eylül 1980 SSK girişliyim. 2009 senesinde yaş haddim (45) doldu. prim gün sayım eksik olduğundan çalışmaya devam ederek haziran 2011 de kuruma emeklilik başvurusunda bulundum. yapılan inceleme sonunda nisan 2009 - ocak 2010 dönemine ait çalışmalarımın kayıtlarda bulunmadığı ve prim günümün halen dolmadığı tespit edilerek, netice kurum tarafında resmen bana tebliğ edilmiştir. buna istinaden ilgili dönemde çalıştığım firma hakkında iş mahkemesinde haziran 2011 de dava açtım. dava süreci halen devam etmektedir.

bununla birlikte; mayıs 2011 de başlattığım isteğe bağlı sigortalılık durumum, herhangi bir talebim olmammasına ve primlerimi ödemiş olmama rağmen (haber verilmeksizin) haziran 2011 itibariyle kurum tarafından durdurulmuştur.

öğrenmek istediklerim:

- öncelikle isteğe bağlı sigortalılığımının bilgim ve talebim dışında durdurulması emeklilik müracatımla ilgili midir? öyle ise; emeklililiğimi onaylamayan kurum isteğe bağlı sigortalılığımı neden devam ettirmemiştir?

- emeklilik hakkı elde etmiş olmam gerektiği iddiasıyla iş mahkemesinde açtığım dava süreci devam ederken; sigortalı olarak bir iş yerinde çalışmaya başlamam halinde ileride davayı kazanmış olmama rağmen bir hak kaybı yaşayabilir miyim?

somutlaştırmak adına;

haziran 2011 de açtığım davayı gelecek bir tarihte kazanmam halinde temmuz 2011 itibariyle emekli sayılarak, davanın neticelendiği tarihe kadarki biriken emeklilik haklarımı o tarihte toplu olarak alabileceğim. ancak; 8 ay eksik olan prim günümü dava henüz devam ederken bir işyerinde çalışarak doldurup emekli olma seçeneğimin de mevcut olduğu aşikar. bu yola gitmem halinde temmuz 2012 de emekkli olabileceğim. muhtemelen 2012 sonuna doğru neticelenmesi beklenen davayı kazanmam halinde ise gerçek emeklilik tarihim 1 yıl geriye giderek temmuz 2011 olacaktır.

aradaki 1 yılllık emekli maaşımı toplu halde almama engel bir hukuki durum söz konusu mudur?

konuyla ilgi bilgi ve/veya deneyimi olanların yardımları için şimdiden teşekkür ediyorum...