+ Konuyu Yanıtla
1 den 7´e kadar toplam 7 ileti bulundu.

Konu: İstifa ve iş arama izni

İstifa ve iş arama izni Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    Turkey.
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı İstifa ve iş arama izni

Merhaba,
    7 aydır çalıştığım işimden istifa ediyorum.Ancak işyerim, istifa ettiğim için yani işten çıkarılmadığım için günlük 2 saat iş arama izni kullanamayacağımı söylüyor.Şu an fesih dönemi içindeyim ve bu izinlerim kullandırılmıyor.
    Ben mi yanlış biliyorum yoksa işyerim mi yanlış bir uygulama yapıyor?

Hukuki NET Güncel Haber

İstifa ve iş arama izni konulu yargıtay kararı ara
    İstifa ve iş arama izni konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    Hatay, Türkiye.
    İletiler
    3.380
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

fiili çalışması 1 yılı doldurmayan işçinin zaten yıllık izin hakkı yoktur ve iş akdinizi siz feshettiğiniz için işverenin 2 saat iş arama izni vermesi de söz konusu değil.Aksine istifa etmeniz halinde sizin işverene 4 haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı ödemeniz söz konusu olur.

Forum sayfalarında biraz inceleme yaparsanız bu konudaki pek çok soru ve cevabı bulabilirdiniz.

Nerede
    Turkey.
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Cevabınız için teşekkürler ancak sorum yanlış anlaşılmış.
    Şu anda 4 haftalık bildirim sürem ve çalışıyorum.Bu 4 hafta süresince ben istifa ettim diye günde 2 saat iş arama izni kullannamıyor muyum?
    -------------------------------------------------------------------------------
    MADDE 27. - Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.

İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir.

İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.
    ---------------------------------------------------------------------------------

Burada açıkca işçi istifa ederse 2 saatlik izin verilmez şeklinde bir hüküm yok, "bildirim süreleri içinde...", olarak belrtilmiş.Yani esas olan fesih süreci değil midir bu iznin verilmesi için? İhbar süresi içinde zaten çalışacağım için herhangi bir tazminat ödemekle yükümlü değilim.

