Türk tüketicisi tüketici bilincinden yoksun yolunacak kaz mı?
Gece evime dönerken aracımda birden ikaz işığı yandı,direksiyona kumanda edemedim.Arac sağa sola hareket edip orta refüje çarpıp durdu.Allahtan aracım karşı yöne savrulmadı ve arkadan gelen araçlar bana çarpmadı.Aracımın sadece tamponu hasar gördü ve kaportada hasar olmadı.Sonra aksın kopması sonucunda bu kazanın olduğunu öğrendim .Arac servise çekildi ama hala teknik rapor hazırlanmamış.Kaskom da var.Daha üç ay önce garantisi dolan (27 aylık) araçta çok ender rastlanan AKS KESME olayı çok olağan dışı bir durum...Araç 2 ay öncede servis bakımı gördü.Ve danıştığım uzman\ustalar AKS KESME arızasının çok çok ender yaşlı ve bakımsız arçlarda olabildiğini,2 yıllık biraraçta teknik\fabrikasyon arızası sonucu olabileceğini,ÖLÜMDEN DÖNDÜĞÜMÜ (Süratimin az oluşu ve şans eseri kurtulduğum) söylediler).
Ancak asıl sorun;
1-ÖLMÜME SEBEBİYET VERBİLECEK BU FABRİKASYON ARIZASININ SORUMLUSU ÜRETİCİ OTOMOBİL FİRMASI VE SATICISI HAKKINDA TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİRMİYİM.BAŞKACA NASIL BİR HUKUKİ İŞLEM YAPTIRABİLİRİM?:
2- Ben aracın onarımını kabul etmek istemiyorum çünkü onarılacak araca güvenemem,benzeri durumla karşı karşıya kalabilirim.
3-Aracın onarımını kabuletmezsem,firma da kabul etmezse hukuki işlem sonuçlanıncaya kadar araçsız mı kalacağım?
4-Üretici otomobil firması hatasını kabuledecek mi,aracı geri alıp ücreti ödeyecek mi,yada değiştirecek mi?
5-Üretici otomobil firması hatasını kabul etmezse ,Kasko yaptırdığım sigorta nasıl davranacak?
6-bu arada yedek araç alabilecekmiyim,kimden..
Saygılarımla...
Cevap: Aracımın fabrikasyon arızası kazaya yol açarsa ne yapmalıyım?
1)Açabilirsin.Ancak kazanamayabilirsin.
2)Bencede
3)Size araba tahsis etmeyi teklif etmezlerse, muhtemelen.
4)Bu soruya ancak firma cevap verebilir
5)Bu soruyada ancak kasko cevap verebilir
6)Size kim araç tahsis etmek istediğini söylerse ondan.
Arkadaşım öncelikle geçmiş olsun.Gerçekten ortada bir mağduriyetin var.Bu kadar geniş boyutlu ve dava açsan belkide aylarca sürecek, işin içine bilir kişi raporları vb girecek bir durumda sana ancak bukadar cevap verilebilir.Ben senin yerinde olsam garanti dolmamış olsa dava açardım ancak aracın garantisi dolmuş(ha 27 ay ha 57 ay ha 24 ay 1 gün farketmez araca artık fabrikasıda satan yerde garanti vermiyor).Dava açıp birde kaybedersen hepten mağdur ve maddi kayıpla ayrılacaksın bu işten.O yüzden aracı yapıldıktan sonra satıp yeni bir araç alman zararın neresinden dönersen kardır gibi gözükmekte.Tabiki sen eğer işin peşini bırakmıycam gerekirse bir araba parası daha harcarım bu iş işin diyorsan sen bilirsin.İstersen bir avukatla detaylarını yüz yüzede görüşebilirsin çünkü olay baya geniş boyutlu.Geçmiş olsun.
Toplumun duyarsızlığı,haksızlıklara rıza göstermesi ,ses çıkarmaması beni çok üzüyor.Türkiye de tüketiciler haklarını koruyamıyor,kimse de destek olmuyor.Hukuk mücadelesi aylar yıllar sürüyor .Ama çoğu zaman Hakkından ve davasından eğer vazgecilmez ise, Hak yerini buluyor.Ama yıldıkça bu dürüst olmayan satıcının ekmeğine bal sürüyor.Daha büyük bir cesaretle kalitesiz,norm dışı hatta zararlı malları piyasaya sürerek bir daha bir daha piyasaya vatandaşı aldatıyor,satıyor ve vatandaşın canını yakıyor,parasını hortumluyor.Demokratik ülkelerde tüketici hakları ,en önemsenen ve kayrılan demokratik haktır.Ama bu ülkelerde vatandaş ta hakkını aramasını biliyor...Ben de hakkımı arayacağım ...Bu olay beni Canımdan,malımdan edebileceği gibi,başkalarının canına ve malına da kastedebilirdi...Bir öğretmen olarak ta öğrencilerinize ve halka demokratik hak aramayı öğretmeniz ve yönlendirmenizgerektiği düşüncesindeyim..Sayın sağduyulu hukukçuların da benim gibi düşünerek yönlendireceğine inanıyorum...Saygılarımla..
4077 s kanun 4 maddesi ayıplı malı tanımlarken ve ayıpı tüketici 30 gün içinde satıcıya bildirmekle yükümlü oldugu ve ayıplı maldada daha uzun bir garanti süresi verilmemişse teslimden itibaren 2 yıl oldugu ancak satıcının hilesi veya agır kusuru varsa yanı ayıplar bunu kapsıyorsa satıcı 2 yıllık süreden faydalanamaz yanı bu durumlarda sorumlugu devam eder(1) burda alıcıya yasa dört seçim hakkı tanımıştır bedelin iadesini içeren sözleşmeden dönme, ayıpsız misliyle degişirme, ayıp oranında bedel indirimi veyaücretsiz onarım gibi bu haklardan hangisini kullanırsa başında kullanmalı sonradan başka bır hakka kullanılamaz yanı bunu kullanma inşaai hak olup kullanmakla son buldugundan bundan rücü edemez/dönemez(2) örnek bir karar ...ödedigi bedelin iadesi için açılan davada yargıtay 13 hd.si tüketicinin 4077/4 göre baştan itibaren aracın iade ile ödedigi bedelin tahsilini istediginden bu yönde karar verilmesi gerektigi(3)
(1)HGK 2004/4-29-83 sayılı kararı
(2)13 hd 2004/8617-10239
(3)13 hd 2006/1452-5312 s kararı
Ben dost acı söyler mantığıyla daha fazla zarara uğramamanız için o şekilde bir yazı yazdım.Bunu sadece uğradığınız zararı tek taraflı düşünerek, demokratik hak arayamama yada toplumun hak aramadaki bilgisizliği, duyarsızlığı, haksızlıklara rıza göstermesi olarak yorumlamanız heralde canınızın bu olaya epey sıkıldığından olsa gerek.Ayrıca bahsettiğiniz aks kesme olayı hakkında araçlarla çok içli dışlı olduğum için bilgi sahibiyim.Evet aks kesme denilen olay genellikle ileri yaştaki araçlarda görülmekle beraber sert kullanım ve dış etkenlere bağlı olarakta arabalarda da karşılaşılabiliyor.Araştırırsanız böyle olduğunu göreceksiniz.Sorulara her türlü cevaplar gelecektir.Cevabımı beğenmediğiniz için işi mesleki yergilere getirmeniz hiç hoş değil.İstediğiniz firmayı istediğiniz şekilde şikayet ediniz.Kolay gelsin.
Hocam,
Benim kesinlikle sizi yermek gibi kastım yok.Sadece yılgınlık ve korkuyla hakkından vazgeçenlere ,demokratik haklara sahip çıkılmayışına ,bundan da haksızların nemalanışınına ,suskunluğa isyanım olarak değerlendirin lütfen..Artı bir öğretmen olarak toplumu bilinçlendirme görevinizin olduğunu düşünüyorum.14000 klm de bir aracın düz yolda karşılaştığı aks kesmeyi değerlendirin lütfen.Kasis yok ,viraj yok,çukur yok çarpma yok...2 yıllık araç...Ben de,makinalarla,motorlarla haşir neşir olan 35 yıllık teknik elemanım..
Saygılarımla...
Konu Kimyaci Ahmet tarafından (03-12-2010 Saat 00:25:55 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: imla
14000km çok azmış.Çok yeni bir araç.Fabrika hatası gibi gerçekten.Aldığınız firmayla bir görüşseniz, ancak onlarda garanti bitmiş diyip için içinden çıkarlar gibi geliyo bana.Size samimi olarak hak vermekle birlikte hukuki olarak biraz zor gözüken bir durum.Çok kıymetlı avukat arkadaşlarda fikirlerini paylaşırlarsa belkide daha yararlı olacak.Çünkü ağır kusur durumlarında garanti süresi dolsa dahi tüketicinin lehine kararlar çıktığını biliyoruz.Gelişmeleri yazarsanız belkide isyan ettiğiniz durumlar daha da azalacak ve sizin davanız bir örnek dava olacaktır kendi davalarını ümitsiz düşünenlere.Kolay gelsin.Saygılar.
Bu sitenin amaçlarından birinin,yetkin yada benzer konularda tecrube geçirmiş olanların vatandaşı aydınlatmak olduğunu düşünüyorum.VeAmaç paylaşmak, daha sonra da benzer sorunları yaşayanların, parasızlıktan hukuki yardım alamayanların ya da dava öncesi ön araştırma yapanların bu forumlardan yararlanmasını sağlamak değil midir?.Benim de amacım ve talebim, olayın hukuki ve sigortacılık yönünden yetkin kişilerce değerlendirilmesi ve yönlendirilmesiydi.Teknik olarak araştırdım.Benim makinalarla ilgili eksperlik ve tecrubemi katarak ,Farklı araç markalarının teknik servislerinden de araştırdım.Hepsi çok olağan dışı diyor.Bir servis 20 yılda 2 defa yaşlı bakımsız otomobilde rastlamış.Kaldı ki AKSIN kırılma ve kopma şekli açıklık getirebileceği hibi,cok ileri araştırmalarda torsiyon ,malzeme analizi,metal analizleriyle de açıklık getirilebilir.27 ayda 14000 klm aracın kullanım şekli hakkında nispi bilgi verir sanırım.Kaldı ki Kasis ,viraj ,çukur olmayan düz bir yolda nasıl bir sert sert kullanım aks kırılmalarına yol açabilir ki? Bu doğru bir mantık olsaydı Türkiye'de Aksı kırılmayan araç kalmazdı.Bakın Sn. üye Abdülalim beyin yukarıda ki mailine,tüketici yasası ve de yargıtay ictihat karaları örnrkleme ve bilgilendirmesine.İşte benim böylesi hukuki ve de sigortacılık bilgi,yardım ve yönlendirmelerinine ihtiyacım var.Saygılarımla...
Konu Kimyaci Ahmet tarafından (03-12-2010 Saat 00:18:28 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: imla
Sitenin amacı düşündüğünüz gibi maddi imkasızlıklardan hukuki yardım alamayanlara yardım etmek değil, hukuki bilgi paylaşımında bulunmaktır.
Öte yandan ülkemizde tazminat hukuku düşündüğünüz derecede gelişmiş olmayıp yalnızca reel zararlarınızı karşılayabileceğiz ölçüde tazminat alabilirsiniz. Yani ölümden döndüm bu nedenle tazminat istiyorum diyemiyorsunuz.
Onarımı kabul etmiyorum demeniz birşey değiştirmeyecektir. Aracınızı yetkili serviste onarttırıp alacaksınız ve bedelini kasko ödeyecek. Kasko sözleşmenize göre onarım boyunca kaskonuz size geçici bir araç tahsis edebilir.
Bunlardan öte hak iddialarınız için bir beklentiye girmeniz doğru değil. Geçmiş olsun.
Öncelikle herkese merhaba. İki sene önce bir mağazadan halı aldım. Halının kenar iplerinde çözülmeler yaşadık. Aynı sorunu dört kere yaşadım. Firmaya...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku