Olay:
(A) eşinden boşanmış işsiz bir kadındır köyde babasından kalma tek göz kerpiç bir evi vardır fakat bu evde kalamamaktadır.(A)'nın bir tanesi ergin olmayan 4 tane çocuğu vardır ancak ergin olan 3 çocuğundan (Ç),(F) ve (G) evi terk etmiş ve evlenmişlerdir.çocuklardan (F)nin maddi durumu kötüdür.çocuklar (A)yı hiç arayıp sormamaktadır.(A)nın çocuklarından (Ç) bi ara annesinin haline acıyarak evine almış fakat bir süre sonra annesinden bıkmış karısı (K)nında "ya annen ya ben" demesi üzerine annesini bi akrabasının yanına koyarak kaçmıştır.bunun üzerine (A)'nın kardeşleri (B), (C) ve (D), (A)yı sıra ile evlerine alıp herbiri 4 ay süre ile (A)'ya bakmaktadırlar.(A)nın kardeşleri aradan yıllar geçtikten sonra artık bu durumdan sıkılmışlar ve birgün (A)nın kardeşlerinden (B) maddi durumu kendini zor idare ettiği gerekçesiyle (A)yı artık evine almamaya başlamış, (C) ise evli bir kadındır ve kocası artık istemediği için (A)ya bakmamaya karar vermiş diğer kardeşi (D)nin durumu iyidir fakat tek başına bakmak istemediği için (B) ve (C)ye dava açmış.

sorular:
1)(A)nın kardeşi (D) bakmayı bıraktığı gerekçesiyle (B) ve (C)ye dava açabilirmi?
2)(A)nın kardeşleri (A)'ya bakmak zorunda mıdır?
3)(A)nın kardeşleri (A)nın ergin olmayan çocuğuna bakmak zorundamıdır?
4)(A)nın çocuklarına (A)ya bakması için başvurulabilecek bir hukuki imkan varmıdır?davayı kim kime karşı açacaktır? ergin olmayan çocuğun bakma zorunluluğu varmıdır?
5)(A)nın ayırt etme gücünden yoksun yada çok yaşlı olması yukardaki soruların cevaplarını değiştirir mi?
6)(A)nın çocuklarının (A)ya bakmaya başlaması fakat çocuklarının maddi durumları kötü ise başvurabilecekleri bir yol varmıdır?bu durumda (A)nın kardeşlerinin yardım nafakası yükümlülüğü doğar mı?
7)(Ç)nin (A)yı akrabasının yanına bırakıp kaçması bir haksız fiil oluşturur mu?
8)(Ç)nin karısı (K)nın ya annen ya ben demesi üzerine (Ç) annesini seçseydi (K) için boşanma yada terk sebebi olurmuydu?
9)(Ç) annesine bakmaya devam etseydi diğer kardeşleri bakmadığı gerekçesiyle diğer kardeşlerine dava açabilirmiydi?kardeşlerinin hiçbir malvarlığı ve geliri yoksa ne olurdu?
10)(A)ya bakmak için (A)nın kardeşleri yada çocukları evlerine almak zorundamıdır yoksa (A)yıköydeki evinde kalmasına zorlayarak yardım nafakası verseler de olur mu? nafaka yükümlülükleri doğarsa kimler nafaka verecektir?
11)(A)nın kardeşlerinden (C)'nin kocası istemediği gerekçesiyle (A)ya bakmaktan kurtulması mümkünmüdür?(C) ısrarla (A)ya bakmak istese kocasına karşı yapabileceği bir hukuki yol varmıdır?