Sağlık Bakanlığı 2010 / 5 personel alımı için kılavuz yayınladı ve ÖSYM aracılığıyla tercihleri almaya başladı. Kılavuzda Başvuru Genel Şartları bölümünün 4 üncü maddesinde “ Unvan değişikliği suretiyle atanabilecek durumda olanlar hariç olmak üzere, halen sağlık bakanlığı hizmet birimlerinde 657 SDMK nın 4/B maddesine göre sözleşmeli olarak çalışanlar, bu pozisyonlara tercih yapamayacaktır.” denilmektedir.
Ancak Kılavuzda böyle yazmasına ve kanunla da engellenmesine rağmen tercih ekranı bu çalışan arkadaşlara açılmaktadır ve tercihleri alınmaktadır. İş böyle olunca da şartlara uymayan, zamanında yüksek puan almış ve çalışan arkadaşlar tercih yaptığı halde atanamayacak ve pozisyonlar boş kalacaktır.
Sorum şu: Örneğin ben işsiz olarak 79 puanla Antalya’yı tercih ettim diyelim. Başka 4/B li olarak çalışan arkadaş da (engellenmediği ve sağlık bakanlığı tarafından gerekli önlem alınmadığı için) 80 puanla Antalya’ yı tercih etmiş olsun. Atamalar yapıldığı zaman 4/B li olarak çalışan arkadaş Antalya’ ya yerleşir ve ben açıkta kalırım. Yerleşen arkadaş da şartlara uymadığı için göreve başlatılmaz ve Antalya boş kalır. Bu durumda sağlık bakanlığı ve ÖSYM hukuksuzlukları önlemek için gerekli tedbirleri almadığından ben yerleşememiş olurum. Bu durumda ne gibi hakkım olur? Mahkemeye taşısam kazanma şansım var mı? Mahkemeden ne gibi kazanım elde ederim?
Cevap: Personel Alımını Mahkemeye Vermek İstiyorum.
Mahkemeden önce, bu mahzurları belirten bir dilekçe ile Bakanlığa başvurmanız yararlı olabilir... Zira bakanlık da böyle aksamalara meydan vermek istemeyecektir....
Cevap: Personel Alımını Mahkemeye Vermek İstiyorum.
Kardeşim üniversite hastanesinde açıktan atanarak 4/B sözleşmesi ile sağlık personeli olarak çalışıyor. ÖYSM’nin yaptığı KPSS2010/5 Sağlık Bakanlığı atamasında 30.06.2010 tarihinde Adana Devlet hastanesini 4/B’li sağlık teknikeri olarak kazandı. Fakat Ekteki “4/B kanun değişikliği.htm” dosyasında “BÜTÇE KANUNLARINDA YER ALAN BAZI HÜKÜMLERİN İLGİLİ KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERE EKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN” Kanun no:5917 madde 47-5 bendinde yer alan
“(5) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;
a) 4 üncü maddesinin (B) fıkrasının;
1) Birinci paragrafında yer alan “kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. (36 ncı maddenin II - Teknik Hizmetler Sınıfında belirtilen görevlerde yukarıdaki fıkra uyarınca çalıştırılanlar için, işin geçici şartı aranmaz.)” ibaresi “Bakanlar Kurulunca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde kurumun teklifi ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca vizelenen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.” şeklinde değiştirilmiştir.
2) Son paragrafında yer alan “ve bu hususlara ilişkin esas ve usuller Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır.” ibaresi “, pozisyon unvan ve nitelikleri, sözleşme fesih halleri, pozisyonların iptali, istihdamına dair hususlar ile sözleşme esas ve usulleri Devlet Personel Başkanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.” şeklinde değiştirilmiş ve aynı paragrafa “Bu şekilde istihdam edilenler, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmelerinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içerisinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler.” cümlesi eklenmiştir.”
İfadesindeki 2.maddeye göre 4/B’li personel tek taraflı sözleşmeyi feshederse fesih tarihinden itibaren 1 yıl igeçmedikçe kurumların sözleşmeli pozisyonlarında istihdam edilemezler diye görünüyor. Bu durumda kardeşim istifa ederse bu maddeyi ihlal etmiş mi oluyor?
Ayrıca Kardeşimin yerleştirmesinin yapıldığı ÖSYM’nin KPSS 2010/5 tercih kılavuzunun (ekte 20105GenelAciklamalar.pdf dokümanı) 6. Sayfasında “BAŞVURU GENEL VE ÖZEL ŞARTLARI” bölümünün 3. Maddesinde
“Sağlık Bakanlığı hizmet birimlerinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesine göre sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken, 28 Haziran 2009 tarihinden sonra hizmet sözleşmelerini kendi istekleriyle feshedenler, bu pozisyonlara tercih yapamayacaktır.”
İfadesi yer alıyor ve kardeşim Üniversite hastanesinde 4/B’li olarak çalıştığı için Sağlık Bakanlığı için bu maddeye göre tercih yapmıştı.
Kanunda yer alan hüküm ile tercih kılavuzunda yer alan hükümler bizi tereddüte düşürdü. Üniversite hastanesinden istifa edip Devlet hastanesine başvurduğunda ya da müracaat komisyonunca durumundan ötürü başvurusu kabul görmeyebilir mi?
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku