Öncelikle vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.

Acilen işe girmemiz gereken sıralarda eşimin iş başvuru yaptığı bir firmadan cevap olarak olumlu bir sonuç elde ettik. İş sektörü bir sağlık hizmetleri kurumu idi. Arkasından bende aynı iş yerine başvuru yapıp eğitimlere çağırıldım.

Eşim eğitimlerini tamamlama aşamasında 1 yıllık iş tazminatı olan 3 .000 TL'lik bir sözleşme olduğundan bahsedilmiş. Eğitimler sırasında bende bu sözleşmenin niteliğini sorduğumda otomatik olarak verilen cevap " bu sözleşmeyi imzalamadan işe almıyoruz. Sözleşme sadece prosedür gereği yapılan ve öğrencilerin işe girip çıkmalarının engellenmesi vs... gibi konularda firma mağdur olmamak ve eğitimlerin boş yere verilmemesi için " adına yapıldığı "istediğiniz zaman işten çıkılabileceği fakat çıkmadan önce haber verilmesi gerektiği, 15 gün önceden söyler iseniz çıkışınızı verebileceğimiz" gibi vaatler eğitimciler tarafından söylendi.

İş olarak hor gördüğüm için ben bu iş yerindeki sınavlarımdan düşük not almayı sağlayarak elenmem gerektiğini düşündüm ve elendim. Fakat eşim primlerin yüksek olması ve iş yerinin sağladığı bazı etkenlerin örn; sabah işe giriş 9 işten çıkış 6.30 olması gibi gerekçelerden dolayı girmesinde bir problem olmadı ve sözleşmeyide formalite icabı yapıldığı için imzalayıp işe başladı.

İşe başladıkdan 1 hafta sonra iş yerinden çıkış saatleri otomatik olarak 9'lara kadar yükseldi. Arkasından yemek molaları 1 saatten 30dk'ya indirildi. Alınan Pirimlerin ürünün %20'si ve bu payında %7sinin verildiği verilen bu bölümün %2si ertesi gün geriye kalan %5'i bir sonraki ay verilecek denildiği söylendi. Arkasından pirimler yasal yoldan verilmedi. Grup satışlarının düşük olması durumunda hakaretler vs...

45 gün çalıştıkdan sonra karşılıksız işten ayrılmak istediğini söyledi malesef işten çıkarmayacaklarını söylediler. Arkasından sözleşmenin bir fotokopisini istedik. Ve verilen cevap " Sözleşmenin bir fotokopisi verildiği taktirde yarından itibaren işe gelmeyin. Ve otomatik olarak hakkınızda hukuki işlemin başlatılacağı vurgulandı."

"Aksine flört dönemlerinde işden erken saatlerde çıkmasının ve benimle buluşmasının eşimin ailesine söylenebileceği gibi bir tehtid durumuda göz önünde bulundurulmalı"

Sözleşmeye baktığımızda tamamen şahitsiz notersiz tek taraflı hazırlanmış, zorla okutulmadan imzalatılmış, tek nüsha olarak hazırlanmasına rağmen bir fotokopinin asla tarafımıza verilmeyen bir sözleşme olduğunu belirtirim.

Sözleşmeyi vermediler, bir şekilde SGK bölge müdürlüğüne gidip derdimi anlattim ihtarname çekmeye kalktık ve firma ünvanı istediler fakat X Grup firmasi ancak ünvan belirsiz. Firmayı aradık dedilerki kusura bakmayın veremiyoruz. SSK Hizmet numarasını Tic. Sicil'den sorgulattım ve hesapları kontrol edip bir şahıs firması olup ve istanbul anadolu yakası adresine bağlı olduğunu öğrendim. Eşimin iş yeri ise avrupada idi yani farklı adreslerde çalıştırılıyor... Telefon numaraları ise başka bir LTD. Firmasına ait...

Noterden 3. iş gününde otomatik olarak ihtarname gönderdik. Ihtarname halen yolda fakat muhtardan eve bir tebligat bırakılmış sanırım hukuki olarak süreç başlattılar.

Buradaki haklarım neler? Neler yapmalıyım? Nasıl Davranabilirim? Tüm süreçleri bu başlık altından ileteceğim teşekkürler...