Konya Tüketici Mahkemesi, Karatay Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'nın, tüketici kredilerinde KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) oranındaki artışı, artıştan önce tüketici kredisi çeken müşterisine yansıtan bankayı, “fazla ödeme olan 649,52 TL'nin iade edilmesine” mahkum eden kararını onadı.
Davacı avukatı Ömer Arıcı, müvekkili Veysi B'nin, tüketici kredilerindeki KKDF kesinti oranı yüzde 10 iken bir bankanın Konya Şubesi'nden 16 Eylül 2010'da 60 ay vadeli 38 bin lira kredi çektiğini, kredi çekildikten yaklaşık 1,5 ay sonra ise 28 Ekim 2010'da Bakanlar Kurulu kararıyla KKDF kesinti oranının yüzde 15'e çıkarıldığını söyledi.
Müvekkilinin krediyi kesinti yüzde 15'e çıkmadan önce çekmesine rağmen, bankanın aradaki yüzde 5'lik farkı 649,52 TL olarak krediye yansıttığını ifade eden Arıcı, müvekkilinin bu farkın iade edilmesi talebiyle hukuk mücadelesi başlattığını ve 8 Kasım 2010'da Karatay Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvurduğunu anımsattı.
"MÜZAKERE EDİLMEDEN TEK TARAFLI MÜDAHALE"
Arıcı, Hakem Heyeti'nin 10 Aralık 2010'daki kararında müvekkilini haklı bulduğunu, “Resmi Gazete ile yürürlüğe giren KKDF kesintisinin yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarılmasının banka ile akdedilen sözleşmeye aykırı olduğu, sözleşmeye tüketicinin iradesi dışında, kendisi ile müzakere edilmeden ve tek taraflı olarak müdahale edildiği, kredi akdedilmesi tarihi ile kazanılmış hakkın doğduğu ve yapılan işlemin 4077 Sayılı Tüketici Kanununa aykırı olduğu” gerekçeleriyle Veysi B'nin yapmış olduğu fazla ödemenin kendisine iade edilmesine karar verdiğini belirtti.
Bu kararın ardından bankanın Konya Tüketici Mahkemesi'ne itiraz başvurusu yaptığını dile getiren Avukat Arıcı, mahkemenin bankanın başvurusunu reddederek, “kesilen miktarın iadesi, henüz kesilmeyen miktarın iptali” yönünde karar verdiğini bildirdi. Kararı değerlendiren Arıcı, şunları kaydetti:
“Tüketici Mahkemesi'nin kararı kesin ve Yargıtay yolu kapalı. Tüketici kredisi çeken herkesi yakından ilgilendiren karar, emsal teşkil edecektir. Türkiye'nin her yerinden bizi arıyorlar. Hala devam eden binlerce dava var. Çekilen kredi tutarına göre kredilere yansıtılan KKDF oranları farklılık gösteriyor. Benzer durumdaki tüketiciler sonuna kadar haklarını aramalı.”
"4-5 AY İÇERİSİNDE PARALARINI GERİ ALABİLİRLER"
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç de kararın temyiz yolunun kapalı olduğunu vurgulayarak, “Banka bugüne kadar tahsil ettiği miktarı tüketiciye ödeyecek, henüz tahsil edilmeyen ancak kredi taksitlerine yansıtılan kısım ise iptal edilecek” dedi. Benzer durumdaki tüketicilerin bu kararı emsal göstererek hakem heyetlerine başvurabileceğini vurgulayan Dinç, tüketicilerin 4-5 ay içerisinde paralarını geri alabileceklerini söyledi.
Dinç, kararın tüketiciler adına kazanılmış yeni bir zafer olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“KKDF kesintileriyle ilgili Hakem Heyeti bazında benzer birkaç karar vardı. Bu karar, Tüketici Mahkemesi bazında ilk olma özelliğini taşıyor. Bir çok konuda tüketicilerin hukuki mücadelelerini devam ettirmeleri gerekiyor. Elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak oranları ve kredi kartı aidatları gibi konularda tüketiciler haklarını aramalı. Tüketicilere dernek olarak elimizden gelen yardımı yapmaya her zaman hazırız.”
Sayın meslektaşım, çok yerinde bir karar. Kural olarak sözleşme şartları sonradan tek taraflı olarak değiştirilemez. Değiştirilmesi hali ise tüketiciye sözleşmeden dönme hakkı verir. Kararın Emsal olarak kullanılması halinde bankaların canı biraz sıkılacak gibi. Gerçi bir taraftan da bankaların FON'a karşı dava açması da düşünülebilir.
Elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak oranları da önemli bir sorun bu konuda da önemli gelişmeler bekliyorum...Önce kuruma sonra da hakem heyetlerine vatandaşlar başvururlarsa faturasını ödemeyenlerin cezasını ödeyenlere çektirmenin karşılığını idarenin devletlüleri görücekler..
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku