Değerli Dostlar,
Temmuz/1989 yılında ülkemizin saygın ve ciddi bir kurumunda çalışmaya başladım.Yılda 16 maaş (12maaş+4 maaş ikramiye),yakacak ve ayda bir yol parası almaktaydım.ÖÖnceleri her 3 ayda bir çift maaş alırken, daha sonra her ay maaş + 1/3 maaş (İkramiye),şeklinde ödenmeye başlandı.

Ocak/2002 yılında sebepsiz olarak, hiç bana sorulmadan,haber verilmeden ve tek taraflı olarak her ay aldığım maaşın 1/3 oranındaki ikramiye kesildi ve bu tüm çalışanlar içerisinde sadece bana yapıldı. Bir yanlışlık olduğu düşüncesi ile önce sözlü olarak birkaç kez itiraz edip ikramiyemin bağlanmasını söyledim. Üst yönetimdeki değişmeler nedeniyle oluşan insiyatifsizlik yüzünden, bir neticeye varamadım.Bu sıkıntı ve stress içerisinde kalp krizi geçirdim.

Nisan/2004'de ihtar tarzında bir yazı yazarak ikramiyelerimin düzeltilmesini ve geçmişe doğru alacaklarımın ödenmesini talep ettim. Ancak bu olayla birlikte ilişkiler koptu ve ben ve aynı işte yönetici kadrosunda çalışmakta olan eşim işten atılmakla tehdit edildik.

Tekrar üst yönetim değişmesi ile ümitlendikse de değişen birşey olmadı ve Kasım/2008'de ben,birkaç ay sonra da eşim işten çıkarıldı.İşe iade davası açtık ve kazandım.Tazminat ödediler.

Şimdi geçmişe dönük ikramiyeler ve buna bağlı olarak eksik ihbar tazminatı için dava açmak istiyorum.İspatlamak açısından ikramiye aldığımı gösteren eski maaş bordrolarımın elimde olması yanı sıra işyeri İnsan Kaynakları sitesinde de çalışanlara sunulan olanaklarda 16 maaş verildiği yazıyor.

Bütün bunlara rağmen dava ile ilgili bazı tereddütlerim oluştu.Şöyle ki:

1-Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 13.09.2001 tarih ve E. 2001/9759, K. ile 'Bir an için ikramiye ödemesinin
mevcut olduğu kabul edilse bile, iki yıldan beri ödenmediği ortada olduğuna
göre böyle bir durum artık is sartı haline gelmis sayılmalıdır.'demekle işveren tarafından iki yıl ikramiye ödememesini mükafatlandırıyor.Kaldı ki işveren bunu işten atma tehdidi ile ve fesatla yapacağı tahmin edilebilmektedir.
Ancak benim durumumun bu karardan bazı farklılıkları olduğu da söylenebilir.Örneğin sadece bana uygulanmış olması, yazılı itirazımın olması ve ikramiye aldığımı,işverenin de böyle bir uygulamanın olduğunu reddedemesi gibi.

2-Zaman aşımı dolayısı ile dava kaybedilebilir mi? Diğer bir endişe kaynağım. 5 yıl öncesi için zaman aşımı kesin de,beş yıl işin ikramiye talebim olabilir mi?

Bu konuda bana yardımcı olursanız size çok minnettar kalacağım.

Saygılar