+ Konuyu Yanıtla
1 den 4´e kadar toplam 4 ileti bulundu.

Konu: İcra kefilliği hakkında bir soru

İcra kefilliği hakkında bir soru Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Jul 2010
    Nerede
    istanbul
    İletiler
    15
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı İcra kefilliği hakkında bir soru

    Öncelikle herkese merhaba,

    2007 yılında bir akrabama senet üzerinden kefil olmuştum senetleri ödemeyince hakkımızda icra takibi başladı bu süreç içerisinde borcun %70 lik bir kısmını ara ara ödeme yaparak ben ödedim kefil olduğum kişinin üzerine bir iş yeri vardı abisinin işletmesine rağmen iş yeri onun üzerineydi orayada haciz gitti abiside bu duruma engel olmak için icra kefili oldu ve paranın %30 luk bir kısmını ödedi. Borç bu şekilde kapanmış oldu ben akrabam olduğu için ödedim parayla ilgili herhangi bir yaptırımda bulunmadım.

    Fakat abisi bu ödediği parayı talep için dava açacakmış bunun kardeşinin hiç birşeyi olmadığını göz önünde bulundurarak bu olayın gene bana yansıyacağını düşünüyorum. Kardeşininde bu durumdan haberi var gerçekten zor durumda kaldım bariz bir şekilde beni daha fazla mağdur durumda bırakmak istiyorlar.

    Bugün avukatımla görüştüm öncelikle kendisi ikilemde kaldı sana yansıyabilirde yansımayabilirde şeklinde emekli bir icra hakimine danıştım oda aynı şekilde hukukda herşey olabilir sana gelebilirde gelmeyebilirde şeklinde bir açıklamada bulundu.

    Sormak istediğim soru şu icra kefili ödediği para için talepde bulunursa kefilin burdaki durumu ne olur ? Asıl alacaklıya gitmesi gerekmezmi ?



    Hukuki NET Güncel Haber

    İcra kefilliği hakkında bir soru konulu yargıtay kararı ara
    İcra kefilliği hakkında bir soru konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Jun 2009
    Nerede
    istanbul
    İletiler
    756
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: İcra kefilliği hakkında bir soru

    Aşağıda yer verdiğim Yargıtay karaına göre diğer kefilin size rücû etmesi mümkün değildir. Tam tersine siz diğer kefilden daha fazla oranda ödeme yaptığınız için yaptığınız ödemenin fazlaya dair kısmını diğer kefilden talep etme hakkınız vardır. Böyle bir talebin yargılama yapılmadan,yani ilamsız takiple yapılamayacağını da bilmelisiniz.

    T.C.
    YARGITAY
    3. HUKUK DAİRESİ
    E. 1999/1445
    K. 1999/1605
    T. 22.2.1999
    • BİRLİKTE MÜTESELSİL KEFALET ( Kefillerin Sorumluluğunun Eşit Olması )
    • KEFALET SÖZLEŞMESİ ( Birlikte Müteselsil Kefillerin Sorumlulukları )
    • RÜCU ( Birlikte Müteselsil Kefillerden Birinin Hissesinden Fazla Ödeme Yapması )
    • MÜTESELSİL KEFALET ( Kefillerin Müşterek Borçlu ve Müteselsil Kefil Olmaları )
    818/m.146,488/2,496
    ÖZET : BK.nun 488/2. maddesi asıl borçlu ile birlikte müteselsil kefil arasında, kefil birden fazla ise kefiller arasında teselsülü kabul etmiştir. Kefillerin sorumluluğu aksi kararlaştırılmadığı takdirde eşit orandadır. Kefiller müşterek borçlu ve müteselsil kefil durumunda olduklarından kefillerden birisi hissesinden fazla ödeme yapmışsa diğer kefilleri hisseleri oranında rücu hakkını haizdir. Adi kefalette de aynı esasların uygulanması gerekir.
    DAVA : Dava dilekçesinde 63.578.059 lira için takibe yapılan itirazın iptali ile takibin devamına karar verilmesi, icra inkar tazminatına hükmedilmesi ve masrafların davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    KARAR : Davacı, 3. kişi Kıvanç'ın Z..... Bankasından almış olduğu kredi borcuna davalı ile birlikte müşterek borçlu ve müteselsil kefil olduklarını, Kıvanç'ın borcunu ödememesi üzerine edimin muaccel hale gelen bölümünü 13.7.1998 tarihinde bankaya tediye ettiğini, ödemiş olduğu paranın 1/2'si olan 63.578.059 liranın tahsili için aleyhinde icra takibine başvurduğu halde davalının itirazı nedeni ile takibin durduğundan bahisle haksız itirazın iptali ile icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı, davayı kabul etmemiştir.
    Mahkemece, davalının da davacı gibi kefil olduğunu, borcu ödeyen davacının asıl borçluya rücu etmesi gerektiğini, kefilliğe kefalet söz konusu olmamakla diğer kefile başvurma yetkisinin bulunmadığı görüşü ile davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
    Dava konusu uyuşmazlık, Borçlar Kanununun 488. maddesinde düzenlenen birlikte kefillerin, birbirlerine rücuundan doğmaktadır. Davacı ve davalı; 3. kişi için, banka tarafından verilen krediye müteselsilen kefil olmuşlardır. Davacı, bu kefalet sebebi ile bankaya ödediği borcun yarısını diğer müteselsil kefil davalıdan, birlikte kefillerin birbirlerine rücu hakkına dayanarak istemektedir.
    Borçlar Kanununun 488. maddesinin ikinci fıkrası, asıl borçlu ile birlikte teselsül halinde, kefiller arasında da teselsülü kabul etmiştir. Burada kanuni teselsülün varlığı sözkonusudur. Maddede bu husus "kefiller, gerek asıl borçlu ile beraber gerek kendi beyinlerinde ( aralarında ) müteselsil olmaklığı iltizam etmişlerse herbiri borcun tamamından mesul olup ancak, diğerlerinin hissesi için onlara rücu hakkını haizdirler" şeklinde ifade olunmuştur. Borçlar Kanununun 488/2. maddesindeki bu hüküm, aynı Kanunun 146. maddesinde düzenlenen, müteselsil borçlular arasındaki rücu ilişkisinin özel bir uygulama yerinden ibarettir. Maddeye göre, kefiller gerek asıl borçlu ile beraber ve gerek kendi aralarında müteselsil olmaklığı kabul etmişlerse her biri borcun tamamından sorumlu olup, ancak diğerlerinin hisseleri için onlara rücu hakkını haizdirler.
    Öte yandan 488. maddede müteselsil birlikte kefaletle rücu ilişkisi açıkça düzenlendiği halde, adi birlikte kefillerin rücu durumu açıklanmamıştır. Ancak, adi birlikte kefillerin rücu ilişkisini yine kefalet hükümlerinden çıkarmak mümkündür. Payından fazla ödemede bulunan birlikte kefilin, diğerlerine rücuuna halefiyet prensiplerine tabi kılmak gerekir. Borçlar Kanununun 496. maddesi uyarınca kefil eda ettiği şey nisbetinde alacaklının haklarına halef olur. Bu haklar arasında alacaklının, diğer birlikte kefillere müracaat hakkı da mevcuttur. Eğer aksi kararlaştırılmamış ise, Borçlar Kanununun 146. maddesi kıyas yolu ile uygulanacak, her kefil alacaklıya yapılan ödemeden aynı payı üzerine alacak ve kendi payından fazla olan ödeme oranında diğer birlikte kefillere rücu edecektir. Şu hususta açıklanmalıdır ki, müteselsil birlikte kefaletle de kefillerin herbirine iç ilişkide düşen sorumluluk payı başka türlü kararlaştırılmış olmadıkça, bunların eşit paylarla sorumlu tutulmaları gerekir.
    Yukarıdaki bilgiler ışığı altında varılacak sonuç şudur: Sözleşmede gerek borçlu ve gerekse kefiller müşterek borçlu ve müteselsil kefil durumunda olduklarından davacının hissesinden fazla ödediği ve davalı hissesine isabet eden borç miktarına rücu hakkı sebebiyle tahsili isteğinde bulunması mümkündür. Taraflar adi birlikte kefil olsalar bile yukarıda açıklandığı üzere kendi payından fazla ödeyen kefilin, diğer birlikte kefile, halefiyet yolu ile rücu hakkı mevcuttur. O halde, mahkemece yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince ( BOZULMASINA ), peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 22.2.1999 gününde oybirliğiyle karar verildi. kaynak kazancı hukuk

