Verilmek İstenen Uyarı ve Ardından İstifa Edilmesi ile Tazminat Alamadan İşten Ayrılma Hakkında.
Karşılaştığım durumu Hukuki.net forumlarında uzun uzadıya araştırmama rağmen maalesef bulamadım. Konu hakkında bilgilerinize danışmak istiyorum...
17.09.2008 tarihinde özel sermayeli bir bankada işe başladım. Bu süre zarfında bir kaç kez mevcut pozisyonumdan mutsuz olduğumu idarecime belirterek söz konusu durum hakkında yardımcı olmasını rica ettim. Ancak hiç bir değişiklik yapılmadı. Mutsuzluğumu, moral çöküntümü derinleştirecek davranışlar ve yaklaşımlarla yüz yüze kaldım. İş yerinde adeta psikolojik yıldırmaya maruz kaldım. İstifa edeceğim güne kadar hiç bir yazılı uyarı almayışıma rağmen, yetkilim ile yaşadığım bir sorun nedeniyle, yetkilim tarafımdan müdürüme aslı astarı olmayan iftiralarla şikayet edildim.( Dedikodu yapmak, pc ve fotokopi makinalarına vurmak gibi). Akabinde bana yazılı uyarı çekilmek istendi ve bu uyarıyı imzalamam gerektiği, imzalamasam dahi geçerli kabul edileceğini müdürüm bizzat kendisi tarafıma tebliğ etti ve Bölge Müdürünün söz konusu uyarıyı beklediğini ısrarla belirterek imzalamaya zorladı. Uyarı metnini imzaladım ve hemen istifa dilekçemi kendisine sundum. (Tarih 06.01.2011) Sonrasında gelişen olaylar şöyledir;
1. Müdürüm uyarı yazısını ve istifa dilekçemi bankanın İnsan Kaynakları Bölümüne aynı günün akşamı e-posta yolu ile gönderdi. (Tarih 06.01.2011)
2. 07.01.2011 tarihinde sabah işe geldiğimde tarafıma gişede oturmama gerek olmadığı ve bugün kasa açmayacağım söylendi.
3. Öğleden sonra İnsan Kaynaklarından bankanın hukuk bölümü ile görüşüldüğü ve tazminatsız ( ne ihbar ne de kıdem tazminatsız) işten ayrılacağımın, uyarının ise istifa dilekçesi dikkate alındığından geri çekildiğinin bilgisi müdürüme tebliğ edildiği bizzat sözlü olarak müdürüm tarafından bana söylendi. Ancak, yazmış olduğum istifa dilekçemde şöyle bir paragraf kullanmıştım;
" Söz konusu istifam ile ilgili, emeklerimin karşılığı olarak iş akdimin feshi yoluyla tarafıma tazminatımın ödenerek gerekli işlemlerin başlatılmasını rica eder, bilgilerinize arz ederim. "
4. 07.01.2011 tarihinde yani aynı günün öğleden sonrasında alel acele; müdürüm, kalan izin günlerimi gösteren bir kağıdı, herhangi bir alacağımın kalmadığına ilişkin yazının bulunduğu bir başka kağıt ile bir anket formunu bana imzalatarak İnsan kaynakları Bölümüne e-posta ile gönderdi ve ay sonunda sadece, 17 günlük kalan izin günlerimin paralarının ve 6 günlük çalışma günlerine ait olan meblağnın yatacağını söyleyerek artık bankadan ayrılabileceğimi söyledi.
Şimdi sormak istediğim ve çok merak ettiğim, kafamı karıştıran bir kaç noktayı öğrenmek istiyorum;
1. İstifamın son paragrafına yukarıdaki ibareyi yazmama rağmen, banka işten ayrılmamı hangi gerekçeye dayandırmış olabilir? Eğer istifa dilekçem kabul edildiğse - çıkış işlemlerim yapıldı - tazminat ödenmesi gerekmez midir? Kabul edilmeseydi, böyle bir dilekçe ile istifanın kabul olamayacağı ve yeni bir istifa dilekçesinin yazılmasını talep etmeleri gerekmez miydi? Bunlara rağmen tazminat tarafıma ödenmediğine göre, yapılan çıkış işlemleri ne kadar geçerlidir ve hukukidir?
2. Verdiğim istifa dilekçesinde kullandığım ibareye istinaden, kıdem ve ihbar tazminatlarım ödenmediği ve bunların tahsili için iş mahkemesinde bankaya dava açma hakkım doğabilir mi?
3. Böyle bir durumda istifa dilekçemi noter aracılığı ile bankaya göndermiş olsaydım daha farklı bir durum söz konusu olabilir miydi?
4. Davayı açmam halinde mahkemece haksız bulunmam ve davanın aleyhime sonuçlanması durumunda herhengi bir ödeme yükümlülüğüne tabi olacak mıyım? ( Dava parası ve avukat masrafları gibi)
5. Verdiğim istifa dilekçemin bir örneğini almadım. Pazartesi günü eski müdürümden bu dilekçenin bir kopyasını talep etmem ve red yanıtı almam durumunda ne gibi bir yol izleyebilirim? Yoksa bu evrak mahkemece dava yoluyla bankadan talep edilecek midir?
Olay henüz taze olduğundan ve hukuki boyutu hakkında ne yazıkki fazla bilgi sahibi olmamam nedeniyle görüşlerinizi ve izleyebileceğim yollları öğrenmek istiyorum.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku