Hukukçu değilim maalesef, ama ilgiyle takip ettiğim bu siteye ben de bir şeyler katmak istedim. Geliboluda yaşadığım ve Çanakkale Savaşının geçtiği yerlerde ve şehitliklerde gönüllü mihmandarlık yaptığım için Çanakkale Savaşı ile ilgili bir paylaşım yapmak istedim.

Çanakkale Savaşında mehmetçik düşmanla,açlıkla,susuzlukla,sinekle,mikrop ve enfeksiyonlarla savaşmıştır. Bunlar yetmemiş bir de doğaya da kafa tutmuş, can vermiş ama toprak vermemiştir.

1915 Kasım ayının en önemli olaylarından biri 26 Kasım 1915 günü saat 16:00 sırasında başlayan lodos sonra yağan yağmur ve arkasından gelen sel ve don afetidir.

Akşama doğru başlayan yağmur karanlık battıktan sonra şiddetini artırmış, siperler ve hendekler ansızın suyla dolmuştu. Bir kısım erler selde boğulmuş, büyük bir kısmı da siperlerden çıkarak yüksek bir yere tırmanmak zorunda kalmıştı.

27 Kasım 1915 günü çok soğuk bir poyraz esti. Türk askerleri ihtiyatlarla değiştirildi.27/28 Kasım gecesi de şiddetli fırtınayla karışık kar yağmaya başladı 29 Kasıma kadar bu fırtına devam etti. Isı sıfırın altında 10 dereceye kadar düştü.Yağmurla ıslanan ve arkasından da soğuğu yiyen Türk askerlerinin binlercesi hastalandı ve soğuktan donanlar oldu.

Bu afet neticesinde 6 ncı, 9 ncu, 11 nci ve 12 nci Tümenlerimizden 53 kişi boğulmuş, 248’i donmuş, 255 kişi de kaybolmuştu. Toplam 556 kişi zayiat vermiştik. Bu afet İngilizlerin olduğu kesimde de büyük zarar vermişti. İngiliz inceleme komisyonunun raporuna göre; 280 İngiliz eri donmuş veya boğulmuş,16.000 kişi de hastalanmıştı.