Cevap: Hukuk Portalı: Yargıtay Başsavcısı'ndan 'türban' açıklaması
AK Parti'den Yargıtay'a sert yanıt
Ak Parti, Yargıtay Başsavcısı'nın 'türban serbestisi laiklik ilkesine aykırı' açıklamasına tepki gösterdi. Ak Parti'den yapılan açıklamada, ''Parlamenter rejime açık bir müdahaledir'' denildi.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
''Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde siyasi parti grupları arasında temas ve görüşmeler sürerken aynı konuda ve eş zamanlı olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görüşmelerin içeriğini hedef alan ve kuvvetler ayrılığını yok sayan 20.10.2010 tarih ve 23 sayılı yazılı açıklaması parlamenter demokratik rejime açık bir müdahale niteliğindedir.
Bir demokratik toplumda kişilerin, kurumların veya toplumsal grupların siyaset müessesinden hak ve özgürlük talebinde bulunmaları, bu taleplerin toplumun her kesiminde tartışmaya açılması ve siyaset kurumunun gündeminde yer alması demokratik bir hukuk devleti anlayışının gereğidir. Bu taleplere olumlu veya olumsuz cevap verecek ve kural koyacak olan kurum, yasama yetkisini elinde bulunduran Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir.
Yargı yetkisini kullananların görevi kanun koymak değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen yasaları uygulamaktır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı önleyici bir yargısal yetkiye sahip değildir.
Yüksek Yargı’da güçlü pozisyonlara aday konumunda bulunanların kendilerine destek sağlamak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ve siyaset kurumunu hedef alan açıklamalar yapmaları kabul edilemez.
Hiçbir kişi, organ veya makam Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne emir ve talimat veremez.''
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının bildirisi ile TBMM'ye adeta talimat verilmeye yeltenildiğini belirterek, “Bu bildiriyi yayınlayan makamın bildiriyi derhal geri çekmesini Türk Milleti'nden ve onun temsilcisi TBMM'den özür dilemesini bekliyorum” dedi.
Japonya'ya resmi ziyarette bulunan Şahin, gazetecilerin bildiriyi nasıl değerlendirdiğini sormaları üzerine, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bildiriyle “TBMM'ye adeta bir muhtıra verme girişiminde bulunduğunu” ifade ederek, “Bu kabul edilemez bir durumdur” dedi.
Buna hiçbir kişi ve kurumun hakkının olmadığını belirten Şahin, “Haddi de değildir” diye konuştu.
“Bu yetki devredilemez, paylaşılamaz bir yetkidir. Ve bu yetki mutlaktır. TBMM'nin yasa koyma yetkisi ile ilgili yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi yapmaktadır. Anayasa Mahkemesine yargısal denetim için başvurma hakkı da sadece Cumhurbaşkanlığı makamına ve belli sayıdaki milletvekilinin müracaatına bağlanmıştır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının yargısal denetimde bulunma hakkı da bulunmamaktadır. Kaldı ki bir yasa yapma teşebbüsünde bulunularak ortaya bir metinde çıkmış değildir. Zaten bir yasal düzenlemede yoktur. TBMM'nin saygıdeğer üyeleri, en az bu bildiriye imza atan Başsavcı kadar anayasal düzene ve rejime bağlıdır. Cumhuriyetin temel niteliklerini korumada en az onun kadar titizdir. Yasa yaparken, başta Anayasa, Anayasanın temel niteliklerine bağlı kalmaya özen gösterir. Ve tabii ki yasal düzenleme yaparken mutlaka yargı kararlarına da inceler ve ona göre karar verir. Parlamentomuzun yüzden fazla hukukçu milletvekili vardır. Anayasa Hukuku konusunda Türkiye'nin yetiştirdiği değerler parlamentomuzda görev yapmaktadır. O nedenle o bildiriyle TBMM'ye adeta talimat verilmeye yeltenilmiştir. Bu kabul edilemez bir durumdur. Bu bildiriyi yayınlayan makamın, bildiriyi derhal geri çekmesini Türk Milleti'nden ve onun temsilcisi TBMM'den özür dilemesini bekliyorum”
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın dün yaptığı açıklamayı eleştiren Devlet Bahçeli, “Yargı organlarının sınırları da Anayasa ve kanunlarla belirlenmiştir. TBMM üzerinde 'yargı kayyumluğu' tesisi anlamına gelecek açıklamalar bu bakımdan TBMM'nin görev ve yetkilerine kabul edilmez müdahalelerdir” değerlendirmesinde bulundu.
Her kurum ve kuruluşun anayasal çerçeveye ve demokratik parlamenter rejimin icaplarına riayet etmekle sorumlu olduklarına dikkati çeken Bahçeli, “Gelinen bu noktada MHP, 2008 yılında AKP ile varılan yazılı mutabakatın bütün unsurlarına bağlı olmayı sürdürmektedir. MHP, iktidar partisinin bu esaslar çerçevesinde TBMM çatısı altında başlatacağı girişimi desteklemeye hazırdır” dedi.
2008'DEKİ MUTABAKATA BAĞLIYIZ
Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada, üniversitelerdeki başörtüsü konusunun “Türkiye'nin kanayan yarası” olduğunu ifade ederek, son gelişmelerin bugüne kadar bu sorunun çözümsüz kalmasının nedenlerini bir kere daha gözler önüne serdiğini belirtti.
MHP'nin bu konudaki ilke ve yaklaşımını başından beri açık ve somut olarak ortaya koyduğunu ifade eden Bahçeli, MHP'nin aynı zamanda diğer siyasi partileri istismar hesaplarından uzak ve iyi niyetli ortak çözüme katkı yapmaya davet ettiğini anımsattı.
Bahçeli, bu çerçevede başörtüsü serbestisinin sınırlarının kesin çizgilerle belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“MHP, bu düzenlemenin münhasıran üniversitelerle sınırlı kalacağının bir yasal güvenceye bağlanmasını ve siyasi partilerin bu yöndeki iradelerini tereddüte yer bırakmayacak şekilde açıklamalarını önermiştir. Ancak, bu konuyu istismar aracı olarak gören, istismar tahterevallisinin iki kutbu olan AKP ve CHP'nin siyasi hesapları nedeniyle TBMM çatısı altında ortak bir uzlaşma zemini bulunamayacağı anlaşılmaktadır.
Öte yandan, yasal yetkileri ve konumu kanunla belirlenmiş olan YÖK Başkanı'nın bu konuda yetkilerini aşan girişimlerde bulunması, üniversite öğrenci seçme sınavları ve kamu personeli seçme sınavları için resen düzenlemeler yapması, bu konuda sürekli görüş beyan etmesi sorunun çözümsüzlüğe itilmesine katkıda bulunmaktadır.” Bu konuda yapılacak yasal düzenlemeler TBMM'nin görev ve yetkisindedir.”
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının dünkü açıklamasını, ''Sayın Başsavcı'nın bu görüşünü TBMM'ye müdahale olarak değerlendirmiyorum, sadece bir uyarı görevi yapıyor'' şeklinde değerlendirdi.
Hamzaçebi, düzenlediği basın toplantısında, Sayıştay Kanunu Teklifinin dünkü görüşmelerinde verilen ''performans denetimi''ne ilişkin önergeye eleştiriler yöneltti.
Teklifin görüşmelerinde, Hükümetin niyetini açıkça gösteren işaretlerin bulunduğunu ifade eden Hamzaçebi, ''Yüksek yargı organlarındaki düzenlemelerin ardından AKP'nin gündeminde Sayıştayın ele geçirilmesi, Sayıştayın AKP'lileştirilmesi vardır'' dedi.
Hamzaçebi, iktidar partisi milletvekillerinin imzasıyla dün verilen önergeyle ''Sayıştayın denetim konusunda elinin, kolunun bağlandığını'' öne sürdü.
