Merhaba,

11 Mayıs - 16 Haziran tarihleri arasında bir iş yerinde çalıştım, 16 Haziran'da kişisel sebepleri öne sürerek çalıştığım yerden ayrıldım, ve içerde maaşımın yarısı kaldı. Firma sahibi ile tartıştık ve bana kalan maaşımın yarısını vereceğini, öbür yarısını ise işten çıkmadan 15 gün önce haber vermediğim için ihbar tazminatı olarak keseceğini söyledi.

11 Mayıs - 2 Haziran tarihleri arasında "sigortasız" olarak deneme süresi adı altında çalıştırıldım, 2 Haziran tarihinde sözleşme imzaladım ve 16 Haziran tarihinde de işi bıraktım. Sorularıma gelince

1-) Sözleşmede, 2 ay deneme süresidir, sözleşme deneme süresi boyunca tek taraflı fesh edilebilir diye bir madde bulunmaktaydı. Aynı sözleşmede işten çıkmadan 15 gün önce yazılı olarak bildirim yapılması gerektiği yazıyordu. Benim çalıştığım süre göz önüne alınırsa, maaşımın bir kısmının 15 gün önceden haber vermediğin için kesilmesi yasal mı? İşten çıkmak için sözlü olarak patronlarımla konuştuğumda, başka yapman gereken birşey yok dendi ve ben de doğal olarak 15 gün daha kalmadım firmada.

2-) Sözleşmeyi imzalamadığım süre zarfında (11 Mayıs - 2 Haziran) sigortasız çalıştırıldığım için şikayet etme hakkım sanırım var, bunu kime, nasıl şikayet edebilirim? Elimde işyerindeki epostalarım var, ilk gün yollanan epostalar, yapılacak işler vs.

3-) İş yerinde çalışanlarla konuştuğumda, (ki bana işe başlanırken de bu söylendi), sigortanın asgari maaş üzerinden yatırıldığını, maaşların maaş hesabına asgari ücret olarak ödendiğini ve geri kalan maaşın da elden teslim edildiğini, bunun yanı sıra yaptığım iş kadar da elden prim ödeyeceklerini söylediler. Tabi bunlar sözlü olarak dile getirilen şeyler olduğu için benim ispatlama durumum yok. Bu durumda ben firmayı şikayet edebilir miyim, etme hakkım varsa nereye ve nasıl şikayet edebilirim?

Bazı kişiler SGK 'ya şikayet etmem gerektiğini, bazıları ise Çalışma Bakanlığı'na şikayet etmem gerektiğini söyleyince kafam karıştı, burada bir bilene sorup doğru bir bilgi almak istedim.

İyi çalışmalar.