Merhaba,

1 yıldan biraz uzun zamandır bir işyerinde çalışmaktayım. Şu anda işten ayrılmak istiyorum. İşe girerken bir "Hizmet Sözleşmesi" imzaladım. Bu sözleşmede ki bir şart hakkında sitede ki değerli hukukçulardan yorum almak istiyorum.

Haklı fesih durumum söz konusu değil, yani sadece daha iyi bir iş bulduğum için tek taraflı olarak ayrılmak istiyorum.

Edindiğim bilgiler ışığında bu cezai şart tek taraflı ve işveren aleyhine de hüküm içermediği için geçersiz durumda oluyor.

Vardığım sonuç doğru mudur? Sözleşmenin tamamı için yasal açıdan herhangi cezai durumum oluşur mu?

Eğer aksi bir durum var ise, herhangi bir süre sözleşmede belirtilmemiş durumda olduğu için "ne zaman ayrılırsam ayrılayım" bu cezai şart geçerli olur gibi bir sonuç çıkıyor.

Değerli yardım ve yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.




Cezai şartın bulunduğu madde aşağıda ki gibi;

10- Personel sözleşme süresi içinde Şirket'ten 4857 sayılı İş Kanununun 24. maddesi ile düzenlenen haklı nedenle derhal fesih halleri ve kanundan kaynaklanan haklı fesih halleri dışında bir sebeple, tek taraflı olarak ayrılması halinde yahut Personelin usulüne uygun olmadan yaptığı tek taraflı fesih hallerinde tahakkuk ettirilen son brüt maaşının 3 katı tutarı tazminatı Şirket'e ödeyeceğini ve bu cezai şartın fahiş olmadığını kabul ve taahhüt eder.






Sözleşmenin tamamı;

HİZMET SÖZLEŞMESİ

XXX A.Ş. ( Bundan böyle Şirket olarak anılacaktır.) ile YYY arasında (Bundan böyle Personel olarak anılacaktır.) aşağıda yazılı şartlar çerçevesinde bir hizmet sözleşmesi düzenlenmiştir.


1- Personel; zzz unvanı ile görevlendirileceği işleri, Şirket'in göstereceği yerlerde kanun, tüzük, yönetmelik, Yönetim Kurulu kararları, genelgeler ve verilecek emirlere uygun olarak yapmayı kabul ve taahhüt eder.
Şirket, Personel’in işyerlerini değiştirmeye, gönderdiği işyerlerinden çekmeye herzaman yetkilidir.

Hangi birimde çalışıyor olursa olsun, Personel’in yapmış olduğu işle ilgili olarak vücuda getirmiş olduğu eser üzerindeki fikri haklara ilişkin mülkiyet hakkı münhasıran Şirket’ e aittir. Söz konusu eser üzerindeki mali ve manevi hakları kullanabilmek bakımından sadece Şirket tasarruf yetkisine sahip olacaktır. Personel’in işbu sözleşmede belirtilen yükümlülüğü sadece iş sözleşmesinin yürürlükte kaldığı döneme ilişkin olmayıp iş akdi hangi nedenle sona ererse ersin devam edecektir. Personel, bu yükümlülüğüne aykırı surette hareket ettiği takdirde Şirket işbu sözleşmeyi feshedebileceği gibi Şirket’ in uğramış olduğu zararları da tazminle mükellef olacaktır.



2- Personel’in bu sözleşme hükümlerine aykırı hareket etmesi, işe alınma koşullarının birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya sonradan bu şartlardan birini kaybetmesi ve hakkında işten çıkarma cezası verilmesi halinde sözleşme, ihtarda bulunmaksızın Şirket'ce ihbarsız ve tazminatsız olarak fesh edilir.