Kabul edilen önergeyle Sayıştayın artık performans denetimini yapamayacağını ifade eden Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hükümetin, AKP'nin tercihi, Sayıştayın performans denetimini yapmaması yönünde olmuştur. Bu tesadüfi bir gelişme, önerge değildir. Sayıştay, 15 yıldır performans denetimini yürütüyor, dünkü düzenlemeyle bu denetim tarihe karışmıştır. Bunun nedeni, Sayıştayın gündeminde bulunan bazı performans denetim raporlarının işleme konulmaması ihtiyacıdır. Karadeniz Sahil Yolu, Deriner Barajı ve hafif raylı sistemler konusunda, Sayıştayın performans denetim raporları vardır. Bu raporlarda ciddi ölçüde kamu zararları tespit edilmiştir. Raporların düzenlenmesinden sonra Sayıştay ilgili kurumların görüşlerini almıştır. Bu görüşler Mart 2010'da Sayıştaya intikal etti. Ancak o tarihten bu yana raporlar, Sayıştay Başkanı tarafından görüşülmek üzere Sayıştay Genel Kuruluna gönderilmemiştir. Bu raporlar tutulmaktadır. Dünkü önerge doğrultusunda teklif yasalaşırsa, bu 3 rapor işlem görmeyecek, iddia edilen kamu zararları da hiçbir zaman gündeme gelmeyecek, soruşturmaya konu olmayacaktır. AKP'nin niyeti kendine göre bir Sayıştay yaratmaktadır. Bu düzenlemeyle artık Sayıştay, TBMM adına değil Hükümet adına denetim yapan bir kurum haline dönüştürülmüş olmaktadır. 'Sayıştayın başına çuval geçirilmiştir' dersek, fazla abartmış olmayız. Parlamento açısından bir lekedir, bu lekenin temizlenmesi gerekir. İktidar partisini, bu düzenlemeyi bir kez daha gözden geçirmeye davet ediyorum.''
''TÜM İLGİLİLERE, SİYASİLERE...''
Hamzaçebi, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından dün yapılan açıklama, buna karşılık TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve AKP'den gelen değerlendirmelerin sorulması üzerine Hamzaçebi, Başsavcı'nın, herhangi bir siyasi ayırımı gözetmeden, tüm ilgililere, siyasilere, kamuoyuna düşüncelerini açıkladığını, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarını esas alarak mevzuatı hatırlattığını söyledi.
Hamzaçebi, ''Sayın Başsavcı'nın bu görüşünü ben TBMM'ye müdahale olarak değerlendirmiyorum, sadece bir uyarı görevi yapıyor. Bu konuda titizlenenler, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın siyasete yönelik, siyasette taraf tutan, siyasette belli kesimleri hedef alan eleştirileri karşısında neden suskun kalmaktadır?'' diye sordu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, referandum sürecinde ''Üniversitedeki türban sorununu CHP çözer'' dediğini, bugün de aynı iddiada olduklarını savunan Hamzaçebi, demokrasinin, her türlü farklılığın özgürce yaşandığı, bu farklılıklar arasında uzlaşmanın arandığı bir rejim olduğunu söyledi.
KILIÇ'A, SİYASETE GİRME DAVETİ
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın değerlendirmelerini, ''siyasi'' değerlendirmeler olarak nitelendiren Hamzaçebi, sözlerini şöyle tamamladı:
''Arzu ederdim ki Sayın Başkan, anayasa hukuku konusunda bir ufuk açan, entellektüel veya sosyolojik değerlendirmeler yapsın. 'Değişime karşı direnen' derken, 'anayasa değişikliğine hayır' diyen yüzde 42'lik toplum kesiminin kast edildiğini anlıyorum. Sayın Başkan, siyasi bir alana girmiştir, siyaset değerlendirmesi yapmıştır, artık bundan sonra bu tutumunun tutarlı olabilmesi için kendisinin siyasete girmesi gerekir, siyasete girmeye davet ediyorum. Siyasi değerlendirme yapan bir yüksek yargı organı başkanının tarafsızlığı, o makamda kaldığı sürece tartışılacaktır. O nedenle uygun olan siyasete girip, görüşlerini orada çok daha özgür şekilde açıklamasıdır.''
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’dan, iktidar ve muhalefetin türban görüşmelerine başladığı ve YÖK Başkanı Özcan’ın, sınavlara başörtülü girilebileceğini açıkladığı gün türban uyarısı geldi.
Başsavcılık, Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) aksi yöndeki kararlarına rağmen üniversitede türbanın serbest bırakılması yönünde düzenleme yapılması halinde, “Siyasi, toplumsal, kurumsal, ekonomik ve hukuki sorumluğun tüm siyasi partilere ait olacağı” uyarısı yaptı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu’nun 5 sayfalık açıklamasında, şöyle denildi:
Yürütme, yargının kararına uyar
Anayasa’ya göre Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Anayasa Mahkemesi’nin kararları yasama, yürütme, yargı ve idare makamlarını bağlar. Yasama ve yürütme organları ile idare mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu organlar ile idare, mahkeme kararlarını değiştiremez ve yerine getirilmesini geciktiremez. Yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin giyimlerini düzenlerken türban kullanımına dinsel inanç nedeniyle geçerlilik tanımak, kamu hukuku alanındaki bir düzenlemeyi dinsel esaslara dayandırma suretiyle laiklik ilkesine aykırılık oluşturur. Hukuk devletinin gerçekleşmesini, demokratik kuralların yerleşmesini sağlayan yüksek yargı organlarının kararları karşısında, sözü edilen konuda siyasi çevrelerin aksi yöndeki beyanları, politik çıkara dayalı ve devletimizin temel niteliklerinden olan hukuk devleti, laiklik ve eşitlik ilkeleri ile bağdaşmaz niteliktedir.
Yeni kurallar aykırılık taşıyamaz
Belirtilen ilke ve kararlar ışığında, bir hukuk devletinde bu konudaki düzenlemelerin, yargı kararlarına aykırı olarak gerçekleştirilemeyeceği ve özellikle 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası’yla bu Yasa’ya dayanılarak çıkarılacak düzenlemelerde yüksek yargı organlarının kararları ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uygunluk gözetilmesi gerektiği gibi yürürlüğe konulacak yeni kuralların da bu metinlere aykırı olamayacağı, bundan sonraki siyasi, toplumsal, kurumsal, ekonomik ve hukuki sorumlulukların tüm siyasi partilere ait olacağı, üstün değerler taşıyan, objektif ve tarafsız düşünen, hukuk devletine bağlı yüce Türk Milleti’nin bilgisi dahilindedir.”
Abdurrahman Yalçınkaya'nın çıkışı toplumun farklı kesimlerinden tepki çekmeye devam ediyor...
Müdafaa Demokrasi ve Hukuk Derneği Başkan Yardımcısı Yaşar Semiz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın yaptığı açıklamanın, yargı muhtırası niteliğinde olduğunu söyledi. Semiz, Yalçınkaya'nın açıklamalarını şiddetle reddettiklerini ve kınadıklarını belirtti.
Semiz, yaptığı açıklamada, başörtüsü konusunun ülke gündemini yoğun bir şekilde meşgul ettiğini hatırlattı. Bu konuda siyasi partiler bir araya gelip ortak bir çözüm yolu ararken, bu durumu ve aslında çağdaş demokratik hukuk düzeni ile birey hak ve özgürlüklerini içine sindiremeyen bazı çevrelerin laiklik yaygarası kopararak çözümü engellemeye çalıştıklarını ifade eden Semiz, "Hatta daha da ileriye giderek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) ve çözüm arayışı içerisindeki siyasi partilere tehditkâr bir üslupla gözdağı vermektedirler. Bu bağlamda, çağ dışı bir laiklik anlayışı ile inanç özgürlüğünü ve ülke siyasetini hedef alan, millet iradesinin tecelli ettiği TBMM'ye gözdağı veren, yasaları uygulamakla görevli olduğu halde tabi olduğu yasaları açıkça çiğneyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın tavır ve açıklamaları asla kabul edilemez." dedi.
Hiçbir kişi veya kurumun, millet iradesini temsil eden TBMM'ye emir ve talimat veremeyeceğinin altını çizen Semiz, "kimse kendisini millet iradesinin üzerinde göremez. Yargı muhtırası niteliğindeki bu açıklamayı şiddetle reddediyor ve kınıyoruz. Bu talihsiz açıklamaların, açıklamayı yapandan çok mensubu bulundukları yargı kurumuna zarar verdiğini ve yargı kurumunun halk nezdindeki güven ve itibarını zedelediğini de hatırlatmak istiyoruz." diye konuştu.
