Merhaba;


Bir bankada orta düzey yönetici olarak 2 yıldır çalışan birisi;işe başladığında; işten kendi isteği ile ayrılması halinde 5 yıl süreyle başka bir benzer kurumda, pozisyonda çalışamaz, çalışırsa cezai sorumluluğu olacaktır şeklinde bir sözleşme imzalıyor. Ayrıca aynı sözleşmede, 3 yıldan önce ayrılırsa, kendisine verilen hizmet içi eğitim, dil eğitimleri gibi çeşitli olanakların gideri kendisinden tahsil edilecektir deniyor.
Ancak şöyle bir çelişki var;
Bu eğitimleri almak zorunlu; seçime bağlı değil, yani işe girdiysen eğitimlere de katılmak zorundasın, iş yerinin zorunlu kıldığı bir eğitimin giderinin karşılanmasını nasıl beklenir? Çalışanın "istemiyorum" deme lüksü yok,şansı yok.
İkincisi; bu pozisyonda çalışan kişi işten atılmadığı sürece, ne olursa olsun benzer bir kurumda çalışamıyor bu sözleşmeye göre; bunun hukuki bir yaptırımı nasıl olabilir? Çünkü; bankada sıkça rastlanan bir durum var; kişinin sözleşmesi sona erdikten iki üç ay sonra; performans düşüklüğü bahane edilerek işten çıkartılıyor, böylece tazminatı çok düşük oluyor sözleşme gereğince, böylece çalışanların işten çıkartılmadan başka bir pozisyona geçmelerini engellemiş oluyorlar.
Ancak danışılan iki avukat, bir çok davanın bu şekilde mahkemeye gittiğini ancak iş verenin imzalattığı sözleşmenin herhangi bir geçerliliği bulunmadığına karar verildiğini söylediler.

Bununla ilgili ayrıntılı bir bilgisi, deneyimi olan var mı?

Teşekkür ederim.