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Jul 2010
    Nerede
    istanbul
    İletiler
    15
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: İcra kefilliği hakkında bir soru

    Merhaba,

    Konuyla ilgili tarafıma ödeme emri geldi avukatım aracılığı ile itirazda bulundum aradan bir süre geçti tekrar bir ödeme emri geldi tekrar itiraz ettik.

    Konuyla ilgili bundan sonraki süreç ne olacaktır acaba yardımlarınızı bekliyorum.

    Şimdiden teşekkürler.

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Jun 2009
    Nerede
    istanbul
    İletiler
    756
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: İcra kefilliği hakkında bir soru

    Bir avukatınız olduğuna göre kendisinden görüş ve fikir almanız daha doğru olur. Burada yaptığınız kısa anlatımla verilecek yanıtlar probleminizin çözümüne katkı sağlamayabilir.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

kefilin rücu hakkı site:www.hukuki.net

icra kefilliği nedir

icra kefilliğinin iptali davası

Forum

Benzer Konular :

  1. [İcra takipleri] Evkur borç kefilliği hakkında
    Merhaba, Evkurdan alışveriş yapan yakınıma 2013 yılında kefil olmuştum fakat borcu ödemediği için 2014 yılında icra dairesinde 11.390 tl...
    Yazan: Husnukndk Forum: İcra ve İflas Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 27-06-2019, 02:39:32
  2. İcra davasında vekalet ücreti hakkında soru [Resimli]
    Söz konusu icra davasında aşağıdaki resimlerde de görüldüğü gibi vekalet ücreti devamlı azalmaktadır. Bunun nedeni nedir? Teşekkürler. ...
    Yazan: Cosillium Forum: İcra ve İflas Hukuku
    Yanıt: 3
    Son İleti: 28-09-2017, 14:28:28
  3. İcra hakkında bir soru
    https://www.hukuki.net/showthread.php?89958-Kurs-Hırsızlığı ilgili konudaki sözleşme ve yönetmeliğe göre ihtarname gönderdim ihtarname...
    Yazan: carso Forum: İcra ve İflas Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 22-09-2011, 14:26:38
  4. Ödeme Emri Yapılan İcra Hakkında Birkaç Soru
    Öncelikle herkese yardımları için teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dilerim. Forumda gerekli aramayı yaptım, benzer konuları inceledim ancak...
    Yazan: buzdagi83 Forum: İcra ve İflas Hukuku
    Yanıt: 3
    Son İleti: 04-12-2010, 00:44:35
  5. İcra kefilliği hakkında
    Selam arkadaşlar. Çok güvendiğim arkadaşıma 34000ytl olan bir senedine kefil oldum.Senedi ödeyememiş.Daha sonra arkadaşımın iş yerine benimde evime...
    Yazan: muratyin Forum: İcra ve İflas Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 03-10-2008, 17:15:33

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.