Avukatın Tahsil Ettiği Parayı Uzun Süre Elinde Tutması Nedeniyle Disiplin Cezası Alması.
TBB DİSİPLİN KURULU KARARI
Tarih - Esas No - Karar No Konu
T. 28.01.2011
E. 2010/544
K. 2011/53
* Müvekkil adına alınan paraların ve başkaca değerlerin geciktirilmeksizin müvekkile duyurulması ve verilmesi
* Avukatın, mesleki çalışmasını kamunun inancını ve mesleğe güvenini sağlayacak biçimde ve işine tam sadakatle yürütmesi
(1136 sayılı AV.
Şikâyetli avukat hakkında, mahkeme ilamına dayanan alacak için bilgi ve talimatı olmaksızın karşı yan vekili ile protokol imzalayarak para tahsil ettiği ve parayı ödemediği, iddiası ile başlatılan disiplin kovuşturması sonucunda Baro Disiplin Kurulunca eylem sabit görülerek disiplin cezası tayin edilmiştir.
Şikâyetli avukat savunmasında, şikâyetçi adına takip ettiği davalardan .......1.Sulh Mahkemesinde görülen dava sonunda tahsil ettiği paradan avukatlık ücretini keserek kalan 730,00.-TL.sını Şubat 2009 tarihinde şikâyetçinin banka hesabına gönderdiğini, ikinci davanın sonunda henüz karar kesinleşmeden 20.03.2008 tarihinde karşı yandan aldığı paradan sonra taraflarca kararın temyiz edilmesi sonucu kararın bozulması halinde aldığı parayı iade etme ihtimali bulunduğundan almış olduğu paradan müvekkiline bilgi verdiğini fakat ödeme yapmadığını, daha sonra kararın kesinleşmesi esnasında şikâyetçinin de eşinden boşandığı ve dava yolu ile kazanılıp tahsil edilen parada şikâyetçinin eşinin de hakkı olması nedeniyle parayı kime vereceği konusunun netleşmediğini, eşlerin bu konuda ihtilaflı olması sebebiyle halen bu belirsizliğin sürdüğünü, parayı şikâyetçiye vermeme konusunda bir kötü niyeti olmadığını, bu konuda baro tarafından bildirilecek görüş doğrultusunda parayı faiziyle birlikte mağduriyete mahal vermeden derhal teslim edeceğini bildirmiştir.
Baro Disiplin Kurulu, şikâyetli avukatın eylemini sabit görerek Avukatlık Yasasının 134, 135/2 maddeleri gereğince “Kınama cezası ile cezalandırılmasına” karar vermiş, karara şikâyetli avukat tarafından itiraz edilmiştir.
Dosyadaki bilgi ve belgelerden, şikâyetli avukatın şikâyetçi adına açıp takip ettiği davalardan ....... 1.Sulh Hukuk Mahkemesindeki davanın 21.06.2007 tarihinde 765,00.- YTL.sının tahsiline karar verilerek sonuçlandığı, ........10.Asliye Hukuk Mahkemesindeki davanın ise 31.01.2008 tarihinde 6.185,25.-YTL. sının yasal faiziyle birlikte tahsiline karar verilerek sonuçlandığı, şikayetli avukatın karşı yan ile her iki davada yanlara mahkemece takdir edilen miktarlar dikkate alınarak 20.03.2008 tarihinde protokol yapılıp her iki davada şikayetçi lehine oluşan 9.587,28 TL.sının şikayetli avukata ödendiği, ayrıca protokolün bu miktar içinde yer alan ...... 10.Asliye Hukuk Mahkemesine ait davadan dolayı hesaplanan 8.708,98.-TL. lık kısmın kararın bozulması halinde karşı yana iade edileceği koşulunu taşıdığı, şikâyetlinin tahsil ettiği 9.587,28.-TL. sından sadece ...... 1.Sulh Hukuk Mahkemesince verilen kararın kesinleşmesinden sonra hüküm altına alınan meblağdan avukatlık ücretini kestikten sonra bakiye 730,00.-TL. sını Şubat 2009 tarihinde şikâyetçinin banka hesabına gönderdiğini şikayetli avukatın belirttiği ancak ödeme belgesinin dosya içinde bulunmadığı, ...... 10.Asliye Hukuk Mahkemesince verilen hükmün Yargıtay 3.Hukuk Dairesince 07.07.2008 tarihinde onandığı, şikâyetçinin baroya 10.02.2009 tarihinde yaptığı şikâyette şikâyetli avukatın kendisine ödeme yapmadığını bildiren dilekçesiyle paranın o tarihe kadar şikâyetli avukat uhdesinde kaldığı ve paranın kovuşturma aşamasında 09.04.2010 tarihinde şikâyetçinin banka hesabına havale edildiği, anlaşılmıştır.
Avukat tahsil ettiği paradan en kısa zamanda müvekkilini bilgilendirip, gerekli masraf ve ücret alacaklarını tenzil ederek kalanını yine en kısa zamanda müvekkiline teslim etmek yükümlülüğündedir. Paranın müvekkile teslim edilmesinde bir engel mevcut ise bu takdirde gerekli yasal önlemlere başvurarak parayı bir banka hesabına yatırmalı veya mahkemeden tevdi mahalli tayini isteyerek belirlenen yere tahsil edilen para yatırılmalıdır.
Bu nedenle, 20.03.2008 tarihinde paranın alınmasından sonra 2007 yılında sonuçlanan ..... 1.Sulh Hukuk Mahkemesi kararıyla belirlenen miktarın Şubat 2009 tarihinde müvekkile ödendiği iddiasının belgelenmemiş olması, ........ 10.Asliye Hukuk Mahkemesi kararının 07.07.2008 tarihinde onandığı halde 09.04.2010 tarihli ödemeye kadar paranın şikâyetli avukat uhdesinde kalması karşısında, şikâyetli avukatın savunma dilekçesinde paranın şikâyetçiye ödenmemesi ile ilgili olarak kararın kesinleşmesinin beklenmesi, paranın kime verileceğinin ihtilaflı olması şeklindeki savunmaları samimi bulunmadığından itibar edilmemiştir.
Avukatlık Yasasının 34. maddesine göre, “ Avukatlar yüklendikleri görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birliğince belirlenen meslek kurallarına uymakla yükümlüdürler.”
Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 3.maddesine göre “ Avukat, mesleki çalışmasını kamunun inancını ve mesleğe güvenini sağlayacak biçimde ve işine tam bir sadakatle yürütür.” 4.maddesine göre “ Avukat mesleğin itibarını zedeleyecek her türlü tutum ve davranıştan kaçınmak zorundadır.” 43.maddesine göre “ Müvekkil adına alınan paralar ve başkaca değerler geciktirilmeksizin müvekkile duyurulur ve verilir. Müvekkille ilgili bir hesap varsa, uygun sürelerde durum yazı ile bildirilir.”
Disiplin kovuşturmasında müvekkil adına tahsil edilen miktarların zamanında müvekkile aktarılıp aktarılmadığı, avukatın uhdesinde tuttuğu miktar varsa bunun yapılan masraflar ve avukatın ücret alacağı ile oranlı olup olmadığı, bu konuda müvekkilini yazılı olarak bilgilendirilip bilgilendirilmediği ve varsa kalan miktarın iade edilip edilmediği hususunun tespiti önem arz etmektedir.
Şikâyetli avukatın, şikâyetçi müvekkili adına tahsil ettiği paradan müvekkiline bilgi vermemesi, parayı haksız ve geçerli bir neden olmaksızın uzun süre uhdesinde tutmuş olması, ödediğini savunduğu miktarla ilgili yazılı belge sunmamış olması karşısında, şikâyetli avukatın kendisinden beklenen özen yükümlülüğünü ve mesleğine güveni sarsacak şekilde ve şikâyetçi müvekkilinin işini sadakatle takip etme görevini yerine getirmediğinden eylemi Avukatlık Yasasının 34 ve 134.maddeleri ile Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 3, 4 ve 43.maddelerine açıkça aykırı olmakla eylem disiplin suçunu oluşturmaktadır.
Bu nedenlerle, Baro Disiplin Kurulunun “kınama cezası verilmesine” ilişkin kararında hukuki isabetsizlik görülmemiş onanmasına karar vermek gerekmiştir.
Sonuç olarak, Şikâyetli avukatın itirazının reddi ile, Baro Disiplin Kurulunun “Kınama cezası ile cezalandırılmasına” ilişkin kararının ONANMASINA, oybirliği ile karar verildi.
,
parayı avukat adına şikayet nasıl yapılır,
avukat aldığı parayı müvekkele vermezse,
avukatin muvekkiline odeme yapmasi icin sure,
icra avukatinin muvekkiline parasini odememesi,
avukatın tahsil ettiği parayı icra dosyasına bildirmemesi,
tahsil ettiği parayı ödemeyen avukatlar,
avukatin icradan tahsi,
avukatın tahsil ettiği parayı müvekkiline ödememesi,
avukatlar alacaklinin parasini ne kadar zamanda vermeli,
avukatlik parasinin iadesi,
davali avkaksiz davasini takip ve savunma yaparmi avkatlik ucretleri,
avuak parayi odemiyor,
avukat parayi odemiyor,
avukat icra yaptigi parayi yatirmazsa,
avukat zimmet ve alinan paranin belirsizligi,
avukatın aldığı parayı vermemesi,
tahsilati müvekkile gec odemek,
avukatın tahsil ettiği parayı müvekkiline vermemesi,
avukatın müvekkilin parasını ,
avukatın odemeyi dosyaya bildirmemesi,
avukat fazla tahsilat,
avukatin muvekkilin parasini gec odemesi
Merhaba, ben 4 yıllık bir fakültenin 3.sınıfındayım. 1.sınıfta maalesef kopya çekmekten ötürü bir hafta uzaklaştırma cezası aldım. Şimdi duyduğum bir...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku