Merhaba,
7 aydır çalıştığım işimden istifa ediyorum.Ancak işyerim, istifa ettiğim için yani işten çıkarılmadığım için günlük 2 saat iş arama izni kullanamayacağımı söylüyor.Şu an fesih dönemi içindeyim ve bu izinlerim kullandırılmıyor.
Ben mi yanlış biliyorum yoksa işyerim mi yanlış bir uygulama yapıyor?
fiili çalışması 1 yılı doldurmayan işçinin zaten yıllık izin hakkı yoktur ve iş akdinizi siz feshettiğiniz için işverenin 2 saat iş arama izni vermesi de söz konusu değil.Aksine istifa etmeniz halinde sizin işverene 4 haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı ödemeniz söz konusu olur.
Forum sayfalarında biraz inceleme yaparsanız bu konudaki pek çok soru ve cevabı bulabilirdiniz.
Cevabınız için teşekkürler ancak sorum yanlış anlaşılmış.
Şu anda 4 haftalık bildirim sürem ve çalışıyorum.Bu 4 hafta süresince ben istifa ettim diye günde 2 saat iş arama izni kullannamıyor muyum?
-------------------------------------------------------------------------------
MADDE 27. - Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir.
İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.
---------------------------------------------------------------------------------
Burada açıkca işçi istifa ederse 2 saatlik izin verilmez şeklinde bir hüküm yok, "bildirim süreleri içinde...", olarak belrtilmiş.Yani esas olan fesih süreci değil midir bu iznin verilmesi için? İhbar süresi içinde zaten çalışacağım için herhangi bir tazminat ödemekle yükümlü değilim.
Sn. Fırat Bayındır
Konuyu biraz daha araştırdım ve Yeni Şafak gazetesinden sn. Tahsin Sınav`ın bir makalesine ulaştım.Aynen değerli görüşlerinize iletiyorum:
------------------------------------------------------------------------------------
İstifa Eden İşçinin İş Arama İzni:
Uygulamada istifa dilekçesini işverenliğe veren işçi, genellikle işyerinde çalıştırılmamakta, istifa tarihi itibariyle ilişiğinin kesilmesi yoluna gidilmektedir. Ancak işverenin işçinin yaptığı işi yapacak işçi bulamaması, işçinin vasfı nedeniyle ikâmesinin kısa zamanda mümkün olmaması, ihbar tazminatı talebi gibi yargı yoluna gidilmek istenmemesi, yeni gireceği iş itibariyle haksız rekâbet gibi olumsuzlukların önünün kesilmesi işçi tarafından işverenin zor durumda bırakılmasının önüne geçilmesi vb. nedenlerle işverenler, istifa eden işçiye İş Kanunu'nun 13. maddesinde öngörülmüş bulunan sürelerde işyerinde çalışmasını istemekte, istifa dilekçesini önel süresinde çalışma şartı koyarak kabul etme yoluna gitmektedirler.
İstifa dilekçesinin işverenliğe verilmesi, hizmet akdinin haksız olarak işçi tarafından yazılı olarak feshedilmesinden başka birşey değildir. İşçinin yaptığı bu irade açıklamasıyla, işveren, işçinin yaptığı işe işçi aramak zorunda kalmaktadır. Ve bu nedenle de işçinin önel süresi kadar işyerinde çalışmasını isteme hakkına sahiptir. İş Kanunu'nun 13. maddesi, hizmet akdinin taraflarına işçinin işyerindeki kıdem süresine göre hesaplanacak ihbar önellerine uymalarını öngörmektedir. İhbar önellerini tekrarlamaksızın, istifa dilekçesini işverenliğe veren işçinin işyerindeki kıdem süresinin 1 yıl 7 ay olduğunu ve işverenlikçe istifasının önel süresinde çalışması şartıyla kabul edildiğini dikkate alarak sonucu şöyle yorumlayabiliriz:
İş Kanunu'nun 13/A-c. maddesinde, "Hizmet akdi, işi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra, feshedilmiş olur." hükmü vardır. Yani işçinin istifa dilekçesi verdiği tarihten itibaren, 6 hafta daha işyerinde çalışması gerekmektedir. İşte sorun, bu 6 hafta (42 günlük) çalışma sırasında işverenin müstafî işçiye İş Kanunu'nun 19. maddesinde düzenlenmiş bulunan "yeni iş arama izni"ni verip vermeyeceğidir. Anılan madde metnini bu aşamada okumamız yararlı olacak: "Bildirim önellerin sırasında işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama süresini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. Bu iş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır." Bu maddedeki hükümlerden ve doktrindeki yorumlardan da yararlanarak, istifa eden işçinin iş arama izni talebinin karşılanıp karşılanamayacağını değerlendirebiliriz.
