Üç Kızkardeşe annelerinden biri yaklaşık 900 m2 olan diğeri ise yaklaşık 4500 m2 olan iki adet arsa miras kalıyor. Kardeşler 4500 m2'lik arsayı tapu kadastrodan 3 eşit parçaya bölüyorlar. Böldükleri parçaları “A, B, C” olarak adlandıran kardeşler paylaşım için noter huzurunda kura çekilmesine karar veriyorlar. Yine aynı noter tutanağında bölünen bu üç parselden diğer iki parsele göre tapuda “C” olarak belirtilen ve gerek konum gerek doğal yapısı itibariyle daha avantajlı olan kısmı için kardeşlerin kendi aralarında fikir birliğine vararak aldıkları ortak bir karar neticesinde “parsellerden C parselini kurada çeken kardeş 900m2 olan arsadaki hakkından diğer iki kardeş lehine feragat eder” şeklinde bir kısım ekleniyor ve bu tutanak noter huzurunda üç kardeş tarafından imzalanıyor.

Olay Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinin Yakaören köyünde geçmekte. Adı geçen taşınmazların tapuları üç kardeş adına müşterek tapu. Şimdi benim öğrenmek istediğim hususlar şunlardır.

1- Tapuların müstakil olarak tescil edilmesi mümkün müdür ve nasıl?

2- Kardeşlerden kurada “C” parselinin çeken “Bahçe” üzerindeki hakkından feragat edeceğini bildirmiş olmasına rağmen daha sonra yaşanan bazı aile içi sorunlar yüzünden şimdi imzalanan noter tutanağının geçersiz olduğunu, bahçe olarak tabir edilen taşınmazda kendi hakkıda olduğunu ve kendi imzası olmadan oranın satılamayacağını iddia etmektedir. İmzalanan noter tutanağı gerçekten geçersiz midir? Eğer değilse bahçe için diğer iki kardeş müşterek tapu alabilir mi?

3- C parselinin çeken kardeş kendi arsasının üzerine müşterek tapu olmasına rağmen yazılı veya sözlü rızamız olmadan ev yaptırmıştır. Bu durumda diğer iki kardeşin yasal olarak bu ev üzerinde herhangi bir hakkı ve yaptırımı söz konusu olabilir mi? Eğer var ise bunun karşılığında diğer iki parsel için müstakil tapu ve bahçe için diğer iki kardeş adına olmak kaydıyla müşterek tapu çıkartılması mümkün müdür?

Şimdiden teşekkürler