İnanç özgürlüğünün bir gereği olarak dileyenin dilediği gibi giyinebilmesi gerektiğini belirten Semiz, şunları kaydetti: "Günümüz çağdaş demokrasi anlayışı bunu gerektirir. İnsanların, başörtüsü nedeniyle farklı bir muameleye maruz bırakılması, İnsan Hakları ve Evrensel Hukuk İlkeleri ile bağdaşmaz. Başörtüsü konusu, millet vicdanında kanayan bir yaradır. 12 Eylül halk oylaması kampanyaları sırasında 'başörtüsü sorununu biz çözeriz' diyerek milyonlarca insanımıza umut veren Kemal Kılıçdaroğlu'nu, sözlerinin arkasında durmaya ve çözüm sürecine katkı sunmaya davet ediyoruz. Bu konunun çözüme kavuşturulmasının, insan haklarına ve inanç özgürlüğüne saygılı herkesin ve her siyasi partinin görevi olduğunu hatırlatıyoruz."
CHP'li başkandan başsavcıya tepki
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun referandum mitinglerinde " Başörtüsü sorununu ancak biz çözeriz" açıklamasıyla başlayan başörtüsü konusu CHP içinde sert tartışmalara ve çatlağa sebep olmuştu. AK Parti'nin başörtüsü sorununu ortadan kaldırmak amacıyla dün başlattığı görüşme trafiğine olumsuz cevap veren CHP yönetimi, Kılıçdaroğlu'nun sözlerini havada bırakmıştı.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun referandum mitinglerinde " Başörtüsü sorununu ancak biz çözeriz" açıklamasıyla başlayan başörtüsü konusu CHP içinde sert tartışmalara ve çatlağa sebep olmuştu. AK Parti'nin başörtüsü sorununu ortadan kaldırmak amacıyla dün başlattığı görüşme trafiğine olumsuz cevap veren CHP yönetimi, Kılıçdaroğlu'nun sözlerini havada bırakmıştı.
Başörtüsü ile ilgili görüşme trafiği devam ederken, partilere gözdağı ve tehdit olarak olarak algılanan açıklama Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'dan gelmişti. Yalçınkaya'nın 5 sayfalık açıklamasına her kesimden büyük tepki geldi.
Yalçınkaya'ya tek destek ise CHP yönetiminden geldi. CHP yönetimi adına açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Türkiye'yi ayağa kaldıran açıklama için '' Sayın Başsavcı'nın bu görüşünü TBMM'ye müdahale olarak değerlendirmiyorum, sadece bir uyarı görevi yapıyor '' şeklinde konuştu.
CHP yönetimi bu açıklamayı yaparken aynı saatlerde CHP Adıyaman İl Başkanı Ali Murat Bilgiç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın üniversitede başörtüsü serbestisinin laikliğe aykırı olduğu yönündeki sözlerine tepki gösterdi.
Başkan Bilgiç, şöyle konuştu: "Ben Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açıklamasını çok doğru olduğunu söyleyemem. Her şeyden önce ortada yapılmış genel bir düzenleme olmadığı için bunun laikliğe uygun olup olmayacağını anayasaya uygun olup olmayacağı konusunda insanların yorum yapmalarını doğru bulmuyorum. Eğer yasal düzenleme yapılmış olsaydı, o konuda bir fikir yürütebilirdi bence o zaman konuşmaktan çok gereğini yapardı. Bu aşamada konuşmasını doğru bulmuyorum."
Yargıtay'ın açıklamasını sadece AK Parti'ye olmadığını savunan Başkan Bilgiç, "Yargıtay cumhuriyet başsavcısının konuşması sadece AK Parti'ye değildir, bütün siyasi partilerdir. Uyarı ve bir tehdit niteliğindedir. Bunun sübjektif kişisel bir yorum olarak görüyorum. O zaman siyasi partiler bir şey yaparken gidip birilerine mi sormaları gerekiyor ? Hayır. Burada bu yetkinin aşıldığını düşünüyorum." şeklinde konuştu.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
go to this web-site
17-06-2025, 15:32:57 in Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku