Merhabalar, şimdiden yardımlarınız ve görüşleriniz için teşekkür ederim.

bir arkadaşımın forumdayanıt bulması için bana mal ile yolladığı mesajı aktarıyorum

2003 yılından bu yana (yaklaşık 7 yıldır) evliyim.
Ben bir kamu kurumunda göre yapıyorum eşim ise özel bir şirkette asgari ücretle çalışıyor.
5 yaşlarında bir kızımız var. Benim ailem bizimle aynı şehirde, eşimin ailesi ise başka bir şehirde ikamet ediyorlar.
Eşimle aramızda bir iki ay kadardır süregelen bir problem var. Kabul ediyorum ki hata benim. Eşimi fiziksel olarak olmasa da duygusal olarak adattım. Benim için bunun artık tartışılacak bir tarafı yok. Boşanmak istiyorum. Eşim olaydan haberdar ancak son zamanlarda olayların durulduğunu ve üzerinin kapandığını (yani benim vazgeçtiğimi) düşünüyor ya da öyle davranıyor. Ben ise onu karşıma alarak boşanma konusunda karar verdiğimi ve mümkün olduğu kadar sancısız olarak bitirmek istediğimi söyleyeceğim. Kuvvetle muhtemeldir ki onunla bir çok konuda anlaşacağız. (nafaka tazminat vs) ancak endişem şudur ki eşim bana ayak bağı olması düşüncesi ile kızımı bırakıp gitmeyi planlıyor. (olaylardan haberdar demiştim ya) hatta bir kaç günlüğüne evi terkederek çocuğu da bırakarak başka bir şehie gitti. Ben boşanma konusunda kararlıyım. eşim de büyük olasılıkla bunu kabul edecek. (Böyle bir durumda konuşalım beni aldatma ben çekileyim diyor) Ancak çocuğa o da bakamayacağını söyleyecek ben de zaten bakamam. Anne gibi olmaz bunu o da biliyor ama medan bana kalmasın düşüncesi ile bunu yapabilir.

Öğrenmek istediğim hususlar:

1) her iki taraf ta çocuğun velayetini almak istemediklerini beyan ederlerse;

Çocuk hakim tarafından uygun görülen tarafa mı bırakacak,

Yoksa SHÇEK gii bir yurda mı yerleştirilecek

çocuğun yaşı itibari ile anneye bırakılma ihtimalinin çok çok yüksek olduğu doğru mudur?

2)iştirak nafakasına hükmedileceği ortada peki çalışan anne için yoksulluk nafakasına karar verilir mi?

ortalama olara iştirak ve yoksulluk nafakası (aşağı yukarı) ne kadar bağlanır. aklıma takılan adı üstünde iştirak nafakası denilen şey tarafların çocuğun ihtiyaçlarını karşılamaya iştirak etmeeri midir? böyleyse çocuğun velayetinin babaya bırakılması durumunda anneden iştirak nafakası talep edilebileceği doğru mudur? anne çalışmaz ve işten çıkarsa baba yine de iştirak nafaka isteyebilir mi?

3)dava açılmadan anne anlaşmalı boşanmaya ikna edilirse ve tazmina talebi olmadığı boşanma protokolüne yazılırsa bu taep kabul edilir mi? sonuçta aldatmayı ispatlayacak bir delili yok. sadece beyan edebilir.

4) anlaşmalı boşanma prtokolü yapılsaacak velayet konusu hakimin tadirine bırakılsa durum ne olur

saygılarımla