BELEDİYE VE BELEDİYEYE BAĞLI İDARELERDE GEÇİCİ İŞÇİ MİMAR MÜHENDİS VE TEKNİKERLERİN DURUM DEĞERLENDİRMESİ
Başta büyükşehirlerimiz olmak üzere tüm illerdeki belediyeler ve bağlı idarelerde 6000’in üzerinde teknik personel geçici işçi statüsünde görev yapmaktadır.
21.04.2007 tarih, 26500 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun başlıklı 5620 sayılı kanun kapsamında; aynı kurumda çalışan geçici işçi pozisyonunda çalışan teknik olmayan personeller kadro alırken üniversite mezunu teknik personeller geçici işçi olarak kalmıştır.
Geçici işçi statüsünde çalışan teknik personellerin zaten Devlet Personel Dairesinin görüşüne dayalı İçişleri Bakanlığının vizesine onaylı zaten bir kadroları vardır. Yapılması gereken çalışma; geçici işçi statüsündeki bu personellerin daha verimli alanlarda kullanılabileceği statü değişikliğidir. Geçici işçi statüsünde çalışan teknik personellerin; Üniversite mezunu olmalarına rağmen Kurumlar arası geçiş şansı, tayin şansı, derece yükseltme şansı yoktur. Bu statüde çalışan teknik personellerin mağduriyetlerinin giderilmesinin tek yolu 657 ye tabi olmaktır. Daha önce sonuçlanan 399 sayılı Kanun hükmünde kararname kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen memurlar, işçiler, sözleşmeli personel ile diğer kamu görevlilerinin çalışmalarında etkinliği artırmak üzere, bunların atama, nakil, görevlendirme, seçilme, terfi, yükselme, görevden alınma ile emekliye sevk edilme usül ve esaslarına ilişkin konularda düzenleme yapılmıştır.
Teknik sınıf geçici işçilerin kurumlarında aynı işi yaptığı diğer memur personellerle aralarındaki farkın manen kapatılarak dengelenmesi iş verimliliğinin artması ve işyeri barışının sağlanması adına çok büyük önem arz etmektedir. Kamu kurumlarında avukat, mühendis, mimar, tekniker ve benzeri görevleri yürütmelerine rağmen geçici işçi statüsünde istihdam edilen üniversite mezunu personelin memur statüsüne geçirilmesi durumunda devlete hem kadro sayısı olarak hem de mali yük olarak ekstra bir yük getirmeyeceği gibi, devletin personel giderini oldukça aşağı çekecektir. Şöyle ki ; Bu şekilde kamuda işçi statüsünde çalışan mühendisin kamuya maliyeti 5 bin TL iken memuriyete geçmesi halinde kamuya maliyetin 4 bin 680 TL’ye düşeceği hesaplanmaktadır. Burada devletin kazancı kişi başı aylık 320.17 TL’yi bulacak. Yine kamuda işçi statüsünde çalışan avukatın devlete maliyeti 4 bin 533 TL iken memuriyete geçmesi halinde devlete maliyeti 3 bin 602 TL şeklinde gerçekleşecek. Geçici işçi statüsünde çalışan teknik personellerin sayısı göz önüne alındığı zaman, memuriyet hakkının bu personellere de verilmesinin ekstra bir mali yükü olmayacağı gibi aksine devletin yükü ciddi anlamda azaltacaktır.
Şu an gelinen durum itibari ile; kamuda geçici işçi statüsünde çalışan mimar-mühendis gibi teknik personel ile ilgili bir çalışma yapılmadığı, çalışmanın sadece geçici işçi mühendislerle aynı görevi yürüten, sözleşmeli personelle ilgili olduğunu takip etmekteyiz. Aynı yerde çalışan ve hatta bahsettiğimiz işçi mühendislerce yetiştirilmiş, çok daha az mesleki tecrübeye sahip, sözleşmeli mühendis personeller memur kadrosuna atanırken, kurumların en eski, en köklü, kurumuna en çok emek vermiş, her biri en az 8-10 yıllık mesleki tecrübeye sahip, geçici işçi statüsünde çalışan teknik personellerin yine geçici işçi kadrosunda kalmaya devam edeceği sonucunu gözlemekteyiz, Bunun sonucunda da bu personellerin mağduriyetleri artarak devam edecektir. Yapılan bu uygulama sonucunda ise; kurumlarda personeller arası gerginlikler ortaya çıkacak hatta, işyerlerinde verim ve huzur son derece olumsuz yönde etkilenecektir.
Geçici işçi statüsünde çalışan teknik personellerin bu konudaki mağduriyetinin giderilmesi amacıyla; belediyelerde ve bağlı kurumlarda çalışan sözleşmeli personellere yönelik kadro düzenlemesine ilişkin çalışmaya dahil edilmeleri son derece önem arz etmektedir.
saygı değer hukukçu ve hukuksever üyeler;
yukarıda açıklamış olduğum durum göz önünde bulundurulduğunda bizler memuriyet kadrosu almak konusundaki hakkımızı hukuki yoldan hakkımızı nasıl arayabiliriz???
merhaba ben 15 mayıs 2006 da bir belediyeye 7 ay 15 günlük bir sözleşme imzalayarak işe girdim yani yılbaşına kadar.bizim geçici işçi statüsüne dahil...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku