Bir memurun bir olaya karıştığında, idari yaptırım olarak disiplin cezası alacağı ve idarenin elinde işlenen suçun bir derece aşağısı olan başka bir ceza vermesinin mümkün olduğu tüm memurlar tarafından bilinmektedir.Örnek verecek olursak konu meslekten çıkarma ise uzun süreli kıdem ilerleme cezasını verebiliriz.
Disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurullar yönetmelikler ile belirlenmiştir.Buradaki takdir yetkisinin mutlak ve sınırsız bir yetki olmadığı ve yargı denetimine tabi olduğu muhakkaktır. Takdir yetkisinin sınırlarını birazdan anlatacağım ve destekleyen danıştay kararlarınıda istem halinde verebilirim.
Disiplin cezasını vermeye yetkili kurumların, verdikleri kararda, alt ceza uygulanmasından bahsetmemesi DANIŞTAYIN çeşitli Daire kararlarına göre bozma sebebidir.
Demekki disiplin cezası verecek kişi yada kurumlar ilgili kişinin alt ceza uygulamasını konuşmak tartışmak ve alt ceza uygulamıyorsa bunun neden uygulanmadığını kararda belirtmek zorundadırlar.
Peki alt cezayı usulen kurulda tartışıp ve kendilerine göre gerekçe bulan disiplin kurullarına ne demeli?
ÖRneğin bunu sözde tartışmış ve SUÇUN NİTELİĞİ,İŞLENİŞ ŞEKLİ ve MESLEK ÖZELLİĞİ diye gerekçeler ile alt ceza uygulanmasına gerek görülmemiştir.Diyen disiplin kurullarının olduğunu hepimiz biliyoruz.
Oysaki danıştayın en üst kurumu olan danıştay idari dava dairesi bu gerekçeyide gerekçe olarak saymamıştır.Ve böyle bir kararın hukuka aykırı olduğu gerekçei ile verilen meslekten çıkarma kararını bozmuştur.Bu kararda alt cezayı kurulda tartışıyorsan ilgili maddeye göre tartışacaksın ve buna göre karar vereceksin demektedir.PEki nedir bu ilgili madde her memurda değişir mi şartları nelerdir?
1-Kararın verildiği güne kadar geçmiş hizmetleri olumlu olmak
2-Kararın verildiği güne kadar sicilleri iyi yada çok iyi olmak
BUraya kadar anlatmak istenilen ilgili memurun kararın verildiği güne kadar geçmiş hizmetleri ve sicilleri iyi ise ve disiplin kurulu bu durumda alt ceza vermek zorundadır.
aynı zmanda idarenin elinde bulunan takdir yetkisini aynı durumda olan aynı disiplin suçunu işleyen iki memur arasında farklı kullanmasıda eşitlik ilkesine aykırı olduğu için danıştayın bozma sebepleri arasındadır.Eğer tanıdığınız bir memur işlediğiniz suç ile aynı suçu işlemiş ve alt cezadan yararlanmış ise o memurun bilgilerini yazın ve takdir yetkisinin keyfi kullanıldığını belirtin.BUda idareye karşı mahkemede sizin elinizi güçlendirecektir.
Danıştay kararlarına göre suçun niteliği memuriyete engel değilse kişiye alt ceza uygulamak gerekir.Şöyleki bir memur adli olarak yargılanıp 3 yıl ceza almış ise bu kişinin zaten memuriyete engel bir hali vardır ve alt ceza verilmesi hukuka aykırıdr.yada kişi yüz kızartıcı suç olarak tabir edilen suçlardan ceza almıştır.Bunada alt ceza verilemez çünkü kişinin memuriyete engeli vardır.Nitekim bu durumu destekleyen bir çok danıştay kararı vardır.
SADECE MEMURİYETE ENGEL HALİNİZ OLMALI YADA SİCİLLERİNİZ İLE İLGİLİ SORUN OLMALI
UMARIM ANLATABİLDİM HEPİNİZE KOLAY GELSİN CEZASIZ İYİ GÜNLER
Emeğine sağlık çok güzel yazmışsın, ancak memlekette '' BEN YAPTIM OLDU'' anlayışıyla işletilen bir hukuk düzeni başgöstermiş durumda.Ben tahmin ediyorum iilerleyen senelerde bu nedenle bu ülke A.İ.H.M aracılığğı ile çok fazla miktarlarda tazminat ödemek zorunda kalacak. Demek istediğim bundan önceki mahkemelerle şimdiki mahkemelerin verdiği kararlar çok zıt,sanki şimdiki mahkemeler başka bir devletin mahkemesi ve başka bir kanunla karar veriyor. Allah sonumuzu hayır etsin.
kesinlikle sana katılıyorum abi.benim numaram var olması lazım sende irtibatı koparmayalım.Elimde çok guzel emsal karalar var.Belki birbirimize faydamız dokunur
Başımdan geçtiği için bu konuyu geçen ay bayağı araştırdım.Ama idare bi kılıfını bulup yapacağını yapıyor. Ben yanlış anlamadan mütevellit yüzde 95 takipsizlik ile sonuçlanacak adli bir olayın sanığı olduğum. Haksız yere sürüldüm. Emsal dersen daha bana soruşturma bile açılmamışken, daha ağır suçlarla yargılanan ve ceza alanlar aynı yerinde duruyor. Benim yer değiştirilmem keyfi ve haksız ama gelde anlat. Bölge idareye de versem BİMER e ayrımcılık yapılıyor diye mailde atsam. idare yolunu bulup biz onu cezasından dolayı değil, orada ihtiyaç için değiştirdik deyip yapacaklarını yaparlar ben bir çare bulamadım.Artık her işte bir hayır vardır diyorum.
Polis memuru değilim.
Haklılığım konusunda, inanın tarafsız olarak olayıma bakabilen her şahıs bukadar da olmaz diyorlar. Malum; her olay kendisine has değerlendirilir ve hiçbir olay birbirinin aynısı değildir, vb tabirler ile kılıflar hazırlanıyor. Her olay zaman bakımından aynı hiç olamaz.
AİHM gitmeden önce yapmam gereken son adımı da sağlam yapmak istiyorum.
idarenin takdir yetkisi sınırsızmıdır?Atamalarda idare eğer isterse memuru branşı veya uzmanlık alanı dışında , branşında çalışamayacağı illere atama...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku