Merhaba Bir yıldan fazla süredir devam eden bir davam var.Konuyu kısaca özetleyim
İşten çıkarıldıktan sonra uzun bir süre iş bulamadım boşta kalmamak amacıyla bir emlak firmasında işe başladım (maaş,sigorta,yol,yemek vs.)hiç biri yok tamamen prim sistemi.
Bana bir sözleşme imzalattılar.yaklaşık üç ay çalıştıktan sonra sen şu bölgede çalışamazsın bizim söylediğimiz yerde çalışacaksın vs. kısıtlamalarda bulundular bende işten ayrıldım bir kaç gün sonra yine maaşsız prim sistemi ile daha rahat edebileceğim bir ofise başladım eski ofis bana tazminat davası açtı 20.000 usd istiyor.davanın ne zaman sonuçlanacağı belli değil şimdiye kadar internet araştırmalarımla kendim idare ettim ama rakam büyük bana yardımcı olabilecek avukat arkadaş arıyorum
tazminat davasını imzaladıgınız sözleşmedeki, cezai şarta göremi açtı ?yoksa böyle bir şart olmadan mesela rekabet yasagına aykırı davranış nedeniyle mi?iş sözleşmesindekı cezai şartlar tek taraflı ise yanı işçinin aleyhine olupta işveren aleyhine yoksa geçersizdir(1)işçi işverene karşı BK 348 ved. maddelerde rekabet etmeme hükmü getirilmiş,iş sözleşmesi sona erse bile rekabet etmeme borcu devam etmekte ancak bunun koşulları vardır(2) ,sözleşmedede rekabet edildiginde cezai şarta ilişkin hükümler yer alabilir(BK351)CEZAİ ŞART FAHİŞ/AŞIRI İSE bk161 maddesine göre hakim indirim yapabilmekte ,CEZAİ ŞART OLARAK BELİRLENMEMİŞSE gerçek zararın tesbiti gerekir ....
(1)9HD 1998 /19361-389(TEKSTİL İŞ.DER.MAYIS HAZIRAN 1998 SH 14 ve diger kararlarıda aynı yönde
(2)mesela müşteri çevresine ilişkin bilgi,iş ve üretim sırlarına,sırları kullanarak zarar verme ,şekil bakımından yazılı olması(BK35o) ve 349 madde rekabet sözleşemenın şartlarını belirlemede tam anlamda serbestlik tanınmamışyer zaman konu bakımından sınırlama getırilmesi,zararın tazmini içinde kusur ve zarar aranmakta (bkDönmez K Y işçinin borçları2000 sh 205 ved)
Abdulalim bey merhaba,
tazminat davası sözleşmede ki cezai şarta göre açıldı.Sözleşmede ki cezai şart tek taraflı ve bahsi geçen iki ofis aynı ilçe sınırları içinde bile değil.(Resmi belge'yi delil olarak mahkemeye sundum)fakat davacı taraf iki ofisin rekabet halinde olduğunu iddia ederek keşif talebinde bulundular mahkeme kabul etti önümüzde ki ay keşif yapılacak.davacı tarafı zarara uğratmam zaten mümkün değil hiç bilmediğim bir iş kolunda sadece üç ay çalıştım.Dolayısı ile ne kadar bilgi elde edebilirim?
Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Müşteri/emlak portföyünü olduğu gibi yeni firmaya taşımadıysanız sorun çıkacağını sanmıyorum. Ancak avukat yardımı almanızın zamanı gelmiş. Bilirkişi raporu ve sonrası artık karar aşaması... Aleyhe sonuç çıkmaması için avukatınızdan yardım alınız.
Davacı şirkette çalıştığım dönemde ki portföyler sözleşmeli idi onları götürmem zaten söz konusu değil.
Avukat yardımına gelince uzun zamandır düzenli bir işim yok geçici işlerde çalıştım.Şu an hala işsizim bir arkadaşım pazarlarda tezgah açıyor yevmiye ile haftanın bir kaç günü çalışıyorum o para da çocuğumun masraflarını bile karşılamıyor.Çaresiz mahkemenin kararını bekleyeceğim.Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim
yqrgıtay(9 hd.si) rekabet yasagında 348/2 maddedeki koşulların oluşmasını aramakta örnek..(1)işçinin işverenin müşteri çevresine
veya iş ve üretim sırlarına sahip olsa bile bu bilgilerin kullanılması işverene önemli ölçüde zarar verebilecek nitelikte degilse cezai şart geçerli olmadıgı başka kararındada(2)BK 348 maddedeki ögelerin gerçekleşip gerçekleşmedigi araştırılmalı,iş sahibinin müşterileri tanıyıp tanımadıgı,işyerinde yapılan işin sırlarına sahip olup olmadıgı ve bir zarar varsa bu hissedilecek şekilde olmalı diger bir kararındada(3)işçinin müşterileri tanıma ve işin sırlarına sahıb olma konumunda olup olmadıgı yönde araştırılma istemiş..yanı kısaca cezai şartla sorumlu olmanız için yeni işyerinde onun müşteri çevresine girmeniz veya tanıtım/satım vs yolla ilgili özel bilgi ve sırlar varsa bunları kullanmanız halinde ayrıca eski işverene bu hareketiniz hissedilecek şekilde zarar vermeli ,kısa sürelı çalışma yaptıgınızda müşteri cevresi ve işin sırrına ögrenme pek olmıyabilir bu şekilde ek dilekçe vererek savda bulunun(ıslah dilekçesi) ayrıca önemli ölçüde işverene zarar vermeniz gerekir ,aynı il sınırları içindede olmadıgınızı beyan ettinizde vereceginiz dilekçede tekrar belirterek, mahkeme haklı oldugunuzu görür ,keşif vs .taleb üzerine ilgili mahkemece yapılır,bundan korkmayın BK352/2...işverenin fiil ve hareketleri işçiye sözleşmeyi fesih hakkı tanıyorsa rekabet yasagı ortadan kalkalr yanı siz iş sözleşmesini ayrıca...işverenin şu davranışları yüzünden fesih ettiginide belirlerseniz rekabet yasagı kalkar ve mahkeme sizi haksız görürse(ancak zannetmiyorum)BK 161 maddesine göre cezai şart indirimi yapar, işçi ile işveren arasındaki bu davalar iş mahkemesinde görülür
(1)HGK 2008/9-517-566 SAYILI KARARI(www.hukuk türk mevzuat içtihat bilgi bankası)
(2)9HD sı 13.2.2008 2005/20733 2006/3050 (www.hukuk türk mevzuat içtihat bilgi bankası)
(3)9HD 2003/18581-2004/14299(www.hukuk türk mevzuat içtihat bilgi bankasi)
taraflar arasında sulh sözleşmesi yapılmış. taraflar eğer anlaşma koşullarında birini getirmezse yabancı para cinsinden belirlenmiş olan cezai şartı...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku