Merhabalar,
Meslek hayatıma başladım başlayalı muhtelif bankalar ile internet bankacılığı çalışmaktayım;günümüzdeki avantajlı hale gelen kampanyalar ve numara taşıma sistemi sayesindede muhtelif zamanlara operatör değiştirmekteyim.
Operatör değişikliği yaptığım zaman bazı bankaların internet bankacılığına girerken sıkıntı yaşamama rağmen bazılarında ise güvenlik sebebiyle belirli bir süre geçmesi üzerine aktif olarak kullanmaya devam edebiliyorum.Ancak operatör değiştirdiğim zaman sürekli sorun yaşadığım bir banka mevcut.Telefon bankacılığı ile kendilerine ulaştığım zaman bunun bir güvenlik prosedürü olduğunu ve ancak şubelerine gidip bilgilerimi güncelediğim zaman internet bankacılığını kullanabileceğim bilgisi verildi.Ben ise kendilerine benim müşteri olarak onlara ancak kullandığım cep telefonu numaramı bildirmekle mükellef olduğum kullandığım operatörün ise onları ilgilendirmediği,güvenlik öne sürülüyorsa operatör değişikliğinden sonra 48 saat kadar bir zaman(çalıntı kimlik ile adıma operatör değişikliği yapılması durumunda benim bunu fark edip itiraz edebileceğim kadar bir zaman) dilimi içerisinde/sonrasında internet bankacılığımın aktif hale gelmesi gerektiğini söyleyince bizim güvenlik politikamız bu şubeye gitmeniz lazım denilerek görüşme sonlandırıldı.
Mesala 5651 sayılı kanunda bu kapsamda yer alan erişim sağlayıcı,yer sağlayıcı,toplu kullanım sağlayıcının görevleri arasında hem kendisinin,hem kullanıcının erişim bilgilerini saklamakla mükellef olduğu açıkça görülüyor.Bankacılık ile ilgili kanunlar arasında,müşterinin kendi beyan ettiği bilgiler dışında kişisel bilgilerini (kullanılan cep telefonu operatörünü)kaydetmek yada takip etmek ile ilgili bir düzenleme varmı eğer yok ise
bu olayı TCK.135 "Kişisel verilerin hukuka aykırı kayıt edilmesi " kapsamında değerlendirebilirmiyiz?
İşin hukuki yönü bir yana; bilgi güvenliği açısından uygulamanın çok absürt olduğunu söylemek kolay değil. Yani teknik açıdan diğer bankaların yaptığı mı yoksa bunun yaptığı mı doğrudur tartışılabilir.
Bu yüzden bankaya gitmenizin, dolandırıcılara ticaretinizi zedeleyecek kadar çok para kaptırma riskinden daha düşük bir külfet olduğunu düşünüyorum.
Aslında en kolayı; çok ucuz bir telefona sadece bankalardan mesaj gelmesi için kullanacağınız bir hat takarak çözmek bu işi. Maaşla çalıştığım ve ticaret yapmadığım halde ben öyle yapıyorum.
Sonuç olarak bu olayı daha larj karşılayın, sinirinizi bozmayın bence.
Konu Şenol Eker tarafından (22-04-2012 Saat 14:40:02 ) de değiştirilmiştir.
İşin hukuki yönü bir yana; bilgi güvenliği açısından uygulamanın çok absürt olduğunu söylemek kolay değil. Yani teknik açıdan diğer bankaların yaptığı mı yoksa bunun yaptığı mı doğrudur tartışılabilir.
Bu yüzden bankaya gitmenizin, dolandırıcılara ticaretinizi zedeleyecek kadar çok para kaptırma riskinden daha düşük bir külfet olduğunu düşünüyorum.
Aslında en kolayı; çok ucuz bir telefona sadece bankalardan mesaj gelmesi için kullanacağınız bir hat takarak çözmek bu işi. Maaşla çalıştığım ve ticaret yapmadığım halde ben öyle yapıyorum.
Sonuç olarak bu olayı daha larj karşılayın, sinirinizi bozmayın bence.
Zaten bankama düzenli olarak gidiyorum bununla ilgili sıkıntı yok.Sadece sözleşme hükümlerinde yada bankacılık kanununda bir dayanakları olmadığını bildikleri halde beni takip etmeleri hoşuma gitmiyor.Normalde kabul edilebilir uygulama böyle bir durum fark edildiği zaman tarafıma ulaşmları ve bu bilginin doğruluğunu teyit etmeleri değilmidir?
Operatör değişiminin bankalara bildirilmesinin nasıl bir süreç izlediğini bilmiyorum; Ancak zannımca bunu banka değil, BTK (TİB) ya da BTK nın görevlendirdiği kurum yapıyor olmalı. Yani sizin operatör bilginizin bankada tutulduğunu zannetmiyorum.
Zannımca süreç şöyle olmalı:
1-Bankalar BTK'ya (muhtemelen TIB'e) müşterilerinin güvenlik teyidi için kullandığı telefon numaralarını verir, İptal ve eklemeleri de bildirir.
2-Operatör değişikliği TIB'e geldiğinde TIB, bu numaranın herhangibir bankada kullanılıp kullanılmadığına bakar.
3-Eğer kullanılıyorsa, ilgili bankaları uyarır ve bu numaraları bloke ettirir
4-BTK operatör değişikliğine onay verir
5-Operatör değişikliği gerçekleşir
Yani bankanın burada özel hayatın gizliliği ya da kişisel verilerin kayıt altına alınması gibi bir suç işliyor olacağına hiç ihtimal vermiyorum.
Tam aksine, bankalar yeterli güvenlik önlemi almakta çok hantallar. Bu yüzden banka dolandırıcılıkları oluyor.
Normalde bankaların internet üzerinden işlem yapabilmek için kullanıcılarına nitelikli elektronik sertifika vermeleri gerek. Nitelikli elektronik sertifika kredi kartı ya da banka kartı içine konabilir. Bu mümkün. Kullanıcı da bilgisayarcıda 5-10 dolara satılabilecek bir kart okuyucu ile kartını bilgisayara takabilir.
Neden bu yöntemi uygulamadıklarını gerçekten anlayamıyorum. İnternetten bankaya girecek kişiler 15-20 liralık bir kart okuyucu alabilir herhalde.
Banka sitesine girildiğinde sertifikayı doğrular ve girersiniz. Dolayısı ile pin kodu (kart şifresi) dışında ne başka bir şifre ne de başka bir şey gerekmez.
Operatör değişiminin bankalara bildirilmesinin nasıl bir süreç izlediğini bilmiyorum; Ancak zannımca bunu banka değil, BTK (TİB) ya da BTK nın görevlendirdiği kurum yapıyor olmalı. Yani sizin operatör bilginizin bankada tutulduğunu zannetmiyorum.
Zannımca süreç şöyle olmalı:
1-Bankalar BTK'ya (muhtemelen TIB'e) müşterilerinin güvenlik teyidi için kullandığı telefon numaralarını verir, İptal ve eklemeleri de bildirir.
2-Operatör değişikliği TIB'e geldiğinde TIB, bu numaranın herhangibir bankada kullanılıp kullanılmadığına bakar.
3-Eğer kullanılıyorsa, ilgili bankaları uyarır ve bu numaraları bloke ettirir
4-BTK operatör değişikliğine onay verir
5-Operatör değişikliği gerçekleşir
Yani bankanın burada özel hayatın gizliliği ya da kişisel verilerin kayıt altına alınması gibi bir suç işliyor olacağına hiç ihtimal vermiyorum.
Tam aksine, bankalar yeterli güvenlik önlemi almakta çok hantallar. Bu yüzden banka dolandırıcılıkları oluyor.
Normalde bankaların internet üzerinden işlem yapabilmek için kullanıcılarına nitelikli elektronik sertifika vermeleri gerek. Nitelikli elektronik sertifika kredi kartı ya da banka kartı içine konabilir. Bu mümkün. Kullanıcı da bilgisayarcıda 5-10 dolara satılabilecek bir kart okuyucu ile kartını bilgisayara takabilir.
Neden bu yöntemi uygulamadıklarını gerçekten anlayamıyorum. İnternetten bankaya girecek kişiler 15-20 liralık bir kart okuyucu alabilir herhalde.
Banka sitesine girildiğinde sertifikayı doğrular ve girersiniz. Dolayısı ile pin kodu (kart şifresi) dışında ne başka bir şifre ne de başka bir şey gerekmez.
Bence TİB bankaya bu kayıtları asla vermez.Eğer verirse suç işlemiş olur zaten.Banka kendi insiyatifi ile bu bilgileri temin ediyor.İlk iletimde belirttiğim gibi bir süre sonra şüpheli işlem gibi bir başvuru mevcut değilse tekrar güvenlik smsleri gelmeye başlıyor kaldı ki olması gereken bu.Ancak belirttiğim banka ısrarla benim şubeye gitmem gerektiğini söylüyor.Sanki şubeye gittiğim zaman cep telefonu operatörümü soracaklar.Kaldı ki ilgili bankada benim ev ve iş telefonumda mevcut.Teyit almak isterlerse bu yöntemler ile teyit alabilirler veya cep telefonumu arayarak annemin kızlık soyadının 2. ve 5. harflerini sorabilirler...
operatör değiştirildiğinde internet şubeye girilebilir mi
,
bankaya telefon numarası değiştirme dilekçesi
,
telefon numarami degisince dokuman icerigi
,
kredi karti operator degisikligi
,
bankaya telefon degisikligi dilekce nasil yazilir,
operatör değişikliği banka güvenlik,
is bankasi internet subesi operator degisikligi,
isbankasimda hat degisikligi,
bankaya telefon değişikliğini bildirme,
operator degisikliginden sonra internet bankaciligindan mesaj gelmiyor,
isbank internet girisi oporotor degisimi,
operator degisikligi banka islemleri,
ağ òpretorleri,
is bankasi gsm numara tasima mobil onay kodu gelmiyor,
telefon numaram değişince bankaya haber vermelimiyim,
atmden operator degisiklik bildirini,
operatore dilekce nasil yazilir,
operator değişikliğini bankaya bildirmeli mi,
yapikredi telefon bankaciligi operatore nasil baglanirim,
aktif bank telefon numarasi degisikligi dilekce
Öncelikle herkese merhaba başımda çok haklı olduğumu düşündüğüm bir durum var.Bu durum aşağıda yer almakta, yardımcı olabilirseniz minnettar kalırım....
Yazan: bilgisayarmuhendisi06 Forum: Tüketici Hakları
Bugün*bir GSM operatörünün avukatı beni arayarak söz konusu operatöre olan borcumu 1 gün içinde ödemezsem adıma*ruhsatlı olduğunu öğrendikleri aracım...
Avea Kamu Mega Tarifesindeyim ve tarifede kalacağıma dair 1 yıl taahhüt verdim.
Operatör tarife detaylarında ve taahhütümde belirtilmemesine rağmen,...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku