Merhabalar,

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisiyim. Bu sene 8. senem ve ek sınav hakkından faydalanıyorum.

İTÜ Lisans Yönetmeliği'nde ek sınav hakkı şu şekilde yer almaktadır;

http://www.sis.itu.edu.tr/tr/yonetmelik/yonetmelik.html

"Öğretim Süresine Ek Süreler

Madde 25- a) Birinci sınıfta atılma durumuna gelip en fazla bir dersten başarısız olan (FF almış olan) öğrencilere ve ikinci ve üçüncü sınıfta atılma durumuna gelip en fazla üç dersten başarısız olan (FF almış olan ) öğrencilere üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı verilir. Sınav hakları derslerin açıldığı sınav dönemlerinde kullandırılır. FF notu olmayan öğrenciler sınav haklarını DD ve DC aldıkları dersler için de kullanabilirler. Sınavlarda başarısız olan ve/ veya 18.maddenin (a ) bendinde belirtilen ağırlıklı genel not ortalamasını tutturamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişkisi kesilir. Öğrenciler yukarıda değinilen haklardan yaralanmak istediklerinde bir dilekçe ile Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına başvururlar.

b)İTÜ Fakültelerine ve Bölümlerine kayıtlı lisans öğrencilerine, bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süre yedi yıldır. (İngilizce Geliştirme öğretimi süresi hariç) Azami süre sonunda mezun olamayan son sınıf öğrencilerine başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav (Ek Sınav 1 ve Ek Sınav 2) hakkı verilir. Bu iki ek sınav hakkı bu derslerin sınavlarının açılacağı ilk iki yarıyıl sonu sınav döneminde kullandırılır. (daha önce hiç alınmamış veya alınıp da bir kez sınava girme hakkı elde edilememiş dersler için ek sınav hakları kullanılamaz.) Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını (daha önce hiç alınmayan veya alınıp da sınava girme hakkı elde edilemeyen dersler de dahil olmak üzere) beş veya dört derse indirenlere üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş veya dört derse indirenlere dört yarıyıl, üç veya daha az derse indirenlere ise “bitirme çalışması dersi hariç”; (bitirme çalışması dersinden başarılı oluncaya kadar sınavlara sınırsız girme hakkından yararlanılamaz.) başarısız oldukları (FF aldıkları) derslerden açılacak sınavlara sınırsız girme hakkı tanınır.”

Azami öğretim süresi ve bunu takip eden ek sınavlar sonunda, mezun olabilmek için kalan ders sayısının beş veya daha az olması halinde, bu dersler içinde daha önce alınmayan veya sınava girme hakkı kazanılmayan dersler varsa öğrencilerin, bunlara yönetmelik hükümlerine göre yazılarak belirtilen süreler içinde sınava girme hakkı almaları ve başarısız ders sayılarını üç veya daha aza indirmeleri şarttır. Aksi halde öğrencinin Fakülte ile ilişkisi kesilir. Ek süre sonunda başarısız ders sayısını üç veya daha aza düşüren öğrenci sınırsız sınav hakkından yararlanır.

Uygulamalı dersler ve daha önce alınmamış veya alınıp da sınava girme hakkı elde edilememiş dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Devam şartı aranmayan öğrenciye verilecek başarı notu, devam şartı dışındaki yarı yıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınav sonucu göz önünde tutularak dersin öğretim üyesince takdir olunur.

İzledikleri programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları ve öğretim planındaki derslerin yüzde otuzunu İngilizce alarak başardıkları halde, başarılı sayılmak için gerekli 2.00 ağırlıklı genel not ortalamasını sağlayamayan son sınıf öğrencilerine, ağırlıklı genel not ortalamalarını yükseltmek üzere, son dört yarıyıl derslerinden, sınırsız sınav hakkı tanınır (yedi yıllık azami süreden önce bu duruma gelen öğrenciler de Fakültelerine yazılı olarak başvurarak bu haktan yararlanabilirler ).

Yedi yıllık azami süreden önce, mezun olmak üzere üç veya daha az dersi kalan öğrenciler de bu derslerden daha önce bir kez sınava girme hakkı almış olmaları şartıyla, Fakültelerine dilekçe ile başvurarak açılacak yarıyıl sonu sınavlarına sınırsız girme hakkından yararlanabilirler.

Beş veya dört ders hakkından yararlanan öğrenciler öğrenci katkı payını yatırırlar ve öğrencilik haklarından yararlanırlar.

Sınırsız sınav hakkını kullanan öğrenciler, öğrenci katkı paylarını ödemeye devam ederler ancak sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Sınırsız sınav hakkı kullanılan derslerdeki başarı durumu, eski yarıyıl içi çalışma sonuçlarına bakılmaksızın, sadece yarıyıl sonu sınav notu ile belirlenir.

Açılacak sınavlara üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan artık yararlanamaz."


Torba Yasa kapsamındaki Yükseköğretim Kanunu'ndaki değişiklik ise aşağıdaki linkte, 170 ile 173. maddeler arasında yer almaktadır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskile...110225M1-1.htm

Özetlemek gerekirse, mevcut kanun değişikliğine göre lisans eğitiminin azami süresi olan 7 yıl sınırı kalkmış durumda, sadece ek ders kayıt ücreti gibi külfetler getirilmektedir. Fakat İTÜ yönetmeliğine göre (tahmin ediyorum ki buna benzer yönetmeliği olan başka üniversiteler de bulunmaktadır.) iki ek sınav hakkı sonunda başarısız olunan ders sayısını 5 veya daha azına indiremeyen öğrencilerin üniversite ile ilişiğinin kesilmesi söz konusu.

Benim de içinde bulunduğum bu durum için, bu yeni kanun düşünülür ise üniversite ilişiğimi kesebilir mi? Eğer keser ise, öğrenci affı kapsamından faydalanabilir miyim? Son olarak eğer üniversiteden ilişiğim kesilir ise, hukuki yollar ile öğrencilik hakkını geri kazanmam mümkün olur mu?

Değerli yardımlarınız için şimdiden teşekkürler, saygılar.