Nerede
    Turkey.
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Sn. Fırat Bayındır
    Konuyu biraz daha araştırdım ve Yeni Şafak gazetesinden sn. Tahsin Sınav`ın bir makalesine ulaştım.Aynen değerli görüşlerinize iletiyorum:
    ------------------------------------------------------------------------------------
    İstifa Eden İşçinin İş Arama İzni:
    Uygulamada istifa dilekçesini işverenliğe veren işçi, genellikle işyerinde çalıştırılmamakta, istifa tarihi itibariyle ilişiğinin kesilmesi yoluna gidilmektedir. Ancak işverenin işçinin yaptığı işi yapacak işçi bulamaması, işçinin vasfı nedeniyle ikâmesinin kısa zamanda mümkün olmaması, ihbar tazminatı talebi gibi yargı yoluna gidilmek istenmemesi, yeni gireceği iş itibariyle haksız rekâbet gibi olumsuzlukların önünün kesilmesi işçi tarafından işverenin zor durumda bırakılmasının önüne geçilmesi vb. nedenlerle işverenler, istifa eden işçiye İş Kanunu'nun 13. maddesinde öngörülmüş bulunan sürelerde işyerinde çalışmasını istemekte, istifa dilekçesini önel süresinde çalışma şartı koyarak kabul etme yoluna gitmektedirler.
    İstifa dilekçesinin işverenliğe verilmesi, hizmet akdinin haksız olarak işçi tarafından yazılı olarak feshedilmesinden başka birşey değildir. İşçinin yaptığı bu irade açıklamasıyla, işveren, işçinin yaptığı işe işçi aramak zorunda kalmaktadır. Ve bu nedenle de işçinin önel süresi kadar işyerinde çalışmasını isteme hakkına sahiptir. İş Kanunu'nun 13. maddesi, hizmet akdinin taraflarına işçinin işyerindeki kıdem süresine göre hesaplanacak ihbar önellerine uymalarını öngörmektedir. İhbar önellerini tekrarlamaksızın, istifa dilekçesini işverenliğe veren işçinin işyerindeki kıdem süresinin 1 yıl 7 ay olduğunu ve işverenlikçe istifasının önel süresinde çalışması şartıyla kabul edildiğini dikkate alarak sonucu şöyle yorumlayabiliriz:
    İş Kanunu'nun 13/A-c. maddesinde, "Hizmet akdi, işi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra, feshedilmiş olur." hükmü vardır. Yani işçinin istifa dilekçesi verdiği tarihten itibaren, 6 hafta daha işyerinde çalışması gerekmektedir. İşte sorun, bu 6 hafta (42 günlük) çalışma sırasında işverenin müstafî işçiye İş Kanunu'nun 19. maddesinde düzenlenmiş bulunan "yeni iş arama izni"ni verip vermeyeceğidir. Anılan madde metnini bu aşamada okumamız yararlı olacak: "Bildirim önellerin sırasında işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama süresini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. Bu iş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır." Bu maddedeki hükümlerden ve doktrindeki yorumlardan da yararlanarak, istifa eden işçinin iş arama izni talebinin karşılanıp karşılanamayacağını değerlendirebiliriz.
    Genellikle uygulamada ve doktrinde de kabul edildiği üzere, feshin belirli bir süre önce bildirilmesinin bir amacı, işçinin yeni bir iş, işverenin de yeni bir işçi bulmasını sağlamaktır. Bu nedenle İş Kanunu'nun yukarıda metnini okuduğumuz 19. maddesi, bu amaca yönelik hükümleri getirmiştir. Konu hakkında Prof. Dr. Münir Ekonomi, şunları söylemektedir:
    "Yeni iş arama izni belirsiz süreli hizmet akitlerinde, akdi fesheden taraf yönünden bir ayırım yapılmaksızın işçiye tanınmış bir haktır. Sadece işveren değil, işçi hizmet akdini kendisi feshettiği halde dahi, bu iznin verilmesi gerekir. Gerçekten işçinin daima yeni bir iş bulması üzerine hizmet akdini feshedeceği düşünülemez; dilediği zaman örneğin işyerindeki çalışma şartlarından memnun olmadığı için bu yetkisini kullanabileceği dikkate alındığında, yine iş arama iznine ihtiyacı olacağı açıktır. Buna karşılık kanunda bu iznin işçiye 'yeni bir iş bulması için gerekli' olarak verilmesi öngörüldüğünden; kendisi iş bulduğu için hizmet akdini fesheden işçi bu haktan faydalanamaz. Keza, izni kullanmaya başladıktan bir süre sonra iş bulan işçinin de, bundan sonra izin kullanması söz konusu olamaz. İş bulduğu halde bunu gizleyerek iş aramak nedeniyle izin alan işçi sadakat borcuna aykırı hareket etmiş olacağından, işveren hizmet akdini İş K.m. 17/11-d uyarınca derhal feshedebilir." (Prof. Dr. Münir Ekonomi, "İş Hukuku, C. 1, Ferdî İş Hukuku", Teknik Ün. Matb. Gümüşsuyu/İst.- 1976 s. 148).
    Yargıtay Kararlarında da benzer görüşlerin yer aldığı anlaşılmaktadır: "İş Kanunu'nun 18 (şimdi 19) uncu maddesi mutlak olması itibariyle hükmün işçiyi işsiz bırakmamak gayesiyle konulmuş bir hüküm olması dolayısıyla iş akdinin işçi tarafından feshi halinde dahi iş arama izninin verilmesi lâzımdır. (...)" Y.4.HD., 14.11.1959 t.E/9619, K/8102 sayılı Kararı için bkz. Çenberci (İş Kanunu Şerhi, 1984, s. 422, d. 1)
    İşverenin işçiye iş arama iznini vermemesinin hukukî sonucu hususunda doktrinde yaygın olan görüşe göre, "işverenin işçiye iş arama iznini vermemesi, işçiye hizmet akdini İş Kanunu'nun 16. maddesinin II. bendinin (d, e) fıkraları uyarınca, haklı sebeple sona erdirme imkânı verir. Kendisine iş arama izni kullandırılmayan işçi, hizmet sözleşmesini feshetmez ise bildirim önellerinin sonunda iş arama izni süresini karşılayan ücretini talep edebilme hakkına sahip olur.
    ------------------------------------------------------------------------------------

Saygılar sunar, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Nerede
    Turkey.
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Konuyu araştırmaya devam ediyorum ve yarın bir avukatla görüşeceğim.Bu arada konuyla ilgili karara ulaştım:
    --------------------------------------------------------------------------------------
    KARAR: İş aktinin işçi tarafından feshi halinde dahi iş arama izninin verilmesi lazımdır. Ancak iş arama izninin toptan kullanılmasının mümkün olması, bu cihetin işçinin işten ayrılmazdan önce işverene bildirilmiş olmasına bağlıdır#8221;. (Y.9.HD., E.9619, K.8102, T.14.11.1959)
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Bütün bunları buraya yazmamdaki amaç,işverenlerin kanunu kendi çıkarlarına göre yorumlaması ve "işçiden ne kopartırsak kardır" anlayışına olan tepkimdir.Eğer hakkım olanı alabirsem ve bu araştırmalarım bir gün benim durumumda olan birilerine yardımcı olabilirse,ozaman bir şeylerin değişebileceğine inanabilirim.

Nerede
    Turkey.
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Avukatla gorustum ve istfa etsem dahi boyle bir hakkim oldugunu ogrendim.Il calisma mudurlugune gereken sikayetimi yaptim simdi sonucu bekliyorum.

Nerede
    antalya, Turkey.
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

yaptığınız şikayet 4-5 ay sonra sonuçlanır ve büyük ihtimal işveren haklı görülür...
    umarım benim düştüğüm duruma düşmezsiniz...

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

istifa dilekcesi iş arama izni ucret talebi

ihbar önelli istifa dilekçesi örneği

iş arama izni istifa

https:www.hukuki.netshowthread.php7847-istifa-ve-is-arama-izni

Forum