merhabalar
geçtiğimiz hafta çeşitli nedenlerle işe geç kaldım.haftada 3 kez işe geç kalmanın tazminatsız olarak işten ayrılmak ile sonlanabileceğini duymuştum.sorum şu geçen hafta ben bu kuralı çiğnedim.
işyerinin beni bunu sebep göstererek işten çıkarması için ne kadar zamanı var? bir zaman aşımı süresi var mı?yani belki 1 yıl sonra falan beni bu sebeple işten çıkarabilirler mi?
herkese teşekkür eder .iyi çalışmalar dilerim
merhabalar,öncelikle işveren bu durumda ihtar vermesi gerekiyor ve 3. ihtarın sonunda sizi işten çıkarabilirler ve bu durum kişinin işakdinin işveren tarafından derhal feshedilmesinde geçerlidir. yani size herhangi bir ihtar verildi mi!!!! (sözle ama yazılı olması geçerliliğini güçlendirir)ve son ihtardan sonra size 6 iş günü içinde bildirim yapıldı mı!!!anlayacağınız üzere son ihtar cezasını almış olsanız bile bir yıl sonra işten çıkarılma kanuni değildir.
kolay gelsin
ilginiz ve verdiginiz bilgi için çok teşekkür ederim.
bana herhangi bir ihtar vermediler.sanırım o yüzden bir sorun yok.ben sadece kanunen haksız duruma mı düştüm diye endişelenmiştim. iyi çalışmalar dilerim.
Sayın ahmetm;
Sizin sorunuza iki açıdan cevap vermek gerekir.
1) Tazminat (alacak) davası açısından,
2) işe iade davası açısından.
TAZMİNAT AÇISINDAN: İşe 3 gün geç gelmek işe tazminatsız son vermeyi gerektirmez, yasada da böyle bir hüküm zaten yoktur. İş Yasası'nın 25/II-g maddesine göre, iki gün üst üste veya bir ay içinde 3 gün işe maazeretsiz gelmeyen işçinin işine tazminatsız son verilebilir. işçinin geçerli bir maazereti varsa bu hüküm işletilemez. İşverenin bu hükmü işletebilmesi için bu hakkını devamsızlığın bittiği andan itibaren 6 iş günü içinde kullanması gerekir (İş yasası, mf. 26). 6 işgününden sonra bu hakkı kullanamz, kullanırsa ihbar ve kıdem tazminatını ödemek zorundadır. Sizin 3 gün geç gelmeniz işe tamamen gelmemek anlamında olmadığından, bu hüküm kapsamında değildir ve tazminatsız işinize son verilemez.
İŞE İADE DAVASI AÇISINDAN: işçinin devamsızlığı, yukarıdaki (25/II-g'deki) boyutta değil, ancak işçi işe geç gelmeyi alışkanlık haline getirmişse, işine tazminatlı olarak son verilebilir. Bu devamsızlık dolayısıyla işçinin işine son verilmeden önce mutklaka savunmasının alınması zorunludur (İş Yasası, md. 19). Savunma alınmadan bu sebepten işine son verilmiş ise işe iade davasının kabul edilmesi gerekir.
İşe geç gelmek veya devamsızlık yapmaktan dolayı işçiye ihtar vermek diye bir yasal düzenleme iş yasasında yoktur. Ancak, her geç gelmede ihtar verilirse işverenin elinde ileride kullanacağı delillerdir bunlar. Yasal bir gereklililk değil, ihtiyaridir ve ileride delil olarak işverenin işine yarar. selamlar.
3-5 dakikalık gecikmeler, işlerin aksamasına neden oluyorsa ve işyerinde huzursuzluk kaynağı ise bu türden gecikmeler de alışkanlık haline gelmiş ise işe iade davasını kaybetmenize neden olur. Selamlar.
öncelikle cevap için teşekkür ederim.
elimde olmayan sebeblerle (trafik sıkışması gibi) ay içerisinde 3-4 gün kısa süreli 4-5 dakika geç kalabiliyorum. bu beni geç kalmayı alışkanlık edinenler sınıfına sokar mı? böyle bir durumda düzenlenecek ihtar tutanağının savunmasında trafikten dolayı geç kalmak geçerli bir mazeretmidir?
Bu sorduğunuz ayrıntılar yasada düzenlenmiş değildir. Biz sadece bazı mahkeme kararlarına göre yorumlar yapıyoruz. Ama elde olmayan gecikmelerin sizin aleyhinize kullanılmaması gerekir. Selamlar, mutlu yeni yıllar.
Selamlar saygı değer arkadaşlar bende bu konuyla ilgili bir sorunum ve sorum olacak.ben kamuda nöbet usulü(24 saat)ile çalışan memurum.bende sabahları işe başlarken nöbetlerime geç geliyorum geldiğim saatleri giriş çıkış saat çizelgesine işliyor ve imzalıyorum.ben geç geldiğim günler benden önceki nöbet arkadaşım ben gelmeden nöbeti bırakmıyor ve işte bir aksaklık olmuyor fakat bu durum benim üstüm olan kişinin gözüne çarpınca bi kaç defa tutanak tutup oda bi üst makamına bildirerek benim ceza almamı istiyor muhtemelen gelecek hafta muhakkik tayin edilerek soruşturma açılıp bi ceza verecekler bu durumda benim ne gibi hakkım var birde şu var ben işimi aksatmadan bir önceki nöbet arkadaşım ben gelmeden nöbetten ayrılmıyor bu durumda da benim ceza alma durumum varmıdır.eğer bana maaştan kesme gibi ceza gelirse buna karşı dava açabilirmiyim.teşekkürler şimdiden.
Yönetim: Lütfen konu tekrarı yapmamay özen gösterin.
Selamlar saygı değer arkadaşlar bende bu konuyla ilgili bir sorunum ve sorum olacak.ben kamuda nöbet usulü(24 saat)ile çalışan memurum.bende sabahları işe başlarken nöbetlerime geç geliyorum geldiğim saatleri giriş çıkış saat çizelgesine işliyor ve imzalıyorum.ben geç geldiğim günler benden önceki nöbet arkadaşım ben gelmeden nöbeti bırakmıyor ve işte bir aksaklık olmuyor fakat bu durum benim üstüm olan kişinin gözüne çarpınca bi kaç defa tutanak tutup oda bi üst makamına bildirerek benim ceza almamı istiyor muhtemelen gelecek hafta kurum içi muhakkik tayin edilerek soruşturma açılıp bi ceza verecekler bu durumda benim ne gibi hakkım var birde şu var ben işimi aksatmadan bir önceki nöbet arkadaşım ben gelmeden nöbetten ayrılmıyor bu durumda da benim ceza alma durumum varmıdır.eğer bana maaştan kesme gibi ceza gelirse buna karşı dava açabilirmiyim.teşekkürler şimdiden.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku