Merhabalar

1 buçuk yıldır özel sektörde çalışmaktayım. (1.5 yılım henüz dolmadı)

yeni bir iş buldum ve çıkışımı verdim. İK bana dediki, 4 hafta beklemen gerekiyor. Neden dedim, iş kanuna göre 6 aya kadar çalışırsan 2 hafta, 6 ay 1 buçuk yıl arası 4 hafta .... dedi.

Fakat anlaşırız yeni bi arkadaş geldimi hemen gidersin dedi. böyle demesinin nedeni de ben aslında 10 mayıs pazart. günü yeni yere söz vermiştim.

Fakat yeni arkadaşı halen almadılar. ve 3. haftam bu benim. karşı tarafa bir hafta daha uzattığımı söyledim.

gelelim bu konuyu açma sebebime.

Şöyle düşünüyorum, bunlar bana yasal olan 4 haftayı kullandırma düşüncesi içerisindeler. Yani kendi haklarını uygulayacaklar.

Fakat benimde burada öyle çok hakkım varki...

İlk olarak 1 yıllık izin ücretim

İkinci olarak resmi tatillerde çalıştığımın ekstra ücreti

üçüncü olarak aldığım maaşımın ssk ya yatan ile bir olmaması (ssk ya asgari ücretten göstermekteler)

dördüncü olarak iş çıkışımı verdikten sonra ki hergün en az 2 saatlik iş arama iznim. (ki bu izni kullandırmazlarsa bunun parasını % 100 zammıyla ödemek zorundalar imiş iş kanuna göre).

şayet ilk anlaşmaya uyupta çıkışımı verdikten iki hafta sonra çıkmış olsaydım bu haklarımın hiç birini aramayacaktım. (çünkü onlarında hakkını ben yemiş olacak ve benim oraya tazminat ödemem gerekecekti ki onlar bunu esgeçeceklerdi.)

fakat şimdi, haftaya da burada çalışırsam şayet hakkımı aramayı düşünüyorum.

ben bugüne kadar hiç kimseyi ne mahkemeye verdim, ne birileri tarafından mahkemeye verildim. bu olayları anlayacağınız hiç bilmiyorum.

benim bu konuyla ilgili ne yapmam gerekir?

mahkemeye verirsem kazancım neler olacak?

yıllık izin ücretimi, resmi tatilde çalıştığımın ücretini, iki saatlik izin ücretimi alabilecek ve ssk primini alabilecek miyim?

ve benim mahkemeye vermem için harcamam gereken meblağ ortalama ne olacak? (durumum çok iyi değil fakat buranın patronu bizleri amele olarak görüyor ki hepimiz kendi birimimizin sorumlularıyız. buna dayanamıyorum hakkımı aramak istiyorum hep haksızlık gördüm burada. kurban bayramı ve ramazan bayramında dahi burada çalıştık. kimse hakkını aramadı ben aramak ve bunlara kimsenin amele olmadığını göstermek istiyorum.)

yardımcı olabilir misiniz.

sonsuz saygılarımla