Cinsel istismara maruz kalan çocuklar için 10 ilde başvuru merkezi kuruluyor !

Sağlık Bakanlığı ve Sokak Çocukları Rehabilitasyon Derneği işbirliğiyle yürütülen "Çocuğa Karşı Cinsel İstismarın Gün Yüzüne Çıkarılması Projesi" kapsamında, 10 ilde başvuru merkezi oluşturulacağı bildirildi.

Sokak Çocukları Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat, cinsel istismarın her türünün psikolojik olarak zarar verdiğini, cinsel istismara maruz kalan çocuğun yaralandığını ve içinde bulunduğu güven ortamını sarstığını söyledi.

Cinsel istismara maruz kalan çocukların dünyaya ve kendine olan güveninin sarsıldığına, duygusal ve kişisel ilişkilerinin olumsuz yönde etkilendiğine dikkati çeken Prof. Dr. Polat, olumsuzluğun yalnızca olayın meydana geldiği dönemi değil, ileriye yönelik olarak çok geniş bir zaman dilimini içerdiğini vurguladı.

Cinsel istismar konusundaki suskunluğa son vermek, ailelerin ve toplumun dikkatinin bu konuya çekilmesine yardımcı olmak ve cinsel istismara uğramış kişilere bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini açıklamak için projenin geliştirildiğini kaydeden Prof. Dr. Polat, şöyle konuştu:

"Tüm çocukların cinsel istismara uğrama potansiyeli vardır. Cinsel istismarın çocuk üzerinde uzun süreli olumsuz psikolojik etkileri vardır. Bu tür olaylar, hem aileyi ve hem de toplumu ilgilendirir. Cinsel istismarın sıklığına ve yaygınlığına ilişkin doğru ve tam rakamlar vermek mümkün değildir."

Bu amaçla Diyarbakır, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Samsun ve Elazığ'da başvuru merkezleri oluşturacaklarını söyleyen Prof. Dr. Polat, "Ayrıca bu illerde 'Alo Çocuk Cinsel İstismar' telefon hattı kuracağız. Bu kentlerde doktor, polis ve yerel yöneticilerle eğitim programları düzenleyeceğiz" dedi.