Ayın 20'sinden sonra yatmaya başlayan (normalde en geç ayın 8'inde yatarken) maaşlar yüzünden istifa edilirse tazminat talep edilebilir mi? Edilebilirse, istifa dilekçesinde mi olur yoksa dava mı açılır? Yardımlarınızı rica ederim.
İş Yasası'nın 34. maddesine göre ödeme günüden itibaren 20 gün içinde ücretler ödenmez ise işçi iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir.
Bu kaçınma, işyerine gelip işi yapmama şeklinde olmalıdır.
Ayrıca, İş Yasası, md.24/II-e maddesine göre de ücretlere kanuna ve sözleşmeye uygun şeklinde hesaplanıp ödenmez ise işçi haklı sebeple istifa edip kıdem tazminatı alabilir (ihbar tazminatı alamaz). Ancak, yasada kaç günlük gecikme olması halinde işçinin haklı sebeple istifa edebileceği belirtilmemiştir. Yargıtay kararları çok kısa süreleri makul kabul etmnektedir. Kanımca 34. maddedeki 20 günlük süreyi aşmalı ve belki de daha fazlası (1 ay, 2 ay gibi) gerekmektedir. selam.
Sayın Abbas Bilgili,
Öncelikle cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim. Benim sıkıntım şu esasında, bir önceki işyerimde de bu tip maaş gecikmeleri yaşamaya başladıktan 6 ay sonra firma kapandı. Son 2 aylık maaşlar vs ödenmedi. Firma iflas ilan etmediği için Ücret Garanti Fonu'ndan yararlanamadık. Ortada mal da olmadığından icra takibi sonuçsuz kaldı. Aynı duruma düşmek istemiyorum. Kaldı ki, bırakın tazminatı, ben yarın istifa etsem ve ihbar süremi kullanmak istemeyip, beni hemen gönderse bile firmam, ne henüz almadığım maaşı, ne de şubat maaşımı öder.
Önceki firmamdan alacağımla ilgili de şunu sormak isterim; ben ayrılmadan şirket kaşeli ve imzalı bir yazı aldım. Alacağı şu kadardır ve şu tarihe kadar ödenecektir diye. Bu yazıyı 15 Temmuz'da verdiler ancak 30 Haziran'da benim imzalamadığım ibranameyle çıkışımı yapmışlar. Parayı ödemediler. 1 sene sonra iflas ilan ettiler. Ancak ben iflas ilan edilmeden ayrıldığım için Ücret Garanti Fonu'ndan yaralanamazmışım, doğru mudur? Çok teşekkürler.
Cevap: Geç yatan maaş yüzünden istifa edince tazminat
Merhaba ;
Yeni bir konu açmamak için buraya yazmak istedim. Çalıştığım işyerinde maaşlarımız düzensiz yatıyor.
01.12.2009 dan beri bu işyerinde çalışıyorum. İşe girerken ayn 5-6 sı gibi yatar demişlerdi ilk zamanlar öyleydi son zamanlarda bu düzen bozuldu.
İşverenin bunu alışkanlık haline getirmesinden dolayı noterden ihtar çekerek iş akdimi feshetmek ve tazminat talep etmek istiyorum. Bu sebeple sözleşmemin
bir nüshasını aldım işyerinden fakat iki sorum var ?
1 - Sözleşmede maaşın yatacağı gün değil çalıştığı ayı takip eden ayın ilk haftası yazıyor . İlk hafta olayı biraz karıştırdı kafamı. mesela bu ayın 1'i Perşembeye denk geliyor. böyle olunca bu ayın ilk haftası 5 ile 11 i arasındaki tarih mi oluyor yada 1 inden 11ine kadar ilk haftamı sayılıyor (ekim)
yatan maaş tarihlerim şöyle ;
16.10.2015
11.09.2015
13.08.2015
11.07.2015
11.06.2015
12.05.2015
11.04.2015
11.03.2015
10.02.2015
09.01.2015
09.12.2014
11.11.2014
Böyle bakınca düzenli gibi görünüyor çünkü uzun zamandır böyle , daha önceki yıllarda 5 inde yatıyordu.
Bu tabloya göre tazminat talep ederek, en azından ihbar süresi kullanmadan noter ihtarı ile istifa edebilirmiyim ???
2- Sözleşmenin bendeki nüshasında işveren imzası bulunmamakta, bu ihtar için bir sorun teşkil eder mi ?
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku