13-05-2010
Saygıdeğer yetkili, kardeşimin sizlere sormamı rica ettiği bir sorusu var.
**DİKKAT: BU YAZI İLE SİZE NE MAAŞ ALIRIM DİYE SORMUYORUM. Emekli maaşımın TL olarak tam olarak emekli olacağım gün sisteme girilmeden belli olamayacağını biliyorum. Size ne zaman emekli olurum diyede sormuyorum!... BU SORULAR İLE AMACIM 5150 GÜN İLE EMEKLİ EDECEKLERİ İÇİN ve YURTDIŞINDADA ÇALIŞTIĞIM İÇİN ve YURT DIŞI BORÇLANMANIN MAAŞI BAYAĞI ETKİLEDİĞİNİ GÖZLEMLEDİĞİM İÇİN MAAŞIMI YÜKSELTEBİLMEK İÇİN YAPABİLECEĞİM BİR HAMLE VARMI? Ve ÖNERDİĞİNİZ HAMLE İLE MAAŞIM YAKLAŞIK KAÇ TL CİVARINDA FARK EDER. Onu öğrenmek istiyorum.
Ve KAFAMDA BAZI ŞEYLERİN YAKLAŞIK ŞEKİLLENMESİ AÇISINDAN YÜZDE OLARAK DEĞİLDE YAKLAŞIK 30TL ile 60TL ARASI FARK EDER DİYE BELİRTİRSENİZ. BENDE AŞAĞIDAKİ SORULARA GÖRE KAFAMDA NET BİR ŞABLON OLUŞMUŞ OLUR. FAZLAMI ÖDEMELİYİM GETİRİSİ NEDİR,DÜŞÜKMÜ ÖDEMELİYİM KAFAMDA NET ŞEKİLLENMİŞ OLUR.
Ve getirisini götürüsünü düşünür,kararımı ona göre veririm. Mesela bir yakınım 20 yıllık yurtdışı borçlanma yaptı. 25000TL ödedi 850TL maaş alıyor. Eğer 35000TL ödese imiş 1250TL maaş alacakmış. Anladığım kadarı ile 3 yıl dahi olsa kadarı ile yurtdışı borçlanma yüksekliği maaşı bayağı etkiliyor. Bana verdiğiniz paranın karşılığı oranında alamıyorsunuz örneğini değilde şukadar öderseniz emeklilikte 40TL- 60TL arası fazla maaş alırsın diye yaklaşık bir şey söylerseniz kendi kararımı kendim vermiş olurum. Veya sigortaya şu ödeme hamlesi ile 50-100TL arası fazla maaş alırsın. Fazladan verdiğim 5-10 milyar paranın ne zaman geri döneceğini veya dönermi dönmezmi o hesabı yapmıyorum. 50-80 TL fazla para almak için icabında 5000TL veya 10000TL masraf yaparım.
Sigorta durumum aşağıdaki çizelgede olduğu gibidir:
--05-12-1963 Samsun doğumluyum
--bir işte çalışmaktayım şuan ve son 3.5 yıldır ssk ödüyorum.
--06-12-2010 tarihinde emekliliğe hak kazanıyorum
--01-08-1987 tarihinde Samsunda kendi işyerimi açarak BAĞKURLU olarak işe başladım.VE BAĞKURA HİÇ ARA
VERMEDEN 25-11-2006 YILINA KADAR KENDİ İŞYERİMDE ÇALIŞTIM.ve bu tarihte iş yerimi
kapattım. Yani --01-08-1987 den - 25-11-2006 ya kadar hiç ARALIKSIZ BAĞKURLU İDİM.

BAĞKUR HİZMET GÜN SAYIM 6954 GÜN .
--01-12-2006 TARİHİNDE BİR KALKINMADA ÖNCELİKLİ BİR FİRMADADA SİGORTALI
OLARAK İŞE BAŞLADIM ve hiç ARA VERMEDİM ve HALEN DEVAM ETMEKTEYİM.
.
--07-06-1985-----07-12-1986 tarihleri arasında 18 ay askerliğimi yapmıştım. ve 28-12-2006 da
ASKERLİĞİMİ SSK KURUMUNA BORÇLANIP,ÖDEDİM

FARKLI DURUMUM
1980 de samsun lisesini bitirip annem babam yıllardır almanyada işçi oldukları için almanyaya gitmiştim.1985
dede türkiyeye geri döndüm.
ALMANYADA 18-19 YAŞLARINDA iken hem haftada 1 gün sanat okulunda mesleki eğitim görüp
Hemde diğer günler piyasada tüm hafta boyunca mesleğimle ilgili
SİGORTALI MESLEKİ EĞİTİM GÖRDÜĞÜM İŞ YERİNDE ÇALIŞTIĞIM
İÇİN ,ALMANYA—BAYRAUTH BANA İSTEĞİM ÜZERİNE ALMANYADA 23 AY(YANİ 2
YIL)SİGORTAM OLDUĞUNA DAİR BİR RAPOR GÖNDERDİ(YURTDIŞI BORÇLANMA
İLGİLİ).YANİ
Almanya bayraeuth dan tarafıma gönderilen kağıtta
**01-08-1982den - 31-03-1985e kadar 960gün mesleki eğitim mecburi sigortalık primim olduğu. + 3 ay
işsizlik sigortası yazıyordu. Türkiyede 23-11-2007 de SSK ya ( YANİ 2 SENE 8 AY )
YURTDIŞI BORÇLANMA YAPTIM.
960 gün*3.5dolar = 3360 dolar. Bu paranın yarısını ödedim. DİĞER YARISINIDA ÖDEYECEĞİM.

NORMAL SSK ÖDEME ŞABLONUM AŞAĞIDAKİ GİBİ
**son 3.5 yıl için 01-12-2006 da kalkınmada öncelikli bir işletmede sklı çalışmaya başladıktan sonra haziran
2009 a kadar aylık ssk primi 135 tl ile başladı 175 ile devam etti
(her ay 30 gün ssk tam ödendi ve kesinlikle hiç ara verilmedi).
(haziran 2009 dan sonra
**haziran 2009 –ocak 2010 arası 390 TL aylık sigorta primi ödendi.
**şubat 2010 – mart 2010 –nisan 2010 maaşım 1500 TL aylık 700 TL SSK PRİMİ ÖDENDİ.
**mayıs 2010 maaşım 2000TL bu ay 960 TL SSK PRİMİ ÖDENDİ ve ARALIK 2010 a KADAR
AYLIK 960 TL SSK PRİMİ ÖDENECEK.
.
.
.
TAM EMEKLİLİK TARİHİM 4 ARALIK 2010 OLUP
***TÜM SORULARIMI EMEKLİLİK MAAŞIMDA EN AZ 50TL ile 100TL ARASINDA BİR ARTIŞ ÇALIŞMASI
İÇİN SORDUĞUMU GÖZ ÖNÜNE ALARAK.
***aşağıdaki Tüm sorularımı aralık son ay ve aralık 2010 da (yılın sonunda)emekli olacağımı göz önüne alarak ve emekli
olma süremi 2011 e uzatırsam maaş düşüklüğü olma ihtimalini göz önüne alarak.
***Ve 5000 TL veya 10000tl fazla ödemiş olsamda emekli maaşımdaki 50TL ile 100TL arasındaki bir artışın benim için
çok önemli olduğunu ve bunun mücadelesi için soru sorduğumu ve önerinizi beklediğimi düşünerek cevaplayınız.
***SON 7 AY 1000TL SSK PRİMİ ÖDENDİĞİNİ
***ve YURT DIŞI BORÇLANMAMIDA, İCABINDA YÜKSEK ÖDEME HAKKIM VARMI
GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURARAK
Cevaplarsanız memnun olurum.

SİZDEN CEVAPLANMASINI RİCA ETTİĞİM SORULARIM:
**1. soru-çok önemli: şu an son kalan 7 ay boyunca 2 milyar maaş alacağım. Dolayısı ile benim
için 1000TL aylık ssk primi ödenmekte. **şu an son 6-7 ay yüksek ödemem maaşımı KAÇ TL
civarında fark ettirir. Yoksa asgari ücretten aylık 350 tl ssk primi ödense dahamı mantıklı.
Boşuna yüksek ssk primi ödemeyelimmi. Bundan sonra son 7 ay Aylık her ay 1000TL ssk
primi ödemeye devam edilirse Emekli maaşım Aylık TL olarak yaklaşık kaç lira fark eder-
yaklaşık 30TL ile 60TL arası gibi bir belirtme yaparsanız kafamdaki sorulara kesinlikle net cevap
bulmuş olurum.- yüzde ile belirtmeyiniz.

**2. soru: YURTDIŞI BORÇLANMA HAKKIMI BİR DİLEKÇE İLE DURDURUP-- TAMAMINI
BAŞTAN--YÜKSEK ÖDEME HAKKIM VARMI. Böyle bir durumda Emekli maaşım Aylık TL
olarak yaklaşık kaç lira fark eder-yaklaşık 30TL ile 60TL arası gibi bir belirtme yaparsanız
kafamdaki sorulara net cevap bulmuş olurum. yüzde ile belirtmeyiniz. Yoksa şuan yeni borçlanma
yaptığım için emekli maaşım düşükmü bağlanır.

**3. soru: veya almanyada çalışma süremin yarısını ödemiştim.sadece KALAN DİĞER
YARISINI BİR DİLEKÇE İLE DURDURUP YÜKSEK ÖDEME HAKKIM VARMI?
Böyle bir durumda Emekli maaşım Aylık TL olarak yaklaşık kaç lira fark eder-yaklaşık 30TL ile
60TL arası gibi bir belirtme yaparsanız kafamdaki sorulara net cevap bulmuş olurum. yüzde ile
belirtmeyiniz. Yoksa şuan yeni borçlanma yaptığım için emekli maaşım düşükmü bağlanır.

**4. soru: 6 aralık 2010 da emekliliğim dolduktan sonra 1 ay veya 2 ay veya sizin önereceğiniz süre kadar
daha AYDA- 8 GÜN -EN YÜKSEKTEN PRİM ÖDERSEM FAYDASI OLURMU?- Yoksa 2011
yılına geçtiğimiz için daha düşük maaş bağlanma ihtimalimi beliriyor. Faydası olursa maaşımda
kaçlira fark eder. VEYA ARALIK 2010 a 3-4 AY KALA AYLIK 8 GÜN SİGORTA GÖSTERİP
VEYA 15 GÜN SİGORTA GÖSTERİP ENYÜKSEKTEN PRİM ÖDEYEYİM,BU DURUMDA
SON 3.5 YIL SSK SÜRECİ 6 AY DAHA UZAYACAKTIR. DAHA YÜKSEK MAAŞ ALMA
İHTİMALİM VARMI. YOKSA 2011 de 6 AY DAHA GEÇ EMEKLİ OLDUĞUM İÇİN DAHAMI
DÜŞÜK MAAŞ BAĞLANMA İHTİMALİ VAR SON YASALARDAN DOLAYI.

**5.soru: ARALIK 2010 sonrası 6 ay daha aylık 1000 TL yüksek ssk primi ödersem maaşım yüksekmi bağlanır.
maaşımda kaç lira fark eder. Yoksa 2011 yılına geçtiğimiz için daha düşük maaş bağlanma
ihtimalimi beliriyor. internette 1 yıl önce emekli olanların daha fazla maaş aldıklarını bir çok yerde
okuyorum.

**5.soru: yurtdışı + bağkur + ssk yıllarca toplam 9500 işgünü prim ödediğim halde, Ve son 3.5 yıl
SSK ya geçtiğim için 5150 gün ile emekli edecekler. Devamlı kanun değişimi olduğu için 7
ay sonra emeklilik talebim sonrası ileriki yıllarda Emeklilik sonrası dava hakkımı
korunması açısından emeklilik başvuru öncesi veya başvuru sonrası alabileceğim
herhangibir önlem(dilekçe,yöntem vs.) varmı? Varsa başvuru süresi emeklilik sonrası ne
kadar zamanda bitiyor. Emsal dava vs.Hakkımı daha sonra
arayabileceğim bir yöntem,bir önlem varmı?

**ayrıca türkiyeye kesin döndükten sonrada 1 yıl civarındada askere gidene kadar işsiz dolaşmıştım. Bu ayrıca saydırılabilirmi.
**Rica ettiğim sorularıma yurtdışı konularında deneyimli birisi ile istişareli cevap bulabilirsek
memnun olurum.

Değerli kardeşlerim en içten dileklerimle teşekkür eder, Cenabı allahtan her şeyin gönlünüzce olmasını diler, size ve tüm çalışma arkadaşlarınıza selamlarımı sunar, hayırlı günler, hayırlı çalışmalar dilerim.

Mustafa Güven