Merhaba,

Ben İskocya`da yaşıyorum, yaklaşık bir sene önce Türkiye`den öğrenci olarak geldim. Transeksüel bir bayanım ve bir erkekle “civil partnership“ liğim mevcut.

Bu ülkeye gelir gelmez kadınlık hormonları almak için doktora başvurdum. Uzun bir süre psikiyatr gördükten sonra kadınlık hormonlarına başladım. Yaklaşık yedi aydır bu hormonları alıyorum ve görüntüm tamamen değişti.

Londra`daki Türk konsolosluğuna yeni pasaport için gittiğimde pasaportumun ve kimliğimin bana ait olduğuna inanamadılar, ancak durumu izah ettim ve yeni kimlik ile pasaport aldım. Her ne kadar da pasaportum ve kimliğim hala erkek olduğumu söylesede en azından resimler bana ait olduğunu göstermektedir.

Türkiye`de kimlik ve pasaportta transeksüel bireyler için isim ve cinsiyet değişikliği ile ilgili mevzuatı Türk konsolosluğundaki avukattan ve bu siteden okudum.

Bu mevzuatın insan haklarına uygun olduğunu düşünmüyorum ve bu konuyu yetkili kişilere nasıl ulaştırabileceğim konusunda tavsiye istiyorum.

Burada “Gender Recognition Panel“ diye bir durum var. İki yıl boyunca ilerde ameliyatla kavuşmak istediğiniz cinsiyette yaşarsanız sizin cinsiyetinizi o şekilde belirten mahkeme kararı alıyorsunuz. Bunun için operasyon geçirmenize gerek yoktur.

Türkiye`deki durumda ise ameliyat için bile izin isteniyor, ayrıca çok daha ilginç kurallar mevcut bu acılı yolu katetmek için.

Ben daha önce hiç dava açmadım ve bu konuda hemen hemen hiç bilgim yoktur. Insan Hakları mahkemesini duydum, ve bu durumu oraya taşıyana kadar ne gibi yollar izlemem gerektiği konusunda acil elle tutulur gözle görülür bilgilere ihtiyacim var.

Çok teşekkürler

Chloe