Genellikle uygulamada ve doktrinde de kabul edildiği üzere, feshin belirli bir süre önce bildirilmesinin bir amacı, işçinin yeni bir iş, işverenin de yeni bir işçi bulmasını sağlamaktır. Bu nedenle İş Kanunu'nun yukarıda metnini okuduğumuz 19. maddesi, bu amaca yönelik hükümleri getirmiştir. Konu hakkında Prof. Dr. Münir Ekonomi, şunları söylemektedir:
"Yeni iş arama izni belirsiz süreli hizmet akitlerinde, akdi fesheden taraf yönünden bir ayırım yapılmaksızın işçiye tanınmış bir haktır. Sadece işveren değil, işçi hizmet akdini kendisi feshettiği halde dahi, bu iznin verilmesi gerekir. Gerçekten işçinin daima yeni bir iş bulması üzerine hizmet akdini feshedeceği düşünülemez; dilediği zaman örneğin işyerindeki çalışma şartlarından memnun olmadığı için bu yetkisini kullanabileceği dikkate alındığında, yine iş arama iznine ihtiyacı olacağı açıktır. Buna karşılık kanunda bu iznin işçiye 'yeni bir iş bulması için gerekli' olarak verilmesi öngörüldüğünden; kendisi iş bulduğu için hizmet akdini fesheden işçi bu haktan faydalanamaz. Keza, izni kullanmaya başladıktan bir süre sonra iş bulan işçinin de, bundan sonra izin kullanması söz konusu olamaz. İş bulduğu halde bunu gizleyerek iş aramak nedeniyle izin alan işçi sadakat borcuna aykırı hareket etmiş olacağından, işveren hizmet akdini İş K.m. 17/11-d uyarınca derhal feshedebilir." (Prof. Dr. Münir Ekonomi, "İş Hukuku, C. 1, Ferdî İş Hukuku", Teknik Ün. Matb. Gümüşsuyu/İst.- 1976 s. 148).
Yargıtay Kararlarında da benzer görüşlerin yer aldığı anlaşılmaktadır: "İş Kanunu'nun 18 (şimdi 19) uncu maddesi mutlak olması itibariyle hükmün işçiyi işsiz bırakmamak gayesiyle konulmuş bir hüküm olması dolayısıyla iş akdinin işçi tarafından feshi halinde dahi iş arama izninin verilmesi lâzımdır. (...)" Y.4.HD., 14.11.1959 t.E/9619, K/8102 sayılı Kararı için bkz. Çenberci (İş Kanunu Şerhi, 1984, s. 422, d. 1)
İşverenin işçiye iş arama iznini vermemesinin hukukî sonucu hususunda doktrinde yaygın olan görüşe göre, "işverenin işçiye iş arama iznini vermemesi, işçiye hizmet akdini İş Kanunu'nun 16. maddesinin II. bendinin (d, e) fıkraları uyarınca, haklı sebeple sona erdirme imkânı verir. Kendisine iş arama izni kullandırılmayan işçi, hizmet sözleşmesini feshetmez ise bildirim önellerinin sonunda iş arama izni süresini karşılayan ücretini talep edebilme hakkına sahip olur.
------------------------------------------------------------------------------------
Konuyu araştırmaya devam ediyorum ve yarın bir avukatla görüşeceğim.Bu arada konuyla ilgili karara ulaştım:
--------------------------------------------------------------------------------------
KARAR: İş aktinin işçi tarafından feshi halinde dahi iş arama izninin verilmesi lazımdır. Ancak iş arama izninin toptan kullanılmasının mümkün olması, bu cihetin işçinin işten ayrılmazdan önce işverene bildirilmiş olmasına bağlıdır#8221;. (Y.9.HD., E.9619, K.8102, T.14.11.1959)
--------------------------------------------------------------------------------------
Bütün bunları buraya yazmamdaki amaç,işverenlerin kanunu kendi çıkarlarına göre yorumlaması ve "işçiden ne kopartırsak kardır" anlayışına olan tepkimdir.Eğer hakkım olanı alabirsem ve bu araştırmalarım bir gün benim durumumda olan birilerine yardımcı olabilirse,ozaman bir şeylerin değişebileceğine inanabilirim.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku