Liselere ‘Olgunluk Sınavı’ geliyor
Olgunluk sınavında öğrencilere okudukları lise türüne göre sorular yöneltilecek. Başarılı olanlar, üniversite sınavlarına katılabilecek

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, şifreyle kopya çekildiği iddiasıyla gündeme gelen ve bu sene ikinci kez yapılan YGS’nin kaldırılacağını açıkladı. Üniversiteye giriş sistemi için planlanan yeni sisteme göre, lise son sınıflar önce olgunluk sınavı olarak nitelenen “mezuniyet sınavına” katılacak. Olgunluk sınavında öğrencilere okudukları lise türüne göre sorular yöneltilecek. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler, lisansa yerleştirme sınavlarına (LYS) katılabilecek. Olgunluk sınavı, ÖSYM değil, Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) yapılacak.

Özcan, Akşam gazetesine yaptığı açıklamada, olgunluk sınavına ilişkin çalışmayı MEB’e gönderdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
“YGS’yi kaldırıp yerine ‘olgunluk’ sınavını getiriyoruz. Böylece lise bitirme sınavını getirip ortaöğretim başarı puanını da bu sınavın sonucundan alacağız. Bu sınavı MEB yapacak, biz sadece LYS yapacağız. Öğrenciler lise son sınıfta ‘lise bitirme sınavı’na girecekler, bu sınav öğrencinin lisede gördüğü derslerle ilgili olacak. BU SINAVDA AÇIK UÇLU SORU DA SORABİLİRİZ sorabiliriz. Öğrenciler bu sınavı geçmeden üniversiteye gidemeyecek. Bu sınavı geçen öğrenciler LYS’ye katılıp tercih yapabilecek. Şu an yaklaşık 550 bin öğrenci liseden mezun oluyor, yüksek öğretimi talep eden öğrenci sayısı 300 bin civarında olsaydı bugün daha farklı şeylerle uğraşıyor olurduk.”

Sistem nasıl işleyecek?
Özcan’ın yaptığı açıklamalar doğrultusunda Olgunlaşma Sınavı’nın şu şekilde gerçekleşmesi bekleniyor:
- 12. sınıf öğrencileri “diploma alabilmek” ve “üniversiteye giriş sınavına” hak kazanmak amacıyla “olgunlaşma sınavlarına” girecek. Sınavı geçemeyen öğrencilere lise diploması verilmeyecek.
- Olgunlaşma sınavından alınan puanın, üniversiteye giriş sınavından elde edilen puana etkisi de olabilecek. Örneğin, olgunlaşma sınavının yüzde 25’lik oranı üniversiteye giriş sınavına eklenebilecek.
- Olgunlaşma Sınavı’nın merkezi olarak yapılarak tek oturumda gerçekleşmesi planlanıyor ancak sınav iki güne de yayılabilecek. Soru sayıları, haftalık ders saati çizelgesine göre belirlenebilecek. Buna göre; meslek lisesi öğrencileri daha az, anadolu lisesi öğrencilerin daha fazla matematik sorusuyla karşılaşabilecek.
- Sınav sonuçları, liselerin performanslarını da ortaya çıkaracak.
- Liseden mezun olan ancak defalarca girmesine rağmen henüz üniversiteyi kazanamayan kişilerin durumu ise henüz belirsiz. Bu kişiler için, ya doğrudan LYS’ye giriş hakkı verilmesi ya da olgunluk sınavı benzeri bir sınava alınmaları formülleri üzerinde duruluyor.

Olgunluk sınavları Osmanlı döneminde ilk kez Mektebi Sultani’de (Galatasaray Lisesi) 1869’da uygulanmaya başlandı. 1955’te olgunluk sınavı yerine lise bitirme sınavları getirildi. 1974’teyse ÖSYM’nin kurulmasından itibaren kaldırıldı. Gerek olgunluk sınavı gerekse lise bitirme sınavları öğrencinin lise eğitimini tamamlayıp tamamlamadığını ölçmeye yarayan sınavlardı. Sonucuna göre lise mezuniyeti belirlenir ve öğrenciler üniversitelere başvurabilirlerdi.

http://gundem.milliyet.com.tr/lisele...25/default.htm

****

OLGUN filtreye takılan sözcüklerden biriyse !....Bu OLGUN'LUK Sınavı'nın sonucları internette açıklanamayacak..

Açık uçlu soru sormak!.....Biri bana bunu lütfen izah ediversin!