merhabalar, ben evlilige adım atmak üzere olan biriyim ama evlecegim kişi muhtemelen vekil ögretmen olacak ve muhtemelen de başka bir ilde görev yapacak onu çalıştıgım ile getirebilirmiyim yani o benim bulundugum ile tayin isteyebilirmi...birde tayin şartlarını söylerseniz çok sevinirim bu yüzden evlenemiyoruz cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler.
Sanırım bunun huki olarak değerlendirilmesinden ziyade kurum içi yönetmeliğe bakmanız daha yararlı olur.Benim bildiğim kadaryla sözleşmeli öğretmen olmadıktan sonra bir süre ayrılık yaşasanızda kısa bir süre sonra(kısa sözcüğünn anlamı ülkemizde farklı oluyor) bulunduğunuz ilde bir okulda açık varsa yoksa il milli eğitim müdürlüğüne atanıyor.Ancak hiçbir açığın bulunmadığı için acze düşen çok öğretmenimiz var.Benim bildiğim kadarıyla eşlerin bulundukları ilde açık kadrodan ziyade ayrıca başvuru tarihinden itibaren 360 gün öncesine kadar olan süre zarfında sigortalı olduğunu belirten belgesi olması gerekiyor.Ben size ilgili yönetmelik maddesini vermek isterim daha aydınlatıcı olur.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMENLERİNİN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ
Resmi Gazete Tarihi: 04.03.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26098
MADDE 23-(1) Öğretmenlerin sağlık, eş ve öğrenim durumu özürleri nedeniyle aşağıda belirtilen şartlarda yer değiştirme suretiyle atamaları yapılabilir. Bu özürler nedeniyle yer değişikliği istekleri, hizmet ve özür gereklerinin birlikte karşılanması temelinde değerlendirilir.
b) Eş durumu özrü: Öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı veya bulundukları görev yerinde, yerleşim yerinde ya da ilde çalışmaları gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın bu özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için eşinin, atanmak istediği yerde herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalıştığını belgelendirmesi gerekmektedir.
Bu özür durumundan yer değişikliği isteyenlerden aşağıdaki belgeler istenir;
Eşi; yasama organı üyeliği, belediye başkanlığı, 23/4/1981 tarihli ve 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde belirtilen görevlerde bulunanlar, eşi kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memur olarak görevli olanlar ile sürekli işçi ve sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar, 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu ve bunların dışında özel kanunlarla kurulan kamu kuruluşları ile özel bankalarda çalışanlar, 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu kapsamına girenlerden;
1) Yer Değiştirme Formu,
2) Eşinin çalışmakta olduğu kurumdan/kuruluştan alınacak Görev Yeri Belgesi,
3) Vukuatlı aile nüfus kayıt örneği, son altı ay içindeki evliliklerde Evlenme Cüzdanı örneği.
Eşi; kamu kurum ve kuruluşları dışında 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında sigortalı işçi statüsünde çalışanlardan;
1) Yer Değiştirme Formu,
2) Eşinin çalışmakta olduğu iş yerinden alınacak görev yeri belgesi,
3) Eşinin çalışmakta olduğu işyerinin çalışır durumda olduğunu gösterir bağlı bulunduğu vergi dairesinden veya ilgili meslek teşekkülünden alınacak belge,
4) Başvuru tarihinden itibaren geriye dönük son iki yıllık süre içinde en az 360 gün sigortalı hizmeti olduğunu ve sigortalılığının halen devam ettiğini gösterir belge,
5) Vukuatlı nüfus kayıt örneği veya son altı ay içindeki evliliklerde onaylı evlenme cüzdanı örneği.
Ayrıca birde yönetmeliğin bu kısmını okursanız sizin için iyi olur.
2.2. Eş Durumu Özrü
2.2.1. Eş durumu özründen dolayı iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunacak
öğretmenin eşinin, atanmak istediği yerde herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalıştığını belgelendirmesi gerekmektedir.
2.2.2. Kendisi, eşi askerde veya yurt dışında bulunan öğretmenler ile eşi öğrenci
olanların eş özrüne bağlı yer değiştirme istekleri dikkate alınmayacaktır.
2.2.3. Başvuru tarihinden itibaren geriye dönük iki yıllık süre içinde en az 360 gün
sigortalı hizmeti olduğuna ilişkin bilgiler elektronik başvuru ekranına otomatik olarak
yansıtılacağından, bu duruma ilişkin belge istenmeyecektir. Ancak, elektronik başvuru ekranına yansıtılamayan prim ödemelerine ilişkin belgelerin SSK müdürlüklerinden alınarak eğitim kurumu müdürlüklerine teslim edilmesi gerekmektedir.
2.2.4. Eğitim kurumlarımızda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü
maddesinin (B) bendi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak çalışanların eşleri, eş durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Bu durumda olanlarda SSK prim gün sayısı şartı aranmayacaktır.
2.2.5. Eşleri son iki yıllık süre içinde farklı sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak
çalışan öğretmenlerin eş durumu özründen yer değişikliği isteklerinde eşlerinin iş değişiklikleri nedeniyle farklı statüde geçen hizmetleri birlikte değerlendirilir.
Örnek: Eşi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında herhangi bir kamu kurum
ve kuruluşunda görevliyken ayrılan ve sigortalı olarak bir işyerinde çalışmaya başlayanların süreleri, Emekli Sandığındaki görevleri ile SSK veya Bağ-Kur kapsamındaki çalışma süreleri birlikte değerlendirilecektir. Yine aynı şekilde SSK kapsamında olan bir sigortalının Bağ-Kur kapsamına girmesi durumunda SSK ve Bağ-Kur kapsamında geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilecektir.
2.2.6. Eşleri bir sosyal güvenlik kurumuna (SSK ve Bağ-Kur) bağlı olarak çalışmakta
iken muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmek üzere askere alınanların asker dönüşü yeniden çalışmaya başlamaları hâlinde özür durumundan yer değişikliği istediklerinde, Yönetmeliğin 23’üncü maddesinde belirtilen sigortalılık süresi doldurulmamışsa, askerlikte geçen sürelerin borçlanılması kaydıyla, bu süre sigortalı olarak geçirilen süreler kapsamında değerlendirilir.
2.2.7. Eşleri ülke genelinde faaliyet gösteren ancak merkezi bir ilde olan şirketlerde
çalışanların, eş durumu belgelerine ilave olarak yer değiştirmek istenilen ilde iş yerinin çalışır durumda olduğunu anonim şirketlerde çalışanların işyerinden, diğer şirketlerde çalışanların da vergi dairesinden, belediyeden veya ilgili meslek kuruluşlarından herhangi birinden alınacak belge ile belgelendirmeleri şartı aranır.
Örnek 1: Anonim şirket olan X ilaç firmasının merkezinin İstanbul’da, ilgilinin görev
yerinin de Adana olması durumunda, yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmen Yönetmelikte belirtilen eş durumu belgelerinin tamamını ibraz edecektir. Ancak, eşinin çalışmakta olduğu “işyerinin Adana’da çalışır durumda olduğunu gösterir bağlı bulunduğu vergi dairesinden veya ilgili meslek teşekkülünden alınacak belge” yerine eşin Adana’da çalıştığına dair X ilaç firmasından alınacak görev yeri belgesi yeterli olacaktır.
Örnek 2: Anonim şirketler dışındaki diğer şirketlerden X şirketinde görevli bir kişinin
çalıştığı şirket merkezinin İstanbul’da, ilgilinin görev yerinin de Adana olması durumunda,
öğretmen olan eşinin eş durumu özründen Adana’ya yer değiştirme isteğinde bulunduğunda, Yönetmelikte belirtilen eş durumu belgelerinin tamamını ibraz edecektir. Ancak, eşinin çalışmakta olduğu “işyerinin Adana’da çalışır durumda olduğunu” gösterir Adana Belediyesinden alınacak belge yeterli olacaktır.
2.2.8. Eşi, 506 sayılı Kanunun 20’nci maddesine göre bankalar için kurulmuş olan özel
emeklilik sandığına tabi banka personeli olarak çalışanlar ile baroya kayıtlı olup topluluk sigortası ödeyen avukatlardan sigorta prim belgesi istenmeyecektir. Bunlardan SSK veya Bağ-Kur’a prim ödendiğine dair belge yerine kuruluşun topluluk sigortasına ya da özel emeklilik sandığına prim ödendiğine ilişkin belge ibraz etmesi istenecektir.
2.2.9. Eşi isteğe bağlı sigortalı olan, eşi emekli olan veya eşinden boşanan öğretmenlerin, bu durumlarından dolayı yer değiştirme istekleri kabul edilmeyecektir.
2.2.10. Eğitim kurumlarımızda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesinin (C) bendi kapsamında kısmî zamanlı geçici öğretici olarak çalışanlar özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.
2.2.11. Eş durumu özründen yer değişikliği isteyenlerden aşağıdaki belgeler istenir:
Eşi; yasama organı üyeliği, belediye başkanlığı, 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı
Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde belirtilen görevlerde bulunanlar, eşi kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memur olarak görevli olanlar ile sürekli işçi ve sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu ve bunların dışında özel kanunlarla kurulan kamu kuruluşları ile özel bankalarda çalışanlar, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu kapsamına girenlerden... şeklinde belirtilmiştir.Umarım yardımcı olmuşumdur sorunuz birazda kurumuzun yönetmeliği ekseninde cevaplanabilecek nitelikte kanunlar çerçevesinde değil.İyi Akşamlar...
Ancak şunu özellikle belirtmek isterim ki şu andaki meb kurum içinde sözleşmeli öğretmenler için maalesef bu hak tanınmıyor diye biliyorum.Mağdur bir arkadaşım vardı da ordan...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku