Merhaba,
Öncelikle Belirteyim, Angarya Yasağı konusunda bir nosyon birliği olmadığını düşünüyorum, bu vesileyle deneyimli hukukçu arkadaşlarımızın bir şablon oturtabilmesi ereğiyle bu başlığı açmış bulunuyorum.
Sizce hizmet akdiyle yapılan ücretsiz fazladan çalışmalar ile bir kurumun personeline belirli bir süre boyunca kurumda kalmasına ilişkin imzalattığı bir sözleşme veya herhangi bir başka örnek... Sizce bunların hepsi Angarya Yasağı ile açıklanabilir mi?
Yargıtay bir kararında bir kamu bankasının çalışanlarına 5 yıl boyunca o bankadan ayrılmamaları karşılığında eğitim bedellerini içeren bir tazminat talebini hukuka uygun bulmamış ve bunu angarya yasağına dayandırmıştır. Peki ama ben şunu merak ediyorum, bir kamu kurumu, aynı şeyi yapsa, ama ortada bir eğitim olmaması hasebiyle bir tazminat talep etmeden, vaktiyle personeline o kurumdan ayrılmayacağına dair bir sözleşme imzalatmış olsa, Danıştay ne karar verir? Bu ikinci durum da mı angarya yasağına girecektir? Oysa ortada bir sözleşme var.
İlk durumdan farkı ise şu, ilk durumda ortada bir eğitim ve onun bedeli vardı, banka eğitim bedelinin ödenmesi karşılığında personelini bırakmaya yanaşıyordu. Kamu kurumu ne yapacak? Personel istifa etse yahut başka kuruma geçip muvafakat alamasa ama mahkeme kararıyla yd alsa kurumun buna karşı yapabileceği bir şey var mıdır?
İlgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler, saygılar sunuyorum.