3- Personel işin ifasında çalıştığı işyerinin usul ve mevzuatı ile belirlenecek çalışma saatlerine uymak ve günlük mesaisinin tamamını bu işyerine hasretmek zorundadır. Çalışma saatlerine uymayan Personel hakkında Şirket 4857 sayılı İş Kanunu’nun 38. maddesi uyarınca ücret kesintisi cezasını uygulama yetkisine sahiptir. Söz konusu çalışma saatleri ve bunlara Personel’in riayeti ile ilgili belgeler Personel’e tebliğ edilecek olup konuya ilişkin Şirket tarafından tutulacak her türlü kayıt iki taraf arasında kesin delil hükmünde olacaktır.


4- Şirket, işlerin icabı olarak Personel’ i İstanbul’da veya ülke içinde herhangi bir yerde Şirket bünyesi içinde veya dışında diğer kuruluş ve müesseselerde çalıştırabilir.


5- Personel’ e aylık ücret çalışıldıktan sonra ödenir.


6- Deneme süresi iki ay olup,taraflar bu süre içinde 4857 sayılı İş Kanunu’nun 15. maddesi uyarınca iş sözleşmesini ihbarsız ve tazminatsız olarak tek taraflı feshedebilirler.

7- Personel’e Şirket tarafından Anadolu Sigorta A.Ş. Elmas A Sağlık Sigortası ve ayrıca 3.ayın sonunda da Anadolu Sigorta A.Ş. Hayat Sigortası veya Anadolu Sigorta A.Ş. Bireysel Emeklilik Sigortası yaptırılır.


8- Hizmet sözleşmesi her ne şekilde sona ererse ersin Personel Şirket'in rekabet ettiği başka bir gerçek ya da tüzel kişinin emrinde ya da kendi namına Şirket'te çalışması sırasında elde etmiş olduğu müşterilerle ya da işin gizli yönleriyle ilgili bilgileri kendi ya da bağlı bulunduğu işverenin menfaatine ya da Şirket aleyhine kullanamaz.

Söz konusu yükümlülüğüne aykırı hareket eden Personel’in fiili Şirket aleyhine herhangi bir zarara yol açmasa bile Personel Şirket’e 5000 USD meblağı cezai şart olarak ödemeyi kabul ve taahhüt eder.


Şirket rekabet yasağına aykırı davranılması ve yukarıda anılan aykırılıkların önlenmesini teminen kararlaştırılan cezai şartı diğer alacaklarıyla birlikte veya müstakilen her türlü dava ve tedbir yoluyla talep etmeye yetkili olacaktır.

9- Personel, bildirim süresine uyulmaksızın işini bırakıp başka bir işverenin işine girerse, sözleşmenin bu suretle feshinden ötürü Şirket'in 4857 sayılı İş Kanununun 23. maddesindeki hakları saklıdır.


10- Personel sözleşme süresi içinde Şirket'ten 4857 sayılı İş Kanununun 24. maddesi ile düzenlenen haklı nedenle derhal fesih halleri ve kanundan kaynaklanan haklı fesih halleri dışında bir sebeple, tek taraflı olarak ayrılması halinde yahut Personelin usulüne uygun olmadan yaptığı tek taraflı fesih hallerinde tahakkuk ettirilen son brüt maaşının 3 katı tutarı tazminatı Şirket'e ödeyeceğini ve bu cezai şartın fahiş olmadığını kabul ve taahhüt eder.


11- Personel’in gönderilen işyerine gitmemesi, kendisine verilen işi yapmaması, uhdesindeki işi haklı bir sebebe dayanmaksızın yarıda bırakması ve herhangi bir şekilde gönderildiği işyeri işvereninin usullerine aykırı hareket etmesi hallerinde ve 4857 sayılı İş Kanununun 25. maddesinin 2. fıkrasındaki diğer hallerde, Şirket sözleşme süresi sona ermeden derhal bildirimsiz ve tazminatsız olarak sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih hakkına sahiptir.


12- Bu sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde 4857 sayılı iş Kanunu ile ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.


13- Bu sözleşmeden doğacak ihtilaflar için İstanbul Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

14- Bu sözleşme 03.05.2010 tarihinde karşılıklı olarak imza altına alınmıştır.