Şirket bilgisayarından bilgileri hdd'ye kopyalamam ve işten çıkartılırken hdd el konulması
Arkadaşlar,
23.03.2009 tarihinden beri 1535 TL brüt maaşla satınalma ve kalite güvence sorumlusu olarak görev yaparken Anadolu yakasında oturuyordum. Ancak evlilik hazırlıklarına başladığım ve sözlümün katip olarak görev aldığı Bakırköy adliyesine yakın olsun diye Avrupa yakasına taşındım. Ve 02.07.2009 tarihinde çalıştığım şirketin Avrupa yakasında bulunan bir rakibine iş başvurusunda bulundum. Ancak görüşmeye gitmedim, özel işlerimin yoğunluğundan dolayı. Bunu, firma ile yaptığım mailleşme trafiği ile kanıtlarım. Hem tarih hem de görüşmeye katılamamamla ilgili firma ile karşılıklı yazıştık.
Sonrasında 23 ağustos günü 1 günlük yazılı izin alarak askeri muayeneye gittim. Ve askerlik şubesi, diyabet ve aşırı kilomdan dolayı beni askeri hastaneye sevketti. Ben bunu yazılı olarak iş verenime bildirdim. Ve 23 ağustos – 6 eylül tarihleri arasında askeri muayene sebebiyle iş yerime gitmedim. İş yerimin bana, işe başladığım tarihte verdiği bir laptop bilgisayar da bu süre içerisinde bende kaldı.
Bu süre içerisinde 2 eylül günü elektro world’ten 1 TB (yani yaklaşık 1024 GB). Ve aldığım gün bir internet cafe’den para karşılığında 500 GB civarında çeşitli MP3 ler filmler aldım. Ayrıca iş yerimin bana verdiği laptop’ta bulunan tüm özel bilgilerimi bu taşınabilir HDD’ye attım ve bilgisayarda sadece işle ilgili dosyaları bıraktım. 6 eylül günü işten çıkartılacağım bana söylenince, çalıştığım şirkette bulunan bilgisayar ana serverında depolanan, kurmakta olduğumuz iso 9001 kalite sistemiyle alakalı benim hazırladığım iso doküman ve formlarını HDD’ye kopyalamak niyetiyle ana bilgisayardaki dosyaları HDD’ye atarken, şirketin diğer departmanlarının yani satış , proje, ar-ge gibi departmanların server’a yedekleme yaptığı, her departmanın ayrı ayrı klasör olarak bulunan, müşterilere gönderilen teknik çizim ve cihaz fiyat teklifleri ile cihaz imalat dosyalarını da HDD’ye aktarmışım. Ben öğle yemeği molasına çıkmadan önce serverdan CTRL+A ile tüm departmanları seçip HDD’ye kopyala yapmıştım ve 1 saatlik yemek molasında bu kopyalama bitti.
6 eylül günü bu kopyalamayı yaptıktan sonra başka hiçbir kopyalama yapmadım ana bilgisayardan. Benim tek amacım, sonradan gireceğim şirketlere referans olsun diye yaptıklarımı gösterebilmekti. Bugün bir malzeme araştırmak için dışarı çıkıp geldiğimde masamda şirketin verdiği laptop ile benim laptop çantamda duran HDD’nin olmadığını gördüm. Patronuma sorduğumda KONUŞACAZ SENLE TOPLANTI ODASINA GİT dedi. Toplantıya 2 firma patronu ve 1 şirket çalışanı katıldı. Bana toplantıda “SEN NE HAKLA BİZİM DOSYALARIMIZI KOPYALARSIN, BUNLARI RAKİPLERE SATACAKTIN DEĞİL Mİ diye çıkıştılar. Ben SİZİN BENİ UZUN ASKERLİK MUAYENEM SEBEBİYLE KOVDUĞUNUZU SÖYLEMENİZDEN ÇOK ÖNCESİNDE BEN FİRMA İLE MAİLLEŞTİM dememe rağmen inandıramadım. Bana FİRMA BİLGİLERİNİ KOPYALAMAN NİTELİKLİ HIRSIZLIĞA GİRER, BEN AVUKATLARIMIZLA 2 GÜNDÜR KONUŞUYORUM, 1-3 YIL HAPİS VE 5000 TL PARA CEZASI VAR dediler. Halbuki ben o bilgileri başka hiçbir yere kopyalamadım.
Benim özel HDD’me el koyup BU HARDDİSKİ 1 YIL BOYUNCA ELİMİZDE TUTACAĞIZ BAŞKA KİŞİLERE BİLGİ VERMEMEN İÇİN dediler. Ben BİLGİLERİ SİLELİM AMA İÇİNDE ÖZEL BİLGİLERİM VAR dememe rağmen vermediler. Bana ŞİRKETİN TÜM TİCARİ VE AHLAKİ HAKLARINA TECAVÜZ UNSURU OLUŞTURDUĞUNDAN ŞİRKETİMİZCE EL KONULMUŞ VE KİŞİNİN İŞ AKDİNİN, İŞ KANUNUNUN 29. MADDESİ GEREĞİ FESHEDİLDİĞİ TEBLİĞ EDİLMİŞTİR diye yazan bir tutanak imzalattılar.
Bu durumda ben, bilgileri HDD’ye kopyalayarak bir suç işledim mi? Ben dava açsam, bilişim polisi tarafından, bilgilerin HDD’den 3. bir bilgisayar veya HDD’ye kopyalamadığım kanıtlanabilir mi? Ve HDD’me el konulmasına dair bir işlem yaptırabilir miyim? Bu konuda bana yardımcı olur musunuz? Banka bilgilerimin, tüm kullandığım bankaların internet şubelerine giriş bilgilerimin yer aldığı özel dosyalar, özel resimler gibi çok önemli bilgilerim var o dosyada.
Cevap: Şirket bilgisayarından bilgileri hdd'ye kopyalamam ve işten çıkartılırken hdd el konulması
Cevap verebilecek olan birisi var mı acaba?
1) Bir şirketin serverındaki bilgileri sadece taşınabilir bir HDD ye kopyalamak suç mudur yoksa o kopyalanan bilgilerin 3. bir yere ya da rakip kişilere verildiği tespit edildiği anda mı suç olur?
2) Şirketin HDD'ye el koyması resmi olarak mümkün müdür yoksa yasadışı iş mi yapmış oldular?
3) HDD'ye kopyaladığım bilgilerin ayrıntılı geçmişlerini polis ortaya çıkartabiliyor mu? Yani HDD'ye kopyaladığım bilgileri HDD'den başka yerlere kopyalamadığımı, ben işten ayrıldıktan sonra kopyalandılarsa hangi tarih ve saatlerde kopyalandıklarını ayrıntılı çıkartabilen programlar var mı bilişim polisinin elinde?
Cevap: Şirket bilgisayarından bilgileri hdd'ye kopyalamam ve işten çıkartılırken hdd el konulması
Merhaba,
İlk öncelikle geçmiş olsun diyelim. Şimdi belirtmiş olduğunuz durum yani yapmış olduğunuz veri kopyalama işlemi tamamen suçtur. Şimdi siz kuruma ait bilgileri depolamış bulunuyorsunuz. Siz bunları belki kötü niyet ile kullanmayacaksınız ama bunu sizden başkası bilemez. Yani bu gibi durumlar bu ispatlanırsa; İlgili mahkeme tarafından gereği yapılır ve gereği düşünülür.
Ben ortalama 10 yıllık bir bilişim şirketi sahibiyim. Bende personel çalıştırıyorum ve bizim firmamızda bir sistem odası (datacenter) bulunmaktadır. Burada bize ve tüm müşterilerimize ait veriler depolanmaktadır. Bu sizin yapmış olduğunuz işlemi yapan bir personelim olmuş olsa hemen işden çıkarılacağı gibi hemen yasal işlemde başlatırılır. Çünkü; Bu bizim ileride iş hayatımızı engelleyebilir, kazancımızı etkileyebilir, güvenliğimizi tehlikeye atabilir hatta kurumsal kimliğimizi zedeleyebilir. Yani şirketinin herşeyini etkileyebilir. Şuan günümüz bilgisayar günü ve artık tüm firmalar tüm işlemlerini bilgisayarlar üzerinden yapmaktalar. Onun için yapmış olduğunuz eylem büyük bir suçu öne sürüyor.
Şimdi siz o şirketin sahibi olsanız ne yaparsınız? Sonuçta siz o verileri iyi niyetle almıştınız ama karşı taraf bunu bilmiyor ve hali ile de riske atmak istemiyor. Bunu kanıtlaması durumunda hem maddi hem manavi tazminat hemde ceza almanızı isteyebilirler.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
go to this web-site
17-06-2025, 15:32:57 in Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku