Merhabalar;

Arkadaşlar sade bir vatandaş olarak değerle bilgi ve deneyimlerinize ihtiyacım olduğu için bu konuyu açtım.

2002 yılından itibaren X bankasına ait kredi kartını kullanıyorum. Bu banka benim iznim ve rızam olmadan her yıl kredi kartımdan yıllık üyelik aidatı adı altında bir kesinti yapmaktaydı. Olayların daha basit anlaşılması için tarihsel sıra ile anlatıp bilginize başvurmak isterim.

01.12.2009 : X bankasına internette bulduğum matbu dilekçe ile müracaat ettim. Dilekçemde bankanın günümüze kadar tarafımdan kestiği bütün paraların iadesini istedim. Bu dilekçeyi bankaya iadeli taahhütlü olarak gönderdim.

17.12.2009 : X bankasından dilekçeme cevap geldi. Şimdiye kadar aldıkları aidat bedellerinin yasal olduğunu geri iade etmeyeceklerini bildirdiler.

31.12.2009 : İnternette bulduğum matbu dilekçeyi kendime göre düzenleyerek tüketici sorunları hakem heyetine müracaat ettim. Talebimde ise kredi kartımdan şimdiye kadar kesilen tüm paraların tarafıma iade edilmesini belirttim.

31.12.2010 : Tüketici hakları hakem heyeti karar verdi. Kararda şu ifadeler vardı “Bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 5 (beş) gün içerisinde X bankası tarafından kredi kartı üyelik aidatı adı altında tüketiciden günümüze kadar tahsil edilen tutarın kredi kartı yıllık üyelik ücretlerine banka tarafından uygulanan faiz oranı üzerinden hesaplanarak yasal faizi ile birlikte tüketiciye iade edilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.”

14.01.2011 : Bu karar sonucunda banka tarafıma 165.00 TL para iadesi yaptı.

16.01.2011 : Bankanın internet şubesinden iletişim bölümünü kullanarak bana eksik ödeme yaptıklarını ana parayı dahi ödemediklerini paranın geri kalanını ödemeleri gerektiğini belirttim. Herhangi bir cevap alamadım. Bunun üzerine X bankasının bir şubesine gittim ve müdür ile görüştüm. Kendisi borçlarının olmadığını eğer borçları varsa da bunu icra kanalı ile alabileceğimi belirtti.

01.07.2011 : Bankanın yıllık üyelik aidatı adı altında tarafımdan her yıl kestiği aidat bedellerini gösteren kredi kartı hesap ekstrelerini tek tek çıkarttım. Tüketici hakem heyetinin verdiği karara göre ana para + yasal faiz oranı + kredi kartı faiz oranını kendim hesapladım. Bu hesabıma göre bankanın kestiği miktar ve yılları şu şekildedir.

2003 yılı : 12 TL , 2004 yılı : 15 TL, 2005 yılı:20 TL, 2006 yılı : 25 TL, 2007 yılı : 30 TL, 2008 yılı : 35 TL, 2009 yılı : 35 TL, 2010 yılı : 40 TL, olmak üzere banka benden toplam 212 TL para kesmiş. Buna göre yasal faiz oranı : 67,59 TL, Bankanın kredi kartına uyguladığı faiz oranına göre hesaplanmış faiz tutarı:473,34 TL, olarak hesapladım.

Benim hesabıma göre bankadan alacağım miktar 752,93 TL, dir. Banka bunun 165 TL sini ödediğine göre alacağım miktarı 588,93 TL olarak hesapladım.

05.07.2011 : İcra müdürlüğüne tüketici hakem heyetinin kararı ile müracaat ettim. İcra müdürlüğü 4-5 olarak adlandırdıkları ödeme emrini hazırlayıp icra dosyasını 588,93 TL olarak açtı.

30.07.2011 : X bankasına giden ödeme emri ile X bankası borca itiraz etmiş ve takibin durdurulması için icra hukuk mahkemesine dilekçe ile müracaat etmiş.

01.11.2011 : İcra hukuk mahkemesinde duruşmaya çıktım. Hakim karşı tarafın avukatına sordu onlarda takibin durdurulması talebini yinelediler. Hakim bana sorduğunda ise bende yanımda getirdiğim kredi kartı hesap ekstrelerini + savunma dilekçemi + hesap özetini hakime verdim ve paranın tarafıma ödenmesini takibin devam ettirilmesini ayrıntıların dilekçemde bulunduğunu belirttim. Hakim hiç verdiğim evraklara dahi bakmadan takibin iptaline karar verdi. Yüzüme karşıda bana şunu söyledi : Tüketici sorunları hakem heyetinin verdiği kararlarda alacaklı olduğum miktarın net rakam olarak yazılması gerekiyormuş. Bu şekilde kendimiz toplayıp çıkararak kendimiz faiz hesabı yaparak alacaklı konuma geçemiyormuşuz. Özetle takibin iptaline karar verildi. Ayrıntısı gerekçeli karada daha sonra açıklanacakmış. Bunun üzerine hakim başka bir mahkemede hakkımı arayabileceğimi söyledi. Ben hangi mahkemede hakkımı arayacağımı sorduğumda ise bunu söyleyemeyeceğini belirtti.

Şimdi tüm bu yukarıda yazdıklarıma göre sanırım ben takip iptal edildiği için X bankası avukatına vekalet ücreti ödeyeceğim.

Şimdi tüm bu anlattıklarıma göre ben bu X bankasından alacak olduğum parayı nasıl ve ne şekilde alabilirim? Alacaklı olduğum miktara kaybettiğim dava için ödeyeceğim avukatlık vekalet ücretini ilave edebilirmiyim? Kime ve nereye müracaat etmeliyim?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. X bankasından bu parayı aldığım gün elimde bulunan tüm evrakları ve izlediğim yolu başka insanlarda yaralansın diye tüm forum sitelerinde, ulaşabildiğim tüm haber kanallarında, gazetelerde yani kısacası erişebildiğim tüm yerlerde paylaşacağım. Bu davanın örnek olmasını sağlayacağım.