Yurt dışında (Rusya/Moskova) 8 yıldır aynı firmada çalışmaktayım.

*2008 yılı SGK kanunu değişene kadar sigortam yatmaktaydı. Ancak isteğe bağlı sigortayı firma yapmıyor. Kanun değiştiğinde personeli caydırmak/kandırmak için genel bir yazı yayınladılar. Burada isteğe bağlıya geçenlerin emeklilik tarihlerinin uzayacağı gibi ifadeler kullanıldı. Bu yazı ekinde de isteğe bağlı sigorta form dilekçesi vardı. Hemen hemen hiçbir çalışan bu dilekçeyi doldurmadı. Dilekçeyi dolduran personellerin prim ödemeleri ise bir süre sonra kesildi. Ben ayrı zamanlarda isteğe bağlıya geçerek primlerimin yatırılması için iki defa personel işlerine dilekçe vermek istedim. Dilekçeleri kabul etmediler. Firmanın zaten moskovada kurulu olduğunu söylediler. Yani personeli Türkiyeden getirip burada yabancı firmada çalışıyormuş gibi yapıyorlar. Bu primleri geriye dönük ödetmenin firmadan tahsil etmenin bir kanuni yolu varmıdır ?

*Çalıştığım firma tüm bu 8 yıl zaman zarfında birkere sözleşme imzalamıştır. Busözleşmede asgari ücret üzerinden yapılmıştır. Bu sözleşme imzalanma sebebi Türkiyeden SSK denetçilerinin gelmesi olmuştur. Sözleşme kısa bir süreli gözükmektedir. Yanlış hatırlamıyorsam 3 veya 6 aylık gibi. Sözleşmesiz çalıştığımdan dolayı çalıştığımı ispat etme konusundaki açılacak mahkemede hangi kanıtlayıcı belgelere ihtiyaç vardır. Pasaportumda bulunan Firmaya ait vizeler yeterlimidir.? Firmanın her ay maaş ödemesi için banka hesabıma yaptığı virman bir kanıtmıdır ? Bankaya yatırılan bedel maaş miktarı için kanıt sayılabilirmi ?

*Firma 7 yıl sonra pratikte olan uygulamayı değiştirmiştir. Şöyleki; yurt dışında şantiyelerde çalışan personeller 5,5ay çalışıp 15 gün Türkiyeye izne giderler. Buna karşılık iş sabah 08,00 da başlar ve akşam 19,00 da biter. Bu bir normal mesai günüdür. Ayda sadece 2 pazar günü dinlenilir. Yerel ülke Rusya bayramlarında hiç dinlenilmez kurban ramazan bayramlarında 1 gün yılbaşında 1gün tatil olur. Ancak firma bu uygulamalarda değişiklik yaptı. Ek hiçbir çalışmaya ücret ödememekle birlikte (gerekçe fix maaş olmasıdır)(Kısaca fix maaşlı personel 24 saat çalışabilir mantığı vuku bulmuştur) 5,5 ayda bir kullanılan 15 gün iznide iptal etmiş, yılda bir 20 gün e düşürmüştür. Buna da gerekçe olarak mühendis değil tekniker olmamı göstermiştir. Uygulamaların bu yönde olması 8 yıldır çalıştığım bu firmadan ayrılmak kararını almama neden oldu. Ancak hiç bir hakkımı da geride bırakmak istemiyorum. Kendim istifa eder isem kıdem tazminatı alamayacağımı hukuki.net adresindeki konuları okuyarak öğrendim. Öyle ise benim pozisyonumda olan bir kişi haklarını nasıl alacak ?

* Henüz firmada çalışmam devam etmekte. Temmuz ayında Türkiyeye izin dilekçemi yazdım ve kabulüne müteakip Gidiş dönüş biletim alındı. Ancak ben dönüşü kullanmayı düşünmüyorum. Bu haklarımı almak için yukarda saydığım konularda açılacak davalarda bir problem teşkil edermi.? İstifa dilekçesi yazmadan ayrılmam benim için daha uygun mu olur ? Veya bilet ile Rusya/Moskovaya dönüp çalışmadan Türkiyeye mi dönmeliyim. Firmanın bu yıl benim için 1 yıllık çalışma blok vizesi alacak olması firma için bir avantajmıdır ?

Bu konular hakkında bilgi sahibi olan değerli avukat ve hukukçu arkadaşlar ve dostlardan bilgi almayı umuyorum. . .