Avrupa Komisyonu adına İsveçli mahkeme başkanı Kjell Brörjnberg ile İngiliz hukukçu Ross Cranston'un, Türkiye'de, Adalet Bakanlığı bürokratları, hâkim ve savcılar, barolar ve insan hakları kuruluşlarıyla 13-22 Haziran 2005'te yaptığı görüşmeler sonrası hazırladığı 'Türkiye'de yargı sisteminin işleyişi' konulu 3. İstişare Raporu, uyarılarla dolu. Adalet Bakanlığı yanıtları için 'İkna olmadık' denilen raporda, Türkiye'den şu adımlar istendi:
1- Adalet Bakanlığı'nın hâkim adaylarının seçimindeki etkisi kaldırılsın.
2- Hâkim adaylığına kabulde liyakat esas alınıp, bu atamalar için yetki sahibi objektif kriterleri esas alan kurumlar kurulsun.
3- Bakanlığın, hâkimlerin meslek öncesi ve sonrası eğitimindeki etkisi kaldırılsın.
4- Bakan ve müsteşarı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) çıksın.
5- Cumhurbaşkanının HSYK üyelerinin ataması sürecindeki yetkisi kaldırılsın.
6- HSYK'nın üye sayısı artırılsın ve diğer mahkemelerden de üye atansın.
7- HSYK'nın kendisine ait bir sekretaryası, binası, ayrı bir bütçesi olsun.
8- Adalet reformu konusunda HSYK ve Meclis arasında resmi görüşmeler yapılsın.
9- Adalet müfettişleri, bakanlığın merkez birimi olmaktan çıkarılsın (ısrarla).
10- Hâkim-savcılara kendileriyle ilgili tüm dosyalara ulaşma hakkı verilsin.
11- HSYK'nın medeni haklarla ilgili aleyhe kararları, temyize tabi olsun.
12- Hâkimlerin meslek örgütü kurmasına ilişkin tasarı acil yasalaştırılsın.
13- Yargı bağımsızlığı için hâkim-savcıların görev ve haklarının fonksiyonel ve kurumsal ayrımı yapılsın.
14- 5910 sayılı kanunla kurulan mahkemelerde (DGM'lerin yerine kurulan mahkemeler) görev yapan önceki DGM'lerdeki hâkim-savcılar mümkün olan kısa sürede başka mahkemelere atansın.
15- 5190 sayılı kanun kapsamındaki suçlarda gözaltı süresinin 24 saatten 48 saate uzatılma kararı gözden geçirilsin.
16- Savcılar, sabit-düzenli esaslara göre değişik mahkemelerde görevlendirilsin.
17- Savcıların çalışma büroları ya mahkemelerden ayrı bir binada olsun, bu olmayacaksa, savcıların hâkimlerle aynı binada ancak ayrı bölümde çalışması sağlansın.
18- Cezai soruşturma süresince savunma ve iddia erkinin eşitliği sağlansın.
19- Savcılar, duruşma salonlarında, hâkimlerin kullandığı kapıyı kullanmasın.
20- Savcı ve savunma avukatı, mahkemede eşit seviyede birbirine karşı otursun, tercihen zemin seviyesinde bulunsun.
21- Hâkimler karar vermek üzere odalarına çekildiğinde, savcı salonda kalsın.
22- Adli polis ve savcılara yönelik eğitim faaliyetleri geliştirilsin.
23- Savcılara, adalet müfettişlerinin tenkidini alma riskini taşımadan takipsizlik kararı vermesi için takdir hakkı tanınsın.
24- Adalet müfettişleri doğrudan doğruya HSYK'nın kontrolünde çalışsın.
25- Mahkemelere iddianameleri iade yanında ret yetkisi de verilsin.
26- Çapraz sorgu yöntemi uygulansın.
27- Avukatların, mesleklerini korku, engelleme, taciz ve soruşturma olmaksızın yerine getirmesi için önlemler alınsın.
28- Adalet Bakanlığı'nın baroların işleyişiyle ilgili rolü kaldırılsın.
29- Baroların avukatlık için gereken nitelik, eğitim ve mesleki sorumlulukları gözden geçirmesi için ihtiyaçları karşılansın.
30- Avukatların sanıkla ilgili tüm dosyalara ulaşması sağlansın.
31- Duruşma tutanakları, savcı gibi avukatlar tarafından izlenebilsin.
32- Ticaret mahkemeleri incelensin.
33- Savcıların yaptığı idari görevler idari personele devredilsin.
34- Avrupa Komisyonu, idari personelin eğitilmesine önem versin.
35- Hukuk davalarındaki duruşmalarda da sesli kayıt yapılabilsin.
36- AİHS hükümlerinin doğrudan uygulanmasına dönük gayretler artsın.
37- İfade özgürlüğüyle ilgili önceki raporlardaki tavsiyelerimiz dikkate alınsın.
38- Hükümlü-tutukluların haklarına ilişkin uluslararası standartlar ışığında infaz hâkimleri eğitilsin. Herhangi bir infaz kurumundaki kişinin şikâyetini değerlendirebilecek şekilde infaz hâkimlerinin yetkileri genişletilsin, infaz hâkimine de şikâyetin geldiği cezaevini ziyaret imkânı tanınsın. Jandarma ve Emniyet'te gözaltında tutulanların durumlarının savcılarca düzenli kont-rol edilmesi için gerekli tedbirler alınsın.
39- Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın fonksiyonuna ilişkin kamuoyu bilinci artırılsın, yeterli kaynak sağlansın.
40- Adli Tıp muayenelerinin devlet hastanelerinde ve sağlık merkezlerinde yapılmasına ilişkin süreç hızlandırdırılsın, Adli Tıp muayene birimleri denetlensin.
41- Adli Tıp Kurumu'nda, muayene yapan personelin bağımsızlığı için ulusal sağlık servislerinde çalışan hekimler görevlendirilsin. Adli muayeneler cezaevleri bünyesinden devlet hastanelerine devredildiğinde hâkim-savcılarla Adli Tıpçılar eğitilsin.
42- Adli Tıp uzmanları eğitilsin.
43- Adli Tıp konusunda hâkim-savcıların eğitim planları bakanlıkça uygulansın.
44- İşkence veya Adli Tıp muayenesi yapan hekimlerin her türlü devlet kaynaklı veya devletin görmezden geldiği korku ve tehditlerden korunması güçlendirilsin.
45- Gözaltındakilerin, sorgu yapanlarca sağlık birimlerine getirilmesine ve muayenede hazır bulunmalarına izin verilmesin, muayene yapan hekimler ve kolluk görevlilerinin eğitimi için daha çok önlem alsın.
46- Adli muayene raporları kişiyi hastaneye götüren kolluk görevlisine verilmesin.
47- Kötü muamele iddiasıyla muayene edileceklerin yanında avukatı bulunsun.
48- Gözaltındakilerin adli muayenesi halinde ücret alınmasın.
Radikal
********
Yapmamız gerekenleri dayatma olmadan gerçekleştiremiyoruz maalesef, yine de AB'ye girmek için bile olsa bu listedeki reformlar umarım gerçekleşir...
Polise ifade verdikten ne kadar sonra hakim karsısına cıkılır?Biz ifade verdıkten sonra yaklasık 1.5 2 ay oldu.Bu normal mi?Karşı taraf suçlu konumda...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku