğümüz olur mu?
6 – Şu anki yönetici arkadaşın yöneticiliği geçerli midir? Yani toplantı olmadan, oy kullanılmadan olan bir yöneticilik ama herkes kabul ediyor. Ve yapmak istediğimiz yeni toplantıyı herkesin gelmesini mecbur kılacak yada gelmediğinde alınan kararları kabul etmiş sayacak şekilde nasıl yapmamız gerekiyor? Şu tebligat mektubu işinin kesinlikle yapılması gerekli midir?
7 – Apartmanın idaresinde, sadece yöneticimi olur yoksa yönetici yardımcılığı gibi bir kavramda var mıdır? Varsa bu kişide yönetici ile aynı haklara sahip olur mu? Birde 25 bağımsız bölümü olan yerlerde genelde uygulanan yöneticilik midir yoksa yönetim kurulumu bulunur.
Biraz detaylı ve uzun anlattım sorunlarımızı, yardım edebilirseniz şimdiden çok sevinirim.
Cevap: Şimdiki yönetim geçici yönetim konumundadır. 1 yıl sonra %51 arsa pay ve oy çokluğu ile yönetici seçmeniz gerekir. Geçici yönetim bile olsa alınan kararlar 1 yıl için geçerlidir.
KMK 20 iskan kullanım ruhsatı alınan her bağımsız bölüm Arsa pay oranında giderlere katılmak zorundadır.
Cevap: KMK . 16 arsa payına göre malik olurlar.
3 – Müteahhit, ortak alan gözükmesine rağmen yönetici odasını ben ofis olarak kullanıcam. Burasını vermem diyor. Buna yetkisi varmıdır yada belgelerde herhangi bir değişiklik yapmış olabilir mi? Bunu nasıl öğrenebiliriz?
Cevap: Belediyedeki onaylı plan projeye bakmalısınız. Tapu dairesindeki Yönetim planına ve arsa paylarını belirten plan projeye bakmalısınız. Kacak kat şikayet ile yıktırılır.
Bunda da bazı apartman sakinleri “herkesin kullandığı kadar ödemesi gerektiğini, yani toplamda doğalgaz ve kazan elektrik faturası 100 TL geldiyse, bunu da misal 5 daire kullandıysa kullanım oranlarına göre bölünmesi gereklidir. Boş daireler ödemelere karışmazlar” diyorlar. Bunu diyenlerin kim olduğunu tahmin etmişsinizdir. Toprak sahipleri daireleri boş olacağından bu uygulamayı istiyorlar.
Benim ısı yönetmeliğinde okuduğum ise;
Cevap: isi yönetmeliğinde yazdığı gibi sizinle ayni fikirdeyim.
Cevap: Kiraya verip gelirinide giderinide arsa pay oranına göre pay edersiniz. 3000 TL muafiyet apartman için değil, her bir kat maliki için geçerlidir. Net kira gelirini Arsa payına göre pay edersiniz. Beyanname verme sorumluluğu kat maliklerinin kendilerindedir. Apartman beyanname vermez.
Cevap: geçici yönetici. Şimdiki yönetim geçici yönetim konumundadır. 1 yıl sonra %51 arsa pay ve oy çokluğu ile yönetici seçmeniz gerekir. Geçici yönetim bile olsa alınan kararlar 1 yıl için geçerlidir.
Ulaşılabilenlere imza karşılığı davet tebligat gerekir.
Cevap: 7 bağımsız bölümden sonra yönetici (Kat Maliki olması mecbur değil), yönetici yardımcısı (Kat maliki olmak zorundadır)ve denetçi (Kat maliki olmak zorundadır) olmak zorundadır.
Sadece yöneticiye maaş ödenir. Kalorifer giderleri ve binaya yapılan kalıcı demirbaş giderleri hariç, normal isletme giderlerinin yarısı kadar ücret ödenir. ( Yöneticiye Muhasebeciler odası ücret tarifesine göre 1 yıl için 600.TL + KDV ücret ödenir.)
Konu Hakkaniyetli tarafından (17-05-2012 Saat 19:46:39 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Apartman Sorunları, Merkezi Sistem Isı Paylaşımı ve Müteahit Sıkıntısı
Sayın Hakkaniyetli,
Yalnız 5. soruda takıldım.
Misal senelik 3000 TL ye kiraya verdik. Tüm arsa paylarını ortak varsayarsak bağımsız bölüm başına 120 TL senelik gelir oluyor. Anladığım kadarıyla 3000 TL den az olduğundan kimsenin bununla ilgili beyanname vermesine gerek kalmıyor. Doğrumudur?
Ayrıca cevaplarınız için çok teşekkür ederim, çok yardımcı oldunuz.
binada olan sorunu müteahidi belediyeye şikayet dilekçesi örneği
,
merkezi isitmada dogalgaz odemesi kime aittir
,
doğalgaz merkezi sistem kanunu 2012
,
merkezi dogal gaz sisteminde faturalama nasil oluyor
,
39 kisi oturula 1 sitede 4 kazani olan merkezi sistemde gelen fatura,
kapici dairesi dogalgaz olurmu,
merkezi isitma sisteminde sikinti olurmu,
kat mulkiyet yasasina gore merkezi sistemde dogalgaz nasil.hesaplanir,
doğalgaz merkezi sistem isinmada faturalar nasil odenir,
merkezi sistem dogalgaz odemesi nasil hesaplanir,
merkezi dogalgaz sistemi aidat,
merkezi sistem ısıtmada boş daireler fatura öder mi,
merkezi sistemde herkesin gaz saati olurmu,
merkezi sistem doğalgaz hesaplaması,
merkezi sistemde kazan elektriği faturası,
merkezi ısıtma sistemi kanunu,
merkezi kazan sisteminde dogalgaz faturasi cok geliyor,
merkezi dogalgaz sistemi zorunlumu,
Merkezi sistem,
merkezi sistem aylik aidat,
merkezi sistem binada bos daire paraai ne kadar
Merhaba ben mersin mezitlide 2 bloklu bir sitede ikamet ediyorum yalniz bizde soyle bir sorun var..a blok 8 katli herkat 2 daireli ve merkezi isitma...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Kripto Transferi Nedeniyle 7258...
18-06-2025, 09:12:38 in Ceza